Εις μνήμην του Μαύρου Πρίγκιπα της Εθνικοεπαναστατικής Σκέψης: το εισαγωγικό σημείωμα στο βιβλίο του Πέτρου Ωρολογά «Ίων Δραγούμης - ο μοναδικός και το έθνος του» (εκδόσεις «Έξοδος»)


Σε μια σχετικά πρόσφατη μελέτη που εστιάζει στην πολιτική σκέψη και την ζωή του Ίωνα Δραγούμη (1878-1920), από τις πρώτες κιόλας σελίδες του εισαγωγικού κειμένου χρησιμοποιείται ο όρος «λοξίας». Πρόκειται για έναν όρο που ο συγγραφέας της εισαγωγής εξηγεί ότι περιγράφει πολιτικούς διανοητές, τους οποίους χαρακτηρίζει μια πολύ ιδιαίτερη μοναχικότητα. Ο Δραγούμης αντιμετωπίζεται ως ένας από αυτούς. Ως κάποιος, δηλαδή, που προτείνει ένα εντελώς ιδιότυπο σύνολο ιδεών, επεξεργασμένο κι οργανωμένο σε μια ιδιαίτερη κοσμοθεώρηση για τις ανθρώπινες υποθέσεις, το οποίο παρέχει μια νέα θέαση για τη σχέση της κοινωνίας με το Πολιτικό. Μάλιστα, την περιγραφή του «λοξία» συνοδεύει η πεποίθηση πως η αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει στους όποιους αντιπάλους αυτή η νέα πρόταση, μπορεί να φθάσει έως και τη φυσική εξόντωση  του «λοξία» διανοητή. Υπερβολική ή μη, αυτή είναι η συνηθισμένη αντιμετώπιση του Δραγούμη από τους περισσότερους μελετητές του.

Ο Δραγούμης έχει αποτιμηθεί με θετικό και αλλά και με αρνητικό πρόσημο από, σύγχρονους με εκείνον και μεταγενέστερους, μαρξιστές θεωρητικούς και πολιτικούς. Ο Γιάννης Κορδάτος (1891-1961) υπήρξε φίλος του Δραγούμη και ένας εκ των μαρξιστών που εκτίμησε την προσωπικότητα και το έργο του. Μάλιστα, ο Κορδάτος υποστήριξε ότι ο Δραγούμης είχε πλησιάσει πολύ κοντά στον σοσιαλισμό. Επίσης, ο ρεφορμιστής σοσιαλιστής Νίκος Γιαννιός (1885-1958) μπορεί να μην θεώρησε τον Δραγούμη ως κάποιον με τον οποίο είχε ιδεολογική συγγένεια, τον αντιμετώπισε όμως εξίσου θετικά με τον Κορδάτο. Σύμφωνα με τον Γιαννιό ο Δραγούμης ήταν ένας «φωτισμένος εθνικιστής», που με την δράση του ευνοούσε την ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων στην οποία οι ρεφορμιστές σοσιαλιστές θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί το σοσιαλιστικό όραμα . Από το στρατόπεδο των μαρξιστών ως ιδεολογικό αντίπαλο και πρόδρομο του φασισμού έβλεπε τον Δραγούμη ο Κώστας Βάρναλης (1884-1974).

Ανάλογη αντιμετώπιση είχε ο Δραγούμης και από εκπροσώπους του χώρου των φιλελεύθερων πολιτικών και διανοητών. Μολονότι κατά την διάρκεια της ζωής του ήταν ένας εκ των κύριων αντιπάλων του φιλελευθερισμού, που εκπροσωπούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936), ορισμένοι φιλελεύθεροι λογοτέχνες της γενιάς του ’30 εστίασαν στο «ανεξάρτητο εσωτερικό εγώ» του ως λογοτέχνη  και εκτίμησαν το έργο του. Ο Γιώργος Θεοτοκάς (1906-1966) και ο Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) ήταν δυο εξ αυτών . Ωστόσο υπήρξαν και φιλελεύθεροι μελετητές του έργου του, όπως ο υπουργός Γεώργιος Δ. Δασκαλάκης (1912-1994), που αντιμετώπισαν τον Δραγούμη ως εκφραστή αυταρχικών ιδεολογικών σχημάτων .

Συνήθως εκείνοι που έβλεπαν συνολικά και χωρίς διακρίσεις τον Ίωνα Δραγούμη με καλό μάτι ήταν οι συντηρητικοί και οι εθνικιστές. Αλλά στην μεταμοντέρνα μας εποχή όλες οι βεβαιότητες τείνουν να διασαλευτούν. Ακόμη κι έτσι, πάντως, η μερίδα του πολιτικού κόσμου και της διανόησης που συνεχίζει σήμερα να αποτιμά σχεδόν εξολοκλήρου θετικά την προσωπικότητα του Δραγούμη παραμένει εκείνη του εθνικιστικού χώρου.

Αυτό πάντως δεν είναι αρκετό ώστε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι όποιος ερευνητής θελήσει να καταπιαστεί με την περίπτωση του Δραγούμη να βρεθεί εμπρός στις διαφορετικές προσεγγίσεις διανοητών που προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους. Πράγμα που σημαίνει ότι η εξαγωγή συμπερασμάτων καθίσταται δύσκολη, ιδίως αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η γενικευμένη εκτίμηση ότι έχουμε να κάνουμε με έναν «λοξία» διανοητή. 

Σε παλαιές και νεότερες έρευνες έχει επιχειρηθεί μια εικασία σχετικά με το πώς θα συνέχιζε ο Δραγούμης τις ιδεολογικές του αναζητήσεις, αν ζούσε μετά το 1920 και προλάβαινε την εποχή του φασισμού. Πρόκειται για μια εικασία που έχει οδηγήσει τους ερευνητές που την τόλμησαν σε έναν νέο κύκλο διαφορετικών εκτιμήσεων και αντικρουόμενων συμπερασμάτων. Προσωπικά δεν θα μπω σε μια τέτοια συζήτηση. Γιατί εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πρόβλεψη και η εικασία αποτελούν πεδίο έρευνας των αστρολόγων, όπως έλεγαν παλαιότερα ορισμένοι καθηγητές μου στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Όχι των επιστημόνων.

Δεν θα εικάσω, λοιπόν, αν ο Ίωνας Δραγούμης θα γινόταν αρχηγός των Ελλήνων φασιστών, αν θα μεταστρεφόταν στον σοσιαλισμό, αν θα επιχειρούσε να ισορροπήσει σε κάποιο εθνικομπολσεβικικό σχήμα ή αν θα επέλεγε οποιαδήποτε άλλη ιδεολογική ατραπό, εφόσον δεν είχε δολοφονηθεί το καλοκαίρι του 1920 και ζούσε κατά τον μεσοπόλεμο. Θα σταθώ απλά στα δεδομένα και θα διαπιστώσω το εξής. Ο Ίων Δραγούμης ήταν ένας διανοητής που, μολονότι διέθετε ένα σχεδόν μόνιμο ρομαντικό κέντρο βάρους στην όλη του πνευματική αναζήτηση, προέβη κατά την διάρκεια της ταραχώδους ζωής του σε ορισμένες ιδεολογικές μετατοπίσεις. Πράγμα που έδωσε την δυνατότητα σε μεταγενέστερους αναλυτές του έργου του να το αναγνώσουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Προσωπικά, πάντως, εκτιμώ ότι υπάρχει σταθερός άξονας στην σκέψη του Δραγούμη. Πρόκειται για το ρομαντικό υπόβαθρο της βιοθεωρίας του, που αν γίνει αντιληπτό μικραίνει τις υποτιθέμενες αντιφάσεις που φωτίζουν παραμορφωτικοί φακοί διαφορετικών οπτικών γωνιών.

