Ramiro Ledesma Ramos, Φασίστας και Φιλόσοφος που δολοφονήθηκε ακριβώς 85 χρόνια πριν! (23.05.1905 - 29.10.1936)

 

του Κωνσταντίνου Μποβιάτσου

Μεταξύ των διάφορων Φασιστών ηγετών που εμφανίστηκαν σχεδόν παντού στην Ευρώπη μεταξύ των δύο πολέμων, η φιγούρα του Ισπανού Ramiro Ledesma Ramos, δεν έχει προκαλέσει ποτέ μεγάλο ενδιαφέρον στους ιστορικούς, τουλάχιστον από αυτή την πλευρά των Πυρηναίων.        

Οι λόγοι είναι προφανείς: είναι ένας ηγέτης που όχι μόνο δεν ανέβηκε ποτέ στην εξουσία, αλλά που ακόμα και στο δικό του περιβάλλον έπρεπε να ζήσει με διάφορες άλλες, περισσότερο ή λιγότερο χαρισματικές φιγούρες, σκεφτείτε μόνο τον José Antonio Primo de Rivera και τον Onesimo Redondo, αλλά και ηγέτες που προέρχονται από τον στρατιωτικό και κληρικο - αντιδραστικό κόσμο, όπως ο ίδιος ο Francisco FrancoΣυνολικά, η Juntas de ofensiva nacional - sindicalista που ιδρύθηκε από τον Ledesma δεν είχε ποτέ μαζικούς οπαδούς, ούτε ο ηγέτης Zamorano (γεννήθηκε στο Alfaraz de Sayago, στην επαρχία Zamora, το 1905) είχε ποτέ ρητορικό ταλέντο ή οργανωτική ιδιοφυΐα  ίσα με αυτά του Μουσολίνι και του Χίτλερ.


Η σημασία του, όμως, βρίσκεται αλλού. Όπως έγραψε ο καθηγητής και μελετητής της Ισπανικής δεξιάς, Pedro Carlos González Cuevas, «ο Ramiro Ledesma Ramos είναι ο μεγαλύτερος θεωρητικός του Ισπανικού Φασισμού. Οι περισσότερες από τις ιδέες του Falangist ή του National Syndicalist προέρχονται από το έργο του. Στο πλευρό του, ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα και ακόμη και ο Ernesto Giménez Caballero καταλαμβάνουν έναν ρόλο επιγόνων».

Αλλά υπάρχουν και άλλα: ο Ramiro Ledesma δεν ήταν μόνο ένας γενικός πολιτικός θεωρητικός, αλλά ένας αληθινός φιλόσοφος. Οι φιλοσοφικές ρίζες των Φασισμών και η επίδραση της φιλοσοφίας στους ηγέτες αυτών των κινημάτων έχουν διερευνηθεί μόνο τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση του Ισπανού πολιτικού, ωστόσο, η αλληλοδιείσδυση μεταξύ Φασισμού και φιλοσοφίας γίνεται ακόμη πιο στενή: ο Ramiro είναι φιλόσοφος με την σωστή έννοια, με πανεπιστημιακό υπόβαθρο, συστηματικές σπουδές και μια πολύ σεβαστή γραπτή παραγωγή για το θέμα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι πρώτες αναφορές του Μάρτιν Χάιντεγκερ στα ισπανικά είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σε κάποια άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τον ιδρυτή των Jons.

Εξέγερση ενάντια στον αστικό κόσμο

Οι βιογράφοι συνήθως διακρίνουν τρεις φάσεις στη ζωή του Ledesma Ramos: μια λογοτεχνική φάση, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1925, μια φιλοσοφική φάση, που αναπτύχθηκε μεταξύ 1925 και 1930, και, μετά από εκείνο το έτος, μια πολιτική φάση, που εγκαινιάστηκε το 1931 με την κυκλοφορία του εβδομαδιαίου περιοδικού το La Conquista del Estado και την ίδρυση, την ίδια περίοδο, των Jons, (που το 1934 θα συγχωνευθούν με τη Falange, ακόμα κι αν ο Ramiro εγκαταλείψει το ενιαίο κόμμα λίγο αργότερα, λόγω ιδεολογικών διαφορών). Ειδικά στο περιοδικό αυτό ο Ramiro  θα επαναλάβει επανειλημμένα την απόρριψη του για την μαρξιστική ταξική πάλη και τον αστικό κοινοβουλευτισμό για τη συγκρότηση μιας νέας «κατάστασης εργασίας», στη βάση του Ιταλικού Φασισμού: κορπορατισμός, κοινωνικοποίηση εταιρειών και μέσων παραγωγής, εθνικός συνδικαλισμός.

Ας παραμείνουμε λίγο εδώ (πριν προχωρήσουμε να δούμε τον Ramiro σαν φιλόσοφο). Στο κεντρικό επίκεντρο της σκέψης του θα είναι η κυριαρχία του κράτους. Για τον Ramiro, το νέο κράτος θα είναι εποικοδομητικό και δημιουργικό. Θα υποκαταστήσει άτομα και ομάδες και η απόλυτη κυριαρχία θα κατοικεί μόνο σε αυτό. Η πραγματοποίηση όλων των πολιτικών, πολιτιστικών και οικονομικών αξιών εναπόκειται στο κράτος. Έτσι το νέο κράτος θα επιβάλει τη συνδικαλιστική δόμηση της οικονομίας, η οποία όμως εξαλείφει τον αγώνα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων για την ίδρυση μιας ενιαίας τάξης βασισμένης στην εθνική αλληλεγγύη. Οι οικονομικές δυνάμεις θα συμμετέχουν ανά πάσα στιγμή στα υψηλά άκρα του κράτους.

Συνολικά, το La Conquista del Estado θα έχει μόνο 23 εκδόσεις. Ανεστάλη πολλές φορές η κυκλοφορία του και δεν έλαβε βοήθεια ή επιδοτήσεις κανενός είδους. Το επαναστατικό του στυλ ως φωνή ενάντια στο ρεύμα και σε αντίθεση με τη Δημοκρατία θα οδηγήσει τον Ramiro Ledesma Ramos να γνωρίσει τις ισπανικές φυλακές. Στο τελευταίο τεύχος του Ιουνίου 1931, προτρέπει σε ένοπλη εξέγερση ενάντια στην πολιτική που πουλήθηκε στους ξένους, ενάντια στους μαρξιστές διεθνείς που επιβουλεύονται τη διάλυση της πατρίδας. Η βία ως η πρώτη αποστολή του στο The Conquest of the Estado.

Ας επιστρέψουμε όμως στον «άλλόν» Ramiro, όπου  υπάρχουν προφανώς έντονα στοιχεία συνέχειας μεταξύ των τριών φάσεων. Η λογοτεχνική του παραγωγή, για παράδειγμα, είναι γεμάτη φιλοσοφικά και πολιτικά περιεχόμενα. Οι τίτλοι των μυθιστορημάτων και των διηγημάτων αυτής της περιόδου είναι εύγλωττοι: El fracaso de Eva, La hora romántica, El joven suicida, El vacío (cuento metafísico). Πρωταγωνιστές αυτών των γραφών είναι πάντα νέοι άνθρωποι δύσπιστοι απέναντι στην αστική πραγματικότητα που τους περιβάλλει, παλεύοντας ενάντια στον υλικό κόσμο και όχι σπάνια φτάνοντας στην αυτοκτονία. Κι όμως, η γενική οπτική των μυθιστορημάτων δεν είναι απαισιόδοξη, αλλά βιταλιστική.

Αλλά το πιο σημαντικό μυθιστόρημα του Ramiro είναι αναμφίβολα το El sello de la muerte, το οποίο έχει τον εξαιρετικά Νιτσεϊκό υπότιτλο του La voluntad al servicio de las ansias de superación: Poderío y grandeza intelectual. (Η θέληση στην υπηρεσία της επιθυμίας για υπεροχή: Δύναμη και πνευματικό μεγαλείο). Το κείμενο, γεμάτο από ρητές Νιτσεϊκές παραπομπές, είναι αφιερωμένο στον Miguel de Unamuno. Και είναι ακριβώς οι σχέσεις του Ledesma Ramos με τον Unamuno και τον Ortega y Gasset, τους δύο γίγαντες του Ισπανικού πολιτισμού του εικοστού αιώνα, που φαίνεται να είναι σχέσεις κρίσιμες.

Για τον Unamuno, ο Ramiro εκτιμά την αίσθηση του τραγικού και την κατάρριψη του ορθολογισμού, τη Νιτσεϊκή επανερμηνεία του Κιχώτη, την οποία ο ίδιος θα επαναλανσάρει στον ύμνο του στον βιταλισμό που είναι το El Quijote y el nuestro tiempo. Μέσω του Ortega εξοικειώθηκε με τη σχολή του Marburg, τον υπαρξισμό και τον Heidegger, εκτιμώντας επίσης τις κοινωνιολογικές προτάσεις που περιέχονται στα España invertebrada και La rebelión de las mas. Ο νεαρός διανοούμενος προσπαθεί να εμπλέξει και τους δύο στα μεταπολιτικά του σχέδια, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο πολιτιστικής ανανέωσης που επιτελούν οι δύο συγγραφείς δεν ανταποκρίνεται στην ίδια πολιτική πρωτοπορία.

Στον Unamuno θα στείλει επίσης το μανιφέστο του για την «κατάκτηση του κράτους», αλλά ο στοχαστής θα απαντήσει με πολύ καυστικό τρόπο, γκρεμίζοντας το πνεύμα του εγγράφου. Ωστόσο, ο μελετητής Luciano Casali επισημαίνει ότι με τον Ortega «τεκμηριώνεται μια συνέχεια σχέσεων μεταξύ μαθητή και δασκάλου και μια εμπιστοσύνη που μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η «κάθοδος του Ledesma στο πεδίο » [...] δεν πραγματοποιήθηκε ακούσια , αλλά συναινώντας - αν όχι και διεγερτικά - ο ίδιος ο Ortega».

Ένας ολοκληρωμένος στοχαστής

Η φιλοσοφική εκπαίδευση του Ramiro, ωστόσο, δεν θα έχει να κάνει μόνο σε άμεσες επαφές, αλλά θα ακολουθήσει και ακαδημαϊκό δρόμο, όπως ήδη αναφέρθηκε. Ο νεαρός ακτιβιστής, μάλιστα, γράφτηκε στη φιλοσοφία, στα μαθηματικά και στη χημεία στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (τους δύο επιστημονικούς κλάδους, ωστόσο, θα εγκαταλείψει στην πορεία).

Για να διαβάσει τα κείμενα στην αρχική τους γλώσσα, έμαθε  γαλλικά και γερμανικά. Εμβαθύνει τον γερμανικό ιδεαλισμό, τον Hegel, ιδιαίτερα τον Fichte, και τον νόμο του Croce και του Gentile στις γαλλικές μεταφράσεις (Ce qui est vivant et ce qui est mort de la philosophie de Hegel και l'Esprit acte pur), από τα οποία αντλεί την ηθική αντίληψη. του Κράτους. Επίσης, ασχολείται με τον Freud, τον Einstein και τον Scheler. Στο περιθώριο της ιδιαίτερα «γερμανικής» πολιτιστικής του διαδρομής πρέπει να αναφερθεί και η αγάπη του για τον Richard Wagner.

