Η Γαλλική Επανάσταση είναι αναμφίβολα ένα ιστορικό γεγονός που περισσότερο από κάθε άλλο, προσφέρεται για να αναδείξει τη δυναμική της ανατροπής.
Με το 1789 τελειώνει ένας κόσμος βασισμένος στην ιεραρχία και ξεκινά ένας κόσμος εμπνευσμένος από τις ισότιμες απαξίες που οδήγησαν τη Δύση να βυθιστεί στην άβυσσο της παρακμιακής κοινωνίας.
Αργότερα ορισμένοι θαρραλέοι διανοούμενοι, ακολούθησαν το δρόμο του ιστορικού ρεβιζιονισμού για να προσπαθήσουν να διορθώσουν τον επιφανειακό «παράδεισο» που έκτισε και καθιέρωσε η προπαγάνδα.
Στη Γαλλία εκδόθηκε και το “Le livre noir de la Revolution française”, «Το μαύρο βιβλίο της Γαλλικής επανάστασης», που στόχευε να αναλύσει με άκρως κριτική προσέγγιση τα γεγονότα που έχουν εκληφθεί ως την αληθινή γένεση της νεωτερικότητας.
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ ...
Ρε κρίνε δεν είχε εθνικιστικά κ σοσιαλιστικά στοιχεία η γαλλική επανάσταση; Άλλη ανάλυση περίμενα από ένα επαναστατικό ιστολόγιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοσιαλιστικά στοιχεία η καπιταλιστική γαλλ. επανάσταση?Τι παραισθησιογόνα σας έριξε ο σεφ στο πιάτο ρε γκαρσόν?
ΔιαγραφήΈχει παιχτεί πριν μερικά χρόνια το ίδιο έργο Αρίστο. Ξέμεινες από σενάρια;
ΔιαγραφήΠολύ σωστό το σχόλιο του 2:45 και εντελώς επιπόλαιο αυτό του 12:18.
ΔιαγραφήΦυσικά η Γαλλική Επανάσταση καθοδηγήθηκε οικονομικά από αστούς - όπως και η ελληνική, στην οποία έμποροι έβαζαν το χρήμα - αλλά περιείχε και τους Αβράκωτους, το (χειροτεχνικό, προ-βιομηχανικό) προλεταριάτο του Παρισιού, περιείχε και τον πρώτο ουτοπικό σοσιαλιστή της Ιστορίας, τον Γράκχο Μπαμπέφ. Και εννοείται ότι περιείχε την ιδέα της εθνικής αφύπνισης: ο Κολοκοτρώνης λέει στα Απομνημονεύματα "η Γαλλική Επανάσταση μας άνοιξε τα μάτια, ως τότε δεν ξέραμε τι θα πει έθνος." Ήταν ο επαναστάτης αββάς Sieyes αυτός που έδωσε τον ριζοσπαστικό ορισμό "το έθνος είναι η Τρίτη Τάξη", δηλαδή όλοι οι παραγωγικοί άνθρωποι, και όχι οι παρασιτικοί ευγενείς. Ό,τι ακριβώς είπε και ο Στράσερ για τους μεγαλοαστούς.
Προφανώς διαφωνώ με την οπτική του άρθρου ότι η επανάσταση έκανε το "κακό" να ανατρέψει τη φεουδαρχική παρασιτική ιεραρχία. Όχι, αυτό ήταν το καλό της σημείο. Το κακό είναι μόνο ότι την αντικατέστησε με μια άλλη παρασιτική ιεραρχία: "έβαλε στη θέση της αριστοκρατίας της γης την αριστοκρατία του χρήματος" (Heinrich Heine).
Καθήκον μας η κριτική επανοικειοποίηση των θετικών (εθνικιστικών και σοσιαλιστικών) στοιχείων της, και το πέταγμα των καθαρά καπιταλιστικών.
Πότε είπε ο Στράσερ ότι το έθνος είναι μόνο οι εργάτες ρε ψεύτη;
ΔιαγραφήΠού τις ξέρεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες 5:36 μ.μ. ;;
ΔιαγραφήΔίκιο έχουν οι ένοπλοι επαναστάτες και όχι οι διεφθαρμένοι Λουδοβίκοι
ΔιαγραφήΚαθυστερημένε 5:36 έγραψα, το έθνος είναι οι ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, εργάτες, αγρότες, διανοούμενοι, μικροαστοί. Αυτούς αναφέρει ΚΑΙ ο Στράσερ ΚΑΙ ο Sieyes.