Αν θα έπρεπε να συνοψίσω την διανοητική του διαδρομή θα ξεκινούσα με την πρώτη τομή στην σκέψη του η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 1900. Ο Δραγούμης βίωσε με έντονο τρόπο μια ανατροπή στην ιστορία των ιδεών η οποία συγκλόνισε μέρος της ευρωπαϊκής αστικής νεολαίας του fin de siècle. Όπως παρατηρεί ο Στάνλεϊ Πέιν. «Ενώ ο 19ος αιώνας κυριαρχούνταν όλο και περισσότερο από το φιλελευθερισμό στην πολιτική και από τον υλισμό και την επιστήμη στην κουλτούρα, ένα μέρος της γενιάς των δεκαετιών του 1880 και του 1890 απέρριπτε αυτές τις αξίες, αντικαθιστώντας τες με έναν νέο προσανατολισμό προς τον υποκειμενισμό, το συναισθηματισμό, τον ανορθολογισμό και το βιταλισμό. Αυτή η προσπάθεια αντιστροφής των κυρίαρχων αξιών παρήγαγε αυτό που ένας ιστορικός ονόμασε «διανοητική κρίση της δεκαετίας του 1890» .

Η διανοητική αυτή κρίση στο οικοδόμημα της φιλελεύθερης νεωτερικότητας προκλήθηκε από διάφορα νεορομαντικά ρεύματα και στοχαστές. Στο πεδίο της πολιτικής σκέψης τρείς θεωρώ ότι ήταν οι διανοητές που, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, έδωσαν το έναυσμα για μια ρομαντικά εθνικιστική και παραδοσιοκρατική κριτική στο νεωτερικό οικοδόμημα. Ο Τζων Ράσκιν (1819-1900) στην Βρετανία, ο Πωλ ντε Λαγκάρντ (1827-1891) στην Γερμανία και ο Μωρίς Μπαρές (1862-1923) στην Γαλλία.  Ο Ράσκιν προσπάθησε να συνδυάσει αρχές του συντηρητισμού και του σοσιαλισμού. Όπως επισημαίνουν οι  Löwy και Sayre,

«Καθώς ο Ράσκιν εξυμνεί έναν σοσιαλισμό κι έναν κομμουνισμό που δεν προβλέπει την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας […] και έναν τορυσμό που δεν θέλει να προστατέψει τα προνόμια των προνομιούχων τάξεων και δεν αναγνωρίζεται σε καμιά σύγχρονη μοναρχία, οι αντιλήψεις του δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις παραδοχές των όρων» .

Στην Γερμανία, ανάμεσα στα έτη 1878 και 1886, δημοσιεύθηκε το έργο του Πωλ ντε Λαγκάρντ που έφερε τον τίτλο Γερμανικά Γραπτά. Σύμφωνα με τον Λαγκάρντ, η Γερμανία του Βίσμαρκ κατέκτησε την ενότητά της και απέκτησε ισχύ για να χάσει την ψυχή της . Ο Λαγκάρντ αντιμετώπισε το νεωτερικό κράτος ως μηχανή χωρίς ψυχή , που είχε αποξενωθεί από όσους διοικούσε. Αλλά αντικατέστησε το θεολογικό μεταφυσικό υποκείμενο του παλαιότερου συντηρητισμού, με εκείνο του έθνους. Δεν ήταν ο Θεός εκείνος που έπρεπε να εμβαπτίζει με το πνεύμα του τους θεσμούς του κράτους, που ο Λαγκάρντ οραματιζόταν. Ήταν το γερμανικό έθνος το οποίο για τον Λαγκάρντ έγινε αντιληπτό ως αέναη συλλογική οντότητα, που διέθετε μια μυστικιστική εσωτερική ενότητα. Σε αυτή την εσωτερική ενότητα έπρεπε να εμβαπτιστούν οι κρατικοί θεσμοί, προκειμένου να προϋποθέσουν τον επιθυμητό βίο του έθνους. Ο Λαγκάρντ απέρριπτε ως ορθολογιστικό και υλιστικά νεωτερικό το γερμανικό κράτος του Βίσμαρκ. Στόχος του ήταν να το επαναφέρει στην λειτουργία του υπηρέτη του έθνους . Και για να το κάνει αυτό αναζητούσε εκφραστές του οράματός του σε μια ευγενή μειονότητα του έθνους . Σε μια αριστοκρατία του πνεύματος», που δεν θα είχε καμιά σχέση με κληρονομικά δικαιώματα .

Για τον Λαγκάρντ η παράδοση δεν ήταν τρόποι, αλλά πνεύμα. Ένα πνεύμα που έπρεπε να περάσει ακέραιο στη νέα εποχή, προκειμένου να αποτελέσει την απαρχή της αντίστασης στην κυριαρχία του νεωτερικού φιλελευθερισμού. Και, σύμφωνα με τα γραφόμενά του, ο φορέας που περιείχε αυτό το παραδοσιακό πνεύμα δεν ήταν τα δικαιώματα γης ή η εκκλησιαστική αυθεντία των προνεωτερικών αρχουσών τάξεων, αλλά το έθνος. Αν πιστεύουμε με νοήμονα τρόπο στο παρελθόν, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον , υποστήριξε. Έτσι, παρουσίασε το έθνος καθώς και την σύσταση του κράτους που οραματιζόταν, ως αντίπαλες εναλλακτικές στην ορθολογιστική πολιτική και πολιτειακή οργάνωση.

Αντίστοιχο ρόλο στην Γαλλία έπαιξε ο Μωρίς Μπαρές. Αναμιγνύοντας επιρροές από διάφορα ρεύματα του Ρομαντισμού, από την φιλοσοφία του Νίτσε και από επιστημολογικές προσεγγίσεις της εποχής, ο Μπαρές δημιούργησε τελικά ένα ιδεολογικό σχήμα που παρουσίαζε τον εθνικισμό με τους νέους για την εποχή όρους του γενεαλογικού ντετερμινισμού . Συνοψίζοντας την κεντρική ιδέα της πολιτικής σκέψης του Μπαρές, ο John Weiss υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τον Μπαρές, οι Γάλλοι, 

«δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν ορθολογικούς υπολογισμούς για να κρίνουν τι θα έπρεπε να είναι η Γαλλία. Αντίθετα, θα έπρεπε να καταδυθούν στα έγκατα των υποσυνείδητών τους ενστίκτων. Σ’ αυτά τα ένστικτα θα έβρισκαν […] τι θα έπρεπε να είναι η Γαλλία: μια ζώσα πραγματικότητα, που η φύση της οριζόταν από τη συλλογική εμπειρία και τις αποκρίσεις, ζυμωμένες από γενιές και γενιές προγόνων με το γαλλικό αίμα και το γαλλικό χώμα ».

