Μια οφειλόμενη απάντηση για τον Καρλ Σμιτ

 


«Ο κοινοβουλευτισμός έχει μετατρέψει όλες τις δημόσιες υποθέσεις σε αντικείμενο εκμετάλλευσης και συμβιβασμού των κομμάτων και των οπαδών τους, και η πολιτική που δεν αποτελεί πλέον σε καμία περίπτωση υπόθεση μιας ελίτ, έχει καταλήξει να είναι η απαξιωμένη ενασχόληση μιας απαξιωμένης τάξης ανθρώπων»

γράφει ο Μυρμιδών

Πολλοί εξ όσων φαίνεται ήταν αυτοί, οι οποίοι ενοχλήθηκαν από το κείμενο σχετικά με τον Καρλ Σμιτ (Carl Schmitt) στο οποίο επιχείρησα μια σύνοψη του σπουδαίου έργου του σχετικά με την έννοια της κυριαρχίας, οπότε θέλησα να τους απαντήσω, γιατί ίσως δεν κατάλαβαν αυτό, το οποίο ήθελα να θίξω γράφοντας ένα κείμενο γι’ αυτόν. 

Πρώτα απ’ όλα, ουδέποτε αρνήθηκα την πορεία που είχε ο Σμιτ στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, τουναντίον, ανέφερα μάλιστα ότι εξαιτίας των επαφών που είχε με μαρξιστές και Σλάβους, και συγκεκριμένα με την ερωτική σχέση που ανέπτυξε με μία γυναίκα σλαβικής καταγωγής, ότι πράγματι στοχοποιήθηκε και εκδιώχθηκε από το κόμμα, μη αποκηρύσσοντας όμως, τα όσα έλεγε ή την έστω δική του ερμηνεία επί του εθνικοσοσιαλισμού, ακόμη δηλαδή και αν αυτή διέφερε από την ερμηνεία άλλων. 

Δεύτερον, θα έπρεπε να έχουμε στα υπόψιν μας ότι ο Σμιτ ίσως να πιέστηκε, λόγω και του γενικότερου κλίματος της μεταπολεμικής εποχής, να παρουσιάσει μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων και ως εκ τούτου να οδηγήθηκε σε μία διαφορετική στάση απέναντι στο εθνικοσοσιαλιστικό ιδεώδες του Χίτλερ, αλλά αυτό δεν αναιρεί τόσο την ένταξή του στο κίνημα, όσο και αν αυτή διήρκησε, όπως επίσης και την γενικότερη πίστη του στην ιδέα του εθνικοσοσιαλισμού ή φυσικά το σπουδαίο έργο του.

Ειρήσθω εν παρόδω, φτάνουμε στο κύριο ζήτημα, το έργο του Σμιτ, στο οποίο πραγματεύτηκε την δική του θεώρηση περί κυριαρχίας, ασκώντας ταυτόχρονα μία έντονη κριτική προς τον φιλελευθερισμό, την φιλελεύθερη μορφή του κοινοβουλευτισμού, το διεθνές δίκαιο και φυσικά το πρόβλημα του «εσωτερικού εχθρού». Εκεί εστίασε το κείμενό μου και αυτό ήταν που κυρίως ήθελα να παρουσιάσω για να προκαλέσω προβληματισμό και αφορμή για μελέτη. Επιπλέον, η απαξίωση του με την «δικαιολογία» ότι ο εν λόγω πολιτικός θεωρητικός δεν ήταν Έλληνας, απλούστατα δεν σημαίνει κάτι, ούτε φυσικά αποτελεί υπόνοια υποτίμησης των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ούτε τέλος εμποδίζει κάποιον από το να αναδείξει προσωπικότητες του ευρύτερου εθνικιστικού χώρου, οι οποίες παρήγαγαν θεωρίες χρήσιμες για μελέτη για έναν πραγματικά γνήσιο εθνικιστή, ο οποίος επιδιώκει να είναι ιδεολογικά καταρτισμένος. 

