Gregor Strasser: ένα απόσπασμα αιματηρής μνήμης και ιστορικής αναδρομής

 

Σύντομο Βιογραφικό

«Οι Gregor και Otto Strasser προέρχονταν από καθολική οικογένεια και ο πατέρας τους ήταν δικαστικός υπάλληλος. Γεννήθηκαν και έζησαν τα παιδικά τους χρόνια στη Βαυαρική πόλη Geisenfeld όπου ο Gregor φοίτησε στο τοπικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Μετά το τέλος του σχολείου εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού σε μια μικρή πόλη της Βαυαρίας έως το 1914 οπότε και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου για να σπουδάσει χημεία και φαρμακευτική. Διέκοψε τις σπουδές του τον ίδιο χρόνο για να καταταγεί εθελοντής στον Γερμανικό στρατό και έλαβε μέρος στο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο απ’ όπου παρασημοφορήθηκε δύο φορές με τον Σιδηρούν Σταυρό δεύτερης και πρώτης τάξης αντίστοιχα φθάνοντας μέχρι το βαθμό του Υπολοχαγού.

Με το Σπαθί και το Σφυρί: Προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο «Ορφικός» την σημαία της «Τρίτης Θέσης» και του «Μαύρου Μετώπου»

Το 1918 κατατάχθηκε στα Freikorps υπό τον στρατηγό Von Epp, όπου είχε καταταγεί εθελοντικά και ο Otto αν και τραυματισμένος, αναλαμβάνοντας να οδηγήσει μια ομάδα ανδρών στη πρώτη γραμμή ενάντια στους κομμουνιστές. Ο αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για τη στρατολόγηση στα Freikorps του Von Epp δεν ήταν άλλος από τον ήρωα της ιδέας, Ernst Rohm, τη στιγμή που πολλά μετέπειτα υψηλόβαθμα στελέχη του NSDAP κρυβόντουσαν κάπου μη τους βρουν οι κομμουνιστές…!

Μετά την επιτυχή έκβαση των μαχών με τους πραξικοπηματίες κομμουνιστές, όταν πλέον τα Freikorps διαλύθηκαν ο Gregor επέστρεψε στις σπουδές του και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, άνοιξε το δικό του φαρμακείο και παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, την Elsa, με την οποία απέκτησε δύο δίδυμους γιους, τους οποίους κατά τραγική ειρωνεία βάπτισε ο Adolf Hitler.

Ο Gregor ως ηγετικό στέλεχος του N.S.D.A.P

Μετά την επιτυχή καταστολή του κομμουνιστικού πραξικοπήματος από τα Freikorps και την ‘ομαλοποίηση’ της κατάστασης στην δημοκρατία της Βαϊμάρης, υπήρχαν στη Γερμανία πολλές ενώσεις βετεράνων του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, τη πολυπληθέστερη εξ’ αυτών τη διοικούσε ο Ernst Rohm και τη δεύτερη σε πλήθος βετεράνων και σε πολιτική βαρύτητα ο Gregor Strasser. Επίσης υπήρχαν ακόμα δύο ενώσεις βετεράνων, αυτή του λοχαγού Erhardt με σήμα τη σβάστικα (η οποία μετά υιοθετήθηκε από τον Hitler ως έμβλημα του κόμματος) και η ένωση του Rossbach με τα φαιά πουκάμισα (τα οποία αργότερα υιοθετήθηκαν από τα S.A)!

Εκείνη την περίοδο πρόεδροι του Εθνικού Σοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (N.S.D.A.P) ήταν οι Drexler και Harrer, οι οποίοι άλλωστε το είχαν ιδρύσει κιόλας. Μετά την προτροπή και την αμέριστη υποστήριξη του λοχαγού Ernst Rohm (ο οποίος ως ‘υπασπιστής’ του στρατηγού Von Epp έχαιρε μεγάλης εκτίμησης τόσο σε στρατιωτικούς όσο και σε παραστρατιωτικούς κύκλους) ο Hitler γίνεται μέλος του NSDAP και αναλαμβάνει υπεύθυνος του τομέα προπαγάνδας, δηλαδή την έβδομη θέση στην ιεραρχία του κόμματος. Τότε ο Hitler προτείνει στους Erhardt, Strasser και Rossbach να ενταχθούν στο N.S.D.A.P, καθώς βέβαια με τον Rohm είχαν ήδη συμφωνήσει σε αυτή τη κίνηση. 

Έτσι γεννιέται ένα νέο NSDAP με τη συμμετοχή των παραστρατιωτικών ομάδων των βετεράνων του Ά ΠΠ στο οποίο ο Hitler πλέον έχει την προεδρία (όχι ακόμα αρχηγία, θα λέγαμε) αφού οι ενώσεις βετεράνων που με τη δική του πρωτοβουλία εισήλθαν στο κόμμα, τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές έχοντας πάντα δίπλα του τον στρατηγό Von Epp. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε μια εποχή που οι υποστηρικτές και τα μέλη του N.S.D.A.P είχαν όλοι πολεμήσει σκληρά στον Ά ΠΠ, η θέση που κατείχε κάποιος στον στρατό κατά τον πόλεμο έδινε μεγάλο κύρος και στη γνώμη του και στα πρόσωπα που υποστήριζε καθώς οι τότε εθνικοσοσιαλιστές διατηρούσαν στο ακέραιο την στρατιωτική αντίληψη της ζωής και μετά τον πόλεμο.

