Το Αζερμπαϊτζάν επιτίθεται για να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο - Καραμπάχ

 


Σφοδρές ανταλλαγές πυρών και οβίδες αντηχούν και πάλι γύρω από τα βουνά του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Η απομονωμένη περιοχή στην άκρη της Ευρώπης έχει γίνει πεδίο αλλεπάλληλων μαχών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του ξεκίνησαν «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο βρίσκεται εντός των συνόρων του, αλλά ελέγχεται ως αποσχισθέν κράτος από τον αρμενικό πληθυσμό του. 

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν οχήματα του Αζερμπαϊτζάν να φέρουν ένα ανάποδο «Α», σύμβολο που θύμιζε το «Ζ» των ρωσικών οχημάτων τα οποία είχαν εισβάλει στην Ουκρανία πέρυσι. Ταραχές ξέσπασαν στο Γερεβάν μεταξύ αστυνομικών που προστατεύουν την έδρα της αρμενικής κυβέρνησης και διαδηλωτών, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν αρμενικά ΜΜΕ.  

Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας τον ότι δεν προάσπισε το Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε έναν ηγέτη που χάνει τα εδάφη μας», φώναξε μέσα από το πλήθος ο Γκεβόργκ Γκεβοργκιάν, βετεράνος των δύο προηγούμενων πολέμων μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού που είχαν ξεσπάσει στο Καραμπάχ (τη δεκαετία του 1990 και το 2000). 

Η αδυναμία ή η απροθυμία της Ρωσίας να παρέμβει έχει κάνει πολλούς στην κυβέρνηση της Αρμενίας να αισθάνονται προδομένοι. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Πασινιάν και κατευθύνονται προς τη ρωσική πρεσβεία, χαρακτηρίζοντας σύμφωνα με Αρμένικες πηγές και αυτόπτες μάρτυρες τη Ρωσία ως «ο μεγαλύτερο εχθρός της Αρμενίας». Ωστόσο, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν αποδειχθεί εντελώς απρόθυμες να συγκρατήσουν τη στρατιωτική πρόοδο του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή. 

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο περιέγραψε τον Αλίεφ ως «δικό μας άνθρωπο». «Η διοίκηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η διεύθυνση του Τουρκο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου (της κατάπαυσης του πυρός) είχαν ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που διεξάγονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Αζερινό υπουργείο Άμυνας.

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/9/23 12:45 μ.μ.

    Για άλλη μια φορά ο τουρκοσαξονικός άξονας ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ Τουρκία Ουκρανία Αζερμπαϊτζάν επιτίθεται στα νώτα της Ρωσίας και του άξονα της αντίστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/9/23 10:02 μ.μ.

      Ποια νώτα της Ρωσίας; Η Ρωσία εγκατέλειψε την Αρμενία καιτο Αρτσάχ στοέλεος των Αζέρων. Ούτε φυσίγγι δεν έστειλαν. Πρόσφατα μάλιστα η Ζαχάροβα δήλωσε ότι το Ναγκόρνο - Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Πούτιν θέλει να έχει καλές σχέσεις με τον Αλίεφ και τον Ερντογάν και πούλησε τους Αρμένιους.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος20/9/23 3:23 μ.μ.

    Ωστόσο ο Βαρντανιάν δήλωσε ότι ο κόσμος αγνοεί την τύχη του Καραμπάχ.

    "Η Ρωσία σιωπά και η Ρωσία αγνοεί βασικά όλη αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση. Όχι μόνον η Ρωσία, αλλά ο κόσμος επίσης σιωπά", σημείωσε ο Βαρντανιάν. "Κανένας δεν κάνει τίποτα: όλοι το αγνοούν, η Ρωσία σιωπά, αλλά το ίδιο κάνει και η Δύση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/9/23 10:20 μ.μ.

      Η Ρωσία σταμάτησε (ξανά) τη σφαγή των Αρμενίων.

      Βασικά ο Πασινιάν δεν νοιάζεται για το Αρτσάχ. Να το ξεπουλήσει για δυτικά δολαριάκια θέλει. Ίσως κάνει μαλακία ο Πούτιν που σώζει πάλι το Αρτσάχ, όταν η μητέρα Αρμενία δεν ενδιαφέρεται για τη σωτηρία του.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/9/23 1:34 μ.μ.

