Μια οφειλόμενη απάντηση σε πρόσφατο οικονομικό άρθρο του κ. Δέλτα που στηλιτεύει τον σοσιαλισμό των Ελλήνων εθνικιστών


 
γράφει ο Λανδγράβος

Στέλνω αυτή την επιστολή ως απάντηση στο άρθρο του κυρίου Δέλτα, που φέρει τον τίτλο ''Οι ανεδαφικές οικονομικές θέσεις του Στρασσερισμού'', και ελπίζω να την δημοσιεύσετε. Για να μην μακρηγορήσω θα εισέλθω άμεσα στο θέμα της επιστολής.

Καταρχάς, εκτιμώ ότι είτε συνειδητά είτε λόγω του ότι απορροφήθηκε από την ένταση του γραπτού του λόγου, ο κύριος Δέλτας, μολονότι χρησιμοποίησε πληθώρα πραγματολογικών στοιχείων προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις του, σε κάποια σημεία του άρθρου εξέπεσε στο επίπεδο μιας άνευ νοήματος διαδικτυακής αντιδικίας. Εξάγω αυτό το συμπέρασμα γιατί σε ορισμένα σημεία είναι τόσα πολλά τα επιστημολογικά φάλτσα του εν λόγω άρθρου, ώστε να ακυρώνουν το συνολικό του επιχείρημα, που με τόσες πηγές ο συντάκτης του έχει υποστηρίξει.

Θα ξεκινήσω λοιπόν παραθέτοντας κάποια από τα πραγματολογικά και μεθοδολογικά λάθη του συγκεκριμένου άρθρου, τα οποία σε ορισμένα σημεία διαδέχονται το ένα το άλλο. Εκτιμώ ότι ο αρθρογράφος μπορεί να τα είχε αποφύγει αν δεν έβλεπε στο ιστολόγιο ενός άλλου blogger μια γενικευμένη εικόνα της ιδεολογίας που θέλει να στηλιτεύσει. Γι αυτό εγώ δεν θα σταθώ στο άρθρο που απαντά ο κύριος Δέλτας. Δεν με ενδιαφέρει και δεν το λαμβάνω υπόψη. Θα επιμείνω, όμως, στο άρθρο και στον λόγο του κυρίου Δέλτα, εφόσον αξιώνει να γίνει δεκτός ως προϊόν μιας επιστημονικής σκέψης.

Πρώτα απ’ όλα ο κύριος Δέλτας απαντά σε ένα άρθρο που γράφτηκε σε κάποιο ιστολόγιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι διαλέγεται με ολόκληρη την ιδεολογική πτέρυγα ενός πολιτικού χώρου. Συνεπώς ξεκινά με ένα μεθοδολογικό λάθος ήδη από τον τίτλο του άρθρου. Γιατί αυτές που κριτικάρει δεν είναι κάποιες ανεδαφικές θέσεις του Στρασσερικού ιδεολογικού ρεύματος, αλλά ένα άρθρο κάποιου blogger που δηλώνει υποστηρικτής του ρεύματος αυτού. Υποθέτω ότι ως κοινωνικός επιστήμονας ο κύριος Δέλτας θα έπρεπε να είχε αποφύγει αυτό το απλό αλλά και χτυπητό μεθοδολογικό σφάλμα.

Ωστόσο τα μεθοδολογικά φάλτσα γίνονται δύο όταν στην πρώτη παράγραφο του κειμένου ο αρθρογράφος εγκαλεί τους Στρασσερικούς για εμμονή σε Μαρξιστικά αναλυτικά εργαλεία, την ίδια ώρα που και ο ίδιος καταφεύγει σε έναν Αναρχικό διανοητή προκειμένου να δικαιολογήσει τη θέση του. Τελικά τι πιστεύει ο αρθρογράφος; Είναι καλά ή όχι τα δάνεια σκέψης από αντίπαλους ιδεολογικούς χώρους; Ότι και να πιστεύει πάντως μικρή σημασία έχει. Εκείνο που όντως έχει σημασία είναι ότι μεθοδολογικά εκπίπτει σε δεύτερη αντίφαση μέσα σε λίγες σειρές. Γιατί είτε το πιστεύει είτε όχι εφόσον χρεώνει κάτι στον συνομιλητή του ως αρνητικό δεν μπορεί ο ίδιος να το υιοθετήσει ως θετικό στην μεθοδολογία της δικής του ανάλυσης.

Στην συνέχεια περνάμε σε πραγματολογικά κενά. Γράφει ο κύριος Δέλτας, προκειμένου να υπερασπιστεί τους μεγαλοαστούς κατόχους πολυτελών οικιών από την κριτική των εθνικιστών, το εξής:

Μας ενοχλεί και πως ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους οι προκομμένοι που ανέλαβαν ρίσκα επενδύοντας ίδια κεφάλαια (από αποταμιεύσεις ή δανειακά κεφάλαια) σε οικονομικές δραστηριότητες προσφέροντας ψωμί στους εργαζόμενους και τεχνογνωσία στο οικονομικό σύστημα;

Καταρχάς, κανείς επιστήμονας που θέλει να διαφυλάξει την επιστημολογική του αρτιότητα δεν χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς όπως οι «προκομμένοι» σε έγκυρα άρθρα. Αυτή η φρασεολογία παραπέμπει σε συντάκτη του «Μακελειό» ή άλλου tabloid. Όχι σε επιστημονικό λόγο. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Εκείνο που η επιστημονική σκέψη του αρθρογράφου θα έπρεπε να είχε συλλάβει είναι ότι η κριτική στους μεγαλοαστούς δεν γίνεται για λόγους ζηλοφθονίας. Γίνεται επειδή είναι ευρέως γνωστό ότι στην ελληνική οικονομική ζωή υπάρχουν πολλοί μεγαλοαστοί που «προκόβουν» όχι γιατί είναι άξιοι σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, ούτε γιατί επενδύουν τις αποταμιεύσεις και τα δανειακά τους κεφάλαια. Προκόβουν γιατί είναι σπεκουλαδόροι, συνδεδεμένοι με πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, κοντολογίς, ικανοί να διαφεύγουν από τα πλαίσια του νόμου με τρόπους που για έναν απλό εργαζόμενο είναι αδύνατοι.

Θέλετε να σας θυμίσω παραδείγματα; Μετά την εποχή του σκανδάλου του χρηματιστηρίου επί εποχής Σημίτη, είναι πολλά. Θέλετε να μιλήσουμε με ονόματα; Θα σας διαφεύγει μάλλον η άριστη σχέση της οικογένειας Βαρδινογιάννη και του κυρίου Μελισανίδη με την πρεσβεία των ΗΠΑ (αλήθεια, δεν σας κίνησε την περιέργεια πως ένας φυλακισμένος για οικονομική απάτη είναι σήμερα ένας εκ των «προκομμένων» πιο πλούσιων Ελλήνων;). Το ακόμη χειρότερο είναι ότι αρκετοί εξ αυτών, δεν αρκούνται στην αποκόμιση αθέμιτου κέρδους λόγω των ισχυρών τους διασυνδέσεων, αλλά το επιδεικνύουν κιόλας με τον αντιαισθητικό τρόπο μιας υλιστικά χυδαίας ζωής. Αυτό στηλιτεύει ο εθνικιστικός λόγος κύριε Δέλτα. Το σύμπλοκο της αισθητικής παρακμής και της ηθικής παθογένειας που συνοδεύει πολλούς σύγχρονους μεγαλοαστούς καπιταλιστές της χώρας. Είτε είναι Στρασσερικός είτε συντηρητικός. 

Γιατί ο εθνικιστικός λόγος είναι εναντίον του φιλελευθερισμού από την εποχή του Χέρντερ. Τόσο για λόγους ιδεολογικών αρχών όσο και για λόγους που προκύπτουν έπειτα από ανάλυση των πραγματολογικών δεδομένων. Τα σχόλια λοιπόν για τις πισίνες έχουν αυτό τον πυρήνα. Ως αναγνώστης του Δραγούμη θα έπρεπε να θυμάστε εξάλλου ότι αρνητική εικόνα για τον ηθικό πυρήνα της τάξης των Ελλήνων μεγαλοαστών είχε και ο Ίωνας Δραγούμης, τόσο σε πρώιμες φάσεις όσο και στην ύστερη σκέψη του, και μάλιστα για μεγαλοαστούς που ήταν και αρκετά γενναιόδωροι ως εθνικοί ευεργέτες, σε αντίθεση με τους σημερινούς.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του άρθρου, πιο κάτω αναφέρει ο αρθρογράφος το εξής:

Τότε λοιπόν που δομήθηκαν αυτές οι θεωρίες υπήρχαν «αφεντικά», που ήταν κεφαλαιοκράτες και φαμίλιες μεγαλοαστών, εργοστασιάρχες με μια λιτή οργανωτική δομή ολίγων διοικητικών επιπέδων, χωρίς δυνατότητα ανέλιξης στην εταιρική ιεραρχία για τους εργαζομένους προλετάριους. Σήμερα οι σύγχρονες ΑΕ έχουν πολυσύνθετα οργανογράμματα που προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες καριέρας στα στελέχη (υπάρχει ολόκληρο εταιρικό τμήμα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων) και το μετοχικό κεφάλαιο είναι κατακερματισμένο σε επενδυτές από όλο τον κόσμο εξαιτίας της χρηματοοικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Καταρχάς αν κάποιος αδυνατεί να δει ότι ορισμένα από τα αρνητικά γνωρίσματα του καπιταλισμού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα επιβιώνουν και στην σημερινή καπιταλιστική ελληνική οικονομία πρέπει να ζει σε άλλη χώρα. Αλλά ακόμη και αν δεν τα βλέπει είναι απορίας άξιο πως ο αρθρογράφος απαιτεί από έναν εθνικιστή να αποτιμήσει με την ψυχρή λογική (στην ουσία να δει με συμπάθεια) το παραγωγικό μοντέλο ενός συστήματος που -όπως γράφει- είναι κατακερματισμένο σε επενδυτές από όλο τον κόσμο εξαιτίας της χρηματοοικονομικής παγκοσμιοποίησης. Αν μη τι άλλο, ως κοινωνικός επιστήμονας, γνωρίζει οικονομική ιστορία. Θα έπρεπε να θυμάται ότι οι διανοητές που εξέφρασαν οικονομικές θέσεις βασιζόμενoι στην θεωρία του εθνικισμού ήταν εναντίον της παγκοσμιοποίησης όταν προτάθηκε σε θεωρητική μορφή κατά την εποχή του Διαφωτισμού (θα σας παραπέμψω στον Άνταμ Μύλλερ), ήταν εναντίον της πρώτης παγκοσμιοποίησης που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα με την αποικιοκρατία (θα σας παραπέμψω στον Τζων Ράσκιν), κοντολογίς ήταν εναντίον της παγκοσμιοποίησης πάντοτε και θα παραμείνουν ενάντιοι της παγκοσμιοποίησης για πάντα.