ΔιαγραφήΜάθε να διαβάζεις ζαβέ.
1:09 τι εννοείς; Δεν είναι κρυφά αυτά. Υπάρχουν γραμμένα σε βιβλία. "Η εποχή των επαναστάσεων" του Χομπσμπάουμ πχ. Ο Ε/Σ Ludwig Woltmann λέει ότι η Γαλλική Επανάσταση είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Άριας Φυλής. Δεν ήταν αναμφισβήτητη η γελοία θέση του Χίμλερ ότι την έκαναν οι Εβραίοι (λες κι ο αγρότης που πεθαίνει της πείνας χρειάζεται τον... Εβραίο για να κρεμάσει τα παράσιτα των Βερσαλλιών!!!)
Είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος της ιδεολογικής επιτροπής του κκε
ΔιαγραφήΟ πιο αγνός άνθρωπος της εποχής ήταν ο Λουδοβίκος 14ος, βασιλιάς ήλιος. Τα κατακάθια ήταν οι δραπέτες της Βαστίλης και οι Ροβεσπιέροοι. Κομμούνια είστε ουρές των φιλελέδων. και των γκαρσονιών.
ΔιαγραφήΜόνο που ο 14ος πέθανε ήρεμα στο ανάκτορό του 70 χρόνια πριν την επανάσταση...
Διαγραφή5:20 όχι εντάξει σε παραδέχομαι, είσαι τίμιο τρολ. Ο 14ος (που δεν έκανε μπάνιο ποτέ) άδειασε τα ταμεία σε πολέμους (που δεν αύξησαν το έδαφος της Γαλλίας ούτε μισή σπιθαμή), απέσυρε το Διάταγμα ανεξιθρησκείας της Νάντης το 1685 κάτι που έκανε όλους τους Ουγενότους (το παραγωγικό κομμάτι της γαλλικής αριστοκρατίας) να φύγουν από τη χώρα προς Αμερική και Πρωσία, κάτι που έφερε την παρακμή του ανθρώπινου δυναμικού της γαλλικής άρχουσας τάξης καθώς τους Ουγενότους αντικατέστησαν μετριότητες και παράσιτα, ο "Ήλιος" ήταν κι αυτός που έφτιαξε την κουλτούρα των Βερσαλλιών, της βρωμιάς και του εκφυλισμού.
ΔιαγραφήΟι μεγάλες μορφές της γαλλικής μοναρχίας, ο Ερρίκος Δ', ο Ρισελιέ, ο Μαζαρίνος και ο Κολμπέρ, έχουν αξιολογηθεί θετικά ιστορικά από συντηρητικούς και εθνικιστές στοχαστές (Vigny, Taine, Maurras). Αλλά εσύ αναφέρεις τον Λουδοβίκο, κάτι που με κάνει να σε εκθειάσω ως ευφάνταστο τρολ.
4:43 μακάρι ο Μάκης Παπαδόπουλος να μπορούσε να γράψει έτσι, θα σήμαινε ότι στο ΚΚΕ θα υπήρχαν σοβαροί ιδεολόγοι. Αυτός από ό,τι ξέρω γράφει για ομοφυλόφιλα cyborg.
Tον 16ο εννοώ ρε έξυπνοι. Ένα λάθος έκανα λόγω κινητού τηλεφώνου. Αμέσως με βγάλατε troll.
ΔιαγραφήΔεν τον λέγαν ποτέ βασιλιά ήλιο τον 16ο ρε κινητοτηλέφωνε.
ΔιαγραφήΤο συγκεκριμένο άρθρο, το έγραψα σύμφωνα με ένα βιβλίο που αναφέρω. Είναι μια κοινωνική και ιστορική αναφορά για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν διότι απλά δεν καταλαβαίνουν. Το άρθρο απλά αναλύει κάποια γεγονότα ξαναλέω που βασίζονται σε ένα βιβλίο που έκανε αίσθηση στην Γαλλία. Εξάλλου το 1789, δεν είναι απλή υπόθεση. Στοιχεία πρωτοφασιστικα υπάρχουν..υπομονή να μάθετε και άλλα.. εγχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά μην τρελαίνεστε.Ο τίτλος υπονοεί ότι μπορεί να υπάρχει και μια ΜΗ "σκοτεινή πλευρά της Γαλλική Επανάστασης".Περιμένουμε την συνέχεια του άρθρου.
ΑπάντησηΔιαγραφή