Το 1926 άρχισε να συνεργάζεται στο La Gaceta Literaria, σε σκηνοθεσία Ernesto Giménez Caballero, ενώ από το 1929 έγραψε στην περίφημη Revista de Occidente, που ίδρυσε ο Ortega y Gasset. Τα άρθρα φιλοσοφίας που δημοσιεύονται σε αυτά τα περιοδικά θα συλλεχθούν μετά θάνατον το 1941 σε έναν τόμο τον Escritos filosóficos. Τρία άρθρα φαίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 1930 και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν σε ένα μόνο κείμενο, στο οποίο ο Ramiro πραγματεύεται τα θέματα που πραγματοποίησε ο Martin Heidegger στο Was ist Metaphysik.

Ο Ισπανός επικεντρώνεται στα επιχειρήματα του Γερμανού στοχαστή, αντιμετωπίζοντας τη θεμελιώδη σχέση του ανθρώπου με το Τίποτα και την αγωνία ως το υπαρξιακό σημάδι που αφήνει αυτή η σχέση. Ο Ραμίρο εκτιμά στον Χάιντεγκερ «να βρίσκεις τον εαυτό σου στη μέση του Είναι ως ολότητα, έχοντας μπροστά μας την ολότητα του Είναι». Εδώ βρίσκουμε ακριβώς την αγωνία, που νοείται ως «το θεμελιώδες γεγονός της ζωής μας». Για την υπαρξιακή αγωνία μιλάει και ο Ledesma Ramos σε ένα σύντομο άρθρο του σε έντυπο της εποχής. Ο Ραμίρο ήταν ο βαθύς και μάχιμος άνθρωπος του Ισπανικού Εθνικοσυνδικαλισμού. Μπόρεσε να δει πέρα ​​από τη λογική της εποχής του σε μια νέα πολιτική φιλοσοφία και έναν επαναστατικό μυστικισμό σε αρμονία με τη γέννηση νέων ιδεών. Ήταν όμως ο Ραμίρο τότε Φασίστας;

Ο ίδιος  πάντα απέφευγε την υπερβολική χρήση αυτής της ετικέτας, ακόμα κι αν ο εφευρέτης των συμβόλων, των συνθημάτων, των μύθων και των τελετουργιών του Ισπανικού Φασισμού που υιοθετούσε ο Φράνκο, ο Ραμίρο ήταν ένας από τους λίγους που δεν παρασύρθηκε  στον Ισπανικό εθνικοκαθολικισμό. Αφού εντάχθηκε στο κίνημα του το 1934 με την Ισπανική Φάλαγγα του José Antonio Primo de Rivera, γιου του πρώην δικτάτορα Miguel Primo de Rivera, ο Ramiro σύντομα επέκρινε σκληρά τους δεσμούς του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα με την Εκκλησία και τις τάξεις, από την  οποία λάμβανε χρηματοδοτήσεις αλλά και για την προσκόλληση τους στο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο, ως γιος του δικτάτορα, είχε μεγαλώσει, καθώς συνδεόταν με το περιβάλλον του στρατού και τις συντηρητικές δυνάμεις της παλιάς Ισπανίας.

Απογοητευμένος από την τροχιά της Φάλαγγας, την οποία θεωρούσε υπερβολικά αντιδραστική, και αφού έγραψε μερικά άρθρα στα οποία κατήγγειλε τον Josè ως «εργαλείο αντίδρασης», εκδιώχθηκε από τη Φάλαγγα. Με τη σύλληψή του στη Μαδρίτη μετά το εθνικιστικό πραξικόπημα, εκτελέστηκε με πυροβολισμό στην Aravaca από τη δημοκρατική κυβέρνηση στις 29 Οκτωβρίου 1936.

«Δεν σκότωσαν άνθρωπο, σκότωσαν μια νοημοσύνη». Με αυτά τα λόγια ο Ισπανός φιλόσοφος Ortega y Gasset χαιρέτησε τον πρώην μαθητή του. Η μελέτη της μορφής του Ledesma και η επανέναρξη της ιδεολογικής συζήτησης για την ιστορία της Φάλαγγας αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1950, στην οποία συμμετείχαν πολλοί νέοι με σκοπό να αναβιώσουν τον αυθεντικό Φασισμό της καταγωγής κατά τη γνώμη τους που πρόδωσε ο Φραγκίσκο Φράνκο.

66 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/10/21 7:55 π.μ.

    Ραμίρο Λεντέσμα Ράμος - Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα αμφότεροι τιτάνιες προσωπικότητες. Ο Ράμος ήταν κάτι σαν τον Στράσσερ ή τον Ρεμ της Ισπανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/10/21 4:13 μ.μ.

      Καμία σχέση ..

      Διαγραφή
    2. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει πλήρη αντιστοιχία στα πρόσωπα αλλά ναι ο Λεντέσμα μαζί με τον Χεντίλα εντάσσονται από κάποιους σε εκείνη την τάση που προειδοποιούσε για τα σχέδια της δεξιάς της εκκλησίας των ενόπλων δυνάμεων των μοναρχικών. Ιστορικά παραδείγματα ο Μπαντέρα στην Ουκρανία ο Λεντέσμα στην Ισπανία ο Φαρινάτσι στην Ιταλία ο Σάλαζι στην Ουγγαρία οι Στράσσερ στην Γερμανία ο Σίμα στην Ρουμανία. Άπαντες περιορίστηκαν αγνοήθηκαν εξοντώθηκαν φυλακίστηκαν ή τους άκουσαν πολύ αργά ... Σχετικό άρθρο στον μκ από το παλιό αντίδοτο

      Διαγραφή
  2. Μαύρες Ταξιανθίες29/10/21 2:51 μ.μ.

    ΑΘΆΝΑΤΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλοι του κρινου. Ολα καλα και αγια αλλα 28 Οκτωμβριου χθες και τίποτα για την μεγαλη αυτη μερα,τίποτα για τον στρατηγό Μεταξα, τίποτα για τις μεγαλες νικες του ελληνικου στρατου. Μηπως υπαρχει καποιο πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνεις και μας ρωτάς αλλά τι στάση έχεις για το θέμα φίλτατε; θα υπάρξει σχετική αναφορά σε μια ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ άκρως ενδιαφέρουσα. Επίσης ενημερώνουμε όσους ενδιαφέρονται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική κίνηση αλληλεγγύης για φυλακισμένο συναγωνιστή. Πληροφορίες μόνο μέσω αυτόνομων κύκλων και κινήσεων.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/10/21 6:43 μ.μ.

      Από ποιον θα ληφθεί η συνέντευξη; Η 28η Οκτωβρίου δεν χρειάζεται να αποτελεί σημείο αναφοράς των φασιστών/εθνικοσοσιαλιστών. Ο ελληνικός λαός πολέμησε και καλά έκανε αλλά κρίνοντας εκ των υστέρων δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που χαίρεται και απολαμβάνει την νίκη των συμμάχων.

      Διαγραφή
    3. Λίγη υπομονή θα είναι σε σχετική έκδοση

      Διαγραφή
    4. Όποιος απολαμβάνει την νίκη των συμμάχων συμμετέχει στην εξοντωτική γενοκτονία του ελληνικού λαού. Ουδείς μπορεί να αγνοήσει την παλλαϊκή συμμετοχή στις νίκες της Βορείου Ηπείρου όμως εκ του αποτελέσματος κρίνεται ο αγώνας των παππούδων μας. Η κληρονομιά του αντιφασιστικού αγώνα ήταν οι σημαίες των Αμερικανών στα χέρια των οπαδών του ΕΛΑΣ και οι κρεμάλες των δημοκρατών Άγγλων στους λαιμούς των θρησκευόμενων εθνικιστών της ΕΟΚΑ α'

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος29/10/21 9:01 μ.μ.

      Σύμφωνοι σε όλα αυτά, αλλά το αίμα των αθώων Ελλήνων στα Καλάβρυτα κι σε πολλές άλλες περιοχές είναι στα χέρια του Χίτλερ και του Ντούτσε...

      Δεν ήταν ούτε Εβραίοι ούτε Άγγλοι ούτε Ρώσοι ούτε καν αντάρτες, ήταν αθώοι Έλληνες!



      Οι Στρασσερικοι δεν έχουμε να απολογηθούμε για όλα αυτά, όμως κάτι πιστοί χιτλερικοί έχουν.

      Διαγραφή
    6. Γενικά κριτική στους Αντιδημοκράτες οφείλουν και πρέπει να κάνουν οι σύντροφοι τους και η εθνικιστική νεολαία. Ουδείς άλλος. Σήμερα οι συναγωνιστές που είτε διαφωνούν είτε συμφωνούν δεν οφείλουν να απολογηθούν ούτε στο ελάχιστο μπροστά στα συντρίμμια του σύγχρονου κόσμου. Όταν οι δημοκράτες απαντήσουν γιατί οι Άγγλοι επέλεξαν να καταστραφούν Μελιγαλάς και Καλάβρυτα που ήταν τα δύο κύρια κέντρα ενίσχυσης των επιστράτων του 1916 μόνο τότε θα δεχτούμε να κάνουμε την αυτοκριτική αν μπορεί να ειπωθεί με αυτό τον όρο. Κανένα έγκλημα πολέμου δεν είναι αποδεκτό δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην ιστορία και οι πρώτοι που θα έπρεπε να είναι παρόντες στα Καλάβρυτα είναι οι εθνικοσοσιαλιστές ανεξαρτήτως τάσεων για να καταγγείλουν τον ρόλο του ΚΚΕ και των Άγγλων στο μακελειό. Μετά το '74 ο χώρος έχει πάθει μια αυτοενοχοποίηση σε όλα τα επίπεδα ακόμη και για εκτελέσεις αμάχων από τα γερμανικά ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα. Και σε αυτό φταίει τόσο η διάθεση της ακροδεξιάς να απολογηθεί όσο και η έλλειψη ιστορικής γνώσης και τακτικής για να απαντήσουμε. Ποιοι λοιπόν οι κατήγοροι; Οι πολιτικοί απόγονοι του Γαμβέτα του ΚΚΕ που έλεγε "οι Γερμανοί έκαναν αυτό που θα κάναμε εμείς" και οι σύγχρονοι δημοκράτες που έχουν στείλει στην αυτοκτονία πολλαπλάσιους αγρότες των Καλαβρύτων λόγω χρεών σε πολυεθνικές και δάνεια. Έρχονται λοιπόν οι κροκόδειλοι να κλάψουν για τα θύματα την στιγμή που έχουν προκαλέσει δεκαπλάσια θύματα στην περιοχή και απαιτούν από τους "νεοναζί" να ζητήσουν συγνώμη επειδή με παράνομη απόφαση άνευ στρατοδικείου ομάδα του ελας σκότωσε με αξίνες άοπλους αιχμαλώτους πολέμου παρά το γεγονός ότι είχαν δουλέψει στα χωράφια τρεις μήνες είχε προηγηθεί προσπάθεια ανταλλαγής αιχμαλώτων και ήξεραν ότι η μονάδα ορεινών Καταδρομών που θα ερχόταν ήταν μια σκληρή δύναμη λόγω των επιχειρήσεων στην Ρωσία. Οι μόνοι που πραγματικά λυπούνται για τα θύματα είναι οι συγγενείς και οι συναγωνιστές μας που έπεσαν νεκροί από πυρά παλαίμαχοι της ΕΕΕ μαχητές των συνδέσμων επιστράτων και αγρότες παρασημοφορημένοι από τις μάχες στον Σαγγάριο κ.α.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος29/10/21 9:36 μ.μ.

      9:01 Εντάξει άμα είναι να μιλήσουμε για αυτά να αναφέρουμε και τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι κομμουνιστές οι οποίοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί. Σίγουρα δεν πρόκειται να ξεπλύνουμε τα ολοκαυτώματα του ελληνικού λαού αλλά ούτε να τα κάνουμε αφορμή για αντιναζιστική/αντιφασιστική ρητορική όπως κάποιοι ακροδεξιοί. Το θέμα ήταν να μην μπούμε στο σφαγείο του Β ΠΠ αφού μπήκαμε όλα τα άλλα ήταν επόμενα.