Γράφει πιο μετά ο εν λόγω αρθρογράφος,

Την εποχή του Μαρξ ήταν ορθό να γραφούν τέτοιες θεωρίες διότι δεν υπήρχε το Εργατικό Δίκαιο που υπάρχει σήμερα και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και η Β’ Οικονομική επανάσταση (επανάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας και της φάμπρικας) ήταν στο στάδιο της εκκίνησης. Οπότε υπήρχε τεράστια εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και ακόμα και γυναικόπαιδα εργαζόντουσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας (εξοντωτικά ωράρια, επικίνδυνες δομές εργασίας, χαμηλά ωρομίσθια, εξαιρετικά χαμηλή μεταβλητότητα στους μισθούς)

Νομίζω ότι όποιος υποστηρίζει πως η εκμετάλλευση των εργαζομένων έχει πάψει να υφίσταται σήμερα κάνει μεγάλο λάθος. Θα τον καλούσα να συγκρίνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων στην σημερινή Ελλάδα με εκείνη των εργαζομένων των αμέσως προηγούμενων δεκαετιών. Για να δούμε προς τα πού πηγαίνει η τάση. Κυρίως, όμως, απορώ πως είναι δυνατόν ένας επιστήμονας να βγάζει από την συνάρτηση την σημαντικότερη μεταβλητή της εποχής μας. Δηλαδή την ΑΝΕΡΓΙΑ (την οποία παρεμπιπτόντως συμπεριλαμβάνει σε ανάλυση άλλης παραγράφου στη συνέχεια του κειμένου). Ας μετρήσουμε τους αληθινούς δείκτες της ανεργίας στην Ελλάδα σήμερα και ας τους συγκρίνουμε με εκείνους της οποιαδήποτε προηγούμενης εποχής της μεταπολίτευσης. Ας θυμηθούμε επίσης πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς δουλειά στην Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια χωρίς να έχει διασυνδέσεις με πολιτικούς και υπόγεια δίκτυα, προκειμένου να αξιολογήσουμε σφαιρικά τον βαθμό εξάρτησης των Ελλήνων εργαζομένων από τους «προκομμένους» μεγαλοαστούς. Τότε ίσως γίνει ακόμη πιο κατανοητή η επιφύλαξη των εθνικιστών για τον κόσμο της οικονομίας της αγοράς και των μεγαλοαστών επικεφαλείς της.

Την ίδια κριτική θα μπορούσα να ασκήσω σε επιχειρήματα του τύπου:

Η ενοποίηση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος διασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων και ειδικές πλατφόρμες ηλεκτρονικής αγοραπωλησίας χρηματοπιστωτικών τίτλων, τύπου «e-toro», σας το επιτρέπουν.  Ποιοι είναι τα «αφεντικά» εδώ;

Όποια και να είναι τα αφεντικά σίγουρα δεν θα είναι της αρεσκείας των εθνικιστών. Γιατί η παγκοσμιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η κουλτούρα που παράγει είναι αντίθετη με τον πυρήνα των απαρχών της πολιτικής θεωρίας του εθνικισμού.

Ανάμεσα στα άλλα προτείνει και μείωση των φόρων ο αρθρογράφος:

Δεν φτάνει που οι εταιρίες στην Ελλάδα πληρώνουν 24% εταιρικό φόρο (τώρα έπεσε στο 22% γιατί πάμε σε εκλογές το Φθινόπωρο, και τη δεκαετία του ‘80 ο φορολογικός συντελεστής ήταν στο 49%), με προκαταβολή φόρου στο 55% ( ήταν στο 75% προ ολίγου καιρού και στο 100% επί του ολετήρα Τσίπρα), καταβάλλουν ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές, έχουν πληρώσει προμηθευτές και τους μισθούς των υπαλλήλων, έχουν πουλήσει επί πιστώσει …

Ασφαλώς δεν επιδέχεται αμφιβολίας ότι τα κρατικά έσοδα των υψηλών φόρων δεν κατανέμονται στην κοινωνία μας όπως πρέπει. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να βλέπαμε πως θα εξασφαλίζαμε την χρηματοδότηση της εθνικής άμυνας, την δημόσια υγεία, την εθνική παιδεία, τον πολιτισμό και όλα όσα περιλαμβάνουν οι ιδεολογικές αναφορές του εθνικισμού με μείωση των φόρων.

Αλλά εδώ προκύπτει το ερώτημα. Είναι όντως εθνικιστές τέτοιοι αρθρογράφοι; Προσωπικά αμφιβάλω. Μπορεί να γνωρίζουν καλά την οικονομική θεωρία του φιλελευθερισμού. Μπορεί να έχουν αληθινά πατριωτικά συναισθήματα. Δεν ξέρω όμως αν είναι εθνικιστές. Γιατί ο εθνικισμός είναι μια συγκεκριμένη παράδοση στην ιστορία των πολιτικών ιδεών. 

Έχει κεντρικές παραδοχές και συγκεκριμένα καταγεγραμμένες ιδεολογικές διακλαδώσεις. Ασφαλώς ανανεώνεται και λαμβάνει υπόψη την ιστορική εμπειρία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χάνονται οι βασικές του παραδοχές, όπως προτείνει να συμβεί ο αρθρογράφος στην συνέχεια του άρθρου. Ποιος δεν θέλει να είναι επίκαιρος; Όχι όμως έχοντας αλλοιώσει την ιδεολογία του. Οι κεντρικές παραδοχές και οι βασικές ιδεολογικές γραμμές δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν. Και ο αντιφιλελευθερισμός στην πολιτική και την οικονομία είναι ιδεολογική απαρχή του εθνικισμού από την μέρα που ο Χέρντερ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία των ιδεών τον όρο εθνικισμός.

Δεν θα σχολιάσω την συνέχεια του άρθρου. Γιατί αναγνωρίζω ότι ο κύριος Δέλτας όταν σταμάτησε να τρολάρει το αντίπαλο ιστολόγιο, συνέχισε το άρθρο παραθέτοντας πράγματι πολλά και ενδιαφέροντα επιστημολογικά δεδομένα, που υποστηρίζουν την θέση του. Μόνο που η θέση που προτείνει δεν είναι εθνικιστική. Πατριωτική μπορεί. Εθνικιστική όχι. Ακόμη δεν έχω αντιληφθεί γιατί ορισμένοι επιμένουν να θέλουν να σχετίζονται με έναν όρο που δεν τους εκφράζει. Νεοεθνικιστές, νεοδεξιοί, εθνικοπατριώτες και άλλα πολλά μεταμοντέρνα ωραία ξεφυτρώνουν καθημερινά στον δημόσιο λόγο του εθνικιστικού χώρου. Απλά είναι τα πράγματα παιδιά. Αν δεν σας αρέσει όπως είναι εδώ και δυο αιώνες η ιδεολογία μας, μπορείτε να την αφήσετε.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι η εξής. Αν πρέπει να κάνει κάτι ένας Έλληνας κοινωνικός επιστήμονας που δηλώνει εθνικιστής σήμερα, θεωρώ ότι δεν είναι να παρουσιάσει ένα εφαρμόσιμο οικονομικό ή πολιτικό πρόγραμμα. Δεν θα κυβερνήσει αύριο κανένα εθνικιστικό κόμμα την χώρα ώστε να χρειαστεί να λειάνουμε τις ιδεολογικές μας αναφορές ώστε να προσαρμοστούν στα δεδομένα μιας αντι-εθνικιστικής ιστορικής περιόδου. Θεωρώ πως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η μάχη των ιδεών. Επανάσταση και ουσιαστική πολιτική αλλαγή χωρίς να έχει προηγηθεί ιδεολογική και ηθικο-αισθητική εξέγερση δεν πρόκειται να υπάρξει. Η δουλειά του πνευματικού ανθρώπου λοιπόν είναι να κάνει την ιδεολογία του γνωστή, εύρωστη και (όχι επίκαιρη αλλά) επικαιροποιημένη.

Ακόμη και αν οι οικονομικές προτάσεις μιας εθνικιστικής ιδεολογικής τάσης ακούγονται παρωχημένες, σκοπός του εθνικιστή διανοητή είναι να τους δώσει ξανά την ιστορική τους ευστοχία. Όχι να τις απορρίψει και να καταφύγει σε δάνεια της κυρίαρχης ιδεολογίας. Γιατί τότε, όπως κάποιοι κατηγορούν ορισμένους για εμμονή σε παλαιοσοσιαλιστικά κατάλοιπα άλλοι θα κατηγορήσουν αυτούς για υποταγή στα κελεύσματα της κυρίαρχης ιδεολογίας. 

Οι εθνικιστές είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε την υπάρχουσα συνθήκη. Όχι για να γίνουμε κυβερνητικό εξάρτημα της. 

76 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/4/21 4:22 μ.μ.

    Δεν υπάρχη περίπτωση ούτε Χιτλερικοί, ούτε Στρασσερικοι να ανατρέψετε την Δημοκρατία αυτών που την οποία κυβερνούν χρόνια και χρονακια...




    Ούτε με επανάσταση, διότι δεν κατέχουμε τα άτομα, ούτε τον οπλισμό που κατέχουν εκείνοι, ούτε μυστικές υπηρεσίες, ούτε μισθοφόρους, ούτε μαφία, ούτε στρατό και τι άλλο σκατα έχουν όλοι αυτοί που περπατούν στο δρόμο με την Ελίτ των μπάτσων...

    Μια ευκαιρία υπήρχε προεκλογικά και νόμιμα και αυτή καταστράφηκε από το γνωστό κόμμα μια και καλή δυστυχώς...




    Είναι αδιέξοδο το θέμα μας και καθόμαστε και ασχολούμαστε με έναν κυρ μαλακά Α Β Γ Δ και όπως αλλιώς τον λένε, έναν αργοσκολο που τα έχει ματώσει,αν ο Στράσσερ τα είχε καταφέρει πριν 50 χρόνια ή όχι,η αν έκανε λάθος ο Χίτλερ ή όχι... αγνοώντας ότι οι εποχές είναι παντελώς άγνωστες για τέτοιες πολιτικές ή θα κάτσει το νέο μοντέλο ανθρώπου με τις χιλιάδες ταμπέλες που έχει φορέσει ο κάθε ένας να δεχτεί αυτά πού θα του πούμε ότι είναι για το καλό μας...


    Σε έναν κόσμο σάπιο, εμείς ψάχνουμε να φάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/4/21 8:50 μ.μ.