Εντασσόμενος λοιπόν ο Gregor στο N.S.D.A.P αναλαμβάνει αρχικά την ηγεσία των S.A στην κάτω Βαυαρία. Το Νοέμβρη του 1923 λαμβάνει μέρος στο Κίνημα της Μπυραρίας (ένα φιάσκο που άλλαξε δραματικά και σταδιακά τον προσανατολισμό του N.S.D.A.P από επαναστατικό σε κομφορμιστικό) και φυλακίζεται για ενάμιση χρόνο μαζί με τους Hitler, Hess, Rohm, Goering, Himmler (υπασπιστής του Gregor στα S.A) και πολλούς άλλους στη φυλακή του Landsberg. Τότε το N.S.D.A.P κηρύχθηκε παράνομο και απαγορεύτηκε στον Hitler να ασχολείται με τα κοινά καθοιονδήποτε τρόπο. Ενώ ο Hitler ήταν έγκλειστος εκτίοντας πενταετή ποινή φυλάκισης τέθηκε σε εφαρμογή η λαμπρή ιδέα του Otto, που τελείωνε τις σπουδές του στη νομική, να κατέβουν υποψήφια αρκετά μέλη του N.S.D.A.P με ένα νεοσύστατο κόμμα, το Γερμανικό Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας, κι έτσι έχοντας εκλεγεί βουλευτές να αποφυλακιστούν. Βέβαια ο Hitler ο οποίος δεν είχε ακόμα πάρει τη Γερμανική υπηκοότητα ως Αυστριακός δε μπορούσε να αποφυλακιστεί αλλά τα εκλεγμένα μέλη του N.S.D.A.P μετά την εκλογή τους θα ασκούσαν πολιτική πίεση για την αποφυλάκιση του και την επαναφορά των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Έτσι, ο Gregor εκλέγεται βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και στη συνέχεια μετά την αποφυλάκιση του Hitler και την επανασύσταση του N.S.D.A.P αναλαμβάνει υπεύθυνος προπαγάνδας του κόμματος (1926 - 1928) και έπειτα υπεύθυνος οργάνωσης του κόμματος (1928 - 1932). Ο Gregor από τις ηγετικές θέσεις που υπηρέτησε στο N.S.D.A.P έκανε θαύματα, επιτελώντας ένα αξιοθαύμαστο έργο με τη βοήθεια του Otto του οποίου η ‘δαιμονική’ ευφυΐα στρατεύεται στην υπηρεσία του εθνικοσοσιαλισμού. 

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα εξής:

(1) Ο Gregor μετέτρεψε ένα επαρχιακό κόμμα μικρής εμβέλειας σε ένα μαζικό εθνικό κόμμα ανταποκρινόμενος στις σοσιαλιστικές και εθνικιστικές πεποιθήσεις του Γερμανικού λαού που καταπιεζόταν απάνθρωπα και αντεθνικά από καπιταλιστές και ξένα οικονομικά συμφέροντα. Αύξησε τα μέλη του κόμματος από 27.000 που ήταν το 1925, σε πάνω από 800.000 το 1931. Το γεγονός ότι αυτό οφειλόταν κυρίως σε αυτόν και όχι στον Hitler βεβαιώνεται από το ότι η προσέλευση μελών στη βόρεια και δυτική πτέρυγα του N.S.D.A.P με έδρα το Βερολίνο, όπου κυριαρχούσε πολιτικά και ιδεολογικά ο Gregor, ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της νότιας πτέρυγας όπου κυριαρχούσε ιδεολογικά και πολιτικά η Χιτλερική πλευρά παρά το γεγονός ότι το κόμμα στο βορρά ήταν νεότερο.

(2) Ο Gregor μαζί με τον Otto και τον δαιμόνιο Joseph Goebbels τον οποίο στρατολόγησαν αρχικά οι Strasser ανέπτυξαν ένα σαφώς αντικαπιταλιστικό και κοινωνικο-επαναστατικό ιδεολογικό προφίλ του εθνικοσοσιαλισμού.

(3) Ο Gregor αναδιοργάνωσε το N.S.D.A.P καθετοποιώντας τη δομή του και δημιουργώντας ένα ισχυρότατο και πολιτικά ανταγωνιστικό κεντρικό μηχανισμό προπαγάνδας.

(4) Ο Gregor ίδρυσε μαζί με τον Otto τον εκδοτικό οίκο Kampf - Verlag ο οποίος εξέδιδε μεταξύ και άλλων εντύπων τον ‘Εθνικοσοσιαλιστή’, την επίσημη εφημερίδα του N.S.D.A.P από το 1926 έως το 1930, ένα έντυπο που λειτούργησε ως αντίβαρο απέναντι στον ακροδεξιό ‘Λαϊκό Παρατηρητή’ του Rosenberg.