Όταν ο Μπαρές επισκέφθηκε την Αθήνα η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να γνωρίσει τον νεαρό Ίωνα Δραγούμη, που μόλις πριν λίγους μήνες είχε διοριστεί στο υπουργείο των εξωτερικών της Ελλάδας. Την άνοιξη του 1900 ο Δραγούμης, όντας μεγαλωμένος σε μια αστική οικογένεια με δικό της σπίτι στο κέντρο των Αθηνών,  διέθετε εξαιρετική καλλιέργεια αλλά κανέναν σκοπό στην ζωή. Μεγαλωμένος με ανέσεις και ενημερωμένος για την ξενόγλωσση βιβλιογραφία, μετά τις σπουδές στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών, ο Δραγούμης προσανατολιζόταν σε έναν διεθνιστικό και ορθολογιστικό διανοητικό προσανατολισμό . Ήταν η περίοδος τίποτε δεν έδειχνε να τον ικανοποιεί στην ζωή. Εξέφραζε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αίσθηση της ανίας που βάραινε πολλούς εύπορους νέους της γενιάς του, οι οποίοι δεν έβρισκαν κάποιο νόημα στην ορθολογιστική και φιλειρηνική συνθήκη του φιλελεύθερου fin de siècle.

Η γνωριμία με τον Μπαρές υπήρξε καταλυτική για τον Δραγούμη. Ο ένας από τους σημαντικότερους διανοητές του αντινεωτερικού νεορομαντικού εθνικισμού της Ευρώπης, άφησε ανεξίτηλη την επιρροή του στην σκέψη του Ίωνα Δραγούμη. Μετά το 1900 ο Δραγούμης έγινε ο «Έλληνας Μπαρές». Η σκέψη του Γάλλου διανοητή μπολιάστηκε με ένα στοιχείο που χαρακτήριζε τον Δραγούμη από την εφηβεία του. Την προσήλωση στον δημοτικισμό.

Από το 1894, στα πρώτα δοκίμια του Δραγούμη, μπορούμε να ανιχνεύσουμε μια προσέγγιση του γλωσσικού ζητήματος που θυμίζει σε αρκετά σημεία τις γλωσσικές θεωρίες του γεννήτορα της θεωρίας του ρομαντικού εθνικισμού Γιόχαν Γκότφριντ Χέρντερ (1744-1803) . Ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τον δημοτικισμό αποτέλεσε το πρώτο σημείο επαφής του Δραγούμη με τον ελληνικό εθνικιστικό Ρομαντισμό. Μέχρι το 1900 είναι δύσκολο να εντοπιστεί οποιαδήποτε άλλη συσχέτιση του Δραγούμη με τις ιδέες και τα οράματα του ελληνικού εθνικισμού. Το «μακεδονικό» και το «κρητικό» ζήτημα, που βρίσκονταν στην επικαιρότητα, δεν τον απασχολούσαν καθόλου.

Ωστόσο μετά την γνωριμία του με τον Μπαρές τα πάντα άλλαξαν. Ο ευρωπαϊκός παραδοσιοκρατικός νεορομαντισμός, ο ελληνικός ρομαντικός εθνικισμός και ο δημοτικισμός, αποτέλεσαν το ιδεολογικό μάγμα που πυροδότησε τόσο την ιδεολογία μέσω της οποίας έγινε γνωστός ο Ίωνας Δραγούμης ως συγγραφέας στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό όσο και τους αγώνες του για την υπεράσπιση της ελληνικής ομογένειας. Από την αυγή του 20ου αιώνα και μέχρι τις απαρχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ο Ίων Δραγούμης οργάνωσε αντάρτικα σώματα, ενδυνάμωσε τις ελληνικές κοινότητες της Μακεδονίας και της Θράκης, έγραψε τα περισσότερα από τα βιβλία του και αρθρογράφησε σε έντυπα της εποχής, παρουσιάζοντας το νεορομαντικό εθνικιστικό του ιδεολογικό σχήμα.

Από εκεί και πέρα, διαβάζοντας τα κείμενα και τους λόγους του από την αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και την χρονιά που εξορίστηκε, μπορούμε να ανιχνεύσουμε μια μεταβολή. Πρόκειται για μια μεταβολή στους τόνους και το ύφος. Το ιδεολογικό υπόβαθρο του Δραγούμη παρέμεινε εθνικιστικό. Μετριάστηκαν, όμως, οι νεορομαντικές εξάρσεις. Ο Δραγούμης ήταν πια βουλευτής και αντιλαμβανόταν ότι η προώθηση των ιδεών του απαιτούσε ένα διαφορετικό στυλ. Η καθημερινότητα της εποχής του «εθνικού διχασμού» και οι λεπτές ισορροπίες που απαιτούσε η ελληνική διπλωματική στρατηγική σε τόσο κρίσιμες ώρες τον είχαν κάνει μετρημένο και σκεπτικό. Ήταν μια από τις ήπιες αντιβενιζελικές φωνές εκείνων των ταραγμένων ημερών. Μόνο η απροκάλυπτη επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Αντάντ τον ανάγκασε να ακολουθήσει μια πιο σκληρή εθνικιστική και αντιφιλελεύθερη γραμμή, μέσα από το περιοδικό «Πολιτική Επιθεώρηση», κατά το 1916 και το 1917, χωρίς όμως ποτέ να υπερβεί τα αναμενόμενα πλαίσια πολιτικής αντιπαράθεσης εκείνων των ετών.

Ώσπου ήρθε η εξορία του από τους φιλελεύθερους και τους δυτικούς τους συμμάχους. Πρόκειται για την τελευταία φάση της διανοητικής διαδρομής του Ίωνα Δραγούμη. Στην οποία η επαναστατική διάθεση της δεκαετίας του 1900-10 αναζωπυρώθηκε και συνδυάστηκε με την απογοήτευση του ηττημένου και του εξόριστου. Ο Δραγούμης κατέστη ο παλιός γνωστός νεορομαντικός, που στρεφόταν με όλο του το μένος κατά του φιλελεύθερου κόσμου της νεωτερικότητας. Μόνο που πλέον αναζητούσε καταφύγιο ακόμη και στις σοσιαλιστικές ατραπούς, με τους Έλληνες εκφραστές των οποίων είχε διαφωνήσει  έντονα κατά την δεκαετία του 1900-10.

Όχι μόνο αντιμετώπισε με συμπάθεια κομμουνιστικές επαναστάσεις, μα και ενδιαφέρθηκε για την ουσία του σοσιαλισμού , τον οποίο θέλησε να μπολιάσει με τον εθνικισμό του. Δεν πρέπει, ασφαλώς, να λησμονούμε ότι το «αντιβενιζελικό μέτωπο» είχε δημιουργήσει μια παράδοξη συμπάθεια ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους κομμουνιστές της εποχής. Μια συμπάθεια που έμεινε στην ιστορία με τον χαρακτηρισμό «βασιλοκομμουνισμός». Αλλά η περίπτωση του Δραγούμη υπερέβαινε αυτή την έκτακτη συνθήκη. Η σχέση του με τον σοσιαλισμό έδειχνε να βαθαίνει προς το τέλος της ζωής του.

