Otto Strasser: οικονομικός νόμος του Γερμανικού Σοσιαλισμού: η παραχώρηση.


Η βιολογική και ιστορική εμπειρία αποκλείει τη δυνατότητα οποιασδήποτε αλλαγής στην ανθρώπινη φύση και ακόμη και την πρόθεση να την αλλάξει. Επομένως, το πολιτικό μας καθήκον είναι να μελετήσουμε την ανθρώπινη φύση, όπως πραγματικά υπάρχει στη γερμανική φόρμα και να αποκαλύψουμε αυτήν τη φύση στους οικονομικούς και κοινωνικούς μας θεσμούς. Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε μια οικονομική θεωρία στους Γερμανούς, αλλά, αντίθετα, πρέπει να συμπεράνουμε μια οικονομική θεωρία από τη φύση των Γερμανών και, πιο συγκεκριμένα, πρέπει επομένως να διαμορφώσουμε ένα οικονομικό σύστημα κάτω από το οποίο οι Γερμανοί μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν. (Εάν, στη συνέχεια, αντιμετωπίζουμε αποκλειστικά τους "Γερμανούς", αυτό χρησιμεύει απλώς για να περιορίσουμε το πεδίο μας και όχι να υποθέσουμε υπερβολικά."

Πρώτα απ 'όλα, λοιπόν, επιμένω ότι ο Γερμανός επιθυμεί το δικό του ιδιόμορφο στυλ, που είναι για ανεξαρτησία, για χαρά στην ευθύνη και για χαρά στη δημιουργία. Η έλλειψη δυνατότητας ικανοποίησης αυτής της επιθυμίας αποτελεί τον πυρήνα της ρίζας, της δυσαρέσκειας, της έλλειψης σκοπού στην ύπαρξη των σημερινών Γερμανών. Με λίγα λόγια, υποφέρει από τον προλεταριακό χαρακτήρα της ζωής του, την έλλειψη ιδιοκτησίας του, την απελπιστική προοπτική των γηρατειών του και την εξάρτηση του παρόντος.

Η αποπρολεταριοποίηση των Γερμανών πρέπει επομένως να είναι το κύριο καθήκον του γερμανικού σοσιαλισμού.

Αυτή η αποπρολεταριοποίηση είναι δυνατή μόνο με την παράδοση ιδιοκτησίας σε κάθε Γερμανό. Τίποτα εκτός από τα υπάρχοντα κάποιου δεν μπορεί να δώσει αυτήν την ανεξαρτησία της σκέψης και της ανάπτυξης, εκείνο το σημάδι της δημιουργικής ενέργειας και εκείνη την εμπειρία του αισθήματος ευθύνης που μπορεί ουσιαστικά και πραγματικά να ικανοποιήσει έναν Γερμανό.

Αυτό μας οδηγεί σε δύο αντιφατικά φαινομενικά  απαιτήσεις του γερμανικού σοσιαλισμού: 

(1) Κανένας Γερμανός δεν θα πρέπει πλέον να έχει ιδιωτική ιδιοκτησία της γης, των πρώτων υλών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης και γενικά των μέσων παραγωγής ·

(2) Κάθε Γερμανός πρέπει να έχει τα ίδια πράγματα.

Η απόδραση από την προφανή αντίφαση μεταξύ αυτών των δύο θεμελιωδών απαιτήσεων του γερμανικού σοσιαλισμού μπορεί να γίνει με κάτι που πρώτοι εμείς υποστηρίξαμε  - την εισαγωγή της «παραχώρησης». Το έθνος, δηλαδή ολόκληρο το σώμα του γερμανικού λαού, η κοινότητα εν γένει, είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της γης, οι πρώτες ύλες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης και γενικά τα μέσα παραγωγής, το δικαίωμα εκμετάλλευσης τους πρέπει να απονεμηθεί σε μεμονωμένους Γερμανούς σε "παραχώρηση" ανάλογα με το τι μπορεί να είναι ικανός και άξιος γι 'αυτήν. Για να καταστεί κατανοητό αυτό το αίτημα, πρέπει να διακρίνουμε εν συντομία μεταξύ "ιδιωτικής ιδιοκτησίας" [Eigentum] και "κατοχής" [Besitz].

