«Οι ηγέτες ανακατεύτηκαν μεταξύ τους όπως έκαναν οι
στρατιώτες. Γιατί οι στρατιώτες Clérence, ανακατεύτηκαν σε εκείνη την πλατεία.
Είδα κομμουνιστές δίπλα σε ακτιβιστές της ακροδεξιάς. Τους κοιτούσαν, τους
παρατηρούσαν προβληματισμένους, με μια παράξενη επιθυμία ζωγραφισμένη στα
πρόσωπά τους. Για πολύ λίγο, δεν συναντήθηκαν σε ένα ταραχώδες μείγμα όλα τα
αρώματα της Γαλλίας. Καταλαβαίνεις, Clérence; Τρέξε στους νέους κομμουνιστές,
υπέδειξε τους τον κοινό εχθρό όλων των νέων, τον παλιό διεφθαρμένο
ριζοσπαστισμό».
Αυτό, ο Drieu La Rochelle ένας από τους Γάλλους συγγραφείς του «Φασιστικού Ρομαντισμού», γράφει στο έργο του “Gilles”, που κυκλοφόρησε το 1939 από τις εκδόσεις Gallimard και λογοκρίθηκε από την κυβέρνηση της Τρίτης Δημοκρατίας.
Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1934 στο Παρίσι στην Place de la Concorde, για πρώτη φορά σε μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο έμβλημα της κομματικής πολιτικής, το Palais-Bourbon (Παλάτι των Βουλευτών) και ενάντια στην κυβέρνηση του ριζοσπάστη - σοσιαλιστή Daladier, που οι ακτιβιστές της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς ενώθηκαν.
Ήταν όλοι εκεί, οι «Camelots du
Roi’, οι ακτιβιστές της Action Francais (του μοναρχικού-παραδοσιακού κινήματος
του Charles Maurras), άλλοι εθνικιστές μικρότερων κινημάτων και οι νέοι εργάτες
της «κόκκινης ζώνης», μέλη των Jeunesses Patriotes και κομμουνιστές αγωνιστές,
πρώην αγωνιστές και άνεργοι, όλοι μαζί στους δρόμους.
Μια περίεργη λαοθάλασσα σαράντα χιλιάδων διαδηλωτών που βαδίζουν ενάντια στο σύμβολο της εξουσίας, τραγουδώντας τη “Μασσαλιώτισσα” οι μεν και την Internationale οι δε, κυματίζοντας την τρίχρωμη και την κόκκινη σημαία, φωνάζοντας «Ζήτω η Γαλλία» οι πρώτοι , και «Οι Σοβιετικοί παντού» οι δεύτεροι, «θάνατος στους κλέφτες του καθεστώτος» όλοι μαζί!
Για μερικά χρόνια η Γαλλία ταραζόταν από ένα από τα πιο συγκλονιστικά σκάνδαλα στην ιστορία της, την «υπόθεση Stavisky», που είχε εμπλέξει και παρασύρει δεκάδες πολιτικούς, τραπεζίτες, δικαστές και δημοσιογράφους.
Ο Sergio Alexandre Stavisky, ένας επιτυχημένος χρηματιστής με εγκληματικό παρελθόν, χάρη στις πολιτικές του διασυνδέσεις και τις φιλίες που δημιουργήθηκαν με το κοινοβουλευτικό περιβάλλον της Τρίτης Δημοκρατίας, κατάφερε να εγγυηθεί την ατιμωρησία για τις παράνομες διακινήσεις του, οι οποίες κυμαινόταν από την πώληση ναρκωτικών ουσιών μέχρι χρηματικές απάτες, τον έλεγχο του τζόγου και άλλα.
Κλασικές περιπτώσεις
καπιταλιστών αρπακτικών που υπάρχουν έντονα και σήμερα. Παρά τους πολυάριθμους
φακέλους που είχαν συσσωρευτεί πάνω του, ο Stavisky φαινόταν απαράβατος. Το
ανάποδο θα ήταν περίεργο.
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ ...
Ήταν μια καλή αναλαμπή, κάποιες ελπίδες γεννήθηκαν τότε. Αλλά η αριστερά ακόμη μια φορά ακολούθησε τις εντολές των αφεντικών. Έτσι ολα πήραν αλλω τροπη. Σε αυτές τις μάχες έλαβαν μέρος όλοι οι διανοούμενοι ελπίζοντας σε κάτι καλό ενάντια στην αστικη δημοκρατια. Ταυτόχρονα εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στα φασιστικα καθεστώτα της εποχής. Διαβάζοντας ημερολόγια, μυθιστορηματα των πρωταγωνιστων, μένεις έκπληκτος από τις περιγραφές αλλά και από τις σκέψεις τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαιοκόκκινη κλωτσιά σε κράτος και αντιφά...
ΑπάντησηΔιαγραφή