Η σύγκρουση με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Οι σχέσεις του Gregor με τον Hitler πέρασαν πολλές φάσεις και στάδια και υπήρξαν διαφωνίες και συγκρούσεις σε διάφορα επιμέρους πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα ελάσσονος ή μείζονος σημασίας. Βεβαίως δεν είναι δυνατόν να γίνει μια πλήρης αναφορά σ’ αυτά, γι’ αυτό και επιλέξαμε να αναφέρουμε τρία κομβικά σημεία ιστορικά και πολιτικά στα οποία συγκρούστηκαν σφοδρά οι δύο προσωπικότητες ακολουθώντας τη χρονική σειρά των γεγονότων. 

Το πρώτο γεγονός που στάθηκε αιτία σύγκρουσης ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια πτέρυγα του ΕΣ κόμματος ήταν η δήμευση ή μη της περιουσίας του έκπτωτου μονάρχη (Kaiser). Τα δεξιά - συντηρητικά κόμματα απαιτούσαν να του επιστραφεί η τεράστια περιουσία του, ενώ οι αριστεροί απαιτούσαν τη δήμευσή της. Ο Gregor και η Στρασσερική πτέρυγα πρότειναν στον Hitler να αξιώσει το κόμμα τη δήμευση της περιουσίας του μονάρχη με σκοπό αυτή να εκποιηθεί προς όφελος του Λαού, την στιγμή που οι Γερμανοί στέναζαν οικονομικά υπό την πίεση του φαύλου κύκλου ύφεσης - χρέους και οι Αγγλογάλλοι αξίωναν υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις. 

Αρχικά ο Hitler ζήτησε χρόνο για ν’ αποφασίσει και τελικά κατόπιν πίεσης του Kirdoff και του Thyssen, οι οποίοι ήταν πλέον βασικοί χρηματοδότες του N.S.D.A.P, καθώς και λοιπών κεφαλαιοκρατών με μεγάλη επιρροή στο συντηρητικό χώρο στον οποίον ευθέως απευθυνόταν η Νότια πτέρυγα, απαίτησε το κόμμα να ταχθεί υπέρ της επιστροφής της περιουσίας στον Kaiser. Ο λόγος που οι καπιταλιστές ήταν αντίθετοι στη συγκεκριμένη απαλλοτρίωση ήταν ότι φοβόντουσαν μήπως αυτό γίνει η αρχή για ν’ απαλλοτριωθούν τμήματα και των δικών τους αμύθητων περιουσιών. Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Thyssen ήταν παγκόσμιος «βαρόνος» του χάλυβα.

Είναι αποκαλυπτική η συνάντηση του εκπροσώπου του Hitler, Gottfried Feder, με τους Gregor, Otto και Goebbels, κατά την οποίαν όταν ο Gregor διεμήνυσε σαφώς στον Hitler ότι η Βόρεια πτέρυγα θα επιμείνει στην απαλλοτρίωση της βασιλικής περιουσίας με ανακοίνωση της στην εφημερίδα του κόμματος, ο Feder τους αποκάλεσε αποστάτες και τότε ο πάντα εύστοχος Goebbels είπε χαρακτηριστικά: «Απαιτώ ο μικροαστός Adolf Hitler, να αποβληθεί απ’ το ΕΣ κόμμα!».

Η δεύτερη αιτία σύγκρουσης μεταξύ των δύο (βέβαια όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν και αιτίες σύγκρουσης του Otto με τον Hitler αλλά αυτά δεν αφορούν αυτό το άρθρο) ήταν η προκήρυξη μίας μεγάλης πανεργατικής απεργίας στη Σαξονική χαλυβουργία τον Απρίλιο του 1930. Τα εργατικά συνδικάτα ζητούσαν αύξηση στον πενιχρό μισθό τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας (μήπως και πάψουν να πεθαίνουν στα 40 από καρκίνους λόγω άθλιων εργασιακών συνθηκών) και παρά το γεγονός ότι οι κομμουνιστές στήριζαν τους εργάτες δεν υπήρξε καμία κομμουνιστική υποκίνηση. 

Ο Gregor και η Βόρεια πτέρυγα σαφώς και τάχθηκαν στο πλευρό των εργατών, αφού τα δίκαια αιτήματά τους εξέφραζαν χαμηλότερες εργασιακές προσδοκίες ακόμα κι απ’ το επίσημο πρόγραμμα του N.S.D.A.P. Ο Otto μέσω της εφημερίδας Σαξονικός Παρατηρητής (Sachsischer Beobachter) ρίχνεται στη μάχη υπέρ των εργατών. Τότε οι βιομήχανοι, μέσω του αχυρανθρώπου τους, Josef Terboven, απείλησαν ευθέως το Hitler με διακοπή κάθε είδους χρηματοδότησης και υποστήριξης σε περίπτωση που το N.S.D.A.P στήριζε την απεργία. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι το N.S.D.A.P πλέον ελάμβανε 2.000.000 μάρκα ετησίως από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων …

Πρέπει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη σύγκρουση έγινε κυρίως μεταξύ του Otto και του Hitler, με αποτέλεσμα να διαγραφεί ο Otto από το κόμμα και να ιδρύσει μετέπειτα το Μαύρο Μέτωπο (Black Front) με σήμα το σπαθί και το σφυρί, κι όχι μεταξύ του Gregor και του Hitler. Ο Gregor αν και ιδεολογικά τάχθηκε με τους εργάτες, όπως και ο Otto παρέμεινε στο κόμμα λόγω της στενής σχέσης που είχε και με το κόμμα και με τον Hitler προσωπικά. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο γεγονός θεωρείται η δεύτερη φορά που οι σχέσεις του Gregor με τον Hitler έφτασαν σε οριακό σημείο.

