Μνήμη Robert Brasillach 31.03.1909 - 06.02.1945


Ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ, λογοτέχνης, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1909 στο Περπινιάν, στην περιοχή των Ανατολικών Πυρηναίων και εκτελέστηκε με τυφεκισμό στις 6 Φεβρουαρίου 1945 στο φρούριο Montrouge στο Παρίσι.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1934 συμμετέχει σε πολυπληθή αντικοινοβουλευτική διαδήλωση, εκδηλώνοντας τις αντικοινοβουλευτικές του ιδέες, έξω από τη Γαλλική Βουλή, [Palais Bourbon]. Η αστυνομία αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω η Βουλή», με τα όπλα και από τους πυροβολισμούς υπάρχουν 22 εθνικιστές νεκροί, όλοι τους μέλη του «Action Francaise», ανάμεσά τους και ένας Ελληνικής καταγωγής.

Οι νεκροί διαδηλωτές και το σκάνδαλο που προκάλεσε τη διαδήλωση, αποτέλεσαν την αφορμή για τα πρώτα βίαια αντικοινοβουλευτικά του κείμενα.

Το 1936 ταξίδεψε στο Βέλγιο όπου γνωρίστηκε με το Leon Degrelle, τον αρχηγό του Εθνικιστικού κόμματος «Rex», ενώ στήριξε δημόσια με άρθρα του, τον Ισπανό στρατηγό Φρανσίσκο Φράνκο και διατηρούσε τακτική αλληλογραφία με τον Jose Antonio Primo de Riviera, ηγέτη της οργανώσεως «Ισπανική Φάλαγγα». 

Επισκέφθηκε ακόμη τη Ιταλία, τη Βενετία και τη Ρώμη, το Τολέδο και την Νυρεμβέργη όπου παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικοσοσιαλιστικής Νεολαίας. Το 1937 φυλακίστηκε με τον Charles Maurras κατηγορούμενος ότι καλούσε σ’ ένα άρθρο του το λαό δημοσίως να κομματιάσει τους βουλευτές που είχαν ψηφίσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Φασιστικής Ιταλίας. 

Από το 1937 διεύθυνε την αγωνιστική εφημερίδα «Είμαι παντού», [«Je suis partout»], με αναγκαστικό διάλειμμα στο διάστημα που ήταν στο μέτωπο και στη συνέχεια αιχμάλωτος των Γερμανών, και την επανακυκλοφόρησε από τον Απρίλιο του 1941 έως το τέλος του 1943.

Τάχθηκε εναντίον της εισόδου της Γαλλίας στον πόλεμο, όμως όταν στις 3 Σεπτεμβρίου 1939 η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στην πατρίδα του, πολέμησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αιχμαλωτίστηκε το 1940 και κρατήθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου στο στρατόπεδο του Neuf Breisach, όπου έγραψε το θεατρικό δράμα «Berenice», ενώ όταν τον Απρίλιο του 1941 αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στη Γαλλία.

Τις ημέρες της συμμαχικής αποβάσεως στη Νορμανδία και της καταρρεύσεως του Γερμανικού κράτους, οι Γαλλικές αρχές συλλαμβάνουν και φυλακίζουν στο Sens τη μητέρα και την αδελφή του, με απώτερο σκοπό και στόχο τη δική του παράδοση. Αρνείται σθεναρά κάθε πρόταση ή σκέψη να εγκαταλείψει τη Γαλλία και τον Αύγουστο του 1944, μετά από έξι μήνες παραμονής στη σοφίτα ενός φιλικού του σπιτιού, παραδίδεται για να πετύχει την αποφυλάκιση της μητέρας και της αδελφής του.

Του απαγγέλλεται η κατηγορία της προδοσίας και μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Noisy le Sec κι από εκεί στη φυλακή του Fresnes. Εκεί συγγράφει αρκετά έργα μεταξύ των οποίων το «Chenier», αφιερωμένο στον Γάλλο ποιητή Andre Chenier που οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα σε ηλικία 32 ετών.

