Death In June & free .pdf

γράφει ο Έχεμος

Οι Death In June είναι σχήμα της neofolk σκηνής με σημαντική δισκογραφία και ποιοτική μουσική παρουσία. Η ψυχή του σχήματος με τους φανατικούς φίλους αλλά και τους ορκισμένους εχθρούς δεν είναι άλλος από τον Άγγλο μουσικό Douglas Pearce, ενώ δεν μπορεί να μην αναφερθεί η διαχρονική συμμετοχή διαφόρων συνεργατών. 

Συμπλήρωσαν τέσσερις δεκαετίες με ένα δικό τους στυλ το οποίο δεν περνάει απαρατήρητο ενώ στο παρελθόν οι κυκλοφορίες τους απασχόλησαν τα ελληνικά εθνικιστικά έντυπα με ιδιαίτερες αναφορές και κριτικές στην «Αντεπίθεση» που υπήρξε έκδοση της «Χρυσής Αυγής». 

Το όνομα τους παραπέμπει στην περιβόητη «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών», την 30η Ιουνίου 1934 όπου η «αριστερή» τάση των Εθνικοσοσιαλιστών «εκκαθαρίστηκε» από την κλίκα που καθοδηγούσε τον Αδόλφο Χίτλερ. 

Τα μέλη της μπάντας δεν κρύβουν ότι οι αρχικές επιρροές τους ήταν μείγμα ακροαριστερών τροτσκιστικών ιδεών τις οποίες ξεπέρασαν και οδηγήθηκαν σε έναν εσωτερισμό με συνοδεία μείγματος ambient και ηλεκτρονικής μουσικής. 

Οι πρώτες κυκλοφορίες των DIJ περιείχαν κωδικοποιημένα στοιχεία που παρέπεμπαν στην Γερμανική «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». Σποραδικές υπήρξαν οι αναφορές σε συνεντεύξεις σχετικά με αυτή την ανάγνωση της εθνικοσοσιαλιστικής ιστορίας. 

Ο ίδιος ο frontman άλλωστε είναι κάτι παραπάνω από ειλικρινής όταν λέει ότι: «προσεγγίσαμε την εθνικοσοσιαλιστική αριστερά που είναι στενά συνδεδεμένη με την ιεραρχία των SA. Άνθρωποι σαν τον Gregor Strasser και τον Ernst Rohm προσέλκυσαν την προσοχή μας». 

Σε μουσικό επίπεδο κατά περιόδους υπήρξαν σημαντικές αλλαγές με την προσθήκη ακουστικής κιθάρας, beats και διαλόγων καθώς και αποσπάσματα ποιημάτων. Οι αναφορές στην ευρωπαϊκή ιστορία είναι ένα ακόμη στοιχείο της μπάντας. Σημαντικές υπήρξαν οι συνεργασίες με κορυφαίους μουσικούς οι οποίες άφησαν το δικό τους στίγμα στην πορεία αυτή. 

Οι Σκανδιναβικές μυθολογικές και παγανιστικές αναφορές καθώς και ο Φρειδερίκος Νίτσε αλλά και ο Γιούκιο Μισίμα υπήρξαν κάποιες από τις προσωπικότητες που επηρέασαν σημαντικά το σχήμα, γεγονός που μαζί με τις προσωπικές επαφές του Pearce οδήγησαν σε έναν χείμαρρο από κριτικές τόσο στα μουσικά περιοδικά όσο και στο διαδίκτυο. 

Η μπάντα προβάλλει την γνωστή Νεκροκεφαλή - συνοδεία του αριθμού 6 - που χρησιμοποιήθηκε και από τα στρατεύματα του Φρειδερίκου του Μέγα ενώ εμφανίζεται στην σκηνή με αυθεντικές στολές παραλλαγής σε σχέδια καμουφλάζ των Waffen-SS καθώς και με ένα ακόμη σύμβολο αυτό της 3ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Totenkopf

Οι Ρούνοι συμπληρώνουν τους συμβολισμούς που φέρνουν χαμόγελα σε αυτούς που γνωρίζουν την σημασία και την βαρύτητα τους μέσα στον χρόνο και οργή σε αυτούς που βλέπουν σημάδια του «κακού». Τα σύμβολα αυτά εμφανίζονται στα εξώφυλλα δίσκων της μπάντας και στα βιβλιαράκια με τους στίχους των τραγουδιών.

Κατά την διάρκεια του Γιουγκοσλαβικού εμφυλίου ο πρωτεργάτης της μπάντας επισκέφτηκε την πρώτη γραμμή του πολέμου και έκανε εμφανίσεις στην Κροατία, ενώ τα έσοδα από μια κυκλοφορία της μπάντας στάλθηκαν σε νοσοκομείο που διαχειρίζονταν οι δυνάμεις των Κροατών νεοφασιστών. 

Τραγούδια τους συμπεριλήφθηκαν σε μια κυκλοφορία προς τιμή της Leni Riefenstahl. Ανάμεσα σε άλλα υπάρχει τραγούδι υπέρ του μάρτυρα του Εθνικοσοσιαλισμού Horst Wessel και εισαγωγές με μουσικές των «Ταγμάτων Εφόδου» ή ονομασίες δίσκων που θυμίζουν γνωστές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Δευτέρου Μεγάλου Πολέμου. 

Οι εμφανίσεις τους σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο και οι δηλώσεις τους έχουν γίνει κατά καιρούς στόχος «αντιρατσιστικών» ομάδων και κινήσεων ενώ δεν έχουν λείψει οι απαγορεύσεις δίσκων που για τους κυρίαρχους του συστήματος προκαλούν «μισαλλοδοξία». Πάμπολλες φορές έχουν αρνηθεί να παίξουν σε συναυλίες που έχουν να κάνουν με την «αντιφασιστική δράση» και τον «αντιρατσισμό». 

Στην διαμάχη σχετικά με το Ουκρανικό έχουν πάρει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ των Ουκρανών Εθνικιστών ενώ στο site τους κέρδη που σχετίζονται με ορισμένα εμπορικά είδη της μπάντας καταλήγουν σε Ουκρανικά ιδρύματα. 

Οι συνεργασίες της μπάντας με στρατευμένα μουσικά σχήματα και δισκογραφικές εταιρείες που δεν κρύβουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις έχουν ξεσηκώσει κατά καιρούς θύελλες διαμαρτυριών από οργανώσεις της άκρας αριστεράς και εβραϊκές ομάδες τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ ένα βιβλίο στα αγγλικά σχετικά με τους Death In June με τον τίτλο «Misery and Purity» που μας έστειλε ο συναγωνιστής Α.Α. τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/12/23 10:01 μ.μ.

    "Έχέμυθος" έπρεπε να υπογραφεί κανονικά ο αρθρογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.