Το τρίτο χρονικά και κορυφαίο σε ένταση συναισθημάτων και ιδεολογικοπολιτικής σύγκρουσης γεγονός που οδήγησε και στην εκδίωξη του Gregor απ’ το N.S.D.A.P καθώς και στη σύλληψη και την εκτέλεσή του ήταν η απόσυρση του οικονομικο-κοινωνικού προγράμματος του κόμματος μετά την ανάληψη της εξουσίας απ’ τον Hitler.

Το Μάιο του 1932, πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 1932, διανεμήθηκε στα μέλη και τους φίλους του N.S.D.A.P ένα φυλλάδιο με το κοινωνικό πρόγραμμα του κόμματος. Επρόκειτο για μια μνημειώδη εθνική και σοσιαλιστική πολιτική συμπτυγμένη σε ένα φυλλάδιο από τον καθ’ ύλην αρμόδιο του κόμματος, Gregor Strasser και με ρητή εντολή του Hitler αυτές οι θέσεις να τηρηθούν ευλαβικά από κάθε ομιλητή του κόμματος καθώς οποιαδήποτε απόκλιση από αυτές θα αποτελούσε προσωπική άποψη. Ήταν τέτοιο το μένος από την καπιταλιστική αντίδραση στην εθνικοσοσιαλιστική επανάσταση που 5 μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 1932, διεκόπη με εντολή του Hitler όχι μόνο η ανατύπωση, αλλά ακόμη κι η αναδιανομή του εν λόγω προγράμματος, το οποίο μέχρι τότε είχε κυκλοφορήσει σε 600.000 αντίτυπα (στη ΄Β έκδοσή του). Μετά λοιπόν την αθέτηση του συνόλου του οικονομικού προγράμματος του N.S.D.A.P, στο οποίο ο Gregor είχε αφιερώσει όλη του την αγωνιστική δράση και τελικά αφιέρωσε ακόμη και τη ζωή του, ήταν πράξη αξιοπρέπειας και εντιμότητας η πολιτική σύγκρουση με το Hitler και η αποχώρησή του από το N.S.D.A.P τελικά το Νοέμβριο του 1932.

Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι ο Gregor ουδέποτε είχε αρχηγικές τάσεις και ακόμα και όταν του προτάθηκε η ανάληψη της καγκελαρίας από αυτόν έναντι του Hitler από στρατιωτικούς κύκλους που δεν εκτιμούσαν τον Adolf Hitler, αρνήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι λόγοι της σύγκρουσής του ήταν καθαρά ιδεολογικοί και πολιτικοί, όπως και του Ernst Rohm και δε σχετίζονται με κανενός είδους προσωπικές αντιπαλότητες και εξουσιομανίες, όπως για παράδειγμα ο Himmler, ο οποίος ανέκαθεν έτρεφε μίσος μπολσεβίκου θα λέγαμε απέναντι στον Gregor, γι’ αυτό και από κοινού με τον Goering διέβαλαν τον Hitler κατηγορώντας τον Gregor, ότι συνωμοτούσε εις βάρος του, για την ανάληψη της καγκελαρίας. Βέβαια να μη λησμονούμε ότι ο Thyssen και το καπιταλιστικό μπλοκ που εξέφραζε ζητούσαν από τον Hitler το κεφάλι του Gregor «στο πιάτο».

Ακόμα και αυτοί που εκφράζουν την άποψη ότι ο Hitler λόγω του διεθνούς σιωνιστικού εμπάργκο και της εσωτερικής πίεσης από την καπιταλιστική αντίδραση δεν μπορούσε να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος όπως απαίτησε ο Gregor, οφείλουν ν’ αναγνωρίσουν ότι ακόμη κι αν έχουν δίκιο, η εκτέλεση του ήταν μια απολύτως εγκληματική πράξη.

Η σύλληψη και ο βιολογικός του θάνατος

Το απόγευμα της 29ης Ιουνίου του 1934 ενώ ο Gregor Strasser απολάμβανε την παρέα της οικογενείας του, καθώς δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στις διεθνείς φήμες για την επικείμενη 30η Ιουνίου που θα ερχόταν, χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού του 6 πράκτορες απ’ την Πρωσική Μονάδα του Hermann Goering της Μυστικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, μαζί με άλλους 4 της Gestapo, απαιτώντας να τους ακολουθήσει στο πλησιέστερο αρχηγείο της Υπηρεσίας, προφασιζόμενοι πώς δεν επρόκειτο για σύλληψη, αλλά για μια τυπική διαδικασία συνεντεύξεως. Μετά την αρχική άρνησή του, ο Gregor αναγκάστηκε να ενδώσει υπό τις απειλές όπλου μέσα στο σπίτι και μπροστά στα παιδιά του. Όταν παρατήρησε πώς η διαδρομή που ακολουθούσαν μέσα στο αυτοκίνητο δεν ήταν η σωστή, εξέφρασε την ένσταση του και η απάντηση που του δόθηκε ήταν πώς πήγαιναν να παραλάβουν ακόμη έναν πολίτη για συνέντευξη.