      Διαγραφή
    8. Επίσης ο Μουσολίνι δεν είχε καμία σχέση με τα Καλάβρυτα ή το Δίστομο. 1100 χωριά καταστράφηκαν στην κατοχή θα απολογηθούν οι συναγωνιστές που έχουν γεννηθεί το '61 ή το '81 ή το 2001 επειδή οι Γερμανοί για πολλοστή φορά έδωσαν βούτυρο στο ψωμί της τοπικής ένοπλης αντίστασης; Όχι μόνο τα Καλάβρυτα και το Δίστομο ήταν εγκλήματα πολέμου και τραγικές κηλίδες στην ιστορία του άξονα ότι και να λένε κάποιοι που προσπαθούν να μας πείσουν με κατοχικές διαταγές αλλά αυτά τα περιστατικά μαζί με το οραντουρ και άλλες σφαγές οδήγησαν τους Γερμανούς και Γάλλους που πολέμησαν στην Ινδοκίνα και την Αλγερία να αλλάξουν την τακτική στο αντιαντάρτικο αγώνα για τους δικούς τους σχεδιασμούς. Ποτέ κανείς δεν έχει δημοσιεύσει τις ανταποκρίσεις των κατοχικών εφημερίδων της εποχής και το τραγικό είναι ότι γνωρίζουν τύποι που κάποτε οργάνωναν ως γενικοί γραμματείς και Φαρισαίοι συνέδρια με την Ρούνα του λύκου στα λάβαρα τους. Πόσες χιλιάδες αρχεία παραδόθηκαν σε χέρια προδοτών της ιδέας από ανθρώπους που είχαν στηρίξει τις όποιες επιλογές της Καραϊσκάκη του Βουλπιώτη του Ανδρόνικου του Καμπάνη του Συναδινού της Κότσαλη του Τσιρονίκου του Καλομοίρη. Λαμπρών μορφών του ελληνικού εσ. Ασχολούνται κάποιοι μόνο αν είχε άδικο ο Στράσσερ αν ήταν σε όλα σωστός ο Χίτλερ αν φταίει ο ΜΚ κλπ. Και εκεί υπάρχει και το δικό μας μερίδιο ευθύνης σε επικοινωνιακό επίπεδο.

      Διαγραφή
    9. Σε εναν πολεμο, κανεις δεν εχει να απολογηθεί για τιποτε και σε κανεναν..ας θυμηθουμε και τους ιμπεριαλιστικους κατακτητικους πολεμους στην αρχαιοτητα και απο τους προγονους μας...δεν αφησαν κλαρακι..βλεπε Αλεξανδρος κτλ

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος30/10/21 1:26 μ.μ.

      Δηλαδή οι Άγγλοι δεν έχουν να απολογηθούν για Πειραιά και Δρέσδη; Δεν ήταν αυτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

      Διαγραφή
    11. Άγγλοι και Αμερικανοί. Μην ξεχνάμε τους μόνιμους εγκληματίες πολέμου. Οι Αμερικανοί βαρύνονται για αίσχη κατά Γερμανών αιχμαλώτων (η συμπεριφορά των Άγγλων ήταν καλύτερη), για τον πυρηνικό όλεθρο στην Ιαπωνία, για διαδοχικά αίσχη σε πολέμους από το Βιετνάμ μέχρι σήμερα. Είναι οι κατ' εξακολούθηση εγκληματίες πολέμου της ανθρωπότητας.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος30/10/21 6:52 μ.μ.

      4:46 Έτσι ακριβώς!

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος31/10/21 7:42 π.μ.

      Μκ έμαθα για την κίνηση αλληλεγγύης την οποία τρέχεις και οφείλω να σε συγχαρώ επειδή το κάνεις χωρίς αυτοπροβολή

      Εύγε

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος31/10/21 10:21 π.μ.

      Από το Μουσολίνι ξεκινάνε όλα, εάν δεν είχε φαγωθεί να εισβάλλουν στην Ελλάδα,θα είχε υλοποιηθεί και το σχέδιο επιθέσεις στην καρδιά της σοβιετικής Ένωσης,ναι μεν είχαμε μία αγγλοδουλοι κυβέρνηση μα ήταν πολεμικά αμέτοχη, αυτά για τον Μουσολίνι τα παραδεχτείκε κι ο Χίτλερ όπως τα μεταφέρει ο Γκαίμπελς στα ημερολόγια του...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος29/10/21 10:46 μ.μ.

    Συμφωνώ με τα ανωτερω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/10/21 11:56 μ.μ.

    Μαύρε Κρίνε επειδή τα γράφεις πολύ ωραία ίσως πρέπει μελλοντικά να ανεβάσεις άρθρο αφιερωμένο στην κατοχή και το πως βλέπουν την συγκεκριμένη περίοδο οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές. Το λέω διότι έχουμε και κάτι εντελώς πυροβολημένους φετιχιστές που μας μιλάνε για "απελευθέρωση". Δηλαδή ημαρτον ρε γκαρσόνια κόψτε κάτι. Επίσης πιστεύω πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ του Έλληνα Εθνικοσοσιαλιστή που ήταν ιδεολόγος και πάνω από όλα πατριώτης και του δοσίλογου προδότη γερμανοτσολιά ο οποίος συνεργαζόταν παροδικά με τα στρατεύματα κατοχής με σκοπό το προσωπικό όφελος και μετά ξεπουλιόταν στους Αγγλοαμερικανούς. Το ότι τιμάμε τον αγώνα του έθνους το 1940-41 δεν σημαίνει ότι χαιρόμαστε με την νίκη των συμμάχων, το ότι είμαστε εθνικοσοσιαλιστές δεν σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στους Γερμανούς για το Δίστομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει άτομο της σ.ο. με σπουδές στην ιστορία και άλλο άτομο με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες. Υπάρχουν όμως εντός χώρου κορυφαίοι ιστορικοί με χρόνια εμπειρία που μπορούν να απαντήσουν ακόμη καλύτερα σε ερωτήματα και απορίες. Δεν μπορούμε να βλέπουμε κάθε ιστορική περίοδο μόνο σύμφωνα με την ιδεολογία αλλά πρέπει να υπάρχει και γνώση της γεωπολιτικής κατάστασης. Η ρίζα του προβλήματος έγκειται στο γεγονός της αποδοχής της αγγλικής προστασίας στις εθνοσυνελεύσεις. Από εκεί ξεκινάει η εξάρτηση και η μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο και σήμερα σε χώρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ουδείς εκ των προβεβλημένων παραγόντων του ελλαδικού εθνικισμού τονίζει την σημασία της αντιμετώπισης του ξένου παράγοντα που κατέχει την χώρα. Για να το πούμε απλά αφού το 1831 ανεχτήκαμε να κάνει κουμάντο ο αγγλικός παράγοντας είναι επόμενο το 1941 ο Γεώργιος να ρίχνει σκαμπίλια στον Κορυζή και το 2021 να έρχεται η Μέρκελ στην Αθήνα άνευ ουδεμίας διαμαρτυρίας. Με ένα εθνικό σύμβολο αντίγραφο της ανατολικής εταιρείας των Ινδιών με μια εκκλησία εργαλείο και τσιράκι του σουλτάνου με πολίτευμα την κληρονομιά του Κρόμγουελ η Ελλάς ήταν θύμα του Τσόρτσιλ πολύ πριν την 28η ...

      Διαγραφή
  6. Δύσκολα θα πάρεις πειστίκες απαντήσεις σε αυτά που γραφεις Μ.Κ.
    Ειδικά στα του επιλόγου σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/10/21 6:02 μ.μ.

    όταν υπήρχε μάχιμο εθνικοεπαναστατικό ΑΥΤΟΝΟΜΟ κίνημα στο πεδίο του ακτιβισμού και δεν μαλώναμε στις οθόνες μεταξύ μας για χιτλερισμούς, δίστομα, δραγούμηδες και εστιάτορες...

    https://www.youtube.com/watch?v=4P4vKV2qdlk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/10/21 9:43 μ.μ.

      Η αυτονομία στην Ελλάδα πέρασε πολύ γρήγορα από την ακμή στην παρακμή. Μεταξύ 2015 - 2017 εμφανίστηκαν πολλές ομάδες σε Ελλάδα και Κύπρο οι οποίες όλες όμως παροδικά εξαφανίστηκαν. Σήμερα η αυτονομία βιώνει την απόλυτη παρακμή της ίσως και εξαφάνιση της.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/10/21 11:39 π.μ.

      6:02 άσε το δούλεμα. Ήμουν και εγώ εκεί. Μια φιέστα που είχε διοργανώσει ο εστιάτορας και η γυναίκα του ήταν χωρίς κανένα πολιτικό αίτημα. Το αντιρατσιστικό που γράφει ο τίτλος είναι ψέμα. Δεν υπήρχε κανένα σχετικό νομοσχέδιο προς διαβούλευση εκείνη την εποχή (η ψήφος στους μετανάστες στις δημοτικές εκλογές είχε δοθεί ένα χρόνο πριν και η επόμενη εξέλιξη στον αντιρατσιστικό νόμο ήρθε επί Σαμαρά δύο τρία χρόνια αργότερα- άσε που ο εστιάτορας και οι Στοχαιοι ψήφιζαν Σαμαρά). Στην συγκεκριμένη συγκέντρωση είχαμε βρεθεί άτομα από πολλές ομάδες που ο εστιάτορας προσπάθησε να καπελώσει οραματιζομενος ότι θα γίνει νέος Μιχαλολιάκος. Μεγάλη ευθύνη είχαν και οι πυρηναρχες που μας έστειλαν αποδεχόμενοι την πρόσκληση. Έτσι για να μην ξεχνάμε και κάποιους πολύ ορθόδοξους που αναζητούν υπερβόρειες νορδικες ποιότητες.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος31/10/21 2:07 μ.μ.

      9:43 η δεν είσαι ενημερωμένος η δεν έχεις σχέση με αυτόνομους. Μόνο τα defend είναι καμία 20αρια. Μετά ενεθ Λαμία καζουαλ προπατρια στον πύργο ακόμη υπάρχουν δικά μας παιδιά. Και δεν σου βάζω μέσα άλλες μικρές ομάδες κάτι χελενικ κάτι εσα κ εξιστενς κάτι ρομαντικοί κατι Τρίτες θέσεις κλπ άστα αυτά κάποιοι είναι πραγματικά αυτόνομοι κάποιοι το παίζουν λόγω της χα ή είναι κάποιοι δείχνουν μπερδεμένοι. Και εκεί δεν έβαλα κίνημα άρμα ιερό λόχο Καβάλα που έχουν αρχηγό ή δεν δηλώνουν αυτόνομοι αλλα είναι εκτός κομμάτων. Και σίγουρα ξεχνάω και κάποιους. Η κορυφαία φάση τους ήταν ναι 11 με 15 αλλά έπαιξε ρόλο η πολεμική λόγω χα. Πλέον σε σχολεία υπάρχουν εκεί που δεν το περιμένεις και σε γήπεδα. Οι εκδόσεις των αυτόνομων ξεπουλανε τα Σίντι παρά το κρας που έφαγε η φάση όταν βγαίνουν φεύγουν και τα τελευταία σκηνικά ενίσχυσαν την φάση ενώ στα πισι γίνεται δουλειά και κλαίνε στο ιντυμιντια. Μακάρι να ακολουθήσουν κάποιοι την ιδέα για συνέδριο αυτόνομων αλλά δεν το βλέπω δυστυχώς υπάρχει εγωισμός και άλλοι τρέχουν να βάλουν στεφανι για κας και Μεταξά μήπως κατέβουν εκλογές και οι αυτοί

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος31/10/21 3:02 μ.μ.