      Για στάσου ρε φίλε. Εδώ μπήκε ο αστειχείωτος εκδοτάκος στην προηγούμενη ανάρτηση που είχε άσχετο θέμα (ένα ωραίο κόμικ) να διαφημίσει τον Τρίτο Χωματόδρομο και πούλησε στα σχόλια εφέ ότι το δεξιό άρθρο πρέπει να το δεχτούμε γιατί το έγραψε επιστήμονας. Ρώτησε κιόλας με την ψωροπερηφάνεια του αιώνιου επαρχιώτη της ημιμάθειας αν υπάρχει κάποιος οικονομολόγος να απαντήσει στο πουλέν του. Απάντηση ήθελε απάντηση πήρε.

      Διαγραφή
    2. Πάνω από τις ταμπέλες ΟΛΟΙ δηλώνουμε Αντιδημοκράτες. Εσείς;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/5/21 10:29 μ.μ.

      Κρινε θες μονοκομματικο κρατος; Ποιος θα το ιδρυσει; Εσυ και οι ομοιδεατες σου; Και οι διαφορες θα λυνονται με μεθοδους τυπου "νυχτα των μεγαλων μαχαιριων" να υποθεσω;

      Διαγραφή
    4. ελάχιστοι εμείς και μέγιστοι εσείς αλλά το άρθρο είναι απάντηση στον κ. Δέλτα. Το ερώτημα σας είναι άτοπο. Ότι κάποιοι χρωστούν μια αντίστροφη νύχτα είναι σίγουρο. Το ποιοι θα είναι οι τυχεροί το αφήνουμε στην φαντασία σας.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος28/4/21 5:45 μ.μ.

    Μπράβο Μαύρε Κρίνε! Οικονομολόγοι τύπου Δέλτα που μεταξύ άλλων ζητούν χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο σύμφωνα με οργανόγραμμα που θα έχει συντάξει ιδιωτική εταιρεία καλά θα κάνουν να δηλώσουν ευθέως φιλελεύθεροι και όχι εθνικιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/4/21 10:50 μ.μ.

      τα διορισμένα χωρίς προσόντα κομματόσκυλα πρέπει να απολυθούν είτε με στρασερισμό είτε με εθνικοσοσιαλισμό είτε με εθνικοφιλελευθερο σύστημα είτε οπωσδήποτε μιας και μόνο τρώνε από τους φόρους των ελλήνων και διαιωνίζουν το σάπιο κλεπτοπλουτοδημοκρατικό σύστημα ψηφίζοντας τα ίδια κυβερνητικά μορφώματα κόμματα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/4/21 3:45 μ.μ.

      Διώξε τους διορισμένους στο δημόσιο και η ανεργία από 20% θα φτάσει 50%.

      Πόσο εύκολα τα βλέπετε τα πράγματα ορισμένοι. Για αυτό τρώτε αμασητη την κάθε αθλιότητα που κάνουν σλόγκαν οι κυπατζηδες της άκρας δεξιάς.

      Επίσης αν έχεις μια ιδέα για το πως λειτουργούν τα πανεπιστήμια θα ξέρεις ότι τα κομματοσκυλα παίρνουν πτυχία και μεταπτυχιακά πριν τους αριστούχους. Δεν υπάρχει κανείς χωρίς τυπικά προσόντα βολεμένος πλέον. Μόνο που τα πτυχία στα κομματοσκυλα στέλνονται ταχυδρομικά. Πως θα κάνεις εσύ το ξεσκαρταρισμα και θα αποφανθείς για το ποιοι έχουν τα τυπικά προσόντα και ποιοι όχι; Αφού στον έλεγχο θα δεις αμόρφωτα απόβλητα της Νέας Δημοκρατίας και των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων να έχουν φακέλους πλήρεις προσόντων (άσχετα αν πήγαν στο πανεπιστήμιο μόνο για την εγγραφή και την ορκωμοσία).

      Εδώ χρειάζεται μια ριζική επανάσταση για να ξηλώσει όλο το σάπιο οικοδόμημα της ελλαδικης πολιτικής. Αλλά που να το καταλάβουν όσοι διαβάζουν τις παλιό φωτοτυπίες που λανσάρουν για βιβλία οι "δάσκαλοι" και οι "πατριάρχες".

      Και κάτι ακόμη. Τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων που ψήφισαν ΧΑ τα τελευταία χρόνια δεν ήταν αμελητέα. Ίσως να ήταν τα ίδια και μεγαλύτερα αν αντί για το τσίρκο του χοντρού εκπροσωπούσε τον χώρο ένα σοβαρό κόμμα. Το συμπέρασμα είναι ότι ο δημόσιος υπάλληλος με τη δύναμη της μονιμότητας, αν δεν είναι παρταλι, έχει μια πλάτη για να τα βάλει με την εξουσία. Δεν μπορεί να πιεστεί όσο εύκολα πιέζεται ο ιδιωτικός υπάλληλος. Για αυτό στις απεργίες η ΑΔΕΔΥ είναι πολύ πιο μαζική από την ΓΣΕΕ. Αφήστε τις δεξιές αθλιότητες κατά των δημοσίων υπαλλήλων και μην γενικεύετε. Η έξυπνη στρατηγική θα ήταν να διεισδυσουμε στους κόλπους αυτής της κοινωνικής ομάδας.

      Και σταματήστε να προτείνετε απολύσεις ή προσλήψεις. Δεν είμαστε σε θέση να κυβερνησουμε. Αντιπολιτευτικος είναι ο ρόλος μας προς το παρόν. Αυτές είναι αποφάσεις που αφορούν άλλους. Εμάς μας ενδιαφέρει να κάνουμε τη ζωή των φιλελεύθερων εξουσιαστων, δεξιών και αριστερών, δύσκολη.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος29/4/21 10:57 μ.μ.

      πως φαινεται οτι δεν εχεις εργαστει ποτέ στη ζωή σου.

      αν εσύ θεωρείς "πατριωτικο-σοσιαλιστικο" να πληρώνω εγώ ως ελευθερος επαγγελματίας (πχ μηχανικός) 50 και 60% φόρους σε ένα ανθελληνικό κράτος που κανει τα λεφτά μου λαθρομεταναστοεπιδόματα και μίζες τότε μην απορείς που ο χώρος βυθίζεται στη λάσπη

      ο σοσιαλισμός δε σημαίνει φορολογία στο θεό και ασφυκτικό μαρκάρισμα της αγοράς. κάλλιστα η χαμηλή φορολογία στα χαμηλά στρώματα συμπλέει με τον ΕΣ. τα κρατικά έσοδα μπορούν να έρθουν και με εξαγωγές, καινοτομίες στη τεχνολογία απο επιστήμονες των πανεπιστημίων μας, φορολόγηση πλουσίων κτλ. δεν χρειάζεται να φορολογείς εμένα τον μικρό επαγγελματία ληστεύοντας τον ιδρώτα μου.

      τουλάχιστον αν δεν σε ενοχλούν οι υψηλοί φόροι μην απορείς που θα κλείνουν επιχειρήσεις, γραφεία, δουλειές και θα μένει άνεργος ο κόσμος, διότι πλην κάποιων καπιταλιστικών υπερμεγέθων επιχειρήσεων πολύ λίγοι μπορουν να πληρώνουν για πάντα το μισό και παραπάνω εισόδημά τους σε φόρους στο άχρηστο δημοκρατικό κωλοκράτος.χωρις να αναφέρω οτι οι καπιταλιστικες υπερ-επιχειρήσεις δεν πληρώνουν καν τους φόρους τους οποίους υποτίθεται ότι θα έπρεπε να καταβάλλουν

      υγ. κανένα μίσος για τους δημοσιους υπαλλήλους, είναι στην οικογένεια μας, είναι φιλοι μας, ειναι γνωστοί μας εξάλλου. αλλά τι να κάνουμε που για να πληρωθούν εκείνοι, φορολογούμαστε οι εργαζόμενοι μικροαστοι ,οι του ιδιωτικού τομέα; κακό είναι να το παραδεχτεις; όχι.

      Χαμηλή φορολογία εξάλλου συνεπάγεται ΠΑΝΤΑ και πιο μεγαλη απόδοση φόρων. καλυτερα λίγα απο πολλούς παρά πάρα πάρα πολλά από εναν όλο και συρρικνώμενο ιδιωτικό τομέα.απλά οικονομικά ειναι αυτά δίχως τα οποία ο εθνικιστικός χώρος δεν θα αποκτήσει ποτέ σοβαρό κοινό στη χώρα μας

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος30/4/21 11:32 π.μ.

      πως φαίνεται ότι εγώ είμαι εργαζόμενος ενώ εσύ μεσοαστός που ονειρεύεται να γίνει καπιταλιστής. κατάλαβες γιατί δείχνει θράσος να δηλώνεις εθνικοσοσιαλιστής; γιατί αφομοιώνεις την επιχειρηματολογία της Δεξιάς, ότι τάχα μόνο εσείς είστε εργατικοί ενώ οι εργαζόμενοι ή οι εργάτες είναι "άεργοι". αυτό αποκαλύπτει πολλά για το πως αντιλαμβάνεσαι την οργανική ιδέα της κοινωνικής συνοχής του εθνικοσοσιαλισμού σε σχέση με την ατομικιστικά ωφελιμιστική λογική της Δεξιάς.

      κατά τα άλλα πάντως συμφωνώ μαζί σου. ποιος σου είπε ότι θέλω να είναι το ίδιο υψηλοί οι φόροι για τον μεσαίας κλίμακας επιχειρηματία με τις πολυεθνικές; με την γενίκευση του επιχειρήματος διαφώνησα.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος30/4/21 2:02 μ.μ.

      Ανώνυμε 10:57 τα δεξιά σου σάλια αλλού. Δεν είμαι το παιδί που έγραψε το σχόλιο στο οποίο απαντάς. Παρεμβαίνω στο διάλογο απλά και μόνο γιατί η σκέψη σου ζεχνει καπιταλισμό από μίλια.

      Θα είχε ενδιαφέρον να μας πεις πως αντιλαμβάνεσαι τον σοσιαλισμό. Αντε γιατί πολύ το τραβήξατε το σκοινί με την αλλοίωση του νοήματος των όρων. Σοσιαλισμός δεν είναι μόνο οικονομικές ρυθμίσεις. Είναι στόχος αυτοπραγματωσης του ανθρώπου. Είναι η πολιτική διευκόλυνση της ανάπτυξης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων προκειμένου να επιτευχθούν στόχοι (όχι μόνο οικονομικής) χειραφέτησης.

      Πως θα αυτοπραγματωθει το άτομο, πως θα κερδίσει την ταύτιση με το βαθύτερο Εγώ του σε μια συνθήκη αυτεξουσιας ζωής, αν δεν έχει εξασφαλίσει μια άνετη διαβίωση μέσω των υλικών όρων της καθημερινότητας; Αν είσαι και καλά γερμανοφιλος, όλα αυτά που γράφω είναι κλασική γερμανική φιλοσοφία. Μην αρχίσεις το παραμύθι ότι δήθεν αντιγράφω τους αριστερούς.