Ενώ φάνηκε λογική η εξήγηση, ήταν αρκετή για να κινήσει υποψίες στον Gregor και να τον κρατήσει σ’ επαγρύπνηση, μέχρι να δικαιωθεί, αφού πήραν έναν χωματόδρομο που οδηγούσε έξω από την πόλη. Μετά από διαδρομή μισού μιλίου συναντήθηκαν με άλλη μια ομάδα αστυνομικών των SS που ανήκαν σε σώμα του οποίου ηγείτο ο Heinrich Heydrich, οι οποίοι φημίζονταν για την πιο βάναυση ακόμη κι απ’ των χειρότερων εγκληματιών, συμπεριφορά τους.

Εκεί, αιφνιδιάζοντάς τους, ο Gregor έδωσε μια προφανώς άνιση, μα άκρως θαρραλέα, έντιμη και θαυμαστή μάχη υπερασπίζοντας όχι τη ζωή του, μα τα ιδανικά, την αξιοπρέπεια και την τιμή του. Παρότι κατάφερε να χτυπήσει αρκετούς, στο τέλος τον περικύκλωσαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια όλοι μαζί, μέχρι να παραδοθεί αναίσθητος.

Συνήλθε κρατούμενος στο μπουντρούμι της απομόνωσης της Φυλακής Prinz Albrechtstrasse οργισμένος που ήταν ακόμη ζωντανός, και παρέμεινε εκεί για άλλες 12 ώρες χωρίς ιατρική φροντίδα ή έστω ένα ποτήρι νερό. Όταν το σώμα του ανέκτησε τις δυνάμεις του, κατάφερε να σηκωθεί, γεγονός που αναφέρθηκε αμέσως από τον φύλακα του κελιού του. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα τρεις άντρες των SS εισήλθαν στο κελί του Gregor, κι όταν τα μάτια του συνήθισαν το φως αναγνώρισε τους δύο. Ήταν ο Reinhardt Heydrich και ο βοηθός του, ο Herr Eicke (ο οποίος αργότερα ανέλαβε διοικητής όλων των στρατοπέδων συγκεντρώσεως στη Γερμανία). 

Τότε, ο Heydrich πυροβόλησε πρώτος τον Gregor, αλλά η βολή του δεν στάθηκε αρκετή για να τον σκοτώσει. Όταν εκείνος προσπάθησε να μιλήσει και να τους αντιμετωπίσει σε μάχη σώμα με σώμα όπως και πριν, παρότι ήταν πλέον ανήμπορος ακόμη και να σταθεί όρθιος, οι τρεις άνδρες των SS ξεκίνησαν να τον πυροβολούν ώσπου να πέσει κάτω νεκρός σε ένα σχεδόν ευλογημένο τέλος όπως άξιζε σε ένα βετεράνο πολέμου τιμημένο με την ανώτατη πολεμική διάκριση»

πηγή

25 σχόλια:

  1. Gr. Nationalist-Socialist21/10/21 2:10 μ.μ.

    Το μεγαλείο ενός μεγάλου πολίτικου Aνδρός είναι η σταθερότητα των απόψεων του και η ακλόνητη πιστή του στα υψιλά πολιτικά ιδανικά του πιστεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/10/21 2:58 μ.μ.

    Σωστά τα περισσότερα αν και ο λόγος της ρήξης και της αυτονόμησης του Γκρέγκορ ήταν η άρνηση του Χίτλερ να στηρίξει την κυβέρνηση Σλάιχερ. Ο Κουρτ φον Σλάιχερ δεν ήταν δεξιός ούτε φιλελεύθερος όπως προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι "εστιάτορες" τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως διατηρούσε σχέσεις με τα εργατικά συνδικάτα και έτεινε να εφαρμόσει σοσιαλιστικές πολιτικές κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του. Πέραν όλων αυτών ήταν εκδότης του περιοδικού Die Tat που ανήκε στον κύκλο της συντηρητικής επανάστασης, φίλος του Ερνστ Ρεμ και εκείνος που επέτρεψε ξανά την λειτουργία των S.A. Ο Γκρέγκορ επιθυμούσε συνεργασία μαζί του αλλά ο Χίτλερ ήταν παραδομένος στις εντολές των καπιταλιστών μεγαλοβιομηχάνων που τον χρηματοδοτούσαν. Μια καλή ανάλυση (ίσως μοναδική στα ελληνικά) όλων αυτών των γεγονότων κάνει το βιβλίο "ΒΑΪΜΑΡΗ - ΑΝΑΠΗΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/10/21 3:06 μ.μ.

