Το στερνό αντίο σε ένα προβληματικό παρελθόν - Μερικά τελευταία λόγια πριν την απόφαση της δίκης



Γράφει ο Οργίλος

 Ενώ η πορεία της χώρας προχωράει προ μια νέα μορφή απόλυτης «σταθερότητας» της κεντρικής εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας, μετά από χαμένες ευκαιρίες προς ριζοσπαστικές λύσεις τόσο από την πλέον ζητωπατριωτική «άκρα δεξιά» όσο και από την πλέον αντεθνική «άκρα αριστερά», ερχόμαστε ενώπιον ενός φαντάσματος του παρελθόντος. Αυτό το φάντασμα δεν είναι άλλο από την «Χρυσή Αυγή»!

 Η «Χρυσή Αυγή», ως εναλλακτικό «εθνικιστικό έντυπο», ομολογουμένως οδήγησε σε αρκετές ζυμώσεις εντός και εκτός του κύκλου της, όμως με μια προβληματική «ορθόδοξη γραμμή» την οποία συνεχίζουν επίδοξοι μιμητές της, όπως και άλλα περιοδικά (με πιο σημαντικό το «Αντίδοτο» που δυστυχώς οι δικές του ζυμώσεις προς μια μη «ορθόδοξη» ερμηνεία δεν βρήκε την ανταπόκριση που έπρεπε και θα αναλύσουμε το γιατί παρακάτω). Όμως σαν οργάνωση καλλιέργησε μια τάση  προς την αρχηγομανία και την  έλλειψη πρωτοβουλίας προς τα «μέλη» της, που αργότερα οδήγησε στην εκτροφή μιας γενιάς επιδειξιομανών «υπο-τραμπούκων», ένα πλήθος άχρηστων «ακολούθων» και εν τέλει μιας αυτοκαταστροφικής μανίας εντός της.

 Και εδώ, για να μην παρεξηγηθώ, θα διευκρινίσω ότι ο ακτιβισμός είναι κάτι που εφαρμόζουν όλοι οι «ριζοσπάστες», αλλά ο ακτιβισμός δεν αφορά μια χυδαία και άσκοπη βία, εκτός και αν είναι αναγκαία, αλλά ΚΥΡΙΩΣ μια δραστηριοποίηση προς διάδοση της όποιας ιδέας και δημιουργίας κινηματικών δομών για την γόνιμη σύνδεση με το κοινωνικό σύνολο. Αυτό δεν έγινε ποτέ ώριμα και απλά υπήρξε «δίκαιη αγανάκτηση» προς «ξένους» και «αντίθετους ιδεολογικά», που μια χαρά διαχειρίστηκαν οι όποιες «υπηρεσίες» (είτε μόνες τους είτε μέσω κινητοποίησης των κρατικοδίαιτων antifa που ανενδοίαστα είδαμε να βολεύονται επί ΣΥΡΙΖΑ, και να καταγγέλλονται λόγω αυτής της συμπεριφοράς από «συντρόφους» τους, οι οποίοι βέβαια από την άλλη κρατάνε το πεθαμένο κορμί της «αναρχίας» ζεστό, μαγαρίζοντας το νεκροφιλικά).

 Χαμένες ευκαιρίες; Οι πλατείες (από τον Άγιο Παντελεήμονα μέχρι τους Αγανακτισμένους)  και τα παλλαϊκά Συλλαλητήρια για το ιερό όνομα της Μακεδονίας – χρήσιμη παρακαταθήκη του εκκεντρικού και εθνικού ριζοσπάστη στοχαστή Ίωνα Δραγούμη. Πώς να μην ήταν άλλωστε αφού κατέληξαν απλά και μόνο σε πρόσκαιρες φιέστες «ξεσπάσματος» για «ιδεολόγους» ;  Οι οποίοι κάθε τρεις και λίγο λένε «τι φταίει ;».