Έχοντας κάτι στην "ιδιωτική ιδιοκτησία" σημαίνει ότι μπορεί κανείς να κάνει ό, τι του αρέσει, να το πουλήσει, να το καταστρέψει ή να το καταστρέψει κατά βούληση.

Έχοντας την «κατοχή» ενός πράγματος σημαίνει επικαρπία, δηλαδή, έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το πράγμα, να το εκμεταλλευτεί, αλλά αυτό υπόκειται στη βούληση και την εποπτεία άλλου, του ουσιαστικού «ιδιοκτήτη», ιδιοκτήτη της «ιδιωτικής περιουσίας» .

Ο ιδιοκτήτης ολόκληρης της γερμανικής εθνικής οικονομίας δεν θα είναι πλέον κανένας άλλος από την κοινότητα γενικά, ολόκληρο το έθνος. Αλλά το έθνος, ή η οργανωτική του μορφή, δεν θα διαχειρίζεται την ίδια την οικονομία. Θα παραδώσει την εθνική οικονομία, κατακερματισμένη και σε «παραχωρήσεις», για εκμετάλλευση από γερμανικά άτομα ή γερμανικές ομάδες.

Η «παραχώρηση» είναι το σύνθημα που αποτελεί τον πυρήνα του γερμανικού σοσιαλισμού.

Τίποτα εκτός από την «παραχώρηση» δεν θα καταστήσει δυνατό αυτόν τον συνδυασμό γενικής ευημερίας με ιδιωτικό πλεονέκτημα, που είναι ένας από τους στόχους του γερμανικού σοσιαλισμού, καθώς ανταποκρίνεται στις αναφαίρετες απαιτήσεις της ανθρώπινης φύσης. Αφόρητο στον ιδιαίτερα ανεπτυγμένο ατομικισμό των Γερμανών (και αναμφίβολα άλλων Ευρωπαίων) θα ήταν οποιοδήποτε οικονομικό ή κοινωνικό σύστημα που θα έπρεπε να παραβιάζει μια γερμανική προσωπική πρωτοβουλία ή να περιορίζει την ελευθερία της.

Το σύντομο διάλειμμα του συστήματος Χίτλερ δεν θα κάνει καμία αλλαγή σε αυτό το θέμα.

Το μοιραίο ελάττωμα του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος ήταν ότι το αυξανόμενο μονοπώλιο και η γραφειοκρατία των μαζών του έχει εξαλείψει τη δυνατότητα να έχουν τη δική τους ζωή, να προχωρήσουν, να αποκτήσουν αγαθά. Αυτή η «προλεταριοποίηση», με τα τρομερά οικονομικά της φαινόμενα και τα φρικτά πολιτιστικά της ελαττώματα, δεν μπορεί να ξεπεραστεί καθολικεύοντας μια προλεταριακή έλλειψη αγαθών. Η αποπολιτικοποίηση είναι απολύτως απαραίτητη για τη θεραπεία αυτού του καρκίνου της εποχής μας: εννοώ την παραχώρηση αγαθών σε όλα τα μέλη της εργατικής κοινότητας, τόσο ως άτομα όσο και ως ομάδες.

Αυτό θα καταστεί εφικτό από τη «παραχώρηση», η οποία για αιώνες αποτελεί τη νομιμοποιημένη μορφή του γερμανικού και ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος και η οποία, στην καρποφόρα ένταση μεταξύ του κοινοτικού πνεύματος και της ατομικής βούλησης, αντιπροσωπεύει τον γερμανικό και δυτικό τρόπο διαχείρισης των επιχειρήσεων. .