      Ο εστιάτορας πως κατέληξε από το να διοργανώνει αυτόνομες πορείες στην απόλυτη αφάνεια;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος31/10/21 4:18 μ.μ.

      2:07 η κορυφαία φάση των αυτόνομων ήταν την περίοδο 2007-8 με 2012. Υπήρχαν ομάδες, υπήρχαν χώροι συναυλιών, υπήρχαν περιοδικά υπήρχε κοινό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Υπήρχε πραγματικά καλή διάθεση από πυρηνάρχες ορισμένων ομάδων και φαινομενικά καλή διάθεση από εκείνους άλλων.
      Σε όλες τις ομάδες υπήρχαν και υπάρχουν πυρηνάρχες και ας αφήσουμε την υποκρισία. Ακόμα και αν είναι αυτόνομες οι ομάδες κάποιοι τρέχουν περισσότερο και η γνώμη τους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα την ώρα των αποφάσεων. Δε σημαίνει αυτό ότι χάνεται η παράλληλη δομή και ότι επιβάλλεται κάθετη ηγεσία. Ακόμα και οι αναρχικοί το γνωρίζουν.

      Το 2012 κάποιοι είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν σε γενική συνέλευση του χώρου την απόφαση όλοι οι αυτόνομοι να ακολουθήσουν τη γραμμή του εθνο-αναρχισμού και να μην δηλώνουν εθνικοσοσιαλιστές ή εθνικιστές. Αυτό οδήγησε σε διάσπαση και δεν εφαρμόστηκε.

      Εκείνη την περίοδο ο στόχος του αυτοκαθαρισμού δεν προχώρησε. Άτομα που σήμερα πρωτοστατούν στα δίκτυα των τραμπικών συντηρητικών τότε είχαν έρεισμα στο χώρο της αυτονομίας και δεν τους το κόψαμε ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι δούλευαν για τη Δεξιά.

      Υπήρχαν οι πιέσεις και από τη Χρυσή Αυγή. Υπήρχαν οι ευθείες απειλές από το εστιατόριο σε αυτόνομους που ήταν πραγματικά αυτόνομοι και δεν άφηναν τον εστιάτορα με τον ένα διωγμένο υπαρχηγό του ΝΓΜ να κάνουν τον χώρο της αυτονομίας δεύτερη Χρυσή Αυγή υπό τον έλεγχο τους.

      Το προπατρια και άλλες ομάδες που αναφέρεις ήταν ακόμα αγέννητες.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος31/10/21 7:42 μ.μ.

      2:07
      είτε δεν έχεις καμία επαφή με τον χώρο είτε αν έχεις είναι μέσα από το διαδίκτυο αλλιως δεν εξηγείται τέτοια βλακεία σαν αυτήν που αραδιασες στο σχόλιό σου.
      Μερικοί αν δεν ξέρετε φροντιστε να μάθετε χωρις να βουτήξετε το χέρι στο μέλι δεν γίνεται δουλειά, λόγια λενε και οι τρελοί

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος31/10/21 9:41 μ.μ.

      2:07 μάλλον εσύ δεν είσαι ενημερωμένος φίλε ή απλά αιθεροβατείς. Δεν χρειάζεται να τα βλέπουμε όλα τόσο όμορφα και αισιόδοξα διότι η αδυσώπητη πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή. Τα Defend πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων (λίγα στην Αττική όπως Πετρούπολη) είναι λογαριασμοί στο Insta τους .......................................................................................... και αυτά στα λέω από προσωπική εμπειρία. Η ΕΝΕΘ έχει παραιτηθείτε εδώ και πολύ καιρό και αυτό φαίνεται, παλιά ήταν πολύ πιο δραστήρια και στα σοσιαλ μιντια και στον δρόμο τώρα μην σου πω δεν υπάρχει καν. Λαμία Καζουαλ εντάξει συμφωνώ αν και αποτελείται από μεσήλικες το παλεύει. Για ΠΡΟΠΑΤΡΙΑ πάλι έχεις δίκιο αυτή την στιγμή πιστεύω μαζί με ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ είναι οι πιο δυνατές αυτόνομες κινήσεις. Τώρα για χελενικ φροντ, ΕΣΑ, εξιστενς θα αστειεύεσαι έτσι; Οι τύποι ........................................................ Τόσα χρόνια δραστηριοποιούνται διαδικτυακά έχοντας απήχηση ομολογουμένως και δεν έχουν αξιωθεί να κάνουν μια δράση ή να εκδώσουν μια μπροσούρα. Εδώ ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να ενωθούν ενώ λένε ακριβώς τα ίδια. Το ΚΙΝΗΜΑ ναι είναι ανερχόμενη δύναμη, την Καβάλα πρώτη φορά την ακούω. Το ΑΡΜΑ δεν υπάρχει φίλε απορώ πως το προσμετράς. Οι Πυργιωτες είναι γνωστό ότι .......... Συμπερασματικά εγώ μόνο ΚΙΝΗΜΑ, ΠΡΟΠΑΤΡΙΑ, ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ (με όλα τα στραβά του ο τελευταίος) βλέπω στον δρόμο και στο ίντερνετ δυνατοί πολύ ΜΑΥΡΟΣ ΚΡΙΝΟΣ και ΦΛΕΦΑΛΟ τώρα τελευταία.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος31/10/21 11:04 μ.μ.

      Ναι πονηρέ 4:18 οι εθνικοαναρχικοί φταίνε για την κατάντια του χώρου

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος31/10/21 11:06 μ.μ.

      Καλά όταν οι μισοί από εσάς πηγαίνατε μαζί με τον εστιάτορα και το παρεάκι του σε κοινές πορείες για την ψήφο σε αλλοδαπούς δεν σας ενοχλούσε. Ξαφνικά το 2014 θυμηθήκατε. Να μας απαντήσει βέβαια αυτό το ιστολόγια τελικά τι άλλαξε και γίνατε εχθροί γνωστού ξανθού πρώην φαλαγγαρχη από την μια μέρα στην άλλη.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος1/11/21 12:14 π.μ.

      9:41 μάλλον δεν βλέπεις καλά εσύ, να το κοιτάξεις.

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος1/11/21 2:41 μ.μ.

      11:04μ.μ δεν έφταιγαν όλοι οι εθνοαναρχικοί, όπως βλακωδώς μου χρεώνεις ότι είπα. Έφταιγαν τα συγκεκριμένα τρία τέσσερα πρόσωπα που συμμετείχαν σε εκείνες τις ζυμώσεις με την ιδεολογική ταυτότητα του εθνοαναρχισμού. Όπως έφταιγαν και οι εθνικοσοσιαλιστές που επέτρεπαν σε γνωστούς ρουφιάνους της δεξιάς να σουλατσάρουν στις συνελεύσεις με το πρόσχημα ότι παλιά ήταν skinheads. Το αποτέλεσμα ήταν να διαλυθεί η μόνη πραγματικά μεγάλη και ενωτική δομή της αυτονομίας κάπου στο 2011-12.

      Ήσουν εκεί εσύ; Τα έζησες από κοντά αυτά που λέω;

      Διαγραφή
    12. 11:06 να σου απαντήσει η σ.ο. για το σύνολο των συναγωνιστών που στήριξαν την φάση αυτή; Ούτε ορθό είναι ούτε πρέπον τέτοια ημέρα. Έχουν γίνει πάρα πολλά που είναι γνωστά μόνο σε όσους πρέπει. Αυτοκριτική έχει γίνει αλλά μόνο σε έναν δημόσιο διάλογο σε ηχητικό μπορεί να ειπωθεί και όχι στα σχόλια του ιστολογίου. Για τον συναγωνιστή που απορεί γιατί μπήκαν τελείες σε πληροφορίες υπενθυμίζουμε τον μεγάλο αριθμό αναγνωστών εκτός χώρου. Δεν κάνουμε παροχή πληροφοριών σε εχθρούς.

      Διαγραφή
    13. Αν δεν κάνουμε λάθος διότι μέλη της σ.ο. συμμετέχουν ενεργά από το 2007 η καλύτερη περίοδος ήταν το 2012-2013 που υπήρξε η ταυτόχρονη δράση σε 22 πόλεις μέχρι το 2016 με την συναυλία. Κάποιοι συμμετείχαν και στην συνέλευση στην κεντρική Ελλάδα και δυστυχώς έγιναν λάθος κινήσεις και παραλείψεις. Δεν είχαν όμως όλοι γνώση των παρασκηνίων. Σημασία έχει ότι η αυτονομία παραμένει μια επιλογή στο πολιτικό πεδίο και δείχνει σημάδια ενδυνάμωσης από το 2018 και μετά. Ενότητα και αλληλεγγύη - τρέχει εκ μέρους των αυτόνομων άκρως σημαντική κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης για όσους μας διαβάζουν - ακόμη και με αυτούς που δεν συμπαθείτε. Δεν έχουμε ανάγκη κολλητούς συντρόφους και συναγωνιστές έχουμε. Τώρα για τους εθνικοαναρχικούς που φωτογραφίζονται ισχύουν όλα αυτά αλλά δεν είναι η ρίζα του προβλήματος αυτή η έκφραση. Ευθύνη έχουμε όλοι που αφήσαμε συνεργάτες του καθεστώτος να πατήσουν πάνω σε αυτόνομες ομάδες για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο αυτοί οι δήθεν ακραίοι και οι κολλητοί τους να υμνούν τους συμμετέχοντες στην διάσκεψη της Γιάλτας ή να ζητάνε ναι στο τελευταίο δημοψήφισμα ... Όλα αυτά φυσικά ποτέ δεν ειπώθηκαν και δεν αναλύθηκαν σε εκπομπές που κάνουν κοπτοραπτική.

      Διαγραφή
    14. 4:18 σημαντικά τα όσα αναφέρεις αλλά προσοχή όχι πληροφορίες σε όσους δεν πρέπει να γνωρίζουν. Δυστυχώς συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν συγκεκριμένα σχέδια κατά της αυτονομίας και δεν το αντιλήφθηκαν πολλοί νωρίς. Όταν μέλος της σ.ο. ρώτησε γνωστό πρόσωπο που κατηύθυνε τα οργανωτικά βήματα ΜΕΤΑ από δύο γνωστές παρεμβάσεις απάντησε στο ερώτημα αν θα υπάρξει κάποια δομή: "έχουμε επιχείρηση κύριε, καταλάβατε;" Καμία διαφορά με την χα. Ίδια πρόσωπα ίδιες τακτικές ίδιες επαφές. Φωτογραφίες με κολλητούς του βέλο παροχή πληροφοριών σε γνωστό ραβίνο συκοφαντία ύβρεις μέσω διαδικτύου.

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος1/11/21 3:46 μ.μ.

      Ποιοι είναι ρε παιδιά αυτοί οι εθνοαρχικοί πρώτη φορά τα μαθαίνουμε όλα αυτά. Πρέπει να γραφτεί άρθρο με την ιστορία της αυτονομίας να μάθουμε και εμείς οι νεότεροι

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος1/11/21 5:36 μ.μ.

      Τελικά ισχύει το ότι έδωσε σε πασίγνωστο Εβραίο ραββίνο τα ονόματα των αυτόνομων ομάδων; Εγώ νόμιζα ήταν απλά φήμες.

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος1/11/21 8:28 μ.μ.

