Η αλήθεια δια τον Μακάριον: το σπάνιο και απαγορευμένο βιβλίο του καθαιρεμένου μητροπολίτη Κιτίου, Άνθιμου (.pdf)

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος ή Ανθέμιος (ο Μαχαιριώτης), Πρόεδρος Αμαθούντος, Νέας Πόλεως Λεμεσού και Κουρίου, ήταν εθνικιστής καθηγητής και θεολόγος, μέλος και αγωνιστής στον εθνικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., προσωπικός φίλος και εξ απορρήτων συνεργάτης του Γεωργίου Γρίβα στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό και την ένωση του νησιού με τον Ελληνικό εθνικό κορμό, μέλος της ενωτικής τριανδρίας των Μητροπολιτών, μαζί με τους Κυπριανό της Κυρήνειας και Γεννάδιο της Πάφου, που αντιτάχθηκαν στην πολιτική ανεξαρτησίας του Μακάριου Γ'. 

Η αλήθεια δια τον Μακάριον: πρόκειται για ένα σπάνιο βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1974 λίγο πριν το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αθήνα σε 5.000 αντίτυπα . Κατά την αποστολή του στη Κύπρο κατασχέθηκαν στο τελωνείο Λεμεσού. Κυκλοφόρησε όμως στην Ελλάδα και υπάρχουν αντίγραφα για όποιαν ξέρει να ψάξει. 

Συγγραφέας ήταν ο καθαιρεμένος από τον Μακάριο μητροπολίτης Κιτίου Άνθιμος ο οποίος προσπαθούσε μέσα από το βιβλίο να αποκαθηλώσει πολιτικά (αλλά και θρησκευτικά) τον Μακάριο τον Γ’, αρχιεπίσκοπο και πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Μέσα από αυτό το βιβλίο ο Άνθιμος παρουσιάζει τον Μακάριο, παραθέτοντας διάφορα περιστατικά τα οποία έζησε δίπλα του, ως εγωπαθή και αρχομανή που δεν πίστευε εξ αρχής στον αγώνα για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και ο οποίος κοροϊδεύοντας τους συνεργάτες του και τον λαό τροχοδρομούσε την ανεξαρτησία για δικό του όφελος. 

Αφήνει αιχμές ακόμα και για την πνευματικότητα και την χριστιανική πίστη του Μακαρίου ενώ τον κατηγορεί και για οικονομικές ατασθαλίες. Τον παρουσιάζει επίσης ως δεισιδαίμον και έχοντας αισθήματα ζήλιας απέναντι στον στρατιωτικό αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα Διγενή. 

Το βιβλίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα κεφάλαια: 

Πρόλογος 

Ο Μέγας θεατρίνος της Κύπρου 

 1. Η εν Αθήναις φοιτητική ζωή του 

 2. Αναρρίχησις Μακαρίου εις Μητροπολιτικόν θρόνον Κιτίου 

Έναρξις δυναστείας Κυκκωτών 

3. Αι πρώται μετά την αναρρίχησιν αυτού εις τον Μητροπολιτικόν θρόνον θεαματικαί ενέργειαι 

 4. Η εκλογή μου ως Μητροπολίτου Κιτίου 

  5. Αυτός ο Μακάριος … 

6. Η στάσις της Ιεράς Συνόδου έναντι του κοσμικού αξιώματος του Μακαρίου 

7. Το όνειρον Μακαρίου 

 8. Αδέσμευτος πολιτική Μακαρίου 

 9. Η φήμη του Διγενή θανάσιμος ενόχλησις Μακαρίου 

 10. Ο αριθμός 13 ... 

 11. Αλόγιστος διασπάθισις δημόσιας περιουσίας 

Επίλογος.

για να κατεβάσετε σε .pdf το βιβλίο στον σύνδεσμο εδώ ...

22 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/11/22 3:50 μ.μ.

    "εμφύλιος" μεταξύ δύο εξουσιομανων οπαδών μιας αλλότριας προς την Ευρώπη θρησκείας. Λίγο ενδιαφέρει εθνικό σοσιαλιστές. Εκεί στην τρίτη θέση Έλληνες ή χριστιανοί είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/11/22 10:46 π.μ.

      τώρα έχεις γίνει και ειδικός σε θρησκευτικά ζητήματα; οι παπάδες του Μακεδονικού αγώνα των βαλκανικών του '40 ή και ο παπάς της ΕΣΠΟ και αυτοί δεν σου κάνουν;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/11/22 10:51 π.μ.

