Μνήμη Pierre Drieu La Rochelle (03.01.1893 - 15.03.1945)

 


του Κωνσταντίνου Μποβιάτσου

O Pierre Drieu La Rochelle, αυτοκτόνησε στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου 1945. Ο Γάλλος διανοούμενος συχνά συζητήθηκε αρνητικά λόγω της κριτικής που υπέστησαν εκείνοι που εργάστηκαν υπέρ του ονόματος της εξέγερσης. Στη μνήμη της παρουσίας του, θεωρούμε χρήσιμο να αφηγηθούμε την ουσία της ευρωπαϊκής σκέψης και του ονείρου, μια φαινομενική ουτοπία που ακυρώθηκε από τη σημερινή «Ένωση».

Ένας συνεχής σύντροφος της ύπαρξης του Drieu La Rochelle ήταν η μοναξιά. Η παραδοξότητα προς την  γαλλική κοινωνία της εποχής του, άσκησε στον ίδιο υπερβολικό βάρος από την εφηβεία. Μετά τις σχολικές δυσκολίες (που οδήγησαν στην πρώτη σκέψη αυτοκτονίας) η φιγούρα του κατάφερε να πάρει φήμη. Θεωρημένος ως αιρετικός από τους περισσότερους, αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτηση για κάτι αφηρημένο που θα μπορούσε να του δώσει την πραγματική ελευθερία.

Μέσω του «Gilles», του πιο διάσημου κειμένου του, αντιλαμβάνεται κανείς την κραυγή για βοήθεια και την αίσθηση της αδιαθεσίας απέναντι στο ότι η Γαλλία δεν μπορεί να αντιταχθεί στην έλευση του εχθρού. Ο Drieu La Rochelle δεν περιορίστηκε ποτέ στη δημιουργία απλών αυτοβιογραφικών μυθιστορημάτων, αλλά επέλεγε πάντα τη συνέχιση ενός ονείρου: την έλευση μιας ενωμένης Ευρώπης, ισχυρή στην ποικιλομορφία της, αλλά ακόμη περισσότερο στην επιλογή της ανεξάρτητης λειτουργίας. Χωρίς κάτι που θα μπορούσε να αποκλείσει την ελευθερία.

Δεν έγινε ποτέ κατανοητός στη Γαλλία μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Παρεμποδίστηκε και κατηγορήθηκε για συνεργασία με την Γερμανία, γι 'αυτό υπέστη πολλές φορές λογοκρισία. Στις 15 Μαρτίου, συνειδητοποιώντας ότι θα καταλήξει φυλακισμένος και θα θεωρηθεί προδότης του έθνους του, διέπραξε την αυτοκτονία, αφού  προσπάθησε πολλές φορές. Ένιωσε ότι ήταν καθήκον του να μεταδώσει το αποτύπωμα του στην ιστορία, τελικά απαλλαγμένος από όλες τις κατηγορίες και το μίσος που χυνόταν προς αυτόν.

Τα γραπτά του εξακολουθούν να θεωρούνται κλασικά στην Γαλλία σήμερα, εκτιμώμενα θετικά επίσης από τις πιο ακραίες πολιτικές ομάδες. Στην Ελλάδα  θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν πολλά για τον Drieu, με την αριστερά να είναι αδύναμη να καταλάβει τις σκέψεις του και την δεξιά συχνά φοβισμένη από τα «άβολα» φαντάσματα.

Χρειάζεται  η επιθυμία για αλήθεια και θάρρος ώστε να δώσουμε τη δέουσα πίστη στην παράδοση και τις ταυτότητες που χαρακτηρίζουν το παρελθόν μας, γεμάτο αξίες και περιφρόνηση για τον μηδενισμό. Ένας πολιτιστικός αγώνας και το όνειρο μιας νέας Ευρώπης περνούν επίσης από την ανακάλυψη της σκέψης του Drieu La Rochelle: «Η Ευρώπη έχει καταντήσει στο να έχει  τις εκκλησίες της χωρίς Θεό, τα παλάτια της χωρίς βασιλιάδες, όπως αστραφτερά κοσμήματα σε μη γινωμένα στήθη».

2 σχόλια:

  1. Μεγάλη μορφή των γαλλικών γραμμάτων. Μαζί με τον επίσης εθνικιστή διανοούμενο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ, οι πλέον επιφανείς εκπρόσωποι του ρομαντισμού στον εθνικισμό.
    Κάντε κι ένα αφιέρωμα στον λεγόμενο "Κύκλο του Προυτον".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχει υπάρξει πρόσφατη αναφορά για τον κύκλο Προυντόν στο άρθρο για τον "αναρχοφασισμό"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται. Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα. Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση. Υβριστικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των σχολιαστών. Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.