      Ανώνυμε 3:46 εκείνοι οι εθνοαναρχικοί ήταν εξαιρετικά παιδιά. Ποιοτικά και με μεγάλη προσφορά. Δεν αμφισβήτησα την παρουσία τους. Αποδίδω τα του καίσαρος τώ καίσαρι. Έκαναν τότε ένα λάθος που οδήγησε σε διάσπαση. Ανθρώπινο είναι. Επαναλαμβάνω ότι το ίδιο μεγάλο ήταν και το λάθος των εθνικοσοσιαλιστών που δεν κόψαμε τους υπάλληλους της δεξιάς από την αυτόνομη φάση. Όλοι είχαμε ευθύνη.

      Δεν θέλω να παραλείψω κάτι που θεωρώ σημαντικό. Υπήρχαν τότε κάποιοι που μας τα έλεγαν. Είχαν πιάσει το νόημα και είχαν καταλάβει τις παγίδες που έστηναν δεξιοί και εστιάτορες. Δυστυχώς δεν τους ακούσαμε. Ακούσαμε κάτι άλλους ηγετίσκους με πληθωρικές εμφανίσεις και λόγια γεμάτα φανφάρες. Στο τέλος φάνηκε ποιοι είχαν δίκιο.

      Διαγραφή
    18. Ανώνυμος2/11/21 5:09 μ.μ.

      Ο Ιανός είχε ανάμειξη στην όλη αυτή φάση ή εμφανίστηκε αργότερα;

      Διαγραφή
    19. Ανώνυμος3/11/21 10:36 π.μ.

      Ποιος Ιανός φίλε 5:09μμ. Αυτός και πολλά άλλα άτομα που το παίζουν τώρα οργανωτές της φάσης τότε ήταν άγνωστοι. Ο Ιανός ήταν στη νεολαία ΠΑΣΟΚ και δεν είχε καμία σχέση με το χώρο. Άλλα παιδάκια που κάνουν τους ηγέτες της φάλαγγας πήγαιναν στο δημοτικό. Ο ίδιος ο εστιάτορας είχε ένα δυο χρόνια παρουσία στο χώρο σαν γραμματέας του ξανθού διωγμένου υπαρχηγού της ΧΑ. Αυτοί κάνουν τους "σκληρούς ναζί" σήμερα. Οι χτεσινοί του χώρου.

      Διαγραφή
  8. Με ρωτας τι σταση εχω για την 28 και το Μεταξα; Διαβαζω και κατι αλλα σχόλια παρακατω και ειλικρινά απογοητευομαι. Η σταση μου, χωρις δευτερη σκεψη ειναι οτι θα πολεμησω με μανια τον εχθρο της πατριδας μου.Υπερανω ολων η Ελλας! Πραγματικα στεναχωρηθηκα πολυ με αυτα που διαβασα. Διολυσθαινεται σε "κομμουνισμο" και σιγουρα σε αντεθνικες θεσεις. Τι παει να πει, κακως ημασταν με τους συμμαχους;;; Και με ποιον να ειμαστε;; Με τον εχθρο που μας εδινε εκβιαστικα τελεσιγραφα; Ειμαι με το εθνος μου και πολεμω για αυτο...Εκ του αποτελέσματος σωστα πραξαμε! Οποιος διαφωνει, να αναστοχαστει! Αμεσα! Ειμαι πολιτικος στρατιωτης για την Ελλάδα. Οχι για την ιδεα που τυγχανει να εχω την ιδια με τον εχθρο. Μπορεί να θαυμαζω τους ηγετες και τους πολεμιστες του γερμανικου εθνικοσοσιαλισμου αλλα πιστεψτε με κυριοι, σε καιρους σαν του 1940 ανετα θα τους φυτευα μια σφαιρα στο κεφαλι. Οπως εκαναν και αυτοί στο εθνος μου. Παρατηρω "κομμουνισμο" στα σχόλια, και μαλλον φετιχισμο. Δεν ειναι δυνατον να συζητουμε αν έπρεπε να πολεμησουμε στο πλευρο των Γερμανών... Και οτι καναμε λαθος! Ειναι η ιδια ψυχολογικη κατασταση με τους κομμουνιστες που επιμενουν ακομα πως επρεπε να κερδισουν τον εμφυλιο γιατι θα ηταν καλυτερα. Επιστω την προσοχη αν θελετε να αυξηθουμε και να πληθυνουμε. Καλη σας ημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/10/21 1:50 μ.μ.

      Για τους εθνικιστές ότι δεν χωράει στα καλούπια της σκέψης της είναι κομμουνιζμός από την άλλη ο μεταφασιστής Έβολα έλεγε στην ιδέα αναγνωρίζω την πατρίδα μου εκεί είναι και η διαφορά το γη στενόμυαλου εθνικιστή από το ριζοσπαστικό πνεύμα ενός νεοφασίστα ή ενός εσ. Ακόμη χειρότερα για τους ακροδεξιούς η στρασσερική πλευρά είναι κομμουνιζμός ή μπολσεβικισμός δηλαδή αν είσαι υπέρ της τρίτης θέσης είσαι για τους κόκκινους ναζί και για τους ναζί κόκκινος. Τελικά η τρίτη θέση αν αντιστρέψουμε προς φρίκη των κολλημένων μπατριωτών το νόημα σε μια προκλητική παρανόηση είναι οι μπολσεβίκοι της δεξιάς με το πρώτο συνθετικό να είναι οι σοσιαλιστές και με τον δεύτερο η αυθεντική φασιστική ιδέα. Όρος που περιγράφει και ο Βενέρ σε σχετικό βιβλίο του.

      Διαγραφή
    2. Gr.Nationalist.Socialist31/10/21 3:40 μ.μ.

      Απο την στιγμή που το ελληνοϊταλικό σύμφωνο φιλίας του 1928, οι επόμενες κυβερνήσεις δεν την ανανέωσαν ήταν λογικό η Ιταλία του Μουσουλινη να θεωρούσε εχθρική την Ελλάδα

      Διαγραφή
    3. Ισως δυσκολευομαι να σας καταλαβω και δηλωνω ενοχος για αυτο. Ειδικα τον πρωτο 1.50μμ Ομως θα πω το εξης και θα κλεισω με αυτό. Οσο αναφορα τον gr nationalist socialist αδυνατο να καταλαβω διατι δικαιολογεις το Μουσολινι και την Ιταλία με αυτο που λες. Ας μας εβλεπαν οπως ηθελαν. Αυτοι ξεκινησαν. Οχι εμεις. Αυτοι λοιπον παραβιασαν την αλληλεγγύη της ιδεας αν θες. Στην οποια θα μου επιτρεψεις να μην πιστευω αναμεσα σε διαφορετικα εθνη. Παμε τωρα στον πρωτο φιλο. Αγαπητε η τρίτη θεση, κατα τη γνωμη μου εχει εφαρμογη σε εθνικο επιπεδο. Η διεθνοποιηση δεν εχει βαση πλην της ταυτισης συμφεροντων μεταξυ καποιων εθνων. Αν ενα τριτοθεσιτικο κρατος εχει αντίθετα συμφεροντα με ενα αλλο αντιστοιχο σαφως και θα είναι απεναντι. Ακομα και στις κομμουνιστικες χωρες που ειναι φυση διεθνιστες παρατηρηθηκε πολυ αυτό. Δεν δεχομαι το χαρακτηρισμο στενομυαλος διότι ειμαι ρεαλιστης. Για αυτο είμαι και εθνικιστης. Αντιθετως ειπα οτι διακρινω "κομμουνισμο" για δυο λογους. Πρωτον για την διεθνιστικη προσεγγιση του θεματος ακομα και εις βαρος του εθνους. Πρωτα το εθνος φιλε και μετα η τριτη θεση!!Δεν ειμαστε κομμουνιστες! Δευτερον η δημιουργια ενος φαντασιακου πλαισιου χαρακτηριζομενου απο ουτοπικες διαστασεις επισης ειναι ιδιον των ονειροβατων κομμουνιστων! Εμεις ειμαστε εθνικιστες αρα ρεαλιστες και πιστοι στην αληθεια της φυσης που ουτοπίες δεν χωράει. Τωρα πως εσυ το γυρισες στο Στρασσερ δεν καταλαβαινω. Δεν εχω προβλημα με το Στρασσερικο οικονομικο μοντελο αν και εχω σοβαρες επιφυλαξεις αλλα μη θεωρείται εαυτους εκλεκτους και ιδιαιτερους. Με σεβασμο!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος1/11/21 3:03 μ.μ.

      Unknown δεν είμαι κανένας από τους παραπάνω σχολιαστές. Για μην με μπερδέψεις με κάποιον το διευκρινίζω. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δυσκολεύομαι να σε καταλάβω. Δηλώνεις εθνικιστής και ρεαλιστής, εναντίον των ουτοπιών κλπ. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις διαβάσει τους μεγάλους θεωρητικούς της εθνικιστής ιδέας. Το έχεις κάνει; Εφόσον αυτοπροσδιορίζεσαι ως εθνικιστής θα ήθελα να μου πεις με ποιον θεωρητικό από εκείνους που εφηύραν τον όρο και από όσους τον έκαναν γνωστό αντιστοιχεί αυτό που πιστεύεις. Ποιος θεωρητικός, ποιος πολιτικός ποιος εθνικιστής είπε ότι εμείς πιστεύουμε στην αλήθεια του ρεαλισμού της φύσης και απορρίπτουμε την μεταφυσική; Έναν γνωστό καρνάβαλο της ελληνικής ναζιστικής ακροδεξιάς που λατρεύει τους Μογγόλους θυμάμαι να το λέει και κανένα άλλο. Κατηγορείς μάλιστα για κομμουνιστικές λογικές όσους δεν είναι ρεαλιστές. Τότε πρέπει να ήταν κομμουνιστές ο Γιαννόπουλος, ο Δραγούμης, ο Μπαρρές, ο Έβολα, για να μην κουράζω όλοι οι θεωρητικοί του χώρου. Τώρα που το σκέφτομαι κάποιους μου θυμίζει αυτός ο αφορισμός. Μόνο που εσύ τον υπαινίσσεσαι με διαφορετικό προσωπείο.

      Πρώτα το έθνος και μετά οι διεθνείς σχέσεις. Ναι. Έλα όμως που κάθε έθνος δημιουργεί και διεθνείς σχέσεις εφόσον δε ζει μόνο του στο διάστημα αλλά σε ηπείρους κατοικημένες από άλλα έθνη. Με ποια έθνη θα κάνει συμμαχίες; Με αυτά που έχει κοινά συμφέροντα και με αυτά που έχει κοινές ιδεολογικές αρχές. Ανάλογα την περίπτωση η ισορροπία πηγαίνει μια από εδώ και μια από εκεί. Το πολίτευμα Μεταξά προσπάθησε να έχει ήπια σχέση με τους δυτικούς, που στο θέμα των Δωδεκανήσων είχαμε κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα και με τον άξονα που είχε παρόμοιες ιδεολογικές αρχές. Συμφωνώ ότι ο Μουσολίνι τα γκρέμισε όλα. Το ίδιο θα πρέπει να πούμε όμως και για τους δυτικούς σε όλη την μεταπολεμική ιστορία. Από τον πόλεμο έχουν περάσει εκατό χρόνια. Για τους δυτικούς καπιταλιστές που πάνε κόντρα στα συμφέροντα μας από το 1945 και μετά δεν θα μιλήσουμε; Ακόμα για τον μεσοπόλεμο θα διαφωνούμε.

      Διαγραφή
    5. Σεβασμό στην διαφορετική άποψη από την στιγμή που τηρείς τους κανόνες στην φόρμα σχολίων.