Αυτό τον ιστορικό καμβά της ιδεολογικής και διανοητικής διαδρομής του Ίωνα Δραγούμη είδαν μέσα από διαφορετικές ματιές μεταγενέστεροι μελετητές του έργου και των ιδεών του. Ο Πέτρος Ωρολογάς (1892-1958) ήταν ένας από αυτούς. Ο βορειοηπειρώτης, την καταγωγή, Ωρολογάς υπήρξε ένας διανοητής με ενδιαφέροντα επικεντρωμένα στην λογοτεχνία και την ιστορία των ιδεών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην βόρεια Ελλάδα. Υιοθέτησε εθνοκεντρικές ιδέες και αποτέλεσε χαρακτηριστική περίπτωση Έλληνα δημοσιολόγου που εξέφρασε τις εθνικιστικές τάσεις της δεκαετίας του ’30. Η μελέτη του για τον Δραγούμη τιμήθηκε με κρατικό βραβείο το 1939.

Η μελέτη του Ωρολογά για τον Δραγούμη, εξεταζόμενη με τα εργαλεία της σημερινής πολιτικής επιστήμης, δεν μπορεί να ειδωθεί ως βιογραφία ή ως ανάλυση της πολιτικής σκέψης. Στην ουσία ο Ωρολογάς χρησιμοποιεί αποσπάσματα από έργα του Δραγούμη για να παρουσιάσει ένα δικό του δοκίμιο ιδεών. Ο Δραγούμης αποτελεί την αφορμή ώστε ο Ωρολογάς να δώσει μια προσωπική ερμηνεία σε θεματικές με τις οποίες καταπιάστηκε και ο Δραγούμης. Ανάμεσα στις σελίδες του εν λόγω έργου υπάρχουν ασφαλώς και οι ερμηνείες του Ωρολογά πάνω σε ορισμένες πτυχές της σκέψης του Δραγούμη. Οι ερμηνείες του Ωρολογά καταφέρνουν σε ορισμένα σημεία να διεισδύσουν αναλυτικά στο βάθος της σκέψης του Δραγούμη. Ωστόσο, σε κάποια άλλα, σκοντάφτουν σε άστοχες κρίσεις. Για παράδειγμα είναι λάθος ο τρόπος με τον οποίο αντιλήφθηκε ο Ωρολογάς το τι πίστευε ο Δραγούμης αναφορικά με το όραμα της Ανατολικής Αυτοκρατορίας. Όπως και ο υποτιθέμενος ατομικισμός και ο αντισοσιαλισμός του. Ούτε, ασφαλώς, αγνόησε ο Δραγούμης τον βυζαντινό πολιτισμό στον βαθμό που εκτίμησε ότι το έκανε ο Ωρολογάς.

Εκείνο που ο Ωρολογάς διάβασε με εντυπωσιακά σωστό τρόπο ήταν οι αντιφάσεις και οι αναντιστοιχίες ανάμεσα στις ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές στρατηγικές των παρατάξεων του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε στο κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο «Ο Δημοτικισμός», Έλληνες συντηρητικοί και εθνικιστές, που είχαν υιοθετήσει τα οράματα του Ρομαντισμού, αντιτάχθηκαν στην είσοδο της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και υιοθέτησαν την λογική της «μικρής αλλά έντιμης Ελλάδος». Ενώ οι  φιλελεύθεροι, που μέχρι πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους πρόκριναν τον ειρηνικό εκσυγχρονισμό και την αποφυγή πολεμικών περιπετειών, υιοθέτησαν το σύνθημα της «Ελλάδας των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Η ίδια αλλόκοτη πολιτική αντιστοίχιση συντελέστηκε και στους αντιμαχόμενους για το γλωσσικό ζήτημα. Στην ουσία ο Ωρολογάς περιγράφει την προγενέστερη εκδοχή μιας κατάστασης που συνεχίστηκε και κατά τον μεσοπόλεμο, όταν πολλές βενιζελικές ομάδες ασπάστηκαν εκδοχές του φασισμού παραμένοντας ταυτόχρονα ενάντιες στην κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά (1871-1941). Στα μάτια ενός δυτικοευρωπαίου ιστορικού του πολιτικών ιδεών ή πολιτικού της εποχής οι εν λόγω αντιφάσεις μπορεί να φαίνονταν αδιανόητες. Στην ελληνική περίπτωση, όμως, αυτή ήταν η πολιτική πραγματικότητα. Την οποία ο Ωρολογάς παρατήρησε με οξυδέρκεια.

Με την ίδια οξυδέρκεια ανέλυσε στο κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο «Η ελληνική δυσφορία» τον μιμητισμό που οδήγησε τους «ευρωπαϊστές» Έλληνες διανοητές να αντιγράψουν τον νεωτερικό ορθολογισμό του φιλελεύθερου Διαφωτισμού. Παρέβλεψε, όμως, να σημειώσει ότι και οι αντίπαλοί τους νεορομαντικοί παραδοσιοκράτες, με πρώτο όλων τον Δραγούμη που διάβαζε συνεχώς την ξενόγλωσση βιβλιογραφία, είχαν επιρροές από την ευρωπαϊκή ρομαντική παραδοσιοκρατική σκέψη. 

Ο Ωρολογάς υπήρξε ο μελετητής που συνέδεσε τον Ίωνα Δραγούμη, όσο κανείς άλλος, με τον εθνικοσοσιαλισμό. Το έκανε, μάλιστα, δίχως να εκπέσει σε εικοτολογίες και «προβλέψεις» για το τι θα έκανε ο Δραγούμης αν ζούσε στον μεσοπόλεμο. Αντιθέτως εντόπισε τις απαρχές ενός ελληνικού εθνικοσοσιαλισμού σε ορισμένα σημεία της σκέψης του Δραγούμη. Ωστόσο και το συγκεκριμένο συμπέρασμα φρονώ ότι σηκώνει συζήτηση. Γιατί γράφτηκε σε μια εποχή που ο εθνικοσοσιαλισμός και ο φασισμός βρίσκονταν στο απόγειο της επιτυχίας τους και προκαλούσαν τον θαυμασμό σε εθνικιστές όπως ο Πέτρος Ωρολογάς, οι οποίοι με την σειρά τους θα ήθελαν να ανακαλύψουν κάποιες ελληνικές απαρχές αυτής της «πολιτικής κοσμογονίας». Εντούτοις, το γεγονός ότι η κρίση του Ωρολογά δεν βασίστηκε σε κάποια εικασία της δίνει το προνόμιο να παρουσιάζεται με την μορφή ενός αναλυτικού συμπεράσματος. Ενός συμπεράσματος του οποίου την ευστοχία δύναται να κρίνει ο κάθε αναγνώστης.  

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι η ανάγνωση της μελέτης του Ωρολογά είναι σήμερα σημαντική όχι μόνο για όσους αρέσκονται να ανατρέχουν στην ιστορία των πολιτικών ιδεών της πατρίδας μας. Είναι σημαντική και για εκείνους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με συγγραφείς οι οποίοι έδωσαν έμφαση στην αξία που έχει η ελληνική μας καταγωγή και το προαιώνιο πολιτισμικό δυναμικό του ελληνισμού για την συνέχεια του εθνικού μας βίου. Δεν είναι τυχαίο ότι συγγραφείς όπως ο Δραγούμης και ο Ωρολογάς όχι μόνο σπρώχνονται στην λήθη από το σύγχρονο ελλαδικό εκδοτικό κατεστημένο αλλά και επιχειρείται η διασάλευση των όσων έπραξαν, έγραψαν και εννόησαν. Όμως αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

196 σχόλια:

  1. Ανώνυμος Χ1/8/21 1:11 μ.μ.