Otto Strasser

απόσπασμα από το: "Germany Tomorrow" - βιβλίο που εκδόθηκε το 1940


(*Χρησιμοποιήσαμε αυθαίρετα τον όρο "Παραχώρηση" για να επαναφέρουμε τη φεουδαρχική έννοια του γερμανικού "Erblehen". Στην αγγλική έκδοση από την οποία προέρχεται η μετάφρασή μας, χρησιμοποιείται ο όρος "Entail".)

πηγή

Μια οφειλόμενη απάντηση σε πρόσφατο οικονομικό άρθρο του κ. Δέλτα που στηλιτεύει τον σοσιαλισμό των Ελλήνων εθνικιστών

38 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/10/21 11:22 μ.μ.

    Το γεγονός ότι κάποιοι μπήκαν στον κόπο να γράψουν αντιστρασσερικό άρθρο οφείλεται στο ότι η Τρίτη Θέση είναι ισχυρότερη από πότε. Όλο και περισσότερος κόσμος, όλο και περισσότερα ιστολόγια που ενστερνίζονται τον εθνικό αντικαπιταλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/10/21 11:49 π.μ.

    Οι αντικαπιταλιστές Εθνικοσοσιαλιστές δεν έχουν να απολογηθούν για τίποτα μετά το '34. Ούτε για τα λάθη της τυφλής ηγεσίας του κόμματος ούτε για τις αποτυχίες ουτε για την ήττα. Το κόμμα ξεκίνησε με εθνικές ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ αρχές χιλιάδες παρέμειναν πιστοί στο επαναστατικό πρόγραμμα και χιλιάδες έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα. Παραμένουμε πιστοί στην ουτοπία μιας φαιάς και κόκκινης πατρίδας η σημαία του σοσιαλισμού μας είναι μαύρη και κόκκινη άνθισε ο σπόρος του Αντιδότου του Έλληνα εργάτη του Γαμμάδιον των παιδιών από τις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά που οι παππούδες τους στον ελας αυτοί φασίστες σε εποχές δύσκολες. Η τρίτη θέση παίρνει σάρκα και οστά σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα και είναι μόνο η αρχή. Η πρόκληση μας μέχρι τα αστέρια του κόσμου σε αυτή την γη σε αυτή την κοινωνία κάποτε ο φυλετικός σοσιαλισμός δεν θα είναι ουτοπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/10/21 1:05 μ.μ.

      Ωραία τα λες, αλλά τα πρότυπα που στηρίζετε υπήρξαν εβραιοφιλοι, αντιφυλετιστες και συνεργάτες των συμμάχων. Αυτοί που βρίζετε αντιθέτως ήταν οι μόνοι που συγκρούστηκαν με την Διεθνή Κλίκα. Λίγο δύσκολο να εκφράζετε εσείς τον εθνικό σοσιαλισμό. Τον διεθνιστικό ίσως..

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/10/21 1:37 μ.μ.

      έχεις δίκιο ήταν τόσο ενάντια σε φυλή και υπέρ των Εβραίων που γνωστοί χιτλερικοί τους εκτιμούσαν και συνεργάστηκαν και μαζί τους

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος25/10/21 7:10 μ.μ.

      Ο Άντον Ντρεξλερ έμαθε στον Χίτλερ τι εστί αντισημιτισμός μίστερ 1:5,τα αδέλφια Στρασσερ με βάση τον επαναστατικό εθνικοσοσιαλισμό είχαν άκρως αντισημιτική θέση,ο Άντον έγραψε από τους πρώτους για το εβραϊκό πρόβλημα,ο Χίτλερ το μόνο που έκανε ήταν ότι πήρε μία πλήρως ανεπτυγμένη και καλλιεργημένη ιδεολογία που άλλοι είχαν ανάπτυξη κι καλλιεργήσει,την εκμεταλλευτικέ με άκρως λάθος χειρισμούς κι στο τέλος την κατέστρεψε κιόλας κάνοντας θύμα όλων των εβραϊκό κόσμο... αφού εκτέλεσε πρώτα όλους τους πραγματικούς ΕΣ, αφού δεν είχε το θάρρος να τους αντιμετωπίσει πολιτικά, τελικά έχουν δίκιο ο 'ΕΣ' του Χίτλερ δεν διαφέρει από το κομμουνισμό του Στάλιν αφού και οι δύο έπραξαν ως μπολσεβίκοι...