Στο δικαστήριο όπου οδηγήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1945, του απαγγέλθηκε κατηγορία «για παροχή βοήθειας στον εχθρό», σύμφωνα με το άρθρο 75 του Γαλλικού Ποινικού Κώδικα, υπερασπίστηκε τον εαυτό μου με αξιοπρέπεια και οι κατήγοροι του δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπήρξε άμεση συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις. Ο πρόεδρος τον κατηγόρησε κυρίως για τα γραπτά του και όχι για πολιτική ή πολεμική συνεργασία με τους Γερμανούς, λέγοντας ότι τα άρθρα του ήταν περισσότερο επικίνδυνα για την Αντίσταση από ένα ολόκληρο τάγμα της Wehrmacht.

Τουφεκίστηκε την ημέρα που συμπληρώνονταν 11 χρόνια από την αντικοινοβουλευτική εξέγερση του 1934 και αφού φώναξε «Ζήτω η Γαλλία», παρέδωσε το πνεύμα του δεμένος σ’ ένα ξύλινο πάσσαλο. Την προηγούμενη της εκτελέσεως του έγραψε το τελευταίο του ποίημα αφιερωμένο στους 22 νεκρούς της αντικοινοβουλευτικής διαδηλώσεως, ενώ είχε πει «Λένε πως τον θάνατο, όπως και τον ήλιο δεν μπορεί κανείς να τους αντικρύσει κατάματα. Εν τούτοις προσπάθησα».

πηγή

20 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/2/22 12:51 μ.μ.

    Ενας θρυλικός άνθρωπος του πνεύματος και της χιτλερικης συγγραφικής παράδοσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/22 9:48 μ.μ.

      Της ποιας; Φασίστας δήλωνε. Θες να δούμε και τι έγραφε στο περίφημο "τα αίτια μιας στράτευσης";

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/2/22 11:06 μ.μ.

      Εκτιθεσαι 9.48

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος8/2/22 7:57 π.μ.

      Ακροδεξιοί του "χιτλερισμού", ο Μπραζιγιακ περιέγραφε το Mein Kampf ως "αριστούργημα κρετινισμου" και τον Αδόλφο σαν "εξαγριωμένο δάσκαλο". Τα ξέρετε αυτά;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος8/2/22 10:26 π.μ.

      Οι Χιτλερικοί μόνο ακροδεξιοί δεν είναι. Αποδειξη ο συναγωνιστής Αρης Αριων

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/2/22 3:22 π.μ.

    Στρατευμένος Φασίστας διανοούμενος ήταν. Φίλος του άξονα όχι όμως τυφλός πιστός. Κάποτε πρέπει να εξηγήσουν κάποιοι γιατί στο όνομα του "εθνικού σοσιαλισμού" κατέληξαν πλανόδιοι antifa. Κατευθυνόμενη αντίδραση ή ιδεοληψία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/2/22 3:33 π.μ.

    Το ιδιότυπο θεωρητικό σύμπαν του Μπραζιγιάκ, τουλάχιστον προπολεμικά, ακουμπούσε περισσότερο στο φασισμό και τον αντικομμουνισμό παρά στο ναζισμό.

    Οραματιζόταν έναν «φασισμό αλα γαλλικά» που θα έδιωχνε τους Εβραίους και τους πολιτικούς και θα αποκαθιστούσε τη μοναρχία, σύμμαχο αλλά όχι αντίγραφο του ναζισμού.

    Υπ' αυτήν την έννοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εθνικιστής διανοούμενος, ο οποίος στις συγκεκριμένες πολώσεις της εποχής του επέλεξε να συμμαχήσει με τους Γερμανούς και εν τέλει ταυτίστηκε με αυτούς - μια περίπτωση παρόμοια με τον Λα Ροσέλ.

    Πραγματικό ίνδαλμά του δεν ήταν ο Χίτλερ ή ο Μουσολίνι αλλά ο Βαλλόνος Λεόν Ντεγκρέλ, επικεφαλής του ρεξιστικού κινήματος στο Βέλγιο, τις ιδέες του οποίου έκανε γνωστές στο γαλλικό κοινό το 1936 με το βιβλίο Léon Degrelle et l'avenir de Rex (Ο Λεόν Ντεγκρέλ και το μέλλον του ρεξιστικού κόμματος).

    Θαύμαζε ακόμα τους Ισπανούς Φαλαγγίτες και μεταξύ 1936-1939 έγραψε δύο ιστορικά έργα για τον Ισπανικό Εμφύλιο, τα Les Cadets de l'Alcazar (Οι Δόκιμοι του Αλκαζάρ) και Histoire de la guerre d’Espagne (Ιστορία του πολέμου της Ισπανίας).