      Μην αποδίδεις σε μας τον λάθος τρόπο χρήσης του κράτους από τους κεφαλαιοκρατες. Δεν είμαστε υπέρ του αστικού κράτους. Είμαστε υπέρ ενός εθνικού δημόσιου φορέα που θα λειτουργεί ως βραχίονας της εθνικής ψυχής και θα συμβάλλει στην ανάταση των ζώων μας. Όλων μας. Όχι μόνο των αστών.

      Μην μας ζαλίζεις λοιπόν για τους φόρους σου που το κράτος δαπανά για μετανάστες. Δεν είναι το εθνικιστικό κράτος αυτό. Είναι εκδοχή του αστικού κράτους. Και βέβαια είναι σωστή μια κλίμακα στη φορολόγηση, όπως το γράφεις. Άλλο αυτό πάντως και άλλο το να το γενικεύεις σε ιδεολογικό επιχείρημα συνολικής εναντίωσης σε οικονομικές αρχές του σοσιαλισμού που υιοθετεί η ιδεολογία μας.

      Όπως επίσης είναι άλλο να διαμαρτυρεσαι για έναν άδικο φόρο και άλλο να προτείνεις απολύσεις σαν κανονική ουρά της Δεξιάς. Οι δικοί σου φόροι δεν πληρώνουν μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους (ανάμεσα σε αυτούς στρατό και γιατρούς και μουσεία κλπ). Αυτό είναι δεξιό παραμύθι. Οι φόροι σου πληρώνουν συνάμα μίζες και υποτιθέμενες επενδύσεις των Λατσηδων, πληρώνουν τα τοξικά προϊόντα των τραπεζών που φέραν τα μνημόνια και άλλα τέτοια.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος30/4/21 7:51 μ.μ.

      Ανώνυμε 10:57 ας υποθέσουμε ότι χαμηλώνουν οι φόροι. Αυξάνεται έτσι το καθαρό σου κέρδος. Ποιος μου λέει εμένα και όλων των χιλιάδων ανέργων ότι θα χρησιμοποιήσεις ένα μέρος του κέρδους αυτού για να κάνεις επέκταση της επένδυσης σου και να προσλάβεις επιπλέον εργαζόμενους, αντί να το δαπανήσεις για να πάρεις ένα καινούριο αμάξι ή να χτίσεις ένα δωμάτιο του σπιτιού σου. Κι αυτά θα προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά γιατί θα πληρώσεις για να τα αποκτήσεις. Θα μείνει όμως αυτή η ρευστότητα ανάμεσα σε εσάς, που είστε ήδη ενεργά μέλη της αγοράς και έχετε μια οικονομική δύναμη. Εμείς που είμαστε άνεργοι δεν πρέπει κάπως να ζήσουμε; Ποιος θα με βάλει στο οικονομικό γίγνεσθαι αν δεν το κάνει το κράτος; Αυτός είναι ο ρόλος του σοσιαλισμού. Και μάλιστα του εθνικού. Να ενεργοποιήσει το σύνολο της κοινωνικής δυναμικής του έθνους κάνοντας επενδύσεις παράλληλα με εκείνες του ιδιωτικού τομέα. Να προσφέρει ευκαιρίες σύγκλισης των κοινωνικών ανισοτήτων που είναι δομικές στο μοντέλο του καπιταλισμού. Και αν περάσουμε σε εκδοχές κορπορατισμου ή γενικευμένου παρεμβατισμου (όπως στην πιο σοσιαλιστική εκδοχή του εθνικισμού που ήταν η δημοκρατία του Σαλό και ο Χίτλερ δεν επέτρεψε να εφαρμοστεί) ακόμη και οργάνωση της παραγωγής σε μοντέλα που υπερβαίνουν τον διαλυτικό καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

      Εκτός και αν πιστεύεις ότι οι ένα εκατομμύριο άνεργοι είμαστε τεμπέληδες. Και δεν πρέπει να μας προσεγγίσει ένα εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα αφού δεν υπαγόμαστε στον "σοβαρό κόσμο" που αναφέρεις. Αλλά δεν είναι έτσι. Αν πιστεύεις ότι ο ε/ς είναι απλά μια φανατική Δεξιά μπορείς να πας στον Αδωνι, στον συμιγδαλενιο, στον πατριάρχη, στον χοντρό και τον ξανθό, και στον "δάσκαλο". Είστε μια χαρά ακροδεξιοί όλοι.

      Ο εθνικισμός είναι από τις απαρχές του, από τον Χέρντερ που γράφουν τα παιδιά, κοινωνιστικος. Τώρα πως ήρθε σε ορισμένους να εκφυλίσουν την εθνικοσοσιαλιστική του εκδοχή σε έναν καπιταλιστικό ρατσισμό, μόνο οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν. Θα τους χαλάσει ο σχεδιασμός μια και καλή. Είναι η ίδια η ετυμολογία του όρου που περιλαμβάνει και το συνθετικό "σοσιαλισμός". Κατάλαβες;

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος28/4/21 7:03 μ.μ.

    Χαχαχα ετοιμάζω ποπ-κορν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/4/21 9:23 μ.μ.

    Αφού φάγανε τον χιτλερισμο, τώρα χτυπάνε τον στρασερισμο...

    Στόχος τους η αφανίσει του ΕΣ, καμία ανοχή στους δεξιούς, ακροδεξιούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/4/21 10:52 μ.μ.

      τιποτα απολυτως δεν φαγανε. μεταξυ τους σε ομάδες στο FACEBOOK τα λένε μοναχά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/4/21 9:09 μ.μ.

      Ανωνυμε 28/4/21 10:52 ναι ενω εσεις ειστε γνησιο λαικο ρευμα και ταχεως αναπτυσσομενο...γελανε και οι πετρες!!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος28/4/21 9:58 μ.μ.

    Εύγε στον αρθρογράφο! Να σημειώσω μόνο παρενθετικά πως αυτά που αναφέρει για την οικονομική πραγματικότητα, την τάξη των κεφαλαιούχων μεγαλοαστών και τις εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα ισχύουν ως τάσεις και στην υπόλοιπη φιλελεύθερη δύση.

    Είναι απίστευτο πως ένας δήθεν "εθνικιστής" οικονομολόγος φτάνει στο σημείο να μας λέει πως στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα δεν υπάρχουν "αφεντικά" γιατί ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει μετοχές στο χρηματιστήριο. Ή ότι η άκρως παρασιτική ολιγαρχία του πλούτου είναι αξιέπαινη γιατί πήρε ρίσκα, δούλεψε και κέρδισε. Σαν να ακούς τον Τζημερο και τον Άδωνι δηλαδή, πλήρης ενστερνισμός της φιλελεύθερης προπαγάνδας

    Και προσωπικά διαφωνώ με τις θέσεις του "στρασσερικου" μπλογκ αλλά η φιλελεύθερη προπαγάνδα από άτομα που προβάλλονται ως "εθνικιστές" (κάποτε δήλωναν και φασίστες) είναι εμετική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/4/21 11:49 μ.μ.

    Από τα ίδια Δεξιά κέντρα υποκινούνται όσοι δηλώνουν χιτλερικοί και ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα με όσους δηλώνουν αντιεθνικοσοσιαλιστές, εθνικοκαπιταλιστές, νεοεθνικιστές, εθνικοπατριώτες κ.α. και ψήφισαν επίσης ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Και οι μεν και οι δε θα βρουν πάντα έναν τρόπο να μας φέρουν την ατομικιστική ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς στο επίκεντρο της κουβέντας.

    Ευτυχώς που μέχρι στιγμής το παρακράτος της Δεξιάς δεν έχει φροντίσει να φτιάξει και ομάδες "στρασερικών δεξιών" για να μας τρελάνει παντελώς. Για φανταστείτε να δούμε "δραγουμικούς" που θα εκθειάζουν τον Παύλο Γύπαρη και "ρεμικούς" που θα υπερασπίζονται τα εργασιακά νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας για να μην αποκτήσουν επικοινωνιακό πλεονέκτημα οι κακοί κομμουνιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/4/21 10:48 π.μ.

      Εμένα μου αρέσει ο Δραγούμης και ταυτόχρονα εκτιμώ τον Παύλο Γύπαρη. Ποιος μου το απαγορεύει και από που και ως που αυτό σημαίνει ότι είμαι δεξιός; Πέραν από την αποτρόπαια πράξη του στην οποία τον εξώθησε η αιώνια κατάρα των Ελλήνων, η διχόνοια, ήταν τεράστια μορφή, θρύλος κανονικός με συμμετοχή σε όλους τους πολέμους της πατρίδος μας μέχρι και τον Δεύτερο Παγκόσμιο. Γνωρίζεις τα ποιήματα τα οποία έχει γράψει, την συμμετοχή του στον Μακεδονικό Αγώνα; Την οργάνωση της Εκδίκησης της Ζαγορίτσανης την οποία οργάνωσε ο ίδιος και μετά την έκανε ποίημα ;

      "Όλη ή Ζαγορίτσανη με πτώματα εστρώθη
      και είναι θαύμα αληθινά Βούλγαρος πώς έσώθη!
      Πολλοί επυροβολούσανε από τα σπίτια μέσα,
      μα μπήκανε οι εκδικηταί και τους εξεμπέρδεψαν,
      κομίτες, δημογέροντας, και ψεύτικους παππάδες,
      όλοι, Αρχηγοί και Οπλαρχηγοί, γινήκαμε πασάδες...


      Όπου έγινε αντίστασις έκαψαν και τα σπίτια,
      γιατί είχανε οι εκδικηταί τον πόνο μέσ' στα στήθεια.
      Αυτά αποτελούσανε την φρικαλέα εικόνα,
      θα το θυμούνται οι Βούλγαροι ολόκληρον αιώνα"

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/4/21 2:46 μ.μ.

      Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι άλλο πράγμα το να εκτιμάμε πρόσωπα ή καταστάσεις και άλλο να τα συνδέουμε με την ιδεολογία μας; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι άλλο πράγμα ο πατριωτισμός (που είναι συναίσθημα και όντως δεν είμαστε μόνο οι εθνικιστές πατριώτες) και άλλο πράγμα ο εθνικισμός που είναι ιδεολογία;

      Κανείς δεν σου απαγορεύει να εκτιμάς οποιοδήποτε πρόσωπο για οποιονδήποτε λόγο. Είναι τελείως διαφορετικό όμως να μπερδεύουμε την προσωπική μας εκτίμηση ή συμπάθεια με την ιδεολογία.