      Διαγραφή
    4. Gr. Nationalist-Socialist26/10/21 11:20 π.μ.

      Ανώνυμος25/10/21 1:05 μ.μ.
      Η χιτλερική πτέρυγα είναι η αίρεση του Ε/Σ.
      Ο χιτλερ και η φατρία του είναι αυτοί που διέσυραν τον Ε/Σ και εξ αιτίας τους μέχρι σήμερα όλο το πολιτικό φάσμα μας αποκαλεί υποτιμητικά ναζι αλλα και μας καταδιώκουν.
      Το Μάιο του 1945 δεν ηττήθηκε ο Ε/Σ
      Το Μάιο του 1945 ηττήθηκε η αίρεση του χιτλερισμου

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος26/10/21 11:39 π.μ.

      Ρε 7.10 ναρκωτικά παίρνεις; Από που και ως που δεν μπορούσε ο Χίτλερ να τους αντιμετωπίσει πολιτικά; Με τους χειρισμούς του βρέθηκε το NSDAP στην εξουσία την ίδια στιγμή που η στρασσερικη φράξια χάθηκε στα αζητητα. Αν δεν ήταν οι Άγγλοι να την σπρώξουν, δε θα υπήρχε καν στρασσερισμος σήμερα

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος26/10/21 5:20 μ.μ.

      11:39 ποια στρασσερική φράξια έσπρωξαν οι Άγγλοι σύντροφε; Πες μας λίγο γιατί όλοι οι μεγάλοι στρασσερικοί της μεταπολεμικής Ευρώπης είτε διώκονταν είτε φυλακίζονταν.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος26/10/21 7:11 μ.μ.

      Τα ναρκωτικά τα παίρνεις εσύ, όταν τα βρήκε σκούρα ο δικός σου γιατί ζήτησε βοήθεια από τον Ρέμ; Ε;

      Άμα δεν ήταν οι Στρασσερ ο δικός σου θα πούλαγε πίνακες για να ζήση...

      Ακόμα κι ο Γκαίμπελς από τους Στρασσερ έγινε, άσε δεν σε παίρνει...


      Σπουδαίοι Άνδρες εκτελούνται, από δειλούς που αυτοκτονούν!

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος27/10/21 10:45 π.μ.

      Έπρεπε να μείνει ζωντανός να καταλήξει με καμία ξιφολόγχη στον πάτο όπως ο Μουσολίνι

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος27/10/21 3:39 μ.μ.

      Μια φορά ο Μουσολίνι δεν αυτοκτόνησε σαν δειλός, αλλά τον δολοφόνησαν δειλοί...

      Έχει διαφορά δεν νομίζεις;

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος27/10/21 4:24 μ.μ.

      Διαφορά έχει ο τρόπος με τον οποίον διάβηκαν από την ζωή στον θάνατο οι δύο ηγέτες. Ο Αδόλφος Χίτλερ γαλήνια και με τρομερή αυτοπειθαρχία χωρίς τα βρωμερά χέρια του εχθρού να τον αγγίξουν, ο Μουσολίνι κρεμάμενος ανάποδα με κομμουνιστές να ουρούν στο πτώμα του. Ο καθένας πήρε ότι του άξιζε.

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος27/10/21 7:15 μ.μ.

      Μαζέψου 4:24 γιατί μιλάς σαν αντιφασίστας

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος27/10/21 11:09 μ.μ.

      Δηλαδή αυτό τους άξιζε;

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος25/10/21 1:57 μ.μ.