      έτσι μπράβο πλατωνικέ μου.
      να μην ασχολείται κανείς με την πολιτική γιατί οι Έλληνες είμαστε ανάξιοι να έχουμε ηγέτες με αριστοκρατική καταγωγή όπως εσύ .

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος18/11/22 12:21 μ.μ.

      Παντού πλατωνικούς ιππείς βλέπουν τα στρασσερικά μποτς όταν τους θίγεις τον αντιρατσιστικό χριστιανισμό τους.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος19/11/22 12:56 π.μ.

      βγαλτε τις παρωπιδες , δεν επιλεξατε να γινετε χριστιανοι μονοι σας , με το που γεννηθηκατε ετσι μαθατε με τον χριστιανισμο ... εαν η ελλαδα ειχε ισλαμ παλι ισλαμιστες θα ησασταν επειδη ετσι παλι θα γεννιωσασταν μαζι με τον ισλαμισμο ...

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος19/11/22 10:57 π.μ.

      Πολύ σωστά 12:56. Ποιος διαφωνεί; Η εθνική μας θρησκεία εδώ και χίλια χρόνια είναι ο χριστιανισμός. Η εθνική θρησκεία των Ιρανών και των Αιγυπτίων είναι το Ισλάμ. Σε χώρες που υπάρχει διάσταση θρησκευτικών απόψεων έχει ενδιαφέρον το θέμα που θίγεις. Για παράδειγμα στην Ινδία η εθνική θρησκεία ήταν για χιλιάδες χρόνια άλλη και το Ισλάμ πρόσφατο δάνειο και υπεύθυνο για το διαμελισμό της χώρας και τη γέννηση του Πακιστάν. Στην Ελλάδα θες να αλλάξεις μια θρησκεία χιλίων ετών; Άντε και την αλλάζεις. Τι θα φέρεις; Είναι θρησκεία ο παγανισμός; Έχει κάποιο κεντρικό δόγμα; Άλλοι λέτε ότι δεν είναι καν θρησκεία μα φιλοσοφία. Πολύ φτηνή προπαγάνδα κάνεις. Δεν έχεις τύχη.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος19/11/22 1:39 μ.μ.

      10:57 μπορούμε κάλλιστα να δημιουργήσουμε νέα θρησκεία αν δεν αρέσει ο παγανισμός όμως το να έχουμε μια θρησκεία με έναν Εβραίο ψευδομεσσια και έναν Εβραίο θεό και αποστόλους μόνο και μόνο επειδή έτυχε να διαδοθεί τότε και να μείνει μέχρι σήμερα είναι μέγιστο σφάλμα.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος19/11/22 1:46 μ.μ.

      Εσύ τι είσαι ρε 12:21? Αντιστρασσερικός?

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος19/11/22 5:20 μ.μ.

      ιππέα 12:21 όσο είμαι εγώ στρασσερικός άλλο τόσο είσαι και συ πλατωνικός

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος19/11/22 6:51 μ.μ.

      Προφανώς 1:46

      Όπως κάθε Εθνικοσοσιαλιστής.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος19/11/22 7:31 μ.μ.

      κόψε κάτι ... ο Φύρερ εκτιμούσε τον Γκρέγκορ και του ζητούσε να αναλάβει υψηλή θέση στο κόμμα είπαμε να λέτε ψέματα στα πιτσιρίκια αλλά όχι και έτσι

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος17/11/22 9:08 μ.μ.

    Αρχισαν παλι οι ακροδεξιοί της ελασυν και του Πλεύρη να κατηγορούν τον Ιωαννιδη ως 'αμερικανοκίνητο' στην ιστοσελίδα τους. Να κοιτάξει η αξιόλογη ΕΣΑ τις συνεργασιες κ τις φιλίες της με τους δήθεν ριζοσπάστες εθνικιστές που κατηγορούν έναν αποδεδειγμένα πατριώτη στρατηγό Ιωαννίδη κ ας αφήσουν τα προσκυνήματα στον ακροδεξιό καπιταλιστή Παπαδόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/11/22 6:05 π.μ.

      Ποιος νοιάζεται αν ήταν καπιταλιστης ο Παπαδόπουλος; Έκανε ένα σορό έργα ,επένδυσε στην βιομηχανία και έφερε τεράστια οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα,άφησε πολύ μικρό χρέος σε σχέση με τους σημερινούς απατεώνες και έχτισε ένα αξιόλογο βιωτικο επίπεδο για τον ελληνικό λαό αλλά ας τον βρίσουμε που ήταν καπιταλιστής...