 Περίεργα «μαγαζάκια» άνοιξαν, με χρυσαυγίτικη νοοτροπία, από πρώην κομματικά παραφερνάλια ή παρατρεχάμενους που έδωσαν νέες ακροδεξιές και διασπαστικές τάσεις, «καίγοντας» εγκεφαλικά νέους και νέες χωρίς λόγο και προβάλλοντας την περιθωριακότητα και μια σάπια έννοια «κινηματικότητας», τον αμόρφωτο ζητωπατριώτη που μπορεί να ξέρει δυο αράδες…. από το Mein Kampf. Με μόνο λίγους, να κρατάνε μια αξιοπρεπή στάση, είτε ατομικά είτε συλλογικά, σαν ομάδες χωρίς χυδαιότητες και κολλήματα με το παρελθόν.

Το ευχάριστο διάλειμμα της «Αυτονομίας», των «Νοσταλγών του Μέλλοντος», για να θυμηθούμε και έναν τίτλο βιβλίου που κρατάμε ακόμη με συγκίνηση στα χέρια μας όσοι έχουμε ακόμη Μνήμη, δυστυχώς δεν μπόρεσε να αποδώσει όσο έπρεπε και οι ζυμώσεις που έγιναν δεν οδήγησαν σε μια αξιοπρεπή γραμμή σύνδεσης με την παράδοση της «αιρετικής» γραμμής του «Αντιδότου» αλλά και πολλών προϋπάρχουσων τάσεων ήδη από τον Ευρωπαϊκό Μεσοπόλεμο και την Ελληνική Πολιτική Παράδοση, καθώς οι περισσότεροι εν τέλει δεν πίστεψαν στην έννοια της προσωπικής πρωτοβουλίας και αυτοοργάνωσης.

Που θέλω να καταλήξω; «χάθηκε», και για τους «fa» και τους «antifa», ένα ολόκληρο κίνημα αντιπαλαιοκομματικής και αντικαπιταλιστικής μορφής που ήθελε κάπου να πιαστεί από το 2010 και μετά και ναι δεν ήταν μόνο λόγω «παράνομης μετανάστευσης ξένων» ούτε λόγω «οικονομικής κρίσης», αλλά λόγω βαθύτατης αποτελμάτωσης ενός ολόκληρου μεταπολιτευτικού καθεστώτος. Στην τελική το εθνικό στοιχείο «δένει» μια χαρά με το κοινωνικό και η «αναρχική» μας φύση εξάλλου ως Ελλήνων, πάντα θα συνδέεται με μια μορφή αυτό-οργανωμένης αντίστασης, χωρίς να γινόμαστε δηλαδή «παρτακιστές». Αυτή δυστυχώς η τάση διοχετεύτηκε πρόσφατα και στους «οπαδικούς» συλλόγους των όποιων ομάδων, ιδιοκτησίες των μεγαλοεκατομμυριούχων και κεφαλαιούχων υποστηρικτών του καθεστώτος, με αποτέλεσμα να αλληλοσφάζονται νέα παιδιά για την κάθε Α.Ε. με αθλητικό πρόσημο.

 Η απόφαση της δίκης λοιπόν θα είναι ένα σημείο καμπής για να επαναξιολογήσουμε το «τι είμαστε» και «τι θέλουμε να κάνουμε», ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Είναι καιρός για νέες ζυμώσεις και νέες τάσεις μακριά από αυτιστικές «ορθόδοξες» ιδεοληψίες  και επιφανειακές «δράσεις για την δράση». Βέβαια το αν θα γίνει αυτό «συλλογικά» δεν έχει και τόση σημασία, καθώς οι πολιτικοί «χώροι» δεν είναι σταθερές μεταφυσικές ουσίες αλλά σύνολα ατόμων και έτσι μεταβάλλεται συνεχώς η σύστασή τους. Όσοι θέλουν  να  μείνουν στο «κινηματικό παρελθόν» ας μείνουν, πολλοί άλλοι όμως δεν θέλουνε. Υπάρχουν έτσι πολλοί «χώροι» για όλους μας, χωρίς κακία και μνησικακία, εξάλλου η κριτική γίνεται για να προχωράμε όχι για κόντρες. Ειρήνη υμίν αδελφοί/ες !