    Επίσης το θεωρούμενο ως κορυφαίο διήγημά του, το Les Sept Couleurs (Τα Επτά Χρώματα - υποψήφιο για Βραβείο Γκονκούρ το '39), τελειώνει με την όμορφη Κατρίν να επιλέγει τον εθελοντή φαλαγγίτη Φρανσουά παρά το ναζιστή Πατρίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/2/22 11:32 π.μ.

      Πολυ σωστά. Επίσης τόλμησε σε ενα απο τα περιφημα Γραμματα του να μιλησει για τον απεραντο κοκκινο Φασισμο , τον Χοσε Αντονιο ( εννοώντας τον Πριμο ντε Ριβερα) και να πει με μεγαλειο πνευματος και οραματισμό " Ισως σε χιλια χρονια οι δυο επαναστάσεις του 20ου αιωνα να εχουν γίνει ενα ". Υπονοώντας την Φασιστικη και την Ρωσικη. Robert Brasillach, Lettera a un soldato della classe '40

      Οχι τυχαια ο σπουδαιος ,άγνωστες οι ιδέες του στην Ελλάδα, διανοουμενος της λεγόμενησ Φασιστικης Αριστεράς στην Ιταλία, Gianni Accame ,εγραψε ενα βιβλιο που αναλυει τον Φασισμό ως κοινωνικό και λαικό κίνημα με τον τίτλο " Fascismo,immenso e rosso", edizioni Settimo Sigillo,αφιερωμενό στην φράση αυτή του Robert Brasillach. Βιβλιο που οι ιδρυτές της Casa Pound θεωρούν ως σημερα σημαντική επιρροή.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος8/2/22 12:14 μ.μ.

    https://hellenicexistence.blogspot.com/2021/06/blog-post_10.html

    Ενα εξαιρετικό άρθρο για τον χιτλερικό εθνικοσοσιαλιστή και αντισημίτη Ρομπέρ Μπραζιγιάκ. Αθάνατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/2/22 1:40 μ.μ.

      αθάνατος ναι αλλά δεν ήταν εθνικοσοσιαλιστής. κωμικό να προσπαθούν κάποιοι να διαφημίσουν το εξιστενς εδώ. για τον μπάρμπα Πλεύρη κάποιο άρθρο;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/2/22 2:58 μ.μ.

      Για τον μπάρμπα Πλεύρη οι απαντήσεις δόθηκαν φανερά και ΕΠΩΝΥΜΑ σε ποντκαστ της πιο διάσημης αυτόνομης εθνικοσοσιαλιστικής εκπομπής στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος8/2/22 3:26 μ.μ.

      από υπεροψία είστε πρώτοι μαζί με κάς. αν αυτός είναι ο εθνικοσοσιαλισμός σας ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. κρατήστε τον σφιχτά δικό σας.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος8/2/22 9:56 μ.μ.

      μα δεν θελουμε να παρετε ...να μας λειπετε ...

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος9/2/22 1:55 μ.μ.

      και τι είναι ο εθνικοσοσιαλισμός το κτήμα του παππού σας στο χωριό να βάλετε σύνορα και όρια επειδή την είδατε Ghostbusters του χώρου

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος9/2/22 2:09 μ.μ.

      Μίλησε για εθνικοσοσιαλισμό ο κολλητός του Πλεύρη, του Συμιγδαλά, του Πανούση, του Χατζηγωγου και του Λαγού που χύνει με Βενιζέλο, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Κοραή.

      Διαγραφή
  5. Οι διανοούμενοι είχαν δικιά τους σκέψη για τις ιδεολογίες και δικαιολογουνται τα πάντα από αυτούς. Έχει επισκεφτεί το Βερολινο μαζι με το αλλο ιερο τερας, τον Drieu και εκθείασε το εθνικοσιαλιστικο καθεστως και τον Αδολφο .
    Δεν ηταν ναζι, ηταν Γαλλος φασιστας..και καλα εκανε και εκρινε ετσι. Αλλωστε ο Drieu, ειχε σε αυτο διαφορα με τον φιλο του ποιητη...ο ενας Ευρωπαίος μακρυά απο στενούς εθνικισμού ( αναλυτικα η σκεψη του Rochelle, συ τομα σε βιβλιο)ενώ ο Ρομπέρ ήταν πιο...εθνικιστής θα ελεγα