      Όταν αποφασίζεις να υιοθετήσεις μια ιδεολογία σημαίνει ότι θέτεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία των ιδεών της. Ιδεών που έχουν ζυμωθεί από τους αιώνες και από την πολιτική σκέψη σπουδαίων στοχαστών και πολιτικών (όχι στρατιωτών ή ανταρτών, άλλο πράγμα ο πόλεμος). Τότε ναι. Θα σου "απαγορευτεί" κατά κάποιον τρόπο από τους συναγωνιστές σου να την χρησιμοποιείς την ιδεολογία σα να είναι εποχιακό ρούχο και να την ταιριάζεις με ότι σου αρέσει. Τουλάχιστον από τους εθνικιστές.

      Αν είσαι τόσο πολύ υπέρ των ατομικών ελευθεριών, των ιδεολογιών πειραματισμων και του ατομικού αυτοπροσδιορισμου, μπορείς να πας στον φιλελευθερισμο. Ίσως είσαι ήδη ένας φιλελεύθερος μεταμοντέρνος πατριώτης που νομίζει ότι είναι εθνικιστής. Και δεν το λέω καθόλου ειρωνικά. Το γράφω με σεβασμό στον κάθε πατριώτη οποιασδήποτε ιδεολογίας.

      Μην τα μπερδεύετε τα πράγματα. Ο εθνικισμός είναι συνολική πολιτική θέαση με πολύ συγκεκριμένες αρχές, που προϋποθέτει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και πολιτικό προσανατολισμό. Αυτό δεν επιδέχεται αναπροσαμογες κατά τα προσωπικά γούστα του καθενός.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος29/4/21 3:55 μ.μ.

      Φίλε μου ποιήματα πολύ ωραία έγραψε και ο Ελύτης και μάλιστα ήταν πατριώτης. Εθνικιστής πάντως δεν ήταν και το διατυμπανιζε (για να μην θυμίσω πόσο ύπουλα άλλαξε τις κρίσεις του για τον Δραγούμη μετά τον ΒΠΠ όταν η ανάγνωση εθνικιστών μπορεί να του στοίχιζε κανένα νόμπελ).

      Πόσο μάλλον ο ελεεινός Γυπαρης που εκτός από στιχουργός ήταν και αρχινονος των μπουρδελων και των μπαρμπουτιερηδων της παράνομης Αθήνας (όχι για λόγους ρομαντικού decadent αλλά για την τσέπη του και για να κάνει τις δουλειές του καπιταλιστικου κράτους μέσω του οργανωμένου εγκλήματος και του παρακράτους). Αν αυτή είναι η εικόνα που έχεις για τον εθνικισμό μπορεί και να σου απαγορεύσω, όπως γράφεις, να τον ανακατεύεις με την καπιταλιστικη κοπριά.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος29/4/21 5:43 μ.μ.

      Δηλαδή ο Γύπαρης δεν ήταν εθνικιστής? Φιλελεύθερος ήταν? Εν τω μεταξύ μου αρέσει Ανώνυμε που κατηγορείς τον γυπαρικό για ιδεολογικούς πειραματισμούς και ατομικό αυτοπροσδιορισμό αλλά παριστάνεις τον υπέρμαχο του Δραγούμη που άλλαξε 100 ιδέες και δεν κατέληξε πουθενά

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος29/4/21 6:04 μ.μ.

      Ο Παύλος Γύπαρης ήταν ένας αλήτης κανονικός, ένα παρακρατικό τσογλάνι που εργαζόταν ως νυχτερινός μπράβος σε χαρτοπαικτική λέσχη πρώτου μεταβεί στην Μακεδονία. Κατά την διάρκεια του Α'ΠΠ έγινε πιονάκι της Αντάντ και πολέμησε στον Γαλλικό Στρατό ενώ όταν γύρισε στελέχωσε τα Δημοκρατικά Τάγματα λειτουργώντας ως μπράβος (όπως το συνήθιζε) αυτή την φορά του Βενιζέλου διαπράττοντας πρωτοφανείς αγριότητες. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου έγινε "φρούραρχος" της Αλεξάνδρειας (και κάποιοι εθνικοσοσιαλιστές των εκθειάζουν) Όταν γύρισε αφού κυνήγησε τους κομμουνιστές της Κρήτης ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΎΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Όταν πέθανε μάλιστα του έκανε αφιέρωση ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ τιμώντας τους εθνικούς και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ αγώνες του. Σήμερα έχει μνημείο στην Φιλοθέη (επειδή πρόσφατα γράφτηκε ότι δεν τον τιμάει κανείς)

      Αυτά για να κρίνει ο κόσμος πόσο "αξίζει" να εκτιμάται ο Παύλος Γύπαρης, ο αιώνιος ΜΠΡΑΒΟΣ του φιλελευθερισμού

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος29/4/21 8:12 μ.μ.

      Ανώνυμε 6:04 τα είπες όλα!

      Ανώνυμοι 2:46 και 3:55 με ποιους πάτε να βγάλετε άκρη; Ευτυχώς που κελαηδανε και μαθαίνει ο κόσμος τι μαθητές βγάλανε οι "δάσκαλοι" και οι πρώην υπαρχηγοί του Μιχαλολιάκου.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος29/4/21 8:42 μ.μ.

      Ο Δραγούμης άλλαξε εκατό σημεία εστίασης. Ιδεολογία δεν άλλαξε ποτέ. Από το 1900 που γνώρισε τον μπαρρες μέχρι τον θάνατο του παρέμεινε εθνικιστής. Πράγματι ψαχτηκε σε συντηρητικά και σε ριζοσπαστικά μονοπάτια. Αλλά τις κεντρικές παραδοχές του εθνικισμού δεν τις άλλαξε ποτέ. Ακόμα πιο χερντεριανος κι από τον Μπαρρες ήταν. Μέχρι και στις σοσιαλιστικές αναζητήσεις του. Πάντοτε εγωιστικά οργανικιστης και πάντοτε αντιφιλελευθρος αντιατομικιστης. Σχεδόν σε όλα τα κείμενα του (με εξαίρεση ένα δύο άρθρα στο Νουμά) παραδοσιοκρατης. Τι σχέση έχει η προσωπική αναζήτηση ενός λογοτέχνη με την συρραφή συναισθηματικών κρίσεων (όπως η συμπάθεια για ένα ιστορικό πρόσωπο) σε μια ιδεολογία;

      Για να το πω απλότερσ. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ήταν ο πιο καλλιεργημένος πολιτικός της εποχής του. Κλάσεις ανώτερο μυαλό από Καραμανλή και Παπανδρέου. Είχε και πατριωτική ρητορική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα τον κολλήσουμε στην ιδεολογία μας; Αφού ήταν αστός καπιταλιστής. Πόσο μάλλον να συζητάμε για ρεμαλια όπως ο Γύπαρης.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος29/4/21 10:47 μ.μ.

      Ο Γύπαρης που πολέμησε σε 7 πολέμους για την ΕΛΛΑΔΑ δεν ειναι εθνικιστής και ο σλαβόφιλος μασόνος φαναριώτης φιλομπολσεβίκος στα τελευταία του δραγούμης που σκότωσε 2 κουνούπια στη ζωή του και δεν πολέμησε πουθενά μέγας μύστης του εθνικισμού?

      εθνικιστής ήταν στα αρχικά του βήματα μετά άλλαξε 53 απόψεις.αντίθετα ο θρυλικός γύπαρης πάντα στη πρώτη γραμμή του αγώνος για την Ελλάδα ήταν ενάντια σε μπολσεβικισμό, δεξιά, γερμανική κατοχή, βαλκανικοί αγώνες κτλ

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος30/4/21 11:09 π.μ.

      Ανώνυμος29/4/21 10:47 μ.μ.

      Βρε Χάρη, ο Γύπαρης δεν πολέμησε από ιδεαλισμό και αγάπη για την πατρίδα. Από τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό πολεμούσε! Ένας νονός της νύχτας ήταν που βρήκε προοπτικές στην Μακεδονία, μετά στην Γαλλία, μετά την Αίγυπτο. Θεωρείς κιόλας αξιέπαινο το ότι "πολέμησε τους Γερμανούς". Ποιους Γερμανούς πολέμησε; Από την Αλεξάνδρεια που την είχε κοπανήσει μαζί με την συμμορία των αγγλόδουλων πολιτικών; Και πρόσεξε είχε αναλάβει και τον τίτλο του ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΥ. Δηλαδή ήταν μπράβος του Τσουδερού, του Γεωργίου Β, του Παπανδρέου που εσύ από τις εκπομπές σου υποτίθεται βρίζεις! Την στιγμή λοιπόν που οι Έλληνες λιμοκτονούσαν λόγω των Άγγλων ο Γύπαρης έκανε ζωάρα στην Αίγυπτο προστατεύοντας τα πιόνια του Τσωρτσιλ. Νο1 υπαίτιος για την διαιώνιση της αγγλοκρατίας το κωλόπαιδο ο Γύπαρης καθώς επί εθνικού διχασμού οργάνωσε τα Δημοκρατικά Τάγματα του βενιζελισμού εκδιώκοντας και σκοτώνοντας οποιοδήποτε πολιτικό αντίπαλο, οποιοδήποτε επαναστατούσε με την ξενοκρατία που είχε επιβληθεί στην χώρα! Το πιο αστείο είναι που λες ότι αγωνίστηκε εναντίον της Δεξιάς. Εδώ γελάνε και οι πέτρες. Εκλέχθηκε βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων και όταν πέθανε το 66 του έκανε αφιέρωση ο Γεώργιος Παπανδρέου τιμώντας τον για τους εθνικούς και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ του αγώνες! Σήμερα απολαμβάνει μνημεία στην Φιλοθέη και στην Κρήτη. Πόσα μνημεία έχει ο Δραγούμης και πόσες οδοί φέρουν το όνομα του;;;

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος30/4/21 11:21 π.μ.

      Γραφικέ Ανώνυμε 10:47 μ.μ., μην ξεχάσεις να ανανεώσεις την συνδρομή σου στην "Ανθ-ελληνική Αγωγή" και την κάρτα μέλους της Νέας Δημοκρατίας.

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος30/4/21 11:30 π.μ.

      Ο Δραγούμης, Χάρη, πολέμησε εθελοντής στον πόλεμο του 1897, οργάνωσε τον Μακεδονικό Αγώνα, πολέμησε τον Α Βαλκανικό όπου μάλιστα ήταν αυτός που ύψωσε την ελληνική σημαία στην Θεσσαλονίκη. Κατά την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων έσπευσε στο Καστελόριζο παρά τις εντολές του Βενιζέλου και ύψωσε την ελληνική σημαία ανακηρύσσοντας την νήσο ελληνική

      Τελικά προδόθηκε από τον αγαπημένο σου εθναρχη και εκφραστή της Μεγάλης Ιδέας (sic) εγκαταλείποντας τα Δωδεκάνησα στα χέρια των Ιταλών που εσύ μάλιστα αποκαλείς και χειρότερους εχθρούς της Ελλάδος

      "Κάτω οι Εβραίοι, οι μασόνοι, οι σοσιαλιστές" Όσοι Ζωντανοί

      "-Γιατί δεν γίνεσαι μασόνος;

      -Πέταξα ήδη μια θρησκεία, δεν
      θέλω άλλη" Ημερολόγιο Τόμος Ε

      Η κατηγορία του μασόνου είναι εντελώς ανυπόστατη λοιπόν!