    Υπάρχουν ακόμη κάποιοι άφρονες που συνεχίζουν να γράφουν ότι ο Δραγούμης ήταν υπέρ της ελληνοτουρκικής ομοσπονδίας. ΛΑΘΟΣ!!! Ο Δραγούμης, μετά τους Βαλκανικούς και πριν ολοκληρωθεί ο Α ΠΑγκόσμιος Πόλεμος, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο του "ελληνοθωμανισμού".

    Ο "ελληνοθωμανισμός" ήταν η τρίτη εκδοχή της Μεγάλης Ιδέας.

    Η πρώτη εκδοχή της Μεγάλης Ιδέας ήταν εκείνη της «Ελληνικής Αυτοκρατορίας». Αυτή η εκδοχή ευδοκίμησε την δεκαετία του 1850 και προϋπέθετε την ενσωμάτωση των περισσότερων βαλκανικών εδαφών στα πλαίσια ενός ελληνικού κράτους, το οποίο θα είχε ως πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Η αποτυχία αυτής εκδοχής της Μεγάλης Ιδέας έγινε αντιληπτή μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856).

    Η δεύτερη εκδοχή της Μεγάλης Ιδέας ήταν εκείνη της «προσαύξησης εδαφών». Η «προσαύξηση εδαφών» επικράτησε κατά την δεκαετία του 1860 και βασίστηκε στην παραδοχή ότι το κέντρο του ελληνισμού ήταν η Αθήνα και όχι η Κωνσταντινούπολη. Οι υποστηρικτές της «προσάρτησης εδαφών» έθεσαν ως στόχο την σταδιακή επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους. Η επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους θα γινόταν με την προσάρτηση κάποιων επιμέρους εδαφών. Τα επιμέρους εδάφη θα μπορούσαν να διεκδικηθούν με περισσότερες αξιώσεις, δίχως να διαταραχθεί σημαντικά ο σχεδιασμός των δυτικών δυνάμεων για την σταθερότητα στην περιοχή. Μολονότι η «προσαύξηση εδαφών» εγκαινιάστηκε με την παραχώρηση των Επτανήσων στον βασιλιά Γεώργιο, η αποτυχία της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869) έδειξε τα όρια και αυτής της εκδοχής.

    Τελευταία εκδοχή της Μεγάλης Ιδέας ήταν «ελληνοθωμανισμός». Ο «ελληνοθωμανισμός» αποτέλεσε έναν σχεδιασμό που προϋπέθετε την ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου εντός της επικράτειας του σουλτάνου. Ο «ελληνοθωμανισμός» ως ιδεολογία ευδοκίμησε κατά την δεκαετία του 1870 όταν είχε γίνει σαφές ότι καμία ισχυρή χώρα δεν στήριζε τις ελληνικές αλυτρωτικές βλέψεις και, ταυτόχρονα, ο βουλγαρικός εθνικισμός έθετε σε κίνδυνο ελληνικές περιοχές της Μακεδονίας. Είχε καταστεί σαφές στην ελληνική πλευρά ότι η πιθανή προσάρτηση ελληνικών περιοχών σε ένα νεοσύστατο βουλγαρικό κράτος θα σηματοδοτούσε την οριστική απώλειά τους. Ενώ η παραμονή τους εντός της οθωμανικής επικράτειας θα συντηρούσε το υπάρχον status quo. Αν γινόταν εφικτό να προωθηθούν οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στους διοικητικούς μηχανισμούς του οθωμανικού κράτους, απώτερος στόχος ήταν να καταστούν μελλοντικά κυρίαρχοι και να κλέψουν το κράτος από τους Τούρκους, όπως οι βυζαντινοί έκλεψαν την ανατολική αυτοκρατορία από τους Ρωμαίους. Η βαλκανική κρίση των ετών 1875-1878 έδειξε ότι και η εκδοχή του «ελληνοθωμανισμού» δεν ήταν εφικτό να φέρει στην ελληνική πλευρά τα ποθητά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος Χ1/8/21 1:17 μ.μ.

    Μέρος Β

    Οι διαφορετικές εκδοχές της Μεγάλης Ιδέας προϋπέθεταν και διαφορετικούς γεωπολιτικούς συσχετισμούς για το ελληνικό κράτος. Οι υποστηρικτές των δυο πρώτων εκδοχών της Μεγάλης Ιδέας κατέληγαν σε μια πρόταση συμμαχίας των βαλκανικών εθνών. Η συμμαχία των βαλκανικών εθνών ήταν ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να νικηθεί το οθωμανικό κράτος και να εκδιωχθούν οι Οθωμανοί από την Ευρώπη. Απ την άλλη οι υποστηρικτές της τρίτης εκδοχής της Μεγάλης Ιδέας πρότειναν την μια εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με την Πύλη, προκειμένου να στραφεί η διπλωματική και στρατιωτική προσπάθεια της Ελλάδας κατά των διεκδικήσεων των υπόλοιπων βαλκανικών εθνών. Στην Ελλάδα του ύστερου 19ου αιώνα υπήρχαν πολλοί που έκλιναν προς την μια ή την άλλη εκδοχή της Μεγάλης Ιδέας. Ελάχιστοι ήταν απόλυτα προσηλωμένοι σε κάποια από τις εκδοχές της. Στην ουσία όλοι μπορεί να υιοθετούσαν κάποια εκδοχή της Μεγάλης ιδέας ανάλογα με την ιστορική συγκυρία και το τι θεωρούσαν βολικό.

    Μετά τη σταθεροποίηση των βαλκανίων και της προσαρτήσεις του 1881 η Μεγάλη Ιδέα έσβησε. Κανείς δεν την πίστευε. Έγινε κάτι σαν πολιτικό ανέκδοτο. Ακόμη πιο πολύ μετά την ήττα του 1897.

    Ο Δραγούμης άσκησε προσωπική εξωτερική πολιτική και έβαλε σε εφαρμογή τη μόνη εκδοχή της Μεγάλης Ιδέας που μπορούσε να σταθεί μέχρι την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων. Ο Βενιζέλος, μια ζωή τσάτρα πάτρα, ακολούθησε τις βαλκανικές εξελίξεις και μπήκε όπως όπως χωρίς απώτερο σχέδιο και χωρίς συμφωνία στους βαλκανικούς πολέμους, υιοθετώντας τελικά τη δεύτρη εκδοχή της Μεγάλης Ιδέας. Ο Δραγούμης δούλευε μακροχρόνια για την τρίτη.

    Δεν ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής. Στο Όσοι Ζωντανοί έγραψε ότι προτιμούσε έναν καθαρό εθνικισμό όπως ο ιταλικός. Όμως η Ελλάδα δεν μπορούσε να απελευθερώσει όλα τα εδάφη που ζούσαν Έλληνες μέχρι τον Πόντο. Οπότε ο καλύτερος τρόπςο για να τα προστατεύσει ήταν η εφαρμογή του "ελληνοθωμανισμού".

    Μετά την επανάσταση των νεότουρκων οργάνωσε την ελληνική κοινότητα της Πόλης για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορούσε μέσα από την αδυναμία του φιλελεύθερου συστήματος. Όπως κάνουν σήμερα εναντίον μς οι Τούρκοι στη Θράκη.

    Όλα τα υπόλοιπα που λεγονται για φαναριώτικες λογικές κλπ είναι απλά βλακείες.

