Βιβλιοπαρουσίαση: Ένας επικίνδυνος νους - η επίδραση του Καρλ Σμιτ στον ευρωπαϊκό μεταπολεμικό στοχασμό

Από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ο Καρλ Σμιτ (1888 - 1985), ο αποκαλούμενος "νομικός του Γ΄ Ράιχ", μπορεί να έχει προκαλέσει αποστροφή σε κάποιους κύκλους, έχει όμως ασκήσει σε πολλούς σύγχρονούς του, αλλά και μεταγενέστερους διανοούμενους, και την ανάποδη όψη της: τη γοητεία.

Ο Jan - Werner Muller ανιχνεύει τα όρια της επίδρασης των θεωριών του Σμιτ σε όλο το φάσμα του πολιτικού στοχασμού της μεταπολεμικής Ευρώπης: από τη Δεξιά και την άκρα Δεξιά (αναμενόμενο), ως την άκρα Αριστερά (εκ πρώτης όψεως, παράδοξο).

 Παρακολουθώντας, με ένα γλαφυρό κείμενο, την προσωπική διαδρομή του Καρλ Σμιτ, εντοπίζει και αναλύει διεξοδικά τις ενίοτε επικίνδυνες συνέπειες των ιδεών αυτού του επιφανέστερου πολεμίου του φιλελευθερισμού. 

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

 

21 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/6/22 3:29 μ.μ.

    Είναι καλό; Το έχει διαβάσει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/6/22 4:12 μ.μ.

    Άποψη για το έγκλημα στην Ραφήνα από ΜΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/6/22 8:00 μ.μ.

    Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον έργο. Ασχετα με αυτό, τα ακροδεξιά ρετάλια αρχισαν πάλι την φιλελεύθερη προπαγάνδα τους κρίνε με προσωπικές αιχμές στο ιστολόγιο σας. Δες εδώ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/6/22 8:03 μ.μ.

    https://mavreslegeones.blogspot.com/2022/06/blog-post_24.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/6/22 3:54 μ.μ.

    Ο εκδότης έγινε και σοσιαλιστής τελευταία, η τρίτη θέση τον δέχεται ή τον αρνείται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το χρώμα του σοσιαλισμού είναι Φαιό για να το δεις θα πρέπει να έχεις πολιτική όραση

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/6/22 6:28 μ.μ.

      Ο σοσιαλιστής τσε κοκκινος ηταν παντως. Οχι φαιός.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος28/6/22 10:56 μ.μ.

      Το χρώμα του σοσιαλισμού είναι κόκκινο όπως ακριβώς είπε και ο Αδόλφος Χίτλερ. Φαιοκοκκινο είναι το χρώμα της πανέμορφης εκρηκτικής σύνθεσης που προκαλεί ο Φασισμός!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος29/6/22 7:52 μ.μ.

      6:28 στο μουσείο μνήμης για τον Τσε υπάρχει το αυθεντικό βιβλίο της Ισπανικής Φασιστικής φάλαγγας που είχε πάντα μαζί του ο Γκεβάρα

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος29/6/22 8:05 μ.μ.

      Τι το κακό υπάρχει στο να ήταν "κόκκινος" ο οποιοσδήποτε; Το χρώμα του αίματος της εργατιάς είναι. Εμένα με νοιάζει να μην είναι "Χρυσός" (με κεφαλαίο Χ σαν τον μπαμπά Τέρη) και να μην έχει το χρώμα των δολαρίων.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος28/6/22 4:54 μ.μ.

    Μπράβο στον Μαύρο Κρίνο για τις εξαιρετικές βιβλιοπαρουσιάσεις. Να δούμε τι θα παρουσιάσει ο ............. Τα άπαντα του Μαρκούζε ή τη βιογραφία του Τέλμαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος28/6/22 4:59 μ.μ.

    δεν βλέπω σχόλιο από το σιχαμερό δαπιταριό που να εγκαλεί τον ΜΚ με σχόλιο τύπου "γιατί διαφημίζετε βιβλίο του φιλελέφτ Jan Werner Muller", αλλά ..... ..... τις προάλλες τους την έπεφτε αδερφίστικα με συκοφαντίες ότι δήθεν προωθούν μαρξιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/6/22 2:19 μ.μ.