      Διαγραφή
    2. Κι ένας πασοκτζης του 80 θα μπορούσε να ισχυριστεί τα ίδια για τον Ανδρέα. Είναι όμως πραγματικά έτσι;
      Υπήρξε συνεργάτης της CIA. Μέλος Στοάς και υπέρ του ελληνοτουρκισμου. Δεν πείραξε κανένα πολιτικό τζάκι. Δεν πείραξε κανένα μεγαλοπαραγοντα της οικονομίας αντιθέτως τα λεγόμενα διαπλεκόμενα συμφέροντα τότε ρίζωσαν. Τάχθηκε υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας επί της ουσίας, ετοιμάζοντας την διαδοχή κατάσταση για αυτό που σήμερα αποκαλείται Μεταπολίτευση. Και φυσικά ο χαμός της μισής Κύπρου μας. Ασφαλώς έκανε και καλά όλοι οι δικτάτορες κάνουν.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος19/11/22 9:06 π.μ.

      Τον Ιωαννιδη γιατί τον κατηγορείτε με ψέμματα τοτε βρε νοσφερατοι;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος19/11/22 10:08 π.μ.

      αφού το αφεντικό τους ήταν στην υπηρεσία του Παπαδόπουλου λογικό να λένε ψέματα ο Πλεύρης άλλωστε στα βιογραφικά στοιχεία στα βιβλία του ποτέ δεν ξεχνάει να πει ότι φυλακίστηκε στο ΕΑΤ ΕΣΑ έτσι δεν είναι φίλε ... ...

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος19/11/22 11:03 π.μ.

    Ο Παπαδόπουλος έδωσε στον κόσμο ψωμάκι. Ο Ιωαννίδης ήταν Εβραίος σαν και τους φίλους σου. Πήγαινε να τιμήσεις το μνημόσυνο με τη γούνα που φορούσες στον Ιωαννίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/11/22 11:21 π.μ.

    μικρά παιδιά είναι ρε δείξτε λίγη συμπόνοια. θα μάθουν ότι η χούντα ήταν ενάντια στους εθνικοσοσιαλιστές και τους έπαιρνε τα διαβατήρια. εντάξει δεν τους το είπε ο γέρος Πλεύρης ακόμη να το πουν έμπλεξε με Λαγό. όλα πια τα θέλετε στο θέλετε στο πιάτο έκλεισε το κεντρικό εστιατόρια δεν έχουν μενού πλέον αυτοσχέδια χοτ ντογκ φτιάχνουν και το πουλάνε για γνώση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/11/22 12:29 μ.μ.

    Εβραίος ο Αρβανίτης πολεμιστής των διακρίσεων στο πεδίο της μάχης; Τα ψέμματα Χατζηγωγων και Πατριαρχών αναπαράγετε βρε ... ... ... ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/11/22 1:25 μ.μ.

    Μέχρι και ο πλατωνικός αποθεώνει τον Ηρωα Εθνικιστή Ιωαννίδη και έχεις εδώ τους ακροδεξιούς να νοσταλγούν το τσιράκι του Λόβιγγερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/11/22 7:22 μ.μ.

    διάβασα λίγο το πολυσέλιδο του Π.Π. της ΕΣΑ. Η γνωστή ιστορία του Πολυτεχνείου με τα γνωστά πρόσωπα και τα γνωστά γεγονότα. Καμία ανάλυση για τον ελληνικό Μάη ή την γεωπολιτική κατάσταση της εποχής. Στο σημείο που γράφει ότι ο Μήτσος Ιωαννίδης είχε καλή σχέση με τους οβριούς κάνει ο συγγραφέας λάθος. Και γιατί κάνει λάθος να σας το πω και ΜΚ μην το κόψεις. Η αδερφή του Ιωαννίδη ήθελε τον γνωστό κλινικάρχη για άνδρα. Αυτός δεν ήθελε για αυτό για χρόνια δεν την δεχόταν στην φυλακή. Είχαν τσακωθεί χοντρά και δεν μιλούσαν. Τα έχω επιβεβαιώσει και από υπάλληλο της φυλακής που τους έβλεπε καθημερινά. Ίσα ίσα που το Ισραήλ χάρηκε με την χούντα του Παπαδόπουλου ο οποίος στήριξε το ΚΙΣ και κρατούσε αποστάσεις από Παλαιστίνιους που ήθελαν τρομοκρατικά χτυπήματα. Είναι γνωστή και η φωτογραφία που είναι αγκαλιά με τους σιωνιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος19/11/22 8:51 μ.μ.

    τον Ιούνιο του '69 ο Γιώργαρος μετατρέπει το ΚΙΣ από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ. Και μετά μιλάνε κάποιοι για Εβραίο Ιωαννίδη επειδή το είπε ο χατζηgogo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.