      Έχεις διαβάσει τι λέει για τους Σλάβους; "σλαβικοί τράγοι θέλουν να πάρουν την Πόλη" , ξαναλέω οργάνωσε τον Μακεδονικό Αγώνα εναντίον των Σλάβων! Διάβασε τι λέει για αυτούς στο Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα. Η κοπτοραπτική σας είναι αισχρότατη.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος30/4/21 12:20 μ.μ.

      Προφανως με το "σλαβοφιλος" εννοει το γνωστο αποσπασμα απο τα Ημερολογια του που ο Δραγουμης λεει οταν ανακατευεται αιμα ελληνικο με ρουσικο γεννιουνται ανθρωποι ενεργητικοι και τα λοιπα

      Ας δουμε ομως τι ελεγε ο σπουδαιος Ντεγκρελ (που στην τελευταια της εκπομπη η ΕΣΑ εβαλε κομματι απο συνεντευξη του) για τους Ρωσους και τον γερμανικο φυλετισμο στο "ΧΙΤΛΕΡ ΓΙΑ 1000 ΧΡΟΝΙΑ"

      "Η ρωσική ιδιοφυΐα θα είχε επίσης παρέμβει, είμαι σίγουρος, σε
      έναν σημαντικό ποσοστό στη βελτίωση μίας υπερβολικά γερμανικής Ευρώπη, όπου θα βρίσκονταν διακόσια εκατομμύρια Σλάβοι
      ενσωματωμένοι. Τέσσερα χρόνια ζωής ανάμεσα στον ρωσικό λαό
      δημιούργησαν τον σεβασμό, τον θαυμασμό και αγάπη για όλους τους σοβιετικούς μαχητές. Η ατυχία είναι ότι για μισό αιώνα οι αρετές αυτών των διακοσίων
      εκατομμυρίων καλών ανθρώπων πνίγηκαν - και ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την τεράστια σιδερένια πλάκα του Σοβιετικού καθεστωτος.

      Αυτοί οι άνθρωποι είναι ειρηνικοί, έξυπνοι και καλλιτεχνικοί, διαθέτουν
      επίσης το δώρο των μαθηματικών: ο νόμος
      των αριθμών είναι η βάση όλων των τεχνών. Ενώ μπήκαν στη Ρωσία οι Γερμανοί, οι οποίοι είχαν υποστεί μια
      περιληπτική ναζιστική καθοδήγηση, φαντάζονταν ότι τα μόνα
      πολύτιμα όντα του σύμπαντος ήταν οι Άριοι, οι οποίοι, απαραίτητα, είναι ξανθοί γίγαντες, παχύρρευστοι σαν στάσεις οργάνων, πιο λευκοι από το τσάι, με γαλάζια μάτια σαν τον Αυγουστιάτικο Ουρανό του Τιρόλο

      Ήταν μάλλον κωμικό, γιατί ο Χίτλερ δεν ήταν ψηλός και είχε καστανά
      μαλλιά. Ο Goebbels είχε ένα πόδι μικρότερο από το άλλο, ήταν κοντός και
      σκοτεινός σαν δαμάσκηνο. Ο Zep Dietrich είχε το στιλ ενός ιδιοκτήτη μπαρ απο την Μασσαλία. Ο Μπόρμαν έμοιαζε σαν συνταξιούχος πρωταθλητής
      ποδηλάτης. Εκτός από μερικούς γίγαντες που σερβίρουν απεριτίφ στη βεράντα του
      Berchtesgaden, τα μεγάλα παιδιά με λευκασμένο δέρμα, μάτια σαν βατόμουρα,
      δεν ήταν άφθονα, μπορεί κανείς να το δει, στο περιβάλλον του Χίτλερ

      (συνεχεια κατω)

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος30/4/21 12:33 μ.μ.

      (εδω η συνεχεια)

      Μαυρε Κρινε παρακαλω να διατηρησεις την δομη στα σχολια ετσι ωστε να μπορει να το διαβασει ολοκληρωμενο ο αναγνωστης

      "Κάποιος μπορεί να φανταστεί την έκπληξη των Γερμανών, να πλημμυρίζει
      τη Ρωσία, καθώς συνάντησαν μόνο ξανθούς άνδρες με μπλε μάτια, ακριβείς τύπους
      τέλείων Αρίων που είχαν φτιαχτεί για να θαυμαστούν αποκλειστικά! Ξανθιά άτομα! Ξανθές γυναίκες! Και τι ξανθές γυναίκες! Κορίτσια υπέροχα, δυνατά, με ανοιχτά μπλε μάτια, πιο φυσικά και υγιή
      απο όλα όσα είχε συγκεντρώσει στην Χίτλερ Γιούγκεντ. Καποιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια φυλή πιο τυπικά Aryan εφοσον ακολουθούσε τους
      ιερούς κανόνες του Χίτλερισμού!

      Ο Γερμανός διαθέτει αξιοθαύμαστη τεχνική και οργανωτικές ικανότητες. Αλλά ο Ρώσος είναι ονειροπόλος, είναι πιο ευφάνταστος και έχει ένα πιο ζωντανό μυαλό. Το ένα θα συμπλήρωνε το άλλο. Οι σύνδεσμοι του αίματος θα είχαν κάνει τα υπόλοιπα"

      Τι γινεται εδω; "Σλάβόφιλος" και ο Degrelle. Aυτον αναιρείς Χάρη; Τον Ιππότη της Ευρώπης που έπαιξες αποσπασμα του στην τελευταια σου εκπομπη; Ο Δραγουμης ειναι ο σπουδαιοτερος Ελληνας Εθνικιστης! Ακροδεξιοι γυπαρικοι και δηθεν ντεγκρελικοι θα παρετε ποδι!

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος30/4/21 2:27 μ.μ.

      Παρότι είμαι στρασερικός όταν διαβάζω σχόλια σαν αυτό που έγραψε ο 10:47 αρχίζω να πιστεύω ότι ήταν καλές και οι μέθοδοι του Χίτλερ. Είναι κρίμα να αναπνέουν τον αέρα μας τέτοιοι άνθρωποι.

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος30/4/21 11:03 μ.μ.

      " Στις 6 Απριλίου 1941 ο Γερμανικός Στρατός απελευθερώνει την Ελλάδα από τον Αγγλικό ζυγό "


      Και θα μας πει ο άλλος,για τον Γύπαρη που πολέμησε τους Γερμανούς,σε λάθος πλευρά είσαι...

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος29/4/21 12:29 π.μ.

    Θα πει άραγε ο Αλέκος πάλι ότι βγήκαν τα "εθνικιστόμετρα"? Αμ, Αλέκο μου, όταν προσπαθείς να φέρεις τα μέτρα μιας ιδεολογίας με ιστορία αιώνων στα μέτρα του καιροσκοπικού σου χαρακτήρα θα βγαίνουν και "εθνικιστόμετρα" και ποτενσιόμετρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/4/21 12:53 π.μ.

    Μάλλον οι κύριος Δέλτας δεν έχει δουλέψει ποτέ στον ιδιωτικό τομέα που τόσο υποστηρίζει. Εννοώ να δουλέψει σαν εργάτης-εργαζόμενος. Θα διαπίστωνε τότε πόσο εύκολο είναι να προαχθεί ο εργαζόμενος αν δεν έχει μιληθεί η προαγωγή από κάποιο αόρατο (όχι χέρι του Άνταμ Σμιθ, αλλά) πρόσωπο με κοινωνική ισχύ. Αλλά έτσι είναι οι Έλληνες υποστηρικτές της "απελευθέρωσης" των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα. Συνήθως έχουν βολέψει τον πισινό τους μακριά από αυτόν.

    Κατά τα άλλα οικονομολόγος δεν είμαι. Είμαι όμως χρόνια εργαζόμενος και καταλαβαίνω και εγώ ένα μεθοδολογικό λάθος του κυρίου Δέλτα. Προσπαθεί να περιγράψει την καλύτερη δυνατή για αυτόν οικονομική πραγματικότητα μιας χώρας όπως η Ελλάδα, βασιζόμενος σε μια γενική περιγραφή συνθηκών της οικονομίας των δυτικών χωρών σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Ξεχνά βέβαια ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να προωθεί την ομογενοποίηση των τρόπων και των συστημάτων σε όλο τον πλανήτη αλλά το κάνει με διαφορετικούς ρυθμούς και ταχύτητες σε κάθε χώρα. Στην πραγματικότητα το κάθε εθνικό οικονομικό σύστημα θα έχει πάντα ιδιαιτερότητες που θα διαφεύγουν από τον γενικό περιγραφικό κανόνα που παραθέτει ο κύριος Δέλτας.
    Περίεργο να μην το καταλαβαίνει ένας "εθνικιστής" κοινωνικός επιστήμονας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/4/21 4:23 μ.μ.

    και το ΕΑΜ απάντησε στον Μιχαλάκη αλλά με υπεροπτική διάθεση και χωρίς να δίνει απάντηση. Τελικά αξίζει ότι διαβάζω φανατικά τον ΜΚ μια δεκαετία τώρα. Όλοι συνεπείς σε όσα λένε και με αιρετικές απόψεις που ενοχλούν τις παχουλές κοκκινοσκουφίτσες του χώρου. από την άλλη έχεις μασκαράδες εμποράκους που βρίσκουν δημοσιογραφική αγκαλιά στον στόχο ... εμετικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/4/21 8:05 μ.μ.

    Αν θέλεις απάντηση μπες στα σχόλια και γράψε. Αν θέλεις ποπ κορν και καυλαντισμα μια χαρά είσαι στον Μ. Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/4/21 3:01 μ.μ.

      Έχει επιτρέψει ο Αλέκος τα σχόλια στον Τρίτο Χωματόδρομο και δεν το ξέρω; Γιατί εγώ ψάχνω τρόπο να σχολιάσω στο site του αλλά δεν βρίσκω.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/4/21 7:33 μ.μ.