      Διαγραφή
    6. Δεν θελω να δημιουργησω έριδες. Μια κουβεντα κανουμε με σεβασμο και αυτο θελω να το ξεκαθαρισω απο μέρους μου. Αλλωστε ο καθενας ειναι προσωπικοτητα ξεχωριστη με δικη του γνωμη. Δηλωνω οτι δεν εχω καποιον θεωρητικο της ιδεας ως φάρο να ακολουθω και προτεινω το ιδιο και για εσας. Επισης εκτιμω οτι η μεταφυσικη διασταση ειναι μαλλον εργαλειο για την ενισχυση της πίστης και της ψυχικης και συναισθηματικης εντασης και τίποτε αλλο. Ειναι περισσότερο για τους στρατιωτες παρα για τους ηγετες.Κλεινει τα ματια παρά τα ανοιγει. Σαφως αντιλαμβάνομαι τον εθνικισμο ως ρεαλιστικη προσεγγιση καθως βασιζεται στη βιολογικη πραγματικοτητα. Μια βιολογικη πραγματικοτητα οπου δεν υπαρχει ισότητα, οπου ο δυνατος επιβιωνει και επιβαλει αν θες τη θεληση του. Η ουσια αυτη δεν αλλαζει στη ζωη, μονο ο τροπος. Το θεμα της ουτοπιας ας το παραμερισουμε διοτι δεν φτανει μια αραδα για να το καλυψουμε. Προσωπικά την απορρίπτω ως κινητήριο δυναμη μιας ιδεας. Δεν συναδει με την βιολογικη πραγματικοτητα. Μονο με τα ονειρα Ισως μου δωθει η ευκαιρία αλλη φορα να επεκταθω. Τέλος μάταιο ειναι να διαφωνουμε για τον μεσοπολεμο. Η ιστορία εδειξε αν η Ελλας επραξε σωστά η όχι και η αναμοχλευση μαλλον δεν εχει καμία ουσια. Παμε Στο σημερα λοιπον και στον καπιταλιστικο δυτικο κοσμο. Εκτιμω οτι πρωτα και κύρια την ευθυνη για τη χωρα μας την εχουμε εμεις οι ιδιοι. Δεν θα αλλαξει τίποτα, ειτε πας με την Ρωσία, ειτε μονος σου, ειτε, ειτε, αν δεν φροντισουμε σωστα εμεις τα του οικου μας. Απαιτείται ηγεσία λοιπον και μαλιστα ανιδιοτελης το δυνατοτερον. Ουτε δουλειες θα φυτρωσουν, ουτε τα μεροκαματα θα αναιβουν αλλαζοντας στρατηγικα πορεία στη διεθνη σκακιερα. Τελος προτείνω να γινουμε προσωπικοτητες και οχι πιστοι ακολουθοι θεωρητικων ή προσωπικοτητων παλαιοτερων και νεων. Να ειμαστε εμεις προσωπικοτητες ξεχωριστες! Ειδάλλως ας μη μιλουμε για αυτονομια. Με εκτίμηση.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος2/11/21 9:16 μ.μ.

      Αγαπητέ Unknown για να υιοθετούμε μια ιδεολογία σημαίνει ότι προσανατολιζόμαστε σε ένα πεδίο που είναι (και) έξω από το εγώ μας. Ο ίδιος ο όρος το λέει. Οι ιδέες υπάρχουν και πέρα από την προσωπικότητά μας, όποιες και αν είναι αυτές.
      Το να είμαστε προσωπικότητες επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια που προκύπτει από την τριβή μας με τις ιδέες και με τα ιστορικά πεδία στα οποία γονιμοποιούνται. Αν μείνουμε μόνο στο εγώ πάμε σε μια μορφή φιλελευθερισμού Θα μπορούσε να είναι και πατριωτική υπό κάποιες προϋποθέσεις αυτή η εκδοχή του φιλελευθερισμού αλλά σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό. Η βιολογική πραγματικότητα δεν αποκλείει την μεταφυσική, ούτε την υπαρξιακή βουλησιοκρατία, ούτε τίποτε άλλο.
      Κυρίως η βιολογική πραγματικότητα απέχει πολύ από το να έχει σχέση με την πολιτική. Αν ερμηνεύουμε τα πολιτικά φαινόμενα με όρους βιολογίας αφήνουμε ένα χαοτικό κενό που γεμίζει μόνο με αντιφάσεις. Η βιολογική πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει τη βάση σωστών απαντήσεων σε μικροβιολογικές, σε ανατομικές/ορθοπεδικές και σε άλλες ιατρικές ή επιστημονικές εξετάσεις. Μόνη της να προϋποθέσει πολιτική ιδεολογία είναι δύσκολο.
      Πέρα από αυτό ο τρόπος που υιοθετείς τη σημασία της βιολογικής πραγματικότητας δείχνει ότι έχεις ιδεολογικοποιήσει την ερμηνεία της. Όσο και αν δεν φαίνεται και εσύ στην ουσία αναπαράγεις την ιδεολογία ή μέρος της ιδεολογίας κάποιων παλιότερων διανοητών, κομμάτων, προπαγανδιστών κλπ. Προφανώς και καλά κάνεις και δεν τα γράφω αυτά για να διαφωνήσουμε. Χρειάζεται όμως να αποσαφηνίζονται κάποια πράγματα και να γνωρίζουμε τα όρια των επιχειρημάτων μας.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος3/11/21 3:23 μ.μ.

      Εντάξει ρε Unknown είπαμε να είμαστε αυτόνομοι όχι χαοτικοί. Ναι στην ελευθερία της ατομικής πρωτοβουλίας στη δράση του καθενός μας στο κίνημα. Όχι δογματικά στημένη κάθετη ιεραρχία. Να αποφύγουμε τα καραγκιοζιλίκια της Χρυσής Αυγής με τους χαλίφιδες φυρερίσκους θέλουμε. Όχι να επιτρέψουμε στον καθένα να ερμηνεύει όπως του καπνίσει τις ιδεολογικές μας αρχές. Έχει διαφορά το ένα από το άλλο.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος3/11/21 6:12 μ.μ.

      Προσωπικως συμφωνω και επαυξανω με την προσεγγιση του φιλου unknown. Νομιζω ο evola ελεγε οτι ο ε/σ δεν ειναι τιποτε αλλο παρα η αντανακλαση της συμπαντικης πραγματικοτητας. Και ετσι ειναι. Τα θεμελιωδη αξιωματα του ε/σ απορρεουν απο τον σεβασμο στην φυσικη νομοτελεια και στους νομους της υλης. Η πιστη στην φυλετικη καθαροτητα, στην ατομικη εξελιξη,στις παραδοσιοκρατικες δομες απορρεουν απο τον σεβασμο μας στους φυσικους νομους που η θεια προνοια εχει θεσπισει. Επι παραδειγματι ειμαστε υπερ των θεσμων του γαμου των ετεροφυλοφιλων και της οικογενειας οχι γιατι αποτελουν καποια παραδοσιοκρατικα κοινωνικα στερεοτυπα (οπως λενε οι liberals και οι μαρξιστες) αλλα γιατι αποτελουν εννοιες επιφαινομενες της φυσικης ανθρωπινης εξελιξης. Υπο αυτην την ευρεια εννοια σαφως και ειμαστε υλιστες. Λενε πολλοι οτι η υλη αντιμαχεται το πνευμα. Ναι αλλα και το πνευμα απο την υλη δεν αφετηριαζει? Μια πνευματικη λειτουργεια δεν ειναι μια εγκεφαλικη λειτουργια δηλ μια λειτουργια της υλης? Το οτι ειμαστε υλιστες δεν σημαινει οτι δεν ειμαστε ρομαντικοι. Ρομαντισμος για μενα δεν ειναι η περιφρονηση των υλικων αγαθων αλλα η συνεπεια και κυριως η ανιδιοτελεια. Να δινεις τα παντα για τα πιστευω σου χωρις να περιμενεις το οποιοδηποτε ανταλλαγμα. Πιστευω ενα παραδειγμα ρομαντικου υλιστη ηταν ο ποιητης και αεροπορος ντ ανουντσιο. Λατρης της καλης ζωης, των σαρκικων απολαυσεων, της κοκαινης αλλα συναμα και οραματιστης της επανασυστασης της ελληνορωμαικης αυτοκρατοριας.Ο ακρατος υλισμος του δεν τον εμποδισε σε καμια περιπτωση να κανει την πτηση πανω απο την βιεννη και αργοτερα να καταλαβει με τους βερσαλιερους του το φιουμε και να αυτοανακυρηχθει δικτατορας δημιουργωντας το δικο του δουκατο. Οσον αφορα το κομματι της μεταφυσικης πιστευω οτι αυτη δεν ειναι ασυμβατη προς την ε/σ κοσμοθεωρια. Ο σαρκικος μας βιος δεν ειναι παρα ενα σχολειο για την πραγματικη μας υποσταση ωστε αυτη να ανελθει στην οντολογικη πυραμιδα. Το εαν θα περασουμε επιτυχως αυτο το σχολειο η θα μεινουμε μετεξεταστεοι (οποτε αυτο σημαινει νεα επανενσαρκωση) εξαρταται απο το ποσο εχουμε διαγει ενα βιο που θα σεβεται τους νομους της φυσης και το εργο της θειας προνειας. Εν ολιγοις η πιστη στις αξιες του ε/σ ειναι αυτη που θα οδηγησει και στην ανελιξη της μεταφυσικης μας υποστασης.

      STORM WOLF

      Διαγραφή
    10. Αγαπητε 9.16 μμ η απαντηση σας δειχνει σκεπρομενο αυομε με καλλιέργεια και σεβασμό. Ευχαριστω για τον κοπο που μπηκατε για να σχολιασετε. Πιστεψτε με ειλικρινως πως οτι γραφω ειναι αποκοιημα της δικης μου σκεψης και αντιληψης και οχι αναπαραγωγη. Τυχον ομοιοτητες μαλλον τυχαιες ειναι αν και πρεπει να συνυπολογισετε πως είμαστε κοντα καθως βρισκομαστε αυτονομα μεν, στο ιδιο μετεριζι. Δεν θα αντιπαρατεθω στα περι βιολογικης πραγματικοτητας και μεταφυσικης. Συμφωνω πως το ενα δεν αποκλειει το αλλο, επισημαινω ομως πως η πραγματικοτητα ειναι αμειλικτη.Η ισχυς και ο βηχας δεν κρυβονται. Διοτι περι αυτου πρόκειται η αναφορα μου στην φυσικη ταξη. Επισης φιλελευθερισμος και εθνικισμος ειναι πιο κοντα απο οτι φανταζεσαι υπο την εννοια οτι η ελευθερια ειναι το υπερτατο αγαθο για το ατομο και την κοινοτητα ταυτόχρονα. Ο εθνικισμος δεν "εκμηδενιζει" το ατομο οπως ο κομμουνισμος. Το θετει ομως προ των ευθυνων του απεναντι στην κοινοτητα. Παραχωρει δικαιωμα στην ιδιοκτησια οσο αυτη δεν στρέφεται εναντια στην κοινοτητα και αλλα. Αλλωστε περι ελευθεριας γινεται ο αγωνας. Αν σφαλω παρακαλω να με διορθωσετε. Τελος παντων, λεπτομέρειες ειναι αυτα. Η ιστορία ξεκινησε με το ζητημα αν η Ελλας ορθως επραξε στο Β παγκοσμιο και καταληξαμε εδω. Δεν γνωριζω την αποψη σας, αλλα τελικα δεν ειναι καποια πραγματα αυτονοητα απο οτι καταλαβαινω. Δυστυχως! Απαντωντας στο δευτερο φιλο... Δεν αντιλαμβανοναι τι εννοεις ιδεολογικες μας αρχες και κατα το δοκουν ερμηνεία απο τον καθε ενα. Ποιες είναι αυτες οι αρχες που εσυ διαφυλαττεις και εγω παρερμηνευω; εσυ αυτοχαρακτηριζεσαι με ενα τροπο εγω με ενα αλλο αλλα και οι δυο κοντα!! Ιδου το ατομο, ιδου και η κοινοτητα. Τελος συμφωνω στα περι Χρυσης Αυγης.