    Όταν βλέπεις την πάμπλουτη μπολσεβικα της Εκάλης να ενοχλείται από τον μκ και το προπατρια όταν βλέπεις γνωστούς ακροδεξιούς να βγάζουν αφρούς για την τρίτη θέση τότε σημαίνει ότι κάτι κάνετε πολύ καλά έστω και αν είναι συκοφάντες εντός και εκτός χώρου συνεχίστε ζήτω εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/10/21 2:02 μ.μ.

    Friedhelm Busse υπηρέτησε τον Χίτλερ ακολούθησε την κληρονομιά των Στράσσερ μου δίνετε πάτημα για άρθρο τελικά μκ δικό σου σύντομα για μάθουν μπαλίτσα τα παιδιά πριν γράψουν ιστορία για κάφρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/10/21 3:42 μ.μ.

      Μην ξεχνάς και τον Όττο Ερνστ Ρεμερ. Και αυτός χιτλερικός που ακολούθησε την αριστερή έκφραση.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος25/10/21 2:38 μ.μ.

    Ο Χιτλερισμός συκοφαντήθηκε κάποιες φορές από την ηγεσία της χρυσής αυγής αλλά και πάλι παραμένει και είναι ένα δόγμα με περιορισμένα περιθώρια σκέψης και διαλεκτικής ικανότητας. Η "αριστερή" πτέρυγα του εθνικοσοσιαλισμού είναι σύνθεση απόψεων και τάσεων ευέλικτη απέναντι στις σύγχρονες συνθήκες αν και για πολλά χρόνια άγνωστη στην Ελλάδα λόγω του Πλεύρη και του ΝΓΜ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δικηγόρος όταν ξεκίνησε την κ4α πήρε οδηγίες από το δεξί χέρι του Γκαίμπελς και αγνόησε πλήρως την ελληνική εσ παράδοση και όχι μόνο αυτό. Προσπάθησε να παρουσιάσει τον μεταξισμό ως εθνικοσοσιαλισμό ελληνικού τύπου! Πλήρης παράνοια από τον αλεπουδιάρη δήθεν θεωρητικό του ελληνικού νεοναζισμού με τον γιο υπουργό της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί που εμφανίστηκαν κατά καιρούς η εμφανίζονται σήμερα ως θεωρητικοί του ελληνικού εσ ξέρουν καλά τον Χιτλερισμό (wannabe) αλλά ποτέ την σοσιαλιστική ιστορία του. λογικό αφού ποτέ δεν υπήρξαν σκληρά εργαζόμενοι ή δεν πόνεσαν για το μεροκάματο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/10/21 2:47 μ.μ.

      Ποιο δεξί χέρι του Γκέμπελς εννοείς; Την Σίτσα Καραϊσκάκη ή τον Βουλπιωτη;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/10/21 11:26 μ.μ.

      Ο Κ.Π. δέν έχει δηλώσει ποτέ εθνικοσοσιαλιστής απο όσο ξέρω, τώρα απο κεί και πέρα είναι πλέον γνωστό ότι ο πλέυρης υπήρξε ...... (Ιστορία με τον ΑΗΚ) απο ένα σημείο και έπειτα μέχρι και οι φουκαράδες τον είχαν πάρει χαμπάρι και γράφανε<>.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος25/10/21 11:38 μ.μ.

      Ο Ζίγκφριντ Τσόγκλμαν ήταν στο γερμανικό κόμμα και είχε επαφές. Σίτσα και Βουλπιώτης ήταν εσ αλλά συνεργάτες των Γερμανών όχι οργανωτές της Κ4Α. Διαβάστε τον Αντιδημοκράτη του Πλεύρη για να δείτε τον ρόλο του στο σημείο που ταυτίζει τον Μεταξά με τον ελληνικό εσ. Αυτά δεν τα βλέπουν οι και καλά σκληροί του χώρου

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος25/10/21 3:28 μ.μ.