      Σήμερα το δήλωσε και ανοιχτά. "Η αρμενία πρέπει να απαλλαγεί από συγκρούσεις για να είναι ανεξάρτητη(=στραφεί προς ΕΕ και ΝΑΤΟ)." Όπως είχαμε εδώ την προδοσία της Κύπρου για να έρθει η δημοκρατία έτσι θα έχουν οι Αρμένιοι την προδοσία του Καραμπάχ για να έρθει η "ανεξαρτησία".

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος20/9/23 8:20 μ.μ.

    "My heart tells me Artsakh should remain whole, but my mind tells me we don't need those lands, and we must be ready to say loudly, that we will return those lands for the sake of peace"

    - Nikol Pashinyan -

    Ο φιλελές από την αρχή είχε σκοπό να πουλήσει το Αρτσάχ, να τα βρει με τους δυτικούς χορηγούς των Αζέρων και να κατηγορήσει τους Ρώσους. Σαν να είχε η Κύπρος έναν πρόεδρο που θα ήθελε να πουλήσει και το άλλο μισό νησί στους Τούρκους και να κατηγορήσει την Ελλάδα για αδράνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Gr Socialist Nationalist21/9/23 9:56 π.μ.

      Οι τελευταίες λέξεις του αγγλικού κειμένου κάτι μοο θυμίζουν
      Κάτι από ορκομωσία Παπούλια από την Μπενάκη

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος20/9/23 9:11 μ.μ.

    Η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μια «εσωτερική υπόθεση» του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/9/23 2:36 μ.μ.

      Φώτη όσο και να κλαψουρίζεις οι Ρώσοι είναι απείρως λευκότεροι από εσένα.Και φυσικά ενάντια στον άξονα Τουρκίας ΗΠΑ Ισραήλ ΕΕ Ουκρανίας και κόκκινης προβιάς

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/9/23 8:33 μ.μ.

      Καλά κάνει. Όταν ο Πασινιάν δεν θέλει να σωθεί, ο Πούτιν γιατί να τον σώσει;

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος21/9/23 3:51 μ.μ.

    Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την μεσολάβηση της ρωσικής αποστολής στο Καραμπάχ. Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 13:00 τοπική ώρα. Αρμένιοι από το Στεπανακέρτ αναφέρουν ότι, πάρα την ανακοίνωση της συμφωνίας, το Αζερμπαϊτζάν συνέχισε τους βομβαρδισμούς.

    Τι προβλέπει η συμφωνία (η οποία αποτελεί ουσιαστικά προϊόν συνεννόησης μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν);

    1. Την παράδοση των Αρμενίων.
    2. Την διάλυση του Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ.
    3. Την αποχώρηση των εναπομεινάντων αρμενικών δυνάμεων (οι οποίες έχουν αποχωρήσει από το καλοκαίρι του 2021...).
    4. Την συνάντηση, αύριο, της ντε φάκτο ηγεσίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ με εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν.
    5. Την συνεχίσει του «έργου» της ρωσικής αποστολής.

    Η συμφωνία δεν κάνει λόγο για εδάφη, που σημαίνει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα κρατήσει τα εδάφη που κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του χθες και σήμερα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10% των εδαφών που ήλεγχε η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Αρτσάχ μέχρι χθες.

    Το καλό νέο είναι ότι θα σταματήσουν οι θάνατοι αμάχων. Τα βασικά ερωτήματα είναι τρία:

    1. Τι θα γίνει με την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αρτσάχ; Θα συνεχίσει το Αζερμπαϊτζάν να εμποδίζει την διέλευση τροφίμων και φαρμάκων ή θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική του τεχνητού λιμού που εφάρμοσε τους προηγούμενους μήνες;

    2. Θα τηρήσει το Αζερμπαϊτζάν την συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός;

    3. Τι άλλο θα ζητήσει το Αζερμπαϊτζάν αύριο; Την άμεση διάλυση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και την δια της βίας «επανένταξη»/ενσωμάτωση των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν ή την έναρξη ενός διαλόγου για να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/9/23 1:28 π.μ.

    Έγιναν οι Τούρκοι υπερδύναμη. Πολύ σύντομα θα αναγκαστούμε να παρακαλάμε "Ερντογάν σώσε τον ελληνικό πολιτισμό" μπας και γλιτώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.