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος4/11/21 3:03 μ.μ.

      Storm wolf δεν έλεγε αυτό ο Έβολα. Ο τρόπος με τον οποίο ερμήνευε την έννοια που εσύ αποκαλείς συμπαντική πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που αποκαλείς νόμους της φυσικής νομοτέλειας. Οι νόμοι της φυσικής νομοτέλειας στη σκέψη του Έβολα δεν γίνονται αντιληπτοί με τη λογική μεθοδολογία του θετικού επιστήμονα. Γίνονται αντιληπτοί με μια εσωτερική πνευματική δύναμη. Το σύμπαν του Έβολα δεν είναι ένας ορθολογικά μηχανικός κόσμος φυσικών νόμων, όπως νομίζουν οι φυσικοί επιστήμονες, αλλά ένα ενιαίο σύστημα που περιλαμβάνει μια βαθύτερη πνευματική ουσία και μια -αφανή στις εξωτερικές δυνάμεις της λογικής ή των αισθήσεων αλλά υπαρκτή- συμπαντική ιεράρχηση των πραγμάτων. Είναι βαθιά μεταφυσική και πλατωνική η σκέψη του Έβολα.

      Επίσης και για τον υλισμό ως φιλοσοφικό σύστημα ή τον Ρομαντισμό οι ερμηνείες είναι πολύ διαφορετικές από τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι λέξεις στην καθημερινή γλώσσα. Άλλο η καθημερινή γλώσσα άλλο η ιδεολογική ορολογία. Μην τα μπερδεύουμε.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος4/11/21 5:49 μ.μ.

      Storm Wolf πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι σημαίνει υλισμός και τις ιδεαλισμός. Υλισμός δεν είναι η αποδοχή της ύλης αλλά η τοποθέτηση της ως πρωταρχικό κανόνα του σύμπαντος και ως κινητήριο δύναμη της ιστορίας. Ο ιδεαλισμός με λίγα λόγια αποδέχεται την ευθύτητα του ανθρώπου επί των πραγμάτων και την βουλησιοκρατία. Όταν είσαι λοιπόν υλιστής πιστεύεις ότι η ύλη υπερέχει και αυτή σε καθορίζει. Δες τον διαλεκτικό υλισμό του μαρξισμού και τον φιλελεύθερο κομφορμισμό. Όταν λοιπόν λες ότι είμαστε υλιστές αποδέχεσαι τον τακτικισμό της ακροδεξιάς να υποθέσω αφού οι νόμοι της ύλης είναι αδιαπέραστοι; Αποδέχεσαι την περιφρόνηση κάθε ανώτερης αξίας, κάθε αρχέτυπου και υιοθετείς την σημερινή μικροαστική ζωή; Δηλαδή ένα υλιστικό εθνικό καθεστώς τι θα κάνει απλώς θα διαιωνίσει την σημερινή σαπίλα με εθνικό μανδύα; Προσέχετε τι λέτε αν δεν ξέρετε τους όρους. Ρομαντισμός και υλισμός δεν συνδυάζονται διότι απλούστατα ο ρομαντισμός έχει ως αναπόσπαστο στοιχείο την βουλησιαρχία (βολαμενταρισμός) που είναι καθαρός ιδεαλισμός δηλαδή υπέροχη του ανθρώπου έναντι των πραγμάτων και προσεγγίζει μεταφυσικά την καθημερινότητα αναζητώντας υπερβατικά αρχέτυπα. Ο Ντ' Ανούντσιο όπως και ο Δραγούμης ήταν κλασσικό παράδειγμα ρομαντικού εγωιστή που όμως πάντα είχε οργανική αντίληψη για την ζωή. Ο ρομαντικός εγωισμός που ξεκινάει από τον Νίτσε αντιπροσωπεύει ανθρώπους που αρνούνται να συμβιβαστούν και να ζήσουν με τις κυριαρχίες νόρμες μιας κοινωνίας αλλά ακολουθούν τον δικό τους μοναρχικό δρόμο πιστοί στις αξίες τους και τα ιδανικά τους. Ακόμη και αυτή τη λατρεία για τις απολαύσεις της ζωής και τις γυναίκες την οποία είχε ο Ντ' Ανούντσιο μπορούμε να την ερμηνεύσουμε ως ιδεαλισμό αφού είναι μια συμπεριφορά που απορρίπτει την αστική ηθική των πολλών και αδιαφορεί πλήρως για την γνώμη των άλλων. Μια συμπεριφορά που αρμόζει μόνο σε λίγους ικανούς να την διαχειριστούν και όχι σε όλους γιατί θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Πάντως να αναφέρω ότι και ο Ερνστ Ρεμ για ιδεαλισμό μιλούσε επειδή είναι ένας γνωστό σαιτ που γράφει κάτι τέτοια.

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος4/11/21 5:54 μ.μ.

      Unknown που συγγενεύει ρε φίλε ο φιλελευθερισμός με τον εθνικισμό; Ο φιλελευθερισμός έχει ως επίκεντρο το άτομο, ο εθνικισμός την κοινότητα. Ο φιλελευθερισμός αντιλαμβάνεται το άτομο ως ξεκρέμαστο ον το οποίο συναναστρέφεται με άλλα άτομα λόγω ανάγκης και αυτή η ανάγκη συναναστροφής δημιουργεί κοινότητα. Ο εθνικισμός αντιλαμβάνεται το άτομο ως οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα του συλλογικού οργανισμού και το θεωρεί δεσμευμένο ως προς αυτήν μέσω των προγόνων και όσων θα ακολουθήσουν. Γη και Νεκροί που έλεγε ο Μπάρρες, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι οι νεκροί που έλεγε ο Παλαμάς.

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος4/11/21 8:20 μ.μ.

      φίλε unknown, o 9:16 είμαι και πάλι. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση έχει όπως περιέγραψε ο σχολιαστής 5:54 μμ. Ασφαλώς έχεις δίκιο ότι ο εθνικισμός δεν εκμηδενίζει την ατομικότητα. Αντιθέτως επιδιώκει να την καταστήσει κυρίαρχο του εαυτού της ώστε να γίνει πρόσωπο και να υπερβεί την κατάσταση του "ατόμου".

      Στη φράση που αναφέρεις "Παραχωρει δικαιωμα στην ιδιοκτησια οσο αυτη δεν στρέφεται εναντια στην κοινοτητα" υιοθετείς μια από τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης πολιτικής θεωρίας η οποία είναι όχι μόνο διαφορετική αλλά και αντίθετη από τη θεωρία του εθνικισμού. Ο φιλελευθερισμός μιλά για ατομικά δικαιώματα γιατί βασίζεται στην πολιτική ανθρωπολογία του ατομικισμού όπου θεωρεί ως φυσική κατάσταση του ανθρώπου την ατομική μοναχικότητα και τη συγκρότηση κοινωνιών ως προιόν ανάγκης (άρα τεχνητό κατσκεύασμα που οικοδομείται βάσει ένός κοινωνικού συμβολαίου). Αντίθτεα ο εθνικισμός θεωρεί ότι η κοινότητα υπάρχει εξαρχής και ότι ο άνθρωπος είναι εκ της γεννετικής του κατασκευής κοινωνικό ον (πλασμένος από και προορισμένος να ζήσει σε κοινότητες). Άρα η ελευθερία του δεν είναι αποτέλεσμα αθροίσματος νομικών δικαιωμάτων ή θεσμικών παροχών ατομικής ελευθερίας κινήσεων, όπως στον φιλελευθερισμό. Ελευθερία του εθνικισμού αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αφομοίωση και ανάδειξη των υπερ-ατομικών γνωρισμάτων της εθνικής κοινότητας βάσει ιδιαίτερου τρόπου του κάθε προσώπου.

      Η ιδιοκτησία ασφαλώς επιτρέπεται αλλά στον φιλελευθερισμό γίνεται νοητή ως υλικό στοιχείο εκμετάλλευσης προκειμένου να επιτευχθεί μια καλύτερη ζωή. Στον εθνικισμό γίνεται νοητή ως συνδυασμός του υλικού στοιχείου που ενδύεται με συναισθηματική φόρτιση. Για τον φιλελεύθερο ένα σπίτι ή ένα χωράφι που κληρονόμησε από τους γονείς του είναι ένα υλικό απόθεμα που οφείλει να χρησιμοποιήσει παραγωγικά προκειμένου να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό για τη ζωή του. Για τον εθνικιστή είναι και αυτό, αλλά είναι και ένα στοιχείο που τον συνδέει συναισθηματικά και νοητικά με τους προγόνους, με τη μνήμη των περασμένων, με την συνέχεια των γενεών του έθνους στον χρόνο. Στον εθνικισμό η ιδιοκτησία είναι στην κατοχή μας αλλά όχι αποκλεισικά δική μας. Είναι καρπός των προγόνων που δανεινιζόμαστε από τους απογόνους μας, ακόμα και αν αυτοί είναι αγέννητοι. Το ίδιο και οτιδήποτε αποκτάμε αγοράζοντας (και όχι κληρονομώντας) το. Είναι στοιχείο επενδυμένο με άυλες αλλά υπαρκτές δυνάμεις, όπως το συναίσθημα, ο μόχθος για να αγοραστεί κλπ.

      Αυτές οι διαφορές προϋποθέτουν μια τελείως διαφορετική ιδεολογία για τον δημόσιο βίο και την οικονομία ανάμεσα στους εθνικιστές και τους φιλελεύθερους (πχ είναι συμβατό με την ιδεολογία ενός εθνικιστή να αρνηθεί μια καλή προσφορά πώλησης ενός αντικειμένου για συναισθηματικούς λόγους. Είναι ο λεγόμενος "ανορθολογισμός"του εθνικισμού αυτός. Μπορεί το ίδιο να πράξει και ένας φιλελεύθερος ή ένας μαρξιστής. Ωστόσο γαι τον εθνικιστή είναι κάτι σαν επιταγή καταστατικής ιδεολογικής αρχής. Ενώ για τους άλλους δύο μια προσωπική υπέρβαση των δεδομένων της καθημερινότητάς τους).

      Απολογούμαι για το δασκαλίστικο ύφος. Αλλά θεωρώ καλό να διευκρινίζονται τέτοιες ιδεολογικές τομές.

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος5/11/21 4:31 μ.μ.