    Διαβάζοντας κάποιος τα αποσπάσματα από το ΕΑΜ για την οικονομική πολιτική του Στρασσερικού τομέα καθώς και το άρθρο εδώ αντιλαμβάνεται εύκολα ότι οι οικονομικές προτάσεις των καθολικών αδερφών Στράσσερ ήταν πραγματικά σοσιαλιστικές γεγονός που αποδέχτηκαν ακόμη και οι μαρξιστές. Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι η χιτλερική οικονομική πολιτική ακολούθησε μια θα έλεγα εθνικοκαπιταλιστική διαδρομή όχι μόνο λόγω του τέκτονα και φιλοσιωνιστή Σαχτ ο οποίος οριζε για καιρό τα πλάνα αλλά και επειδή είχε μπροστά της έναν παγκόσμιο πόλεμο. Άξιο παρατήρησης το γεγονός ότι μετά το '44 εφαρμόστηκαν σε πλήρη έκταση τα σχέδια της πλήρης κινητοποίησης του πληθυσμού και της πολεμικής οικονομίας με την κορύφωση της παραγωγής να φτάνει στο 6 τοις εκατό σε αντιστοιχία με την αμερικανική την εποχή εκείνη. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να παγιδεύτηκε ο Χίτλερ σε έναν πόλεμο με στόχο τόσο την συντριβή του εσ όσο και την σταδιακή αποδυνάμωση της ΕΣΣΔ προς όφελος του καπιταλισμού; Διπλό κέρδος. Θα ήθελα να μου απαντήσει ο κ. Γκέκας που ξέρω ότι διαβάζει τα σχόλια εδώ όπως είπε στην εξαιρετική εκπομπή του γιατί είναι γνώστης στο ζήτημα και είχε δημοσιεύσει και θέματα οικονομικά στο περιοδικό Βόρειον Σέλας το οποίο ήταν απαγορευμένη έκδοση στην τοπική των Αθηνών.

    Ένας παλιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/10/21 3:47 μ.μ.

      Συνωμοσιολογίες. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι οι δυτικές δυνάμεις πίεσαν για την Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών (ιδίως η Αγγλία) κυρίως γιατί φοβόντουσαν ενδεχόμενη συμμαχία Γερμανίας - ΕΣΣΔ που θα σηματοδοτούσε το τέλος του φιλελεύθερου δυτικού συστήματος.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/10/21 6:55 μ.μ.

      Εφόσον όντως υπήρχε "προοπτική" συνεργασίας με τον κομμουνισμό,μην απορείτε αν σας λένε μπολσεβίκους.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος25/10/21 7:12 μ.μ.

      Αυτο παλι πως προκυπτει; ε ρε τι αλλο θα ακούσουμε εδω μεσα....

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος25/10/21 11:30 μ.μ.

      Και εσύ όταν θες προοπτική συνεργασίας με την φιλελεύθερη Αγγλία εναντίον της ΕΣΣΔ μην απορείς που σε λένε καπιταλιστή.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος25/10/21 11:40 μ.μ.

      δεν είναι ψέμα ότι μερίδα του κόμματος ζητούσε συμμαχία με την ρωσία ο στάλιν όταν έμαθε για την επίθεση είπε στην κόρη του "αν ο χίτλερ είχε μυαλό μαζί θα κατακτούσαμε τον κόσμο"

      Διαγραφή
  7. Ἀγαπητὲ 3:28,
    Δὲν εἶμαι ἱστορικὸς ἀλλὰ γνωρίζω πολλὰ πράγματα σχεδὸν ἀπὸ πρῶτο χέρι, λόγῳ τῶν (παλαιῶν) ἀνθρώπων μὲ τοὺς ὁποίους ἔχω συνδεθῆ.

    Πάντως πολλὲς ἀνοησίες γράφονται ἔνθεν κἀκεῖθεν. Ὁ Ε/Σ εἶναι κατ᾿ ἀνάγκην ἀντικαπιταλιστικός, ὅμως οἱ ἐδῶ γράφοντες "στρασσερικοὶ" δὲν ἔχουν καταλάβει τὴν καρδιὰ τοῦ προβλήματος - ποὺ ΔΕΝ εἶναι οἱ βιομήχανοι!!!