    Όταν ο Α Παγκόσμιος ξεκίνησε ο Δραγούμης χαλάρωσε την υποστήριξη του "ελληνοθωμανικού" σχεδίου. Εξακολούθησε να γνωρίζει όμως ότι όσο το ελληνικό κράτος μέσω της "προσάρτησης εδαφών" (2ης εκδοχής της μεγάλης Ιδέας) θα ενσωμάτωνε μικρούς γεωγραφικούς χώρους, οι Τούρκξοι θα ισοπέδωναν ελληνικές κοινότητες που θα βρίσκονταν πιο βαθιά στην ενδοχώρα του κράτους τους.

    Αυτό δεν το σκέφτονται κάποιοπι που το παίζουν πολύ φυλετιστές; Εκτός και αν είναι από εκείνους που δεν θεωρούν Έλληνες τους Πόντιους και τους μικρασιάτες. Οπότε ας αφήσουν τον Δραγούμη και τον εθνικισμό σε εμάς που τον καταλαβαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/8/21 1:49 μ.μ.

    Κάθε χρόνο γεμίζουμε ζήτω και εκδηλώσεις από πατριωτάκους που αδυνατούν να ερμηνεύσουν τον Δραγούμη. Από στενόμυαλους ακροδεξιούς και ποταπούς νεοεθνικιστες που αν ο Δραγούμης ζούσε δεν θα ήθελε να έχει καμία σχέση μαζί τους. Κάθε χρόνο αναπαράγουν το ψευτοκλασσικιστικό αφήγημα τους διάφοροι ψευτοναζί με φιλελεύθερη σκέψη και φετιχιστική αρχαιοπληξία. Κάτω τα χέρια "εργολάβοι" της ακροδεξιάς που την έχετε δει συνεχιστές του έργου του ενώ απέχετε παρασάγγας από την σκέψη του, κάτω τα χέρια λιμπεραλ ναζί που έχετε αφομοίωσει το φιλελεύθερο αφήγημα περί "δύσεως". Ο Ίων Δραγούμης ανήκει στους παραδοσιοκράτες, νεοφασιστες, αντιδογματικούς που πιστεύουν στην Επανάσταση, τον Αγώνα, στον ριζοσπαστισμό και όχι στην μετριοπάθεια και την αμπελοφιλοσοφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/8/21 12:12 π.μ.

      Όλα αυτά τα έκανε αφού έγραφε τα άρθρα στον ριζοσπάστη και λάβαινε συνείδηση του αναρχισμού του ή τότε που έλεγε ότι τον Έλληνα τον κάνει το "κλίμα" και ότι οι κρήτες και οι μικρασιάτες δεν είναι Έλληνες;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/8/21 10:50 π.μ.

      Πρώτα από όλα θέλω να μου πεις σε πιο σημείο γράφει ότι οι Κρήτες και οι Μικρασιάτες δεν είναι Έλληνες. Γράψε εδώ στα σχόλια βιβλίο και σελίδα. Δεύτερον εσείς δεν είστε αυτοί που βγάζετε τους Πόντιους Αρμένιους και τους Κύπριους Άραβες και λέτε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός ανήκει μόνο στους λευκούς; Τώρα σε πείραξε που τα γράφει ο Δραγούμης; Αποφασίστε τελικά τι θέλετε! Συνείδηση του αναρχισμού του πάντως είχε και ο Βάγκνερ, το απόλυτο είδωλο του Χίτλερ, ο οποίος είχε πολεμήσει μαζί με τον Μπακούνιν στην Δρέσδη το 1849. Δεν ξέρω άμα στο έχουν πει αυτό στο εστιατόριο που συχνάζεις

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/8/21 7:49 μ.μ.

      Η περσινή εκπομπή του Χάρη έβαλε οριστικά ταφόπλακα στο ψεύτικο είδωλο της ακροδεξιάς που υπήρξε μασόνος και τουρκόφιλος.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος3/8/21 12:06 π.μ.

      φιλελεύθερη σκέψη επειδή σου αναφέρουν τι έχει γράψει ο ίδιος ο Δραγούμης; ήταν ο Δραγούμης ριζοσπάστης; τα θέλετε κ τα λέτε;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος3/8/21 12:09 π.μ.

      Ανώνυμος2/8/21 7:49 μ.μ

      Πώς έβαλε ταφόπλακα; Αφού πριν μερικούς μήνες ο Χατζηgogo βγήκε στην εκπομπή του Καρρά και ζητούσε συγνώμες και έλεγε πως έκανε κοπτοραπτικη και πως αυτή είναι η δουλειά του

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος3/8/21 4:15 π.μ.

      τον μόνο φιλελευθερισμό που βλέπω πάντως είναι αυτόν κάποιον εθνικισταράδων που θέλουν να ηγηθούν κιόλας.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος3/8/21 4:20 π.μ.

      το νέο αίμα που ήθελε ο Δραγούμης σου φαίνεται κοντά στην παράδοσή σου φίλε;

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος3/8/21 10:27 π.μ.

      4:20 π.μ. το δηλητήριο του εστιατορίου έχει κάψει τον εγκέφαλο σου. Ποιος σου είπε ότι είμαστε όλοι τόσο βλάκες ώστε να σου επιτρέψουμε να ακρωτηριάσεις το ιδεολογικό μας συνεχές και να αποσπάσεις ένα κομμάτι (τον ε/ς) για να τον μαγειρέψεις σε μια εκδοχή φιλελεύθερου ρατσισμού; Οι αρχαίοι Έλληνες όταν καταλάμβαναν ξένα εδάφη και έχτισαν αποικίες έσφαζαν τους αντρικούς πληθυσμούς των αντιπάλων και κρατούσαν τις γυναίκες τους με τις οποίες είχαν και πολλές επιγαμίες. Να τους αποκηρύξουμε και αυτούς; Δεν θα καταλάβεις ποτέ ότι το αίμα ως στοιχείο της εθνικής καταγωγής είναι ΚΑΙ βιολογία αλλά όχι μόνο βιολογία. Είναι κάτι που οδηγεί σε μύχιες ταυτίσεις εσωτερικής πνευματικής αλήθειας. Οι Σέρβοι με τους Κροάτες είναι φυλετικά ίδιοι. Οι Ρώσοι με τους Ουκρανούς το ίδιο. Αλλά παράλληλα είναι και ιστορικοί εχθροί. Εκτός και αν πιστεύεις ότι το υλιστικά ρατσιστικό σου "όραμα" θα τους κάνει να ξεχάσουν τις διαφορές και να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλο σαν αδέλφια. Να ξέρουμε τότε ότι είσαι ένας χίπης του ρατσισμού που πιστεύει σε ουτοπίες. Αλλά αν είναι έτσι τα πράγματα να μην κατηγορείτε το Δραγούμη ότι υιοθέτησε ουτοπικές ιδέες.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος3/8/21 11:03 π.μ.

      12:06 δεν έχεις διαβάσει ούτε ένα βιβλίο του Δραγούμη ρε φίλε. Άστο και άραξε στα κυβικά σου. Δεν γνωρίζεις τίποτα για την κοσμοθεωρία και την ιδεολογία του Ίωνα αλλά και να έχεις διαβάσει δεν έχεις καταλάβει τίποτα.