      Φιλε 8:20 μην απολογεισαι καθολου. Εθεσες στην απολυτως σωστη βαση πως εμεις οι ε/σ αντιλαμβανομαστε την αποδεκτη απο εμας εννοια της ιδιοκτησιας. Βεβαια ολος αυτος ο διαλογος, που αναδυκνυει την ποιοτικη σκεψη του αυτονομου χωρου, ειναι συναμα και "δυσκολος" γιατι μπορουν να υπαρξουν παρερμηνειες και παρεξηγησεις. Επι της ουσιας δεν θα διαφωνησω με τα οσα γραφτηκαν παραπανω ωστοσο θα επιμεινω πως η βαση της σοσιαλιστικης μας συνειδησης ειναι η υλιστικη θεωρηση των πραγματων. Καλως η κακως ο κοσμος που ζουμε ειναι υλικος (δεν ζουμε παραλληλα σε καποια αλλη διασταση) οποτε καθε τι που αφορα την υπαρξη μας εχει ως σημειο αναφορας την υλη. Το οτι αγωνιζομαστε για να αποκτησει το προλεταριατο ενα καλυτερο βιοτικο επιπεδο σαφως και ειναι στοχος καθαρα υλιστικος. Και θα τολμουσα να πω οτι σε αυτο το κομματι ο ιδεαλισμος εχει χρησιμοποιηθει κουτοπονηρα απο την ακρα δεξια ως ενα ναρκωτικο παραισθησιογονο που θα αποπροσανατολισει το προλεταριατο απο τα δικαια αιτηματα του. Το "την ελλαδα θελουμε και ας τρωγομεν πετρες" του ανυπερβλητου ευαγορα το εχουν καπηλευτει οι διαφοροι φαηλοκαρατζαφερηδες για να καταστειλουν υποσυνειδητα το οποιο επαναστατικο,εναντι της πλουτοκρατιας, πνευμα των εθνικα σκεπτομενων ελληνων εργατων. Ο πολεμος που εχουμε κυρηξει οι ε/σ εναντιον του καπιταλισμου δεν ειναι ενας πολεμος εναντιον της υλης αλλα ενας πολεμος εναντια στο αδικο. Αντιμαχομαστε τον κεφαλαιοκρατη οχι επειδη ειχε την ικανοτητα να αποκτησει τον πλουτο αλλα γιατι καρπωθηκε την υπεραξια των εργαζομενων του για να τον δημιουργησει. Σαφως η φυση εχει αποφασισει οτι δεν εχουμε ολοι τις ιδιες δεξιοτητες και τις ιδιες ικανοτητες και αυτο ειναι κατι που πρεπει να αποτυπωνεται στην κοινωνικη διαστρωματωση. Ομως η υλιστικη-σοσιαλιστικη προσεγγιση των πραγματων επιβαλλει να μην υπαρχει αυτη η διαστρωματωση οσον αφορα την φυση της εργασιας που εκτελει καποιος ειτε αυτος ειναι θεωρητικος επιστημονας ειτε χειρωνακτας τεχνιτης και εργατης. Απο εκει και περα σαφως δεν διαφωνω οτι η γενεσιουργος ουσια του ιδεαλισμου ειναι ο υπερβατισμος που εκκινει απο την μη αντιδραστικη αμφισβητητηση της καθεστηκυιας ταξης, και οτι αυτος ειναι πραγματι προνομιο λιγων πεφωτισμενων ανθρωπων. Ομως σε καμια περιπτωση το γεγονος αυτο δεν καθιστα τον ιδεαλισμο αντιυλιστικο. Επισης εαν θελουμε να δουμε το ε/σ κινημα να γινεται μαζικο, τοτε ειμαστε υποχρεωμενοι να συνυπαρξουμε και με συναγωνιστες που θα εχουν διαφορετικη ιδιοσυγκρασια και κουλτουρα απο εμας. Προσωπικα το οτι ειμαι οπαδος του λιτου εως και ασκητικου βιου δεν θα με εμποδισει να συλλειτουργησω πολιτικα με εναν συναγωνιστη μπον βιβερ αστό με την προυποθεση σαφως οτι αποδεχεται τα θεμελιωδη προταγματα της πολιτικης μας πιστης. Ετσι το αισθανομαι εγω. Επειδη εγινε αναφορα στον ιδεαλισμο του ρεμ προσωπικως πιστευω οτι αυτος δεν ηταν τοσο αντιυλιστικος οσο κυριως αντιγραφειοκρατικος που εξυψωνε το ιδανικο της συνεχους δρασης. Να σημειωσω και εγω οτι με αυτα που γραφω δεν θελω να παραστησω τον ινστρουχτορα. Απλα παρουσιαζω μια προσωπικη οπτικη για το πως αντιλαμβανομαι την θεικη ιδεολογια του εθνικοσοσιαλισμου.

      STORM WOLF

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος5/11/21 8:53 μ.μ.

      Γεια σου και σε σένα Storm Wolf. Ο 9:16 είμαι ξανά. Συμφωνώ απόλυτα για την ακροδεξιά σπέκουλα σε ιδεαλιστικές προσεγγίσεις. Πάντως αυτό δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Σίγουρα αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση των υλικών όρων αναπαραγωγής μια αξιοπρεπούς ζωής ως εργαζόμενοι ή άνεργοι. Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς υλισμός. Δεν είναι υλισμός τουλάχιστον με φιλοσοφικούς όρους. Αν το αποκαλείς υλισμό υιοθετώντας τον όρο με την καθημερινή του σημασία, εντάξει. Αυτό είναι άλλο πράγμα.

      Επίσης, ναι μεν δεν ζούμε σε κάποιο παράλληλο σύμπαν και πράγματι ζούμε στην υλική και ιστορική μας καθημερινότητα. Αλλά εφόσον εστιάζουμε στο έθνος, αποδεχόμενοι ότι είναι μια κοινότητα ζωντανών, νεκρών και αγέννητων, είμαστε εκ των πραγμάτων και αυτομάτως στη σφαίρα της μεταφυσικής φιλοσοφίας. Οι νεκροί και οι αγέννητοι δεν έχουν υλική υπόσταση. Είναι όμως υπαρκτοί ως δυνάμεις διαμόρφωσης της ιδεολογίας μας.
      Αν αποδεχόμασταν το έθνος ως κοινότητα μόνο των ζωντανών, θα περιοριζόμασταν στην φυσιοκεντρικά υλιστική ερμηνεία του έθνους με τους όρους τους φιλελευθερισμού (κοινωνικό συμβόλαιο). Ένα "έθνος" του παρόντος μπορεί να αλλάξει κουλτούρα, νόμους, ακόμα και υπηκοότητες. Είναι μεταβλητό. Εφόσον εμείς απορρίπτουμε την φυσικοκρατική προσέγγιση του έθνους που υιοθέτησε ο Διαφωτισμός και πάμε στη ρομαντική εκδοχή της κοινότητας ζωντανών-νεκρών-αγέννητων, είμαστε αυτομάτως μέσα στο πεδίο της μεταφυσικής.
      Αυτό δεν αναιρεί βέβαια την διεκδίκηση καλύτερων όρων υλικής ζωής. Η πολιτική είναι μια μάχη του παρόντος. Η πολιτική μας πρακτική-στρατηγική περιλαμβάνει στοχεύσεις βελτίωσης των ιστορικών και υλικών όρων ζωής, πράγματι. Αλλά αυτό δεν είναι ιδεολογία. Είναι πολιτική πράξη-δράση-στρατηγική. Η ιδεολογική μας απαρχή είναι κάτι άλλο και έχει μεταφυσικό (ακόμα και ιδεαλιστικό) υπόβαθρο, εφόσον εκκινά από τη ρομαντική εννοιολόγηση του έθνους.

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος8/11/21 11:25 π.μ.

      Κύριε 9:16 πείτε μου ότι είστε ο Αρ.Ηρ.Κ. Μόνο ένας συναγωνιστής με τη γνώση σας μπορεί να εμβαθύνει σε τέτοιες λεπτομέρειες.

      Διαγραφή
  9. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα βιβλία του Αννίβα Βελιάδη για τον Μεταξά και τον Χίτλερ σημαντική έρευνα αντικειμενική κριτική σοβαρή ενδοσκόπηση στα γεγονότα. Και κάτι άλλο. Στα αρχεία του μουσείου Μπενάκη υπάρχουν δεκάδες κιβώτια με τα άγνωστα αρχεία του Μεταξά. Και οι θαυμαστές του και οι πολέμιοι του ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν να δουν τι πραγματικά γράφουν εκεί μέσα για πριν τον πόλεμο και τις συνθήκες της εποχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/11/21 4:09 μ.μ.

    Κάποιοι μας δουλεύουν εδώ μέσα και άρχισαν να θυμούνται ιστορίες για αγρίους και να επιρρίπτουν ευθύνες στους εθνοαναρχικούς ότι και καλά σμπαράλιασαν την αυτόνομη φάση επειδή κάποιοι δεν μπορούσαν να αποτινάξουν ακροδεξιά κολλήματα. Και τώρα που το σκέφτομαι ο Μαύρος Κρίνος στα τόσα χρόνια δεν έχει ανεβάσει ένα άρθρο εναντίον του εστιατορίου ούτε των πρώην μαθητευόμενων του μόνο να πετάει σποντίτσες ξέρει και να το παίζει υπεράνω εν είδει κάλπικης ενότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον διαβάζεις μκ τον τελευταίο χρόνο και τα λες αυτά. Ρίξε ματιά στα άρθρα στην ετικέτα έναντια στην ακροδεξιά μήπως και αλλάξεις άποψη για μάγειρες εστιατόρια κ.α. δεν θα γραφτεί στα σχόλια τίποτα το οποίο δεν πρέπει και είναι τροφή στην αντιφα και τις υπηρεσίες του κράτους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/11/21 5:37 μ.μ.

      4:09 διχαστικό ανώνυμο τρολλακι πρέπει να είσαι εσύ

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος1/11/21 4:34 μ.μ.

    Φιλε unknown εισαι λαθος. Η 28η δεν ειναι δικη μας επετειος. Το alors c'est la guerre στον γκρατσι το ειπε η μαφια του παλαιρετ, του μπαλφουρ και του διακου δια μεσω του μπαρμπα γιαννη. Στην πινδο χαθηκε αδικα ο ανθος της ελληνικης κοινωνιας για την π...α την αγγλια και πισω εμειναν οι μαυραγοριτες, οι δοσιλογοι και οι κκεδες. Ολη η σαββουρα δηλαδη. Εγω και την επανασταση του 21 αποτυχημενη την θεωρω γιατι δεν ηταν καρμποναρικη- εθνικοσοσιαλιστικη. Εσφαξε η κλεφτουρια τους αγαδες και τους μπεηδες και αφησε αλωβητους τους κοτζαμπασηδες και τους φαναριωτες. Η διακυρηξη του υψηλαντη "μαχου υπερ πιστεως και πατριδος" επρεπε να ειναι "μαχου υπερ πιστεως, πατριδος και λαου". Οσον αφορα τις εκτελεσεις επι κατοχης ασφαλως αδικα τα αντιποινα σε καλαβρυτα διστομο, βιαννο, δικαιοτατα σε κοκκινια και μονοδενδρι λακωνιας.Τις προαλλες ειδα μια αφισα του ψευτοκκε που εγραφε οτι οι φασιστες ειμαστε οργανα των καπιταλιστων. Το λενε αυτο αυτοι οι λεχριτες που ειναι η σπορα των ελασιτων, χαφιεδων της SOE, που ταιζονταν απο τις αγγλικες λιρες του κλεμμενου ελληνικου χρυσου. Αυτοι που το 89 συνεργαστηκαν με τον δρακουμελ, την προσωποποιηση του πιο χυδαιου καπιταλισμου. Η κοκκινη αυτη αφισα εγραφε επισης για εξοδο απο εε και νατο, 35ωρο και κρατικοποιηση βαριας βιομηχανιας. Και αντι στο κατω μερος να γραφει ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ και να εχει το σπαθοσφυρο εγραφε κκε και ειχε το σφυροδρεπανο. Αυτο ειναι το διαχρονικο μας εγκλημα, οτι επιτρεψαμε στους λεχριτες να καπηλευονται τις ιερες ιδεες του σοσιαλισμου.

    STORM WOLF

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.