    Ναί, τὰ ἔλεγα ἀπὸ παλιὰ - καὶ στὸ "ἀπαγορευμένο" στὸ βιλαέτι τοῦ Νονοῦ "Βόρειον Σέλας" καὶ στὸν "Βορεινὸ Οἴακα" τὸ 2008.
    Ὁ Ε/Σ ἁπλούστατα δὲν πρόφτασε νὰ ἐφαρμοσθῇ συνολικῶς. Ἔγιναν πολλὲς βεβιασμένες κινήσεις, πολλὰ τραγικὰ στρατηγικὰ λάθη - ἀλλὰ πάντως δὲν προλάβαμε καὶ πολλά.
    Περισσότερα μελλοντικῶς, κάποια θὰ πῶ στὴν ἑπομένην μου ἐκπομπήν, ὅταν ἀξιωθῶ νὰ βρῶ χρόνο...
    Εύχαριστῶ.
    ΣτΓκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/10/21 4:39 μ.μ.

      Αγαπητέ Στέφανε η καρδιά του προβλήματος δεν είχε καθολικά την ίδια μορφή σε κάθε περίπτωση. Δεν ήταν οι βιομήχανοι στην καρδιά του προβλήματος, όπως σωστά γράφεις, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις. Για παράδειγμα στη Βρετανία ή στις ΗΠΑ, στον πυρήνα της εξουσίας που ο ε/ς -ή ο φασισμός- θέλησε να ανατρέψει όντως βρίσκονταν περισσότεροι εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών- τοκογλυφικών- τραπεζικών συμφερόντων και όχι των βιομηχανικών. Στην περίπτωση της Γερμανίας όμως τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα. Γιατί την καρδιά του εξουσιαστικού κατεστημένου της Γερμανίας κατά την εποχή της Βαϊμάρης τη συνέθεταν όχι μόνο τα τοκογλυφικά. Αλλά και τα μεγαλοαστικά βιομηχανικά, όπως και τα μεγαλοαγροτικά συμφέροντα. Όλα μαζί είχαν συμπτυχθεί σε ένα ιδιαίτερο γερμανικό σύστημα εξουσίας και παραγωγής. Οι άκρες αυτού του συστήματος ακούμπησαν την ηγεσία του κόμματος. Αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Άσχετα αν ο Χίτλερ διαμόρφωσε έναν σχεδόν πρωτότυπο δικό του τρόπο διαχείρισης του συστήματος. Δεν το ανέτρεψε όμως. Το διαχειρίστηκε. Προχώρησε σε συγχρωτισμό με τις δομές του. Έχει σημαντική διαφορά αυτή η διάκριση.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/10/21 5:21 μ.μ.

      Κύριε Γκέκα πείτε μας την άποψη σας εδώ για την Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών. Πώς την κρίνετε κτλ σε ένα συμπυκνωμένο σχόλιο εδώ στον Μαύρο Κρίνο;

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος26/10/21 3:41 μ.μ.

    Το Βόρειον Σέλας δεν ήταν απαγορευμένη έκδοση. Εγώ από τα γραφεία των Αθηνών προμηθεύτηκα ένα, τουλάχιστον, τεύχος του. Αν δεν απατώμαι αυτό με την δημοσίευση της Φυλής" του Π. Βλαστού και εξώφυλλο Arno Breker. Ωραίο τεύχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/10/21 9:31 μ.μ.

      Και εγώ δύο διαφορετικα τευχη απο την τοπική Αθήνας τα προμηθεύτηκα. Και απο οτι θυμάμαι κιολας ηταν σε αρκετά εμφανές σημείο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/10/21 2:19 π.μ.

      3:41, ευθέως απαγορευμένη δεν θα μπορούσε να είναι, μην είσαι αφελής.
      Ήταν "απαγορευμένη", σε εισαγωγικά και με πολλά υπονοούμενα...

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος27/10/21 8:55 μ.μ.