Έχω διαβάσει και κείμενα Ελλήνων πολιτικών φιλοσόφων, αλλά ο συγκεκριμένος είναι λιγότερο γνωστός και ως εκ τούτου θέλησα να εκθέσω, εν συντομία, το σύνολο της πολιτικής του θεωρίας, χωρίς αυτό να εμποδίζει εμένα ή άλλον στο μέλλον να αφιερώσει ένα κείμενο σε έργο της αρχαιοελληνικής πολιτικής φιλοσοφίας. Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο μπόρεσα να αποδομήσω και τα φληναφήματα των δεξιών και κυρίως των αριστερών, ότι ο ιδεολογικός μας χώρος δεν έχει άτομα να αναδείξει ή διέπεται από ιδεολογική πενία, πέραν από τις γενικές επικλήσεις στην αρχαία Ελλάδα, την ίδια ώρα που οι ίδιοι κατακλύζουν τον δημόσιο λόγο με επικλήσεις παραληρημάτων παντελώς ποταπών «ιδεολογικών» προσωπικοτήτων, τύπου Αντόρνο, Αλτουσέρ ή Φουκώ.

Είναι ειλικρινά αξιοπερίεργο το πόσο θέλουν ορισμένοι «νεοεθνικιστές» να μην μελετούμε τις προσωπικότητες του συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου ακόμη και αν αυτές προέρχονται από την Γερμανία ή το εξωτερικό γενικότερα, επειδή δήθεν θα κατηγορηθούμε, αυθαίρετα, για «ξενομανία». Είναι ειδικά, όμως, ιλαροτραγικό όταν πολλές φορές αυτά εκτοξεύονται ως δήθεν κατηγορία, από άτομα, τα οποία δεν έχουν οι ίδιοι καν διαβάσει τα κείμενα του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη και ψάχνουν μόνο αφορμή για να στηλιτεύουν αόριστα και να διχάζουν. 

Τέλος, όταν από ένα ολόκληρο άρθρο η όλη κριτική βασίστηκε στην ανάδειξη πτυχών της ζωής ή της πολιτικής πορείας του Καρλ Σμιτ, τις οποίες ουδέποτε αρνήθηκα, τουναντίον ανέφερα, ενώ το κύριο μέλημα μου και εκεί όπου αφιερώθηκε η μεγαλύτερη έκταση του κειμένου, ήταν η ανάπτυξη της ίδιας της πολιτικής θεωρίας του Καρλ Σμιτ ενάντια στον φιλελευθερισμό, το διεθνές δίκαιο και την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ίσως ορισμένοι να θίχθηκαν, επειδή αποτελούν οπαδοί των τελευταίων και δεν θέλουν, συνεπώς, τέτοιες θεωρίες να προβληματίζουν τα άτομα του εθνικιστικού χώρου …

13 σχόλια:

  1. "το κύριο μέλημα μου και εκεί όπου αφιερώθηκε η μεγαλύτερη έκταση του κειμένου, ήταν η ανάπτυξη της ίδιας της πολιτικής θεωρίας του Καρλ Σμιτ ενάντια στον φιλελευθερισμό, το διεθνές δίκαιο και την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ίσως ορισμένοι να θίχθηκαν, επειδή αποτελούν οπαδοί των τελευταίων και δεν θέλουν, συνεπώς, τέτοιες θεωρίες να προβληματίζουν τα άτομα του εθνικιστικού χώρου" … Πέρι ακριβώς αυτού πρόκειται! Οι ακροδεξιοί-νεοεθνικιστές, προσκυνούν τον φιλελευθερισμό και το αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα και όλες τις άλλες φωνές προσπαθούν να τις συκοφαντήσουν με κάθε μέσο. Δεν θα τους περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/6/21 2:35 μ.μ.

    Ρίχνουν ματιές στο ιστολόγιο από ότι φαίνεται οι Ιανοί. Δύο άρθρα για την Σαβίτρι Ντεβί (πρόσφατα είχε αναζωπυρώσει το θέμα στα σχόλια) και τον Καρλ Σμιτ δεν είναι τυχαία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχουν προβάλλει τον Μελετόπουλο που λατρεύει τον Κανελλόπουλο, έχουν προβάλλει τον Γούδη που δηλώνει αντιφασιστής και αντιναζιστής αλλά πουλάει Pound, έχουν προβάλλει τον Πανούση που δηλώνει φιλοσιωνιστής, έχουν προβάλλει τον Δάκογλου που δήλωνε περήφανος για την συνεργασία με την ΝΔ, δεν θα είχαν αρνητική στάση απέναντι σε Ντεβί και Σμιτ;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/6/21 1:03 μ.μ.