      4:20 νέο αίμα ήθελε και ο Γκομπινώ (τον οποίον πιστεύω εκτιμάς) πιστεύοντας ότι είναι αναζωογονητικό για μια φυλή όταν προέρχεται από μια ΚΟΙΝΗ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ. Το ίδιο είπε και ο Τριανταφυλλίδης πρόσφατα σε γνωστή εκπομπή του χώρου

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος3/8/21 3:46 μ.μ.

      10:27 τον φιλελεύθερο ρατσισμό που τον διακρίνεις ακριβώς; εκτός αν θεωρείς φιλελεύθερο τον Α.Χ. κ το NSDAP, εκεί το αφήνουμε απλώς.

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος3/8/21 4:01 μ.μ.

      ώπα ρε φίλε γιατί θα μας τρελάνετε, από πότε ο εθνικοσοσιαλισμός έγινε φιλελεύθερος ρατσισμός; ή μάλλον ο χιτλερισμός; κ από πότε έχουν σχέση κομμουνιστικά καθεστώτα με τον φυλετισμό του εθνικοσοσιαλισμού για να τα θεωρούμε συγγενικά; μόνοι σας μπλέκεστε.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος3/8/21 8:05 μ.μ.

      4:01 ο χιτλερισμός όπως τον αντιλαμβάνεσαι εσύ και οι φίλοι σου είναι φιλελεύθερος. Όχι ο πραγματικός.

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος4/8/21 12:35 π.μ.

      στο μυαλό σου μπορεί, γιατί υπέρ του φιλελευθερισμού δεν έχει γράψει κανείς, εκτός αν θεωρείς ότι αν γράφεις κατά του Δραγούμη σε κάνει φιλελεύθερο.

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος4/8/21 12:35 π.μ.

      ο χιτλερισμός δεν είναι αντιφυλετικός για να έχει τα πρότυπά σου, οπότε αλλού αυτά.

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος4/8/21 12:44 π.μ.

      τι φιλελεύθερο έχεις δει εσύ στον χιτλερισμό τους ρε θα μας τρελάνεις; ξέρεις καταρχήν τι σημαίνει φιλελευθερισμός;

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος5/8/21 12:11 π.μ.

      12:35 π.μ. και 12:44 π.μ. πείτε μου σε ποιους "χιτλερικούς" αναφέρεστε να σας πω τι φιλελεύθερα στοιχεία κρύβουν κάτω από το χαλάκι.

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος5/8/21 2:08 π.μ.

      καλά πες εσύ αν είσαι αντιχιτλερικός πρώτα κ άσε τα φιλελεύθερα στοιχεία.

      Διαγραφή
    18. Ανώνυμος5/8/21 2:10 π.μ.

      12:11 που έχεις δει εσύ φιλελεύθερα στοιχεία στην ΕΣΑ;

      Διαγραφή
    19. Ανώνυμος5/8/21 11:23 μ.μ.

      2:08 γενικά αποφεύγω τα αντί.

      2:10 μόνο φιλελεύθερα στοιχεία βλέπω στην ΕΣΑ. Από το κάδρο του Βενιζέλου και τους ύμνους στο Γύπαρη. Από την ψήφο ΝΑΙ των μελών της υπέρ του Σαμαρά στο δημοψήφισμα του 2015. Από την ουδετερότητα στην διαμάχη Ισραήλ Παλαιστινίων. Από την σύνθεση των εκπομπών με καλεσμένους Πανούσηδες, Συμιγδαλαδες, κλπ. Από την πλάγια υποστήριξη του νέου εργασιακού νόμου του Μητσοτάκη. Από την έλλειψη αναφορών σε σοσιαλιστικές προτάσεις. Από από από....

      Διαγραφή
    20. Ανώνυμος6/8/21 3:36 μ.μ.

      μάλλον δεν έχεις δει εκπομπές γιατί ήταν ξεκάθαρα ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο.. κ έχουν πει κ άλλα κατά καιρούς υπέρ κρατικής παρέμβασης στην οικονομία κ κατά της ελεύθερης αγοράς, αυτό πως σχετίζεται με τον φιλελευθερισμό;

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος1/8/21 9:03 μ.μ.

    Μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού εθνικισμού ο Ίων. Ίσως το μεγαλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/8/21 9:59 μ.μ.

    Επιτέλους ο Δραγούμης έφυγε από τα νύχια εκδοτών της πλάκας με δεξιές και τεκτονικές φιλίες και πέρασε σε έναν σοβαρό εκδοτικό οργανισμό. Φυσικά αυτή η κίνηση προκάλεσε το πρώτο εγκεφαλικό στα ........ και τις ιντερνετικές γιάφκες των .......... Αν συνεχιστούν τέτοιες εκδοτικές προσπάθειες τα μικρά εγκεφαλικά θα εξελιχθούν σε ολικό κώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/8/21 10:43 μ.μ.

      Χρειάζονται περισσότερα, χρειάζεται κριτική και αποδόμηση στους βλάκες που τον βρίζουν και στους βλάκες που τον καπηλευονται. Πρέπει να τον μονοπωλησουμε

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/8/21 2:58 π.μ.

      Ναι Αλέκο, ευτυχώς επιτέλους δουλεύει ένας σωστός έμπορος που ξέρει να ελίσσεται και να σκαρφαλώνει σαν τα σαλιγκάρια ύστερα από μπόρα!
      Αλέκο, δεν έχεις πια κανένα να σε λιβανίζει και λιβανίζεσαι από μόνος σου όλη την ώρα;

      Διαγραφή
  6. Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/8/21 10:25 μ.μ.

    σ.ο. ακόμη και ο Βίκινγκ Γκέκας έκανε αναφορά σε ΜΚ και Ένζυμο στην τελευταία του εκπομπή να ξέρεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/8/21 10:41 μ.μ.

      Τι είπε;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/8/21 2:58 μ.μ.

      Ειπε οτι ειναι θετικο που ειναι ανανηψαντες αριστεροι αλλα οτι ακομη εχουν καποια μαρξιστικα κολληματα και δεν εχουν κανει το μεγαλο βημα. Στην τελευταια εκπομπη ο Γκεκας ειχε φιλοξενουμενο τον Κνουντσεν τον συγγραφεα του "ο εθνικοσοσιαλισμος ειναι κινημα της αριστερας" και "εθνικοσοσιαλισμος η βιολογικη κοσμοθεωρια". Ενταξει, αρεσει δεν αρεσει ο Γκεκας ειναι η μονη Εθνικοσοσιαλιστικη ελληνικη προσωπικοτητα με απηχηση και αναγνωριση εκτος Ελλαδας. Θα επρεπε να υπηρχε μεγαλυτερος σεβασμος για το Γκεκα και τον συγχαιρω που ειπε το αυτονοητο στην τελευταια εκπομπη. Οτι το προβλημα στην Ελλαδα εδω και αιωνες ειναι και φυλετικο, οτι υπαρχει πολλη γυφτια και μεση ανατολη που περνιουνται για ελληνες. Για τα εμβολια παντως δεν φαινεται να συμμεριζεται τον αντιεμβολιαστικο αγωνα του χωρου, ειπε στον 80χρονο πατερα του να το κανει το μπολι, ειναι βεβαια κατα της υποχρεωτικοτητας αλλα εκανε και πλακα με τους ψεκασμενους συνωμοσιολογους για νανοτσιπ χαραγματα μεταλλα που κολλανε στα χερια κλεομενηδες και κηραλοιφες.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/8/21 7:04 μ.μ.