«Εναντίον Όλων» – Κι αυτή την φορά και εναντίον του «κακού» εαυτού μας.

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/10/20 2:44 μ.μ.

    Ωραίο κείμενο!

    Προσθέτω μόνο μια δική μου παρατήρηση: Οι αποτυχίες του παρελθόντος έχουν σχέση με την κυριαρχία παρωχυμένων ιδεολογικών σχημάτων όπως γράφει ο αρθρογράφος. Αλλά έχουν να κάνουν και με την ανικανότητα των αυτόνομων ομάδων να επιβάλουν κάποιες κόκκινες γραμμές και να κρατήσουν μακριά απ' ότι πήγε να γεννηθεί συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα παραφερνάλια και τα μαγαζάκια που πολύ σωστά περιγράφει ο αρθρογράφος σχηματίστηκαν από συγκεκριμένα πρόσωπα που είτε είχαν ηθικά βεβαρημένο παρελθόν είτε γρήγορα έδειξαν το ποιόν τους.

    Αν θέλουμε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και να παρακαμφθούν παγίδες των μυστικών υπηρεσιών, ας μάθουμε πρώτα απ' όλα να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και δεύτερον να λέμε ΟΧΙ!

    Ας ανοίξουμε τα μάτια μας ρε παιδιά. Δε γίνεται να σου μιλάνε για ρατσισμό και αριανισμό τσιγγανοειδή άτομα που η ανάσα τους βρωμάει από ένα χιλιόμετρο. Δεν μπορείς να σκεφτείς ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτούς; Δεν βλέπεις την αναντιστοιχία ανάμεσα στην εμφάνιση και το λόγο;

    Δεν μπορεί να ακούω φίλους να μου λένε ότι καταλαβαίνουν πως η περίπτωση του "τάδε μαγαζιού" βρωμάει από όπου και αν την πιάσεις αλλά συνεχίζουν να το επισκέπτονται με τη δικαιολογία του τύπου "τι να κάνουμε, πάνε και άλλοι φίλοι σε αυτούς, για αυτό πάω και εγώ για τη παρέα".

    Δεν γίνεται άτομα που δρούσαν σαν πρώην μπράβοι του Μιχαλολιάκου να γίναν ξαφνικά φερέλπιδες και καλοπροαίρετοι ηγέτες.

    Δεν γίνεται να εμφανίζεται σε ομιλίες και συνελεύσεις του χώρου (για τους λίγο πιο παλιούς το λέω αυτό) το "τάδε πρόσωπο" που ξέρουμε ότι κάποτε μπορεί να το έπαιζε σκινάς και ζόρικος αλλά τώρα είναι σε ύποπτους δεξιούς κύκλους που συνδέονται με τη Νέα Δημοκρατία και να μην τον πετάει κανείς έξω με τις κλωτσιές, με τη δικαιολογία "να μην είμαστε όπως οι χρυσαυγίτες απορριπτικοί μωρέ, ήταν και αυτός σκινάς κάποτε".

    Με το να μην λέμε ΟΧΙ, αφήσαμε τον χώρο της αυτονομίας απροστάτευτο στον κάθε προβοκάτορα.

    Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα παιδιά. Αν δεν "απελάσουμε" τους χαφιέδες, τους βαλτούς και τους ανόητους, ούτε την ιδεολογική ευρωστία μας θα προστατεύσουμε ούτε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικό χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαλαμας Αθανασιος6/10/20 10:15 μ.μ.