    Όταν αναφερόμαστε στον Φύρερ της Γερμανίας και της εθνικοσοσιαλιστικής Ευρώπης Αδόλφο Χίτλερ, οφείλουμε εκ προοιμίου να κάνουμε την εξής σκέψη. Ότι εμείς όλοι είμαστε μύξες τους καναπέ, δεν έχουμε ζήσει πόλεμο, θάνατο και φτώχεια και σχολιάζουμε σαν κατίνες νομίζοντας ότι κάνουμε κάτι. Και φυσικά θα μείνουμε άγνωστοι στην ιστορία.
    Αντιθέτως αυτός έζησε ορφανός σε άσυλο απόρων, πολέμησε τέσσερα χρόνια στο χαράκωμα, παρασημοφορήθηκε δις, ανέλαβε τα ηνία ενός μικροσκοπικού κόμματος, έκανε πραξικόπημα, φυλακίσθηκε, συνέγραψε ένα βιβλίο που κατέστη το Best-Seller του αιώνα, του απαγορεύτηκε από το καθεστώς να ομιλεί δημοσίως στα περισσότερα γερμανικά κρατίδια, κι όμως κατόρθωσε να κερδίσει τις καρδιές εκατομμυρίων συμπατριωτών του, εισήγαγε μια νέα πολιτική αισθητική, νίκησε τις εκλογές και κατέστη ο νεώτερος καγκελάριος της γερμανικής ιστορίας, συνέθλιψε τη μάστιγα της ανεργίας, επανέφερε την εθνική τιμή στον γερμανικό λαό, πολέμησε την αγγλική και γαλλική αποικιοκρατία, κήρυξε τον πόλεμο στη Μέκκα του διεθνούς ιουδαϊσμού Η. Π. Α., αγωνίστηκε μέχρις εσχάτων απέναντι στον ασιατικό μπολσεβικισμό και έπεσε στις Θερμοπύλες τις Ευρώπης.
    Όσο θα υπάρχει Μνήμη, θα υπάρχει και το όνομα του Αδόλφου Χίτλερ.
    Αν ξεκινούμε με αυτή την αφετηρία και την αυτοσυνείδηση, τότε μας δίνεται η ελάχιστη, ταπεινή δυνατότητα να αρθρώσουμε ακόμη και κριτικό λόγο, διασώζοντας τον αυτοσεβασμό μας. Αν όχι, είμαστε γελοία μυξιάρικα και κακομαθημένα, όπως κατά εκατομμύρια ξερνιούνται στα χοιροστάσια της δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/10/21 12:04 μ.μ.

      Και άλλοι πολέμησαν κι άλλοι ανέδειξαν το κόμμα κι άλλοι ήταν στο πραξικόπημα κι άλλοι φυλακίστηκαν κι άλλοι κι άλλοι κι άλλοι ήσαν πολύ ποίο άξιοι!

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος29/10/21 12:33 π.μ.

    8:55 Με τόση ταπεινότητα και αυτοταπείνωση που γράφεις έχω μια απορία. Ψάχνεις αφέντη/αφέντρα; Συμβαίνει συχνά στους εμμονικους με το τρίτο Ράιχ! Θα σου δείξουμε κατανόηση στα προβλήματα σου αρκεί να μην τα ιδεολογικοποιεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/10/21 3:52 μ.μ.

      Πες τα ρε φίλε γιατί θα μας τρελάνουν. Σαν κάτι άλλους που το παίζουν αυτόνομοι και εναντίον των κομμάτων αλλά ανεβάζουν όρκους πίστης.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος30/10/21 8:02 μ.μ.

    Τα σωστα που εγραψε ο συναγωνιστης 8:55 για τον αδολφο θα ειχαν μεγαλυτερη αξια εαν αναφερονταν μαζι και τα μεγαλα λαθη και οι μεγαλοι συμβιβασμοι που εκανε ο αυστριακος. Γιατι το 45 επεσε ο ουρανος στο κεφαλια των ε/σ και καποιοι φερουν την τεραστια ευθυνη γι αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.