    Καλά κάνεις Μαύρε Κρίνε που αναδημοσιεύεις ΕΑΜ παρά το γεγονός ότι έχετε κόντρα μεταξύ σας για τους πιο χαζούς λόγους (μια κόντρα την οποία δεν ξεκίνησες εσύ). Ενότητα πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων όσων αποδέχονται τον αντικαπιταλισμό και τις ριζοσπαστικές αρχές. Προσωπικά θεωρώ εγκληματικό λάθος - ίσως όχι λάθος αλλά εντεταλμένη υπηρεσία - ορισμένων κύκλων που επιχειρούν να περιορίσουν τις διαφορές με την ακροδεξιά απλώς σε ιστορικά πρόσωπα. Δηλαδή αν εγώ αποδέχομαι τον Δραγούμη και τον Περικλή Γιαννόπουλο ή αποτιμω θετικά την εσωτερική πολιτική της 4ης Αυγούστου αλλά ταυτόχρονα απορρίπτω τον φιλελευθερισμό και πιστεύω στην επαναστατική ρήξη με τις δομές εξουσίας δεν μπορώ να θεωρούμε εθνικοσοσιαλιστής ή φασιστής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/10/21 8:49 μ.μ.

      Η όποια κόντρα μεταξύ του ΕΑΜ και του ΜΚ έχει λήξει εδώ και χρόνια. Απλούστατα υπάρχει μεγάλη διαφορά αντιλήψεων σε θέματα πολιτικής πρακτικής. Δεν υπάρχει ούτε μίσος ούτε εμπάθεια. Επίσης τα θέματα στα οποία αναφέρομαι δεν είναι αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Αυτά τα λίγα για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος22/10/21 2:19 π.μ.

    ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΗΤΑΝ ΔΗΘΕΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ......ΕΠΙ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ,Η ΟΠΟΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΝΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ....Ο ΜΕΓΑΛΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΕΞΕΠΕΣΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΜΕΓΑΛΟΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟ ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΙΝΗΣΕΣΩΝ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ,Ο ΔΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΚΦΥΛΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ......

    ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΗΤΑΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ,ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΙΧΕ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.......ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ,ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/10/21 12:12 μ.μ.

      Πες τα,επειδή θα μας τρελάνουν εδώ μέσα.Ο αντιχιτλερισμός σε όλο του το μεγαλείο.Είτε είστε στρασσεριστές είτε χιτλερικοί ,είτε ο,τιδήποτε άλλο,κατανοήστε επιτέλους ότι άντρες σαν τον Χίτλερ βγαίνουν κάθε χίλια χρόνια,και δεν συγκρίνονται με άλλους.Ο Χίτλερ ήταν καινοτόμος,συνδύασε τη φυλετική σκέψη με τον ρου της ιστορίας για να εξάγει συμπεράσματα.Γνώριζε απ'έξω Σαίξπηρ,Νίτσε, Σοπενχάουερ,κατάλαβε τον Πλάτωνα και τη φυλετική σκέψη που διέπει πολλά αρχαία έργα του ελληνορωμαϊκού κόσμου,διοργάνωσε φυλετική στρατιωτική αριστοκρατία κτλ.Όχι,θέλετε δεν θέλετε,δεν συγκρίνονται οι Στράσσερ με τον Χίτλερ.Μπορείτε να τους "γουστάρετε" παραπάνω,για να το θέσω λαϊκά,αλλά μην μας δουλεύετε.Για να χρησιμοποιήσω μία απλοϊκή αναλογία,μπορείτε να αγαπάτε την ομάδα σας από την Ελλάδα,και να την ακολουθείτε,αλλά δεν μπορείτε να την συγκρίνετε με την Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κτλ, διότι μια τέτοια σύγκριση μόνο γέλιο θα προκαλούσε και λογικά μάλιστα.Αντίστοιχη είναι η σύγκριση Χίτλερ-Στρασσερ,είτε σας αρέσει είτε όχι.
      Υ.Γ.Το σχόλιο δεν αναφέρεται στην συντακτική ομάδα του Μ.Κ,αλλά στους "στρασσεριστές",αντιχιτλερικούς,που αναφέρονται συχνά σε "εστιάτορες",αλλά έχουν την ίδια νοοτροπία από την άλλη πλευρά.Κάντε μας τη χάρη.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/10/21 2:05 μ.μ.