    Ωραιο κειμενο. Ωραιες αποψεις. Η λυση ειναι μπροστα και οχι στο παρελθον. Ας τολμησουμε να σπασουμε τα δεσμα με τον κακο μας εαυτο του παρελθοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/10/20 7:01 μ.μ.

    Οι κυριότεροι υπαίτιοι της εξαφάνισης των επαναστατικών και αντικαπιταλιστικών τάσεων του 2010 λέγονται ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.Το εξάμηνο θεατρό σκιών του 2015 και η,αναμενόμενη για κάθε έστω και ελάχιστα σκετόμενο άνθρωπο,κωλοτούμπα τους έκανε την κοινωνία να πιστέψει ότι η εποχή των επαναστάσεων έχει περάσει ανεπιστρετί και ότι το σύστημα είναι ανίκητο.Από κοντά βέβαια και η Χ.Α. με την αλλοπρόσαλλη εώς ύποπτη "τακτική" της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/10/20 10:36 μ.μ.

      Σωστός! Το μοναδικό ερωτηματικό που παραμένει αναπάντητο είναι η ευθύνη του κόσμου, των ψηφοφόρων και κυρίως των εθνικιστών.

      Γιατί σταμάτησαν οι ζυμώσεις που είχαν ξεκινήσει στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας;
      Γιατί οι αυτόνομες ομάδες δεν ισχυροποιήθηκαν;
      Γιατί πολλοί αυτόνομοι επέστρεψαν στο "μαντρί"; Περίμεναν ότι θα γινόταν σοβαρός πολιτικός ο Νίκος;
      Γιατί κάποιοι αυτόνομοι έκαναν τους μπροστινούς στις νεοδημοκρατικά κατευθυνόμενες συγκεντρώσεις για το μακεδονικό και λειτούργησαν σαν "αντιφάδες" της από εδώ μεριάς;

      Ας τα σκεφτούν όλα αυτά εκείνοι που τα έπραξαν. Γιατί πέρα από τις ευθύνες των μεγάλων δομών, υπάρχουν και οι ευθύνες των πολιτών για τα πεπραγμένα τους

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος7/11/20 12:46 μ.μ.

    Entajei to arthro leei kati pragmatakia alla giati to egrace edw ?
    Les kai to blog ayto thelei na kanei kati kainourgio.
    Oi aytonomoi den yparxoym file poy egraces ayto to arthro oute aytos poy sto dhmosieyse kai se ebale na graceis ayta ta pragmata einaj kalyteros apo thn Xrysh Aygh
    Ante na teleiwnoyme me oloys esas toys kraxtes ths kakias wras
    Katalavainw osoys apogohteythkan alla ftaime oloi mages . Ante kala myala

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το μπλογκ αυτό δεν θέλει να κάνει ούτε κάτι καινούργιο ούτε κάτι παλιό. είναι διαφορετικό η ηγεσία της χρυσής αυγής και οι 500.000 υποστηρικτές της. φταίμε όλοι ; γιατί οι αυτόνομοι εκτελούσαν εντολές του μπαλτάκου ή προσκυνούσαν την Μπακογιάννη ... μάλλον κάτι δεν κολλάει στο συμπέρασμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/11/20 7:16 μ.μ.

      Kai ti kanete ? Ayto den to jerw apo poy ta pernate h oxi alla den blepw na kanete kati
      Perimena o arthrografos na moy apanthsei alla den peirazei an eiste to idio atomo

      Διαγραφή
    2. μας ξέρει εσυ και θα μας κρίνεις; λες να βγάζουμε δημοσίως όλα όσα κάνουμε; ο αρθρογράφος θα ενημερωθεί και αν το κρίνει σκόπιμο θα σου απαντήσει.

      Διαγραφή
    3. Οργίλος8/11/20 6:57 μ.μ.