    Αφού μόνο μαρξιστές προωθείτε στο ....... σας. Όλα τα τελευταία σας κείμενα προέρχονται από σοβιετικές εγκυκλοπαίδειες. Τίποτα ουσιαστικό περί σοσιαλιστικού εθνικισμού. Τυχαίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/6/22 3:25 μ.μ.

      Φτιάξε κι εσύ ένα μπλογκ και βάλε πηγές από εγκυκλοπαίδειες αλβανικές ή ουκρανικές, που είναι σοσιαλεθνικιστές ως γνωστόν. Α ξέχασα, στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν ξέρετε καν γράμματα για να ανοίξετε εγκυκλοπαίδεια.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/6/22 5:30 μ.μ.

      Αυτός που υπονοείς, τα κείμενα που παρουσιάζει, τους κάνει κριτική από σκοπιά εθνικιστική.

      Άλλοι πάλι, ανεβάζουν κείμενα φιλονατοϊκά, ξεπλυματικά για Ουκρανούς, ως και μεταμοντέρνα, και δεν τους κάνουν καμιά κριτική, απλά τα ανεβάζουν.

      Εσύ επιλέγεις να κράξεις αυτόν που κάνει κριτική από τη σκοπιά του εθνικισμού, και όχι τους άλλους. Ας πούμε ότι απλά μαρτυράς χωρίς ξύλο.

      Διαγραφή
    3. Σταύρος Λιμποβίσης29/6/22 7:44 μ.μ.

      Καλό θα είναι αν υπονοείς τη θέση της συντακτικής ομάδας για το ουκρανικό να είσαι πιο ευγενικός. Το 95% των σχολίων που υμνούν τον Πούτιν έχουν περάσει κανονικά. Αν θεωρείς ότι θα είχες ανάλογη αντιμετώπιση αλλού μάλλον είσαι λάθος. Λογικές του τύπου επειδή θεωρεί κάποιος ότι έχει δίκιο πχ ο Προκοπένκο ότι είναι και νατοϊκός δεν θα γίνουν ανεκτές.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος29/6/22 8:02 μ.μ.

      για το εστιατόριο ήταν το 5:30 σχόλιο ΣΛ.

      αυτό παρουσιάζει φιλονατοϊκά γλειψίματα και μεταμοντερνιές φιλελέδων χωρίς να τους κάνει κριτική.

      ο κουτοπόνηρος αλβανοδαπίτης 2:19 επιτίθεται σε άλλο ιστολόγιο όμως, που ό,τι ανεβάζει το φιλτράρει με εθνικιστική κριτική, αλλά δε λέει (ο κουτοπόνηρος αλβανοδαπίτης) τίποτα κατά του εστιατορίου, γι' αυτό και "μαρτυράει χωρίς ξύλο".

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος30/6/22 12:31 π.μ.

      Εγώ έχω γράψει 2-3 σχόλια στο τελευταίο άρθρο που ανεβάσατε σχετικά με το ουκρανικό. Είμαι περίεργος, που είδατε σχόλια (από άτομο που προτιμά ρωσική επικράτηση) που να "υμνεί τον Πούτιν";

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος30/6/22 12:36 π.μ.

      Α και κάτι άλλο. Θα έλεγα πως ήταν άδικη και αυστηρή αυτή η κριτική του 5:30 προς τον ΜΚ αλλά σχολίασε ο ίδιος που το έγραψε και ξεκαθάρισε την κατάσταση. Μπορεί να διαφωνούμε στο ουκρανικό αλλά πιστεύω οι προθέσεις είναι καλές και δεν νομίζω οτί έχουμε δει νατοικά γλυψίματα από τον ΜΚ (σε αντίθεση με τους καμμένους φετιχιστές του δραβίδα)

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος29/6/22 2:51 μ.μ.

    Το έχετε χάσει εντελώς, όλοι ξέρουν πως το "χρώμα του σοσιαλισμού" είναι το τιρκουάζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος30/6/22 12:34 π.μ.

    Ο ίδιος ο εστιάτορας είναι. Το παίζει ΔΑΠιτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.