      Υποταγμένος στα θελήματα των καπιταλιστών ήταν μέχρι το 1933. Προκειμένου να μην χάσει την χρηματοδότηση τους έκανε ότι του ζητούσαν. Το Μέτωπο Χαρτσμπουργκ με τα δεξιά κόμματα έγινε με παρακίνηση των καπιταλιστικών κύκλων και του Σαχτ. Το 1933 αντί να μπει υπουργός οικονομικών ο Φεντερ μπήκε ο σιωνιστής, μασόνος και τραπεζίτης Σαχτ ο οποίος παραγκωνηθηκε αργότερα όταν δεν συμφωνούσε με τα πολεμικά πλάνα. Οι δολοφονίες των στελεχών των S.A έγιναν μετά από πίεση του Κιρντοφ, του Κρουπ, του Σαχτ, Χίντενμπουργκ και των αξιωματικών της Ραιχσβερ και κάτι άγνωστο...της Αγγλίας! Από το 1933 και μετά οι μεγάλες βιομηχανίες και οι καπιταλιστικοί όμιλοι μυήθηκαν κατά κάποιον τρόπο στα σχέδια του καθεστώτος και το στήριζαν. Με την δουλοποίηση των λαών της ανατολικής Ευρώπης τα γερμανικά εργοστάσια θα γέμιζαν φτηνό εργατικό δυναμικό και με την κατάκτηση των πόρων της ρωσικής στέπας η Γερμανία θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη οικονομικά για όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Αυτά ο Χίτλερ τα ομολογει και στο Table Talks που οι βλάκες ισχυρίζονται ότι είναι πλαστό. Στυγνός ακροδεξιός σοβινισμος. Όσο για την περίφημη έξοδος από το χρηματοπιστωτικό σύστημα που τόσο πολύ επικαλούνται ορισμένοι φετιχιστές ας μας πουν τις χρυσές δουλειές με την IG Farben που ήταν θυγατρική των Ροκφέλλερ και τα χρήματα που έλαβε από την Wall Street το NSDAP.

      Διαγραφή
    3. Gr. Nationalist-Socialist22/10/21 2:39 μ.μ.

      Για αυτό τον λόγο ο χιτλερ αιματοκύλησε τα SA ; δολοφόνησε όλους τους εσωκομματικούς και γενικά τους αντιπαλους του; που όλοι αυτοί επιζητούσαν την εθνικοποίηση της οικονομίας.
      Το επιχείρημα για εδαφική επέκταση για την εξασφάλιση των πρώτων υλών και άλλων προϊόντων είναι μια πρόφαση. Και αν ολοκληρωνόταν ο στοχος αυτός δεν θα τον άφηναν οι καπιταλιστές να προχωρούσε στην σοσιαλοποηηση της οικονομίας.
      Οι καπιταλιστές στο πρόσωπο του χιτλερ βρήκαν τον τέλειο δημαγωγό και λαοπλάνο αλλά και τον χρήσιμο ανόητο για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά τους συμφέροντα.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος22/10/21 3:26 μ.μ.

      12:12 μμ Ο Χίτλερ έζησε και τα έκανε,τους άλλους τους εκτέλεσε...

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος22/10/21 5:46 μ.μ.

      12:12 Ποια Μπάγερν και Ρεάλ ρε καημένε τι βλακείες λες; Μήπως ήταν και κάποιος άβαταρ με υπερφυσικές δυνατότητες ο Αυστριακός ζωγράφος; Φτιάξε ένα άγαλμα του και προσκυνά τον. Σπουδαία προσωπικότητα πλην όμως υπερεκτιμημένη και πάνω από όλα άριστος δημαγωγός.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος22/10/21 10:15 μ.μ.

      Καημένος είσαι και φαίνεσαι.Και τέτοιους χαρακτηρισμούς,οι άντρες τους λένε από κοντά, μάγκα του pc.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος23/10/21 8:12 μ.μ.

      Που να σε βρει ο ανώνυμος ρε ανώνυμε από κοντά αφού είστε ανώνυμοι μες την ανωνυμία σας ...

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος24/10/21 12:49 π.μ.

      ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΦΕΛΕΙΣ...ΓΡΑΦΑΤΕ ΟΤΙ ΩΣ ΤΟ 33 Ο ΧΙΤΛΕΡ ΗΤΑΝ "ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΣ" ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ.....ΜΑ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΜΕ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΙΜΑΡΗΣ?..... ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΚΑΝΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΕΠΡΕΠΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ......

      ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 34 ΜΕ ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΑ SA Ο ΧΙΤΛΕΡ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΚΑΛΑ-ΚΑΛΑ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ.....ΜΕΤΑ ΤΟ 36 ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟΤΑΧΘΗΚΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΑΝ ΑΠΛΟΙ ΙΜΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ......ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΑΠΛΗ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ.......

      ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΑΝ Ο ΚΑΘΟΛΑ ΑΞΙΟΣ ΕΡΝΣΤ ΡΕΜ ΕΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 36 ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ...ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΑΣΠΑΖΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΕΚΑΝΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΘΕΣΕΙ .....ΕΙΝΑΙ ΓΝΣΩΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΦΟΒΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙ ΠΡΟΩΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΥΧΕΙ , Ο ΧΙΤΛΕΡ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΚΑΘΕ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ......ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΣΣΕΡ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΓΚΑΙΡΙΝΓΚ ΚΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ(Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΥΨΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ)....

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος24/10/21 11:11 π.μ.

      12:49 Αν είναι έτσι και η Χρυσή Αυγή καλώς ήταν υποταγμένη στα θελήματα του συστήματος που ήταν παντοδύναμο προκειμένου να πάρει την εξουσία. Έχεις μια μηχανιστική, θετικιστική, υλιστική ερμηνεία της ιστορίας. Ο Ρεμ έκανε υπομονή και δεν επεδίωξε καμία εξέγερση. Ο Γκαίρινγκ και ο Χίμλερ έφτιαξαν στημένα έγγραφα προκειμένου να τον ενοχοποιήσουν. Ο Χίτλερ ούτως ή άλλως θα διέλυε τα S.A αφού πιεζόταν από τους δεξιούς.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος24/10/21 11:16 π.μ.