      Αν και δεν ήθελα να μπω στο τρυπάκι και να απαντήσω σε ανώνυμα σχόλια, καθώς αυτό συνήθως οδηγεί σε ατελείωτες αντιπαραθεσεις χωρίς νόημα, θεώρησα πρέπον να απαντήσω στον ετεροχρονισμένο σχολιαστή που καλοπροαίρετα ( ; ) σχολίασε ένα κείμενο ενός μήνα σχεδόν πίσω.
      Αλλά όπως και ναχει επειδή ο σχολιαστής αμφισβήτησε ακόμη και την ανεξάρτητη ύπαρξη μου και ηθελε να του απαντήσω αυτοπροσώπως, έστω μέσω ψευδωνύμου, θα του απαντήσω.
      Λοιπόν αγαπητέ φίλε το άρθρο είναι σαφέστατο, δεν είπα πουθενά ότι φταίει μόνο η ΧΑ και η κριτική αφορούσε ολους, όπως είδες.
      Ακόμη και εγώ ο ίδιος έχω κάνει λάθη και προσπαθώ σαν άνθρωπος να τα διορθώσω και να μην αναπαράγω φαντάσματα του παρελθόντος. Αν με τα σχόλια σου θέλεις να πεις ότι έδειξα μεγαλύτερη εύνοια στους αυτόνομους και οχι στην ΧΑ, αυτό έγινε διότι συμμετέχοντας εξίσου και στα δύο πλέον θεωρώ σωστή την τακτική της αυτοοργάνωσης και ταυτόχρονα τον προσανατολισμό σε ζυμώσεις πέρα του παραδοσιακού πλαίσιου και της ορθόδοξης γραμμής που εκπροσωπούσε η ΧΑ- για την οποία, ότι και να ήταν μετά τα τελεσθεντα συμβαντα, δεν επιθυμώ να γράψω κάτι αλλο και ιδιαιτερα κάτι αρνητικο ή θετικό καθώς, για εμένα, πλεον αποτελεί ένα φάντασμα του παρελθοντος-, καθώς και αρκετα όντως παραμαγαζα που όμως αναπαράγουν χυδαίες απομιμήσεις και με τους οποίους δεν πρέπει να τον χωρίζει κάποιον μόνο το ιδεολογικο ζητημα αλλά και τοπροσωπικό καθότι καταστρέφουν νοητικά νέους ανθρώπους και αυτό δεν έχει να κάνει καν με "ορθόδοξη " ή όχι γραμμή .
      Δεν είπα πουθενα όμως για καλύτερους και χειρότερους μην ψάχνεστε καποιοι να πιαστείτε από λέξεις.
      Τέλος αυτό που ήθελα να πω, μέσω του κειμένου, ήταν ότι χρειαζομαστε να διαμορφώσουμε ένα νέο χωρο, όσοι θέλουμε ένα καινουριο μέλλον και νέες ιδέες στιλβωμένες όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον, και όχι πλέον στο παρελθόν που μας έχει καρκινιασει τα σωθικά.
      Και για να λήξει και το ζήτημα των θέσεων του κειμένου και του ποιος το εγραψε, ο Μαύρος Κρίνος φιλοξενησε το άρθρο αυτό χωρίς να σημαινει, πως, επειδή το δημοσίευσε, το έγραψε κάποιος από την συντακτική ομάδα του ή,χειρότερα, με .....έβαλε κάποιος από αυτούς.
      Το κείμενο εκφράζει δικές μου θέσεις και μονο.
      Χαίρομαι τουλάχιστον που συμφωνησες με τα υπόλοιπα, και όπως είπα και στο άρθρο η νέα γραμμή πρεπει να είναι κυρίως εναντίον του "κακού" εαυτού μας, οπότε θα επιθυμουσα να μην συνεχιστουν σχόλια τέτοιου τύπου από την στιγμή που συμφωνουμε αμφοτεροι με το γενικότερο νόημα.
      Καλή καρδιά και καλό κουράγιο σε όλους μας, γιατί έρχονται δύσκολες εποχές.
      Ειρήνη ημίν

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.