      Αφού είναι δημοκράτης δεν επιτρέπει τον διάλογο. Άσε που κάνει και μηνύσεις. Μόνο ο ΜΚ έχει ανοιχτά σχόλια και η διάσπαση της Απέλλας. Όλοι οι άλλοι είναι τόσο καθαροί που γαμάτοι που δεν έχουν ούτε σχόλια ούτε ομάδες συζήτησεις. ΕΛΑΣΥΝ, Κας, Χ.Α. και Εθνικό Μέτωπο δεν έχουν ένα φόρουμ και όλοι μαζί είναι αρκετά μέλη πλέον!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος30/4/21 8:47 μ.μ.

      Η διάσπαση της Απελλας δεν έχει ανοιχτά σχόλια. Τα φιλτράρει όλα πρώτου τα ανεβάσει

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος30/4/21 11:29 μ.μ.

      Είπες ότι το ΕΑΜ δεν έδωσε απάντηση. Σου έγραψαν για ότι σε ενδιαφέρει σχετικό με τις μλκ του Μιχαλάκη ότι θα σου απαντήσουν στα σχόλια εφόσον θέλεις. Επομένως μια χαρά απάντησαν χωρίς να ασχοληθούν με τον βλάκα.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος1/5/21 10:23 π.μ.

      Για όποιον δεν το έχει καταλάβει ΕΑΜ εννοεί το Εθνικιστικό Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος29/4/21 9:22 μ.μ.

    Ολα τα σκουπίδια μαζεύτηκαν να κράξουν! Οι ξερόλες ναζιάρηδες που πετάνε την μια παπαριά μετά την άλλη! Απο το να διερωτώνται αν ο Δέλτας έχει εργαστεί ποτέ στον ιδιωτικό τομέα (μιλάνε οι αρχιτεμπέληδες που λιώνουν όλη την ώρα στο διαδίκτυο, παρεμπιπτόντως, μια χαρά εργαζόμενος είναι ο Δέλτας, εργάζεται σκληρά ακόμη και στον πρωτογενή τομέα), μέχρι για να μας πουν το τι είναι εθνικισμός (κομμένο και ραμμένο στα ναζιδοκολλήματά σας) ή ακόμη και επίκληση στον Χέρντερ (ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το Γ' Ράιχ σας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/4/21 11:33 μ.μ.

      Επί της ουσίας έχεις να απαντήσεις κάτι στο κείμενο; Ποιος θα μας πει τι είναι εθνικισμός; Αυτοί που προχτές ήταν ε/σ, χτες φασίστες και σήμερα αντιφα φιλελεύθεροι δημοκράτες "εθνικιστές"; Κούνια που σας κούναγε που θα μαγαρίσετε και τον "εθνικισμό" τώρα

      Και δεν είμαι ο φίλος που έγραψε για τον χερντερ αλλά αλίμονο αν οι ιδεολογικές μας αναφορές άρχιζαν και τελείωναν στο τρίτο Ράιχ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/4/21 11:40 μ.μ.

      Από ότι φαίνεται ο μόνος που κράζει είσαι εσύ, ανάγωγε ψευδοεκδότη. Οι υπόλοιποι αποδόμησαν με επιχειρήματα την επιστημονική σοβαροφάνεια του συνεργάτη σου.

      Απορία προκαλεί πάντως γιατί δεν αποδέχεσαι την πρόταση του Μ.Κ. για μια συζήτηση πάνω στην ιστορία της εθνικιστικής ιδεολογίας. Να δούμε πόσο καλά ξέρεις τον Χέρντερ, να δούμε ποια είναι τα ναζιστοκολήματα και να δούμε αν είσαι εθνικιστής ή φιλελές.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος30/4/21 12:01 π.μ.

      Κάτω από τις ύβρεις (σκουπίδια), τις ειρωνείες (ναζιστοκολλήματα) και από την πολυφορεμένη επικοινωνιακή χλαμύδα του παιδιού του λαού με την οποία πας να στολίσεις τον Δέλτα προκειμένου να κουκουλώσεις το ιδεολογικό σας ξεγύμνωμα, δεν μας λες τίποτα για την ταμπακέρα.

      Απογυμνώθηκε η έλλειψη επιστημονικού λόγου του οικονομολόγου σας, ναι ή όχι;

      Αποκαλύφθηκε ότι υποδυθήκατε πως τάχα χτυπάτε έναν συγκεκριμένο blogger με απώτερο σκοπό να γενικεύσετε εναντίον ενός ολόκληρου ιδεολογικού ρεύματος, ναι ή όχι;

      Χρησιμοποιήσατε τον υποτιθέμενο αντιναζισμό σας για να πλασάρετε όχι μόνο την υποστήριξη φιλελεύθερων νεοεθνικιστικών ανοησιών αλλά και να δικαιώσετε την οικονομία της παγκοσμιοποίησης, ναι ή όχι;

      Σας ξεβράκωσε η επιστολή που έστειλε το παιδί, ναι ή όχι. Φυσικά και το έκανε,

      Αυτό έχει σημασία. Περαστικά σας λοιπόν. Προσέξτε μάλιστα γιατί πάτε να μπείτε σε πολύ σκληρή έδρα. Εδώ δεν θα αντιμετωπίσετε "δασκάλους" και ιπποκόμους, το ίδιο αμόρφωτους και παρακρατικούς με εσάς. Εδώ θα ξυπνήσετε αντιδράεις και δυνάμεις που δεν φαντάζεστε. Αράξτε στα κιλά σας πριν είναι αργά.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος30/4/21 2:57 μ.μ.

      Αλήθεια εσύ που αποκαλείς τεμπέληδες τους αρθρογράφους και τους σχολιαστές μπορείς να μας πεις τι δουλειά κάνει ο Αλέκος; Γιατί και εγώ απορώ πως μπορεί να είναι όλη μέρα internet. Ξέρω επίσης τι σημαίνει να οργανώνει κανείς έναν κανονικό εκδοτικό οίκο και σίγουρα αυτός του Αλέκου δεν είναι τέτοιος. Αν προσθέσουμε και το lock down, την πτώση του τζίρου των τελευταίων μηνών κλπ μου προξενεί μια απορία πως καταφέρνει και τα φέρνει βόλτα αυτό το παιδί. Τι δουλειά κάνει;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος30/4/21 7:36 μ.μ.

      9:22 μ.μ. τους επίστρατους τους ξέρεις? την συντηρητική επανάσταση? για ποιο ραιχ μιλάς? και ποιος σου είπε ότι μόνο ο χίτλερ μας εκφράζει? ρε έχετε κάψει φλάντζα? με όνομα που θυμίζει καντάφι και σήμερα γερμανών στρασσερικών μας την λέτε κιόλας? α να χαθείτε πια!

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος29/4/21 11:56 μ.μ.

    Παιδιά τον "τριτοδρομιτη" τον κατέστρεψε για τα καλά ο Γούδης. Μέχρι να κάνει την 1η εκπομπή μαζί του πρόβαλλε Ντεγκρέλ, Μόσλεϋ, Σιτσα Καραϊσκάκη, Έβολα, Πριμο Ντε Ριβέρα, κλπ. Αφού τον γνώρισε δεξιοποιήθηκε για τα καλά και έχασε την μπάλα. Ο Μίσραηλ τον συμφιλίωσε και με τον Χατζηγώγο. Είναι μεγάλο λαμόγιο η "μετενσάρκωση" του Πάουντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/4/21 1:29 μ.μ.

      Μην πέφτουμε στην παγίδα της εστίασης του λόγου μας σε πρόσωπα και τις προσωπικές τους γνωριμίες ή μεταβολές. Τουτέστιν αδιάφορο μας είναι τι έκανε ο Γουδης στον Αλέκο. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε σε εγρήγορση για να τσακιζουμε τον κάθε επίδοξο ταχυδακτυλουργο που θέλει να κάνει την ιστορική μας ιδεολογία ουρά της Δεξιάς και του καπιταλισμού.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/4/21 7:30 μ.μ.

      ο Χατζηγώγος έχει δηλώσει θαμώνας της πρεσβείας των ΗΠΑ και θέλει την υποταγή στον Σιωνισμό. Ο ίδιος τα έγραφε δημοσίως και κανείς δεν τολμούσε να απαντήσεις πλην των "εθνικομπολσεβίκων" που τους χαλάνε την μανέστρα τόσα χρόνια. Ακόμη και ο ΝΓΜ είχε δώσει συνέντευξη στον Στόχο που παλιά τον έβριζαν με πρωτεργάτη τον εκπρόσωπο μεταλ μπάντας στην Ελλάδα ...

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος30/4/21 2:38 μ.μ.

    Τώρα που έμαθαν και τον Χέρντερ οι πάσης τάσεως μασκαρεμένοι δεξιοί αρχίζω και φοβάμαι. Μπορεί να βάλουν στο στόχαστρο και τον Ρομαντισμό. Γούστο θα είχε να προπαγανδίσουν ότι κακώς έκαναν οι ρομαντικοί και δημιούργησαν την εθνικιστική ιδεολογία στη νεώτερη εποχή γιατί με αυτό τον τρόπο χτύπησαν τον φιλελεύθερο Διαφωτισμό που ήταν το θεμέλιο του δυτικού τρόπου ζωής, του αστικού πατριωτισμού και της ελεύθερης αγοράς.
    Μπορεί και να συνεχίσουν λέγοντας ότι κακώς οι Παπαρρηγόπουλος και Ζαμπέλιος απέδειξαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και να τους ακούσουμε να εκθειάσουν τον Κοραή, το Νερουλό και τους άλλους φιλελεύθερους Διαφωτιστές που υποστήριζαν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/5/21 9:00 μ.μ.

      τον Αλεξανδρο και την Μακεδονια δεν τον θελουν ο Χαρουλης ναζιστουλης ο φιλος σας, οχι εμεις

      Διαγραφή
    2. Το υβριστικό σχόλιο σου δεν ανέβηκε. Διάβασε τους κανόνες του ιστολογίου. Εδώ δεν είναι τοπική της άκρας δεξιάς να γράφετε υβριστικά μέσα από την ανωνυμία. Αντιναζί δεξιός δηλώνεις; Μόδα έχει γίνει ...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος1/5/21 9:35 μ.μ.

      Και μέρα μετά αντί να εκθειάσουν τον Κοραή οι ακροδεξιοί τον εκθείασε πρόσφατη εθνικοσοσιαλιστική γκρούπα στο ιστολόγιο της. Αυτά είναι!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος2/5/21 12:24 π.μ.

      Αν είχα φίλους όπως αυτόν που αναφέρεις θα προτιμούσα να μην υπάρχω. Το ίδιο και αν είχα φίλους σαν τον Αλέκο. Έχεις θράσος να γράφεις κάτι τέτοιο όταν ο Αλέκος και αυτός με τον οποίο νομίζεις ότι είμαι φίλος γαλουχήθηκαν ιδεολογικά από τους ίδιους ανθρώπους. Ψάξε στους δικού σου φίλους την αιτία της σαπίλας σας. Όχι αλλού.