      Ε τότε να μην προβαίνει σε χαρακτηρισμούς.Αλλά όλα αυτά γίνονται εκ του ασφαλούς.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος22/10/21 7:43 μ.μ.

    12:12 έζησε για να τινάξει τα μυαλά του και τον ε/σ στον αέρα 12 χρόνια μετά. Βέβαια δεν έκανε και κάτι πολύ ηρωικό αφού θα πέθαινε από στεφανιαία νόσο διότι τότε δεν υπήρχε εγχείρηση καρδιάς ούτε μπαλονάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/10/21 7:47 μ.μ.

    Μαυρε Κρινε θα ανεβασεις επιτελους τι ελεγε ο Αντινολφι για τον Χιτλερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαρισματική προσωπικότητα και ο Χίτλερ αδιαμφισβήτητα, όμως εμείς γιατί να τον λατρεύουμε; Δεν υπήρξε κατακτητής στη πατρίδα μας;
    Όσο για αυτά που λες περί κατανόησης της ελληνικής γραμματείας από μέρους του, δεν δύνατο όσο και να ήθελε γιατί πολύ απλά ήτο βάρβαρος κι αυτός όπως όλοι οι Γότθοι φιλόλογοι που ασχολήθηκαν με τους πνευματικους μας Πατέρες...
    Το αίμα υπερέχει των Ιδεών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/10/21 4:06 μ.μ.

      Άσε ρε φίλε αυτά περί βαρβάρων τα λένε οι ακροδεξιοί και οι περιανδρικοί. Αφού είναι βάρβαροι τότε γιατί έβγαλαν Νίτσε, Σοπενάουερ, Φίχτε και Χερντερ;

      Διαγραφή
  8. Άλλο ρώτησα...
    Βαρβαροι ήταν είναι και θα παραμείνουν παρά το γεγονός ότι παρευρίσκονται στη πρωτοπορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού τους τελευταίους σχεδόν τρεις αιώνες.
    Ο Γκαίτε τα χει πει καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/10/21 2:21 π.μ.

      Διάττοντα γιδο-αστέρα, αν οι Γότθοι φιλόλογοι δεν είχαν ασχοληθεί με τους πνευματικούς πατέρες κάποιων Ελλήνων (όχι δικούς σου, αμφιβάλλω αν κατέχεις ο,τιδήποτε ουσιαστικό από τους Αρχαίους!), τότε θα μας ήταν εν πολλοίς άγνωστοι!

      Αυτό το βυζαντινο-μεσανατολικό μένος, με το οποίο χρησιμοποιείς την λέξη "Γότθοι", δείχνει καθαρά τις καταβολές σου.

      Και για πες μας πανέξυπνε, ο Γκαίτε που "τάχει πει καλύτερα" τι ήταν;
      Ζεϊμπέκης του ναργιλέ ή μήπως βαστούσε από την Βαγδάτη; Εκείνος δεν ήταν "Γότθος";
      Ο κατ εξοχήν εκφραστής του (ελληνο)γοτθικού πνεύματος ήταν!
      Άντε τώρα, που όλοι οι ρωμηοκατσίβελοι μας βγήκαν "φιλόσοφοι"!!!

      Διαγραφή
  9. Θα συμφωνήσω μαζί σου στο "αν οι Γότθοι φιλόλογοι δεν είχαν ασχοληθεί με τους πνευματικούς πατέρες κάποιων Ελλήνων τότε θα μας ήταν εν πολλοίς άγνωστοι!". Ωστόσο οι πηγές υπήρχαν διάσπαρτες σε βιβλιοθήκες και της Δύσης και της Ανατολής αλλά και των Βαλκανίων. Το πλήρωμα του χρόνου θα της έφερνε στο φως ούτως ή άλλως.
    Οι Γότθοι και οι Φράγκοι, είναι όρος εθνοτικός, κατέστρεψαν τη δυτική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και κατόπιν αυτό που εσύ αποκαλείς Βυζάντιο. Στα νεότερα χρόνια ενίσχυσαν και οργάνωσαν μεθοδικά μαζί με τους Τούρκους, τον αφελληνισμό της Ιωνίας. Προφανώς και δεν αποδέχεσαι τη συνέχεια του ελληνισμού σε μεσαιωνικό και νεώτερο. Δικαίωμα σου.

    Στο αρχικό ερώτημα όμως δεν απάντησες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/10/21 2:53 μ.μ.

      Την συνέχεια του ελληνισμού από αρχαίο σε μεσαιωνικό πάντως δεν αποδέχεται ούτε ο Αμυράς την ακροδεξιά συνθηματολογία του οποίου έχεις υιοθετήσει.

      Διαγραφή
  10. Κεσκιεσε Αμυράς; Διάττοντας γιδοαστερας σπικινγκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/10/21 7:32 μ.μ.

      Αχουυυυ έχει και χιούμορ παναθεμα τον

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.