    Ολοτε αγαπητοι, αν δεν μελετησετε σε βαθος την σκςψη και το πνευμα..οχι πεντς φρασεις..καλυτερα μην βιαζεστε να βαζετε ταμπελες. Το εκανα και εγω μεχρι να μπω σε πιο βαθειά νερά.
    Υπομονή και σημαντικά έργα τους θα τα έχουμε στα ελληνικά.
    Φιλικα..Tintin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/2/22 2:53 μ.μ.

    Ήρθαν οι σβαστικοφοροι αντιφα να γράψουν για τον Μπραζιγιακ. Τον άνθρωπο που κρατήθηκε αιχμάλωτος πολέμου από τους Γερμανούς και που στα "αίτια μιας στράτευσης" έλεγε ότι κάνει πάντοτε διάκριση μεταξύ φασισμού και φασιστικών χωρών. Ο Μπραζιγιακ ουδέποτε δήλωσε εθνικοσοσιαλιστής. Μια ζωή φασιστής δήλωνε! Το ξέρω σας πονάει αλλά τι να κάνουμε. Λάτρης της Φάλαγγας, του Μωρρας, του Ντεγκρέλ και φανατικός αντισημίτης. Φασιστής γαλλικού τύπου που εν τέλει στήριξε το Τρίτο Ράιχ στον αγώνα του ενάντια στην ΕΣΣΔ. Αυτές ήταν οι ιδεολογικές του αναφορές. Πουθενά ο Χίτλερ. Η υστερική γερμανολαγνεια δεν έχει να αναδείξει διανοούμενους για αυτό και επιχειρείτε να οικειοποιθείτε τους δικούς μας. Περαστικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/2/22 5:40 μ.μ.

      ρε φίλε μην αναπαράγεις θεωρίες του κυρ Αλέκου είχαν και διανοούμενους, απλά ο Γάλλος δεν ήταν αυτό που νομίζουν κάποιοι. ότι και να ήταν υπήρξε σύμβολο άγνωστος σε πολλούς. στην Ελλάδα τον εκμεταλλεύτηκε ο συρφετός που γέννησε μετά κάτι γκρούπες που λοιδορούσαν Καραϊσκάκη και Παλαμά. Δουλεύει καλά η άκρα δεξιά με στολή Ες Ες και από μέσα κομματική ταυτότητα ΝΔ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/2/22 5:51 μ.μ.

      Δεν είναι θεωρίες του κυρ Αλέκου αλλά υπαρκτές αλήθειες. Το αν ο κυρ Αλέκος προσπάθησε να τις ιδιοποιηθεί είναι άλλο θέμα. Επίσης ο κυρ Αλέκος ανέβασε χτες κείμενο κατά του Πλεύρη ενώ ο ίδιος εμφανιζόταν σε εκπομπή του Συμιγδαλά και προωθεί νεοεθνικισμό. Μήπως να μην βρίζουμε τον Πλεύρη γιατί τον βρίζει και ο κυρ Αλέκος; Ο Μπραζιγιακ ήταν εθνοκεντρικος, ποτέ δεν ήταν φυλετιστης χιτλερικού τύπου και πάντοτε δήλωνε ΦΑΣΙΣΤΗΣ.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος9/2/22 4:22 μ.μ.

    Εγώ θα πω ένα όνομα έτσι για να νιώσουν βερτιγκο κάποιοι που μιλάνε και καλά για επώνυμους. Francis Parker Yockey. Επηρεασμένος από Έβολα και Σπένγκλερ. Ακολούθησε την Τρίτη Θέση σε πολλά ζητήματα. Ήταν υπέρ των συμμαχιών με αντισιωνιστές αριστερούς. Καφέ μπολσεβίκος όπως έλεγε ο Γκαίμπελς. Τεράστια μόρφωση. Φασίστας στο ιδεολογικό κομμάτι. Αφιέρωσε το πιο διάσημο έργο του στον Χίτλερ. Πείτε μας πάλι το παραμύθι για τον νεοφασισμό κάντε πάλι κριτική στους τριτοθεσίτες κύριοι "ορθόδοξοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.