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος30/4/21 5:48 μ.μ.

    Ο ..... κάνει το αρχαιότερο επάγγελμα... Είναι γνωστό αυτό. Παλιά μέσα από το Facebook έγλειφε τα οπίσθια του Μιχαλολιάκου μέχρι που τον έχεσαν. Μετά την είδε αυτόνομος εκδιδομενος στη ΝΔ μαζί με τον μηνυσακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/4/21 7:00 μ.μ.

      Μόνο τον Μιχαλολιάκο; Στο VK μέχρι και τον Βελόπουλο εκθείαζε.

      Διαγραφή
  15. 12:33 μ.μ. ήρεμα με τα πόδια και τα χέρια. διαβάστε τους κανόνες. δεν είναι εδώ μιχαλολιάκος+κυπ 7 του indymedia ή φόρουμ της αντεπίθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος30/4/21 7:28 μ.μ.

    Μιλάει για τεμπέληδες που λιώνουν στο διαδίκτυο ο άεργος που εδώ και πόσα χρόνια όλη του η ζωή περιστρέφεται γύρω από το διαδίκτυο και τα ΜΚΔ. Έναν χρόνο τώρα Αλέκο μόνο με το YouTube, την ιστοσελίδα σου και το Twitter ασχολείσαι. Αλήθεια έχεις εργαστεί ποτέ; Ή μήπως η μόνη σου εργασία είναι οι εκδόσεις με τις ...... μεταφράσεις που κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι κανείς από το ........ Για πες μας έχεις δουλέψει ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος1/5/21 7:05 μ.μ.

    Αν εννοείς ότι ............ είναι το ντουβάρι που θα μας πλακώσει σωστά τα λες. Αυτό έχει μάθει να κάνει τόσα χρόνια. Μόνο που το κάνει σε όσους τον παίρνει.

    Στα του θέματος που ανοίγεις τώρα. Εφόσον ο κύριος στον οποίο αναφέρθηκες καθοδηγεί ιδεολογικά εκείνους που βρίζουν τον Ίωνα Δραγούμη, που αποθεώνουν τον Γύπαρη, που βάζουν φόντο στους τοίχους τους ......... δίπλα δίπλα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, εφόσον γράφει άρθρα στο site τους, στο site εκείνων που ελεεινολογούν τον Περικλή Γιαννόπουλο και που ........., μην έχεις την απαίτηση να σεβαστώ το ξεπεσμένο είδωλο που κατασκεύασε ο .........
    Όλα αυτά για το παρόν. Γιατί αν θυμηθώ το παρελθόν θα πάει πολύ μακριά η βαλίτσα. Τυχαίνει βλέπεις να γνωρίζω αυτό το πρόσωπο από πολύ παλιά. Τότε που είμασταν λίγοι. Σε εποχές που προσπαθούσε να καταπνίξει με αφιονισμένη λύσσα κάθε αυτόνομη κίνηση, όταν τον διέταζε ο αρχηγός του.

    Για αυτό φίλε μου, αν είσαι μικρός σε ηλικία ή απλά ανενημέρωτος, φρόντισε να ρωτήσεις κανέναν παλιό να σου πει πέντε πράγματα για την ιστορία του χώρου. Παλιούς πραγματικούς όμως. Όχι σιτεμένους που εμφανίστηκαν στον χώρο το 2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/5/21 8:09 μ.μ.

      δεν εχω διαθεση να σου παω κοντρα αν αυτο καταλαβες. απλα εγω ξερω οτι ΟΛΟΣ ο αυτονομος χωρος εχει σε καλή εκτίμηση το εν λόγω πρόσωπο , το οποίο επουδενι δεν γινετε να ταυτίζεις με την ακροδεξιά την οποία πολέμησε.

      ούτε έχω υπόψιν μου αυτονομες ομάδες που κυνήγησε το 90 ο εν λόγω.εξάλλου ακόμα και στο μπλογκ του ΜΚ υπάρχουν δεκάδες άρθρα του ή άρθρα που τον αφορούν. δεν έχει κάποια σχέση με τα...εστιατόρια της ΝΔ και τέτοιους, άσχετα αν τον σφετεριζονται. ούτε και η αντικαθεστωτική εκφράζει 100% θέσεις του εν λόγω και ας εμφανίζονται συνεχιστές του.

      έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια δυστυχως απο τον εθνικιστικό χώρο και δεν δίνει σημάδια ζωής μετά το άρθρο του το 2018 εναντια στην ακροδεξιά και την ομιλία στη λάρισα.θα μπορούσε να διαφωτίσει πολλές πτυχές της μπόχας που μας περικλύει.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/5/21 11:51 μ.μ.

      Το εν λόγω άτομο είναι σίγουρα μεγάλη μορφή και χαρισματικός αγωνιστής. Και δεν θα μπω στα ιστορικά που αναφέρει ο φίλος πιο πάνω διότι ως νεώτερος δεν τα έχω ζήσει (μόνο φήμες έχω ακούσει και δεν μου αρέσει να σχολιάζω φήμες). Όμως όταν αφήνεις κάποιους να οικειοποιούνται το όνομά σου με αυτόν τον τρόπο και δεν διαχωρίζεις την θέση σου αλλά απεναντίας τους στέλνεις και άρθρα σου προς δημοσίευση τότε προφανώς εγκρίνεις την δράση τους

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος1/5/21 7:08 μ.μ.

    Ποιος ...... είναι "ακροδεξιός" ? δε πιστεύω να εννοεις τον ....... γιατί θα πεσει κάνα ντουβαρι να μας πλακώσει με αυτά που λεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/5/21 8:20 μ.μ.

      Είδες που σου λέω ότι είσαι μικρός. Ρώτησε και τον Μαύρο Κρίνο αν γνωρίζει αυτόνομους που τη δεκαετία του '80 ........................... Θα μπορούσα να μιλώ για πολύ ώρα για τα ..................... Αλλά δεν είναι ώρα ακόμη. Αλλοίμονο πάντως αν τον εκτιμούν οι νεαροί αυτονομοι σήμερα. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι δεν έχουμε μέλλον.

      Διαγραφή
  19. 3:01 μ.μ. εμείς ακόμη περιμένουνε πρόσκληση από την Ν. και την Λ. για δημόσιο διάλογο και απάντηση στα όσα έγραψαν αλλά δεν ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χασιμο χρονου να απαντατε συν. σε αρθρα οπως του κ. Δελτα. Δεν εχω διαβασει το αρθρο, αλλα και μονο το γεγονος οτι αντιλαμβανεται το καπιταλισμο ως οικονομικο συστημα και οχι σαν μια συνολικη κοινωνικη διαδικασια της οποιας ο πυρηνας αφορα την αναπαραγωγη ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ και οχι την κατοχη μεσων ανταλλαγης, δειχνει το βαθμο της σχεσης που εχει ο συντακτης με το γνωστικο πεδιο της πολιτικης επιστημης. Μη σπαταλατε το χρονο σας με ασχετους,προτιμοτερο να βγειτε για καμια φραπεδια με τα φιλαρακια σας σε κανενα παγκακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος2/5/21 8:13 μ.μ.

    Ανώνυμε 9:35μμ ρίχνω άδειες για να πιάσω γεμάτες. Εξάλλου το έχει κάνει πριν κάποιους μήνες ο ......... στην εκπομπή των πρώην φίλων τους. Κατηγορεί τον Παπαρρηγόπουλο και αποθεώνει τον αρχιφιλελεύθερο Φαλμεράυερ. Τελικά έχει πολλά προσωπεία το παρακράτος της Δεξιάς. Εθνικο-πατριωτικά, νεοεθνικιστικά, ναζιστικά. Έχει και πολλές "μορφές" να βγάλει στη σκηνή. Κάποιες φορές τις βάζει να τσακώνονται μεταξύ τους. Έτσι επιτάσσει το σενάριο στο θέατρο που κατάντησε ο χώρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος2/5/21 8:18 μ.μ.

    Παλεύει με στόμα και με ..... να κολλήσει κάπου να βγει βουλευτής κάποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 8:50 μ.μ. είστε σίγουρος ότι κατάλαβε την απάντηση; και μήπως υπάρξει και άλλη; ερωτήματα θέτουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος3/5/21 4:49 μ.μ.

    ανταπάντησε ο κ. Δέλτας με άρθρο για το κατσαριδάκι ... και ο γνωστός εκδότης με άρθρο για γυμναστική. ΜΚ αληθεύει ότι μετά το άρθρο σου έσπασαν τα τηλέφωνα από οπαδούς του νέου εθνικισμού τύπου Πανούση αλλά κάποιοι αρνήθηκαν να απαντήσουν για να μην δώσουν δημοσιότητα σε "στρασσερολάγνους" ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος6/5/21 2:36 μ.μ.

    Γιατί δε παίρνει θέση ο Καλέντζης; Εδώ θα είχε πολλά να πει για Δραγούμη, Δέλτα κλπ Γ. Στρατήγης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήρε θέση στο Καθίδρυμα και εδώ να του δώσουμε χώρο;

      Διαγραφή
  26. Ανώνυμος8/5/21 10:02 π.μ.

    Ο κύριος ....... να μας πει αν πριν το 2012 και την είσοδο της Χ.Α. στην βουλή ήταν νεοδημοκράτης ο οποίος έγραφε σε ανάλογου περιεχομένου ομάδες στο facebook όπως την γνωστή "Κλίνατε επι-ΔΕΞΙΑ", από την οποία διαγράφει αφότου δήλωσε την στήριξη του στο κόμμα του Μιχαλολιάκου. Γιατί αυτό ακούγεται στην πιάτσα. Διότι αν είναι έτσι πολλά εξηγούνται για τις απόψεις και τον τρόπο σκέψης του κύριου ....... Τι σχέση να έχει ο χώρος της νέας δημοκρατίας με τον ριζοσπαστικό εθνικισμό, πόσο μάλλον με τον εθνικο σοσιαλισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή η παρατήρηση για την δεξιά απλά υπενθυμίζουμε προς όλους ότι ουδείς άλλος του απάντησε επίσημα και χωρίς ύβρεις. απλά και φασιστικά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/5/21 4:26 μ.μ.

      Σε σχόλια στο internet μπορεί να υποστηρίζει ο κάθε ένας ότι θέλει. Ας ρωτήσει όποιος ενδιαφέρετε τους διαχειριστές της ομάδας που αναφέρθηκε εάν ο εν λόγο κύριος ήταν μέλος τους και τον διέγραψαν κάποια στιγμή εξ αιτίας της στήριξης του στην Χρυσή Αυγή. Όποιος θέλει να μάθει, μαθαίνει. Εκτός και αν έχει αλλάξει ολόκληρη η διαχείριση από εκείνη την περίοδο, πράγμα μάλλον απίθανο.

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.