      Μια χαρά ήταν το άρθρο για την Ντεβί. Δεν χρειάζεται ο εθνικοσοσιαλισμός να έχει σχέση με τέτοια καραγκιοζιλίκια

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος6/6/21 10:28 μ.μ.

      1.03
      Καραγκιόζης είσαι και φαίνεσαι.

      Διαγραφή
    4. 1:03 μ.μ. φυλακίστηκε για τις ιδέες της; Ναι. Άρα ακόμη και αν διαφωνείς καλό είναι έχεις μια άλλη οπτική. Δεν ήταν μια τυχαία προσωπικότητα.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος4/6/21 4:32 μ.μ.

    Συγχαρητήρια, ο Schmitt είναι μορφή που αξίζει να επικαλούμαστε και να μελετούμε.

    Μια σημείωση. Η κριτική που άσκησε ο Schmitt στον Χίτλερ και στην δική του εκδοχή του εθνικοσοσιαλισμού δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια μεταπολεμική "πίεση". Και αυτό διότι η "συντηρητική επανάσταση", του πνεύματος της οποίας ήταν και ο εν λόγω φορέας διατήρησε δική της ιδεολογική γραμμή και οι εκπρόσωποί της είχανε διαφωνείες με πολλές αποφάσεις και κατευθύνσεις του Χίτλερ, ήδη από πολύ νωρίτερα. Στήριξαν, οι περισσότεροι, το NSDAP αφού έλαβε την εξουσία διότι είδαν πως αποτελούσε μια ελπίδα για την αναγέννηση της Γερμανίας. Παράλληλα προσπάθησαν να περάσουν δικές τους γραμμές και να επηρεάσουν την κατεύθυνση της κίνησης, δυστυχώς μάλλον με αποτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/6/21 10:51 μ.μ.

    Στο δρόμο να σας δούμε,μας τα κάνατε τσουρέκια με τα απολιθώματα,οι ιδέες τους δεν εφαρμόζονται στο νεοεποχικο κόσμο που μας επιβάλουν, τίποτα νέο έχετε να πείτε;




    το φίδι μας έχει τσιμπήσει,το δηλητήριο μολύνει σιγά σιγά το αίμα και εσείς του Γερμανού ο χαβας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/6/21 8:00 μ.μ.

      Κουράσατε, το κόμπλεξ σας είναι απίστευτο.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος5/6/21 7:26 μ.μ.

    Εγώ θέλω να πω ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στον Μαύρο Κρίνο που δημοσιεύει κάθε σχόλιο ακόμη και αυτά διαφωνούντων και αναγνωστών που ασκούν κριτική εν αντιθέσει με κάτι άλλους που το τελευταίο διάστημα έχουν μετατραπεί σε ιστοσελίδα εθνικιστικού ξεκατινιάσματος ασκώντας λογοκρισία σε οποιονδήποτε έχει τις αντιρρήσεις του αλλά ανεβάζουν τα βρισίδια και τις απειλές κάθε τυχαίου. Είστε το μοναδικό ιστολόγιο ποιότητας στον χώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/6/21 1:16 π.μ.

    Ο ΚΑΡΛ ΣΜΙΤ ΗΤΑΝ ΙΣΩΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΥΠΗΡΞΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΛΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗΣ......ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ (ΑΠΟ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΜΕΧΡΙ "ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ).....

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΛΛΑ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ..... "ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΝ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ".......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/6/21 11:36 π.μ.

      Αυτό ακριβώς θα έπρεπε να έχουν καταλάβει οι διάφοροι θαμώνες εστιατορίων και οι σερβιτόροι τους. Όμως αυτοί προτιμούν τον Φαλμεράυερ και τους φιλελεύθερους, φορώντας το φερετζέ του Χίτλερ. Ούτε να διαβάσουν σωστά το νόημα των φράσεων δεν μπορούν.

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.