      Παραξενο γιατι το ΚΙΝΗΜΑ ειναι τελειως αντιεμβολιαστες και αρνητες. Αυτοι του Γκεκα δεν ειναι;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος2/8/21 7:45 μ.μ.

      διάσπαση από το ΑΡΜΑ, η πιο ποιοτική και δυναμική ομάδα στην βόρεια Ελλάδα που προκαλεί εγκεφαλικά σε χα και αντιφα

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος2/8/21 9:46 μ.μ.

      Καλά τώρα, άστο, καλύτερα να μην μπούμε στο θέμα της ποιότητας...

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος2/8/21 11:48 μ.μ.

      πάντως το ίντυ διαφωνεί μαζί σου. μάλλον οι εχθροί ξέρουν καλύτερα από τους υποτιθέμενους δικούς μας. εκεί στο μέτωπο νεολαίας της χα θεσσαλονίκης όλα καλά?

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος3/8/21 2:25 π.μ.

      Δεν το ήξερα πως τι Ίντυ έγινε κριτήριο ποιότητας, συγγνώμη!!!!

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος1/8/21 10:29 μ.μ.

    Μια παρατήρηση. Ο Ωρολογάς που έγραψε το βιβλίο για τον Δραγούμη δεν ήταν τυχαία προσωπικότητα. Άραζε σε γνωστά γραφεία όλες τις Κυριακές που λέει και το παλιό άσμα για όσους γνωρίζουν. Το ξέρουν αυτό οι συναγωνιστές της ΕΣΑ και του HR ή όχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/8/21 10:40 μ.μ.

      Τι να ξέρουν; Αυτών η ιδεολογική σκέψη περιορίζεται στο Mein Kampf και τα βιβλιαράκια του Τρίτου Ράιχ

      Διαγραφή
    2. Υπάρχουν και εξαιρέσεις ανάμεσα τους με πολιτική ριζοσπαστική σκέψη, ακόμη και στην σημερινή νεολαία της χα υπάρχουν νεολαίοι με ποιοτική σκέψη οι οποίοι πλέον στηρίζουν την σ.ο και εγκαταλείπουν το μαντρί προς όφελος της αυτονομίας. Τους ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και την πρόσφατη επικοινωνία.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος2/8/21 2:27 μ.μ.

    Μκ στο γνωστό μπλογκ γράφουν ότι προβάλλεις συνέχεια Κιτσίκη. Μάλλον το άρθρο των εκδόσεων Έξοδος ενόχλησε κάποιους. Ξέρει κάποιος σε ποια σημεία μιλάει για ένζυμο και μκ ο Γκέκας; Δεν αντέχουμε τρεις ώρες αρμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει όπου θέλει όποτε θέλει. Τα υβριστικά και τα συκοφαντικά σχόλια μας αφήνουν αδιάφορους. Δεν υπάρχει πληροφόρηση σε ποια σημεία αναφέρθηκε ο Γκέκας σε ΜΚ και Ένζυμο. Για τον Κιτσίκη με τον οποίο διαφωνούμε σε πολλά η αλήθεια είναι ότι είχε γράψει ένα βιβλίο ΥΠΕΡ του Φασισμού και το οποίο είχε προβληθεί στον ΜΚ σε μια και μοναδική ανάρτηση. Οι θέσεις του για την Τουρκία δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την σ.ο. Τέλος αν κάποιοι προχωρήσουν σε έκδοση ενός βιβλίου καλύτερο από αυτό του Κιτσίκη ΥΠΕΡ του Φασισμού εδώ είμαστε να κάνουμε γνωστό. Δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν για την προβολή βιβλίων ή θέσεων.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/8/21 9:52 μ.μ.

      2:27, αν περάσεις την συνομιλία με τον Κνουντσεν που είναι στα δανικά, το υπόλοιπο είναι 2 ώρες μαζί με τα μουσικά διαλείμματα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/8/21 10:31 μ.μ.

      1:02: 50 βάλτε το

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος2/8/21 10:52 μ.μ.

      1:13:30 τα ξαναχώνει στην ΕΣΑ

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος2/8/21 11:12 μ.μ.

      1:24:57 γίνεται η αναφορά όχι στον Μαύρο Κρίνο αλλά σε σχόλιο που αναρτήθηκε στον Μαύρο Κρίνο

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος3/8/21 12:56 μ.μ.

      βρε ανακατωσουρηδες, ο γκεκας δεν ειπε κατι κακο για μαυρο κρινο, Ειπε απλα οτι μπαινει εδω και διαβαζει καμια φορα σχολια, καποια ειναι για κλωτσιες, καποια ειναι πολυ καλα (διαβασε καποιος κιολας στην εκπομπη) και ειπε ο καθε ανωνυμος να αποκτησει εστω ενα ψευδωνυμο εδω, σταθερο, για να μη χανομαστε. Αυτο.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος2/8/21 6:45 μ.μ.

    10:50 π.μ έτσι είναι τα παιδιά του .......... Τα καλά και συμφέροντα. Ότι τους βολεύει όποτε τους βολεύει. Εδώ υμνούν τους παρακρατικούς του Καραμανλή που σκότωσαν τον Λαμπράκη και γράφουν ότι ο Λαμπράκης και ο Δραγούμης θα μας έβγαζαν από τη σωστή γεωπολιτική συμμαχία με τις χώρες του δυτικού κεφαλαίου. Τι άλλο να περιμένουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2/8/21 6:46 μ.μ.

    Τα .................... κάνουν ένα μεθοδολογικό λάθος. Αναπαράγουν την ανοησία ότι ο εθνικοσοσιαλισμός είναι μια αυτογέννητη κοσμοθέαση. Χωρίς ιστορικούς προδρόμους χωρίς εσωτερικά ιδεολογικά ρεύματα, μόνο με έναν αρχηγό-προφήτη. Έλα όμως που δεν είναι έτσι τίποτα στην ιστορία. Μηδέν γεννάται εκ του μηδενός έλεγαν οι ορφικοί και είχαν δίκιο. Ο εθνικοσοσιαλισμός είναι- πρώτα και κύρια- ένα από τα ρεύματα του ριζοσπαστικού εθνικισμού του μεσοπολέμου (και ας λένε οι βλάκες ότι ο εθνικισμός είναι μίσος εθνικοσοσιαλισμός, το μυαλό τους και μια λίρα). Όλα τα εθνικιστικά ρεύματα του μεσοπολέμου βασίστηκαν σε προγενέστερες ζυμώσεις των νεορομαντικων και των volkisch των τελών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Και όλοι αυτοί στους παλιότερους ρομαντικούς, στους παλιότερους φυλετιστές και πάει λέγοντας. Σίγουρα έχουν διαφορές οι φυλετιστές του 19ου αιώνα από το φυλετισμό του εθνικοσοσιαλισμού. Σίγουρα είναι διαφορετικός ο νεορομαντικός εθνικιστικός σοσιαλισμός του Μπαρρές και του Δραγούμη από εκείνον του NSDAP. Όμως τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να βρίζουμε κομμάτια της ιδεολογικής μας ιστορίας; Ότι πρέπει να ακρωτηριάσουμε το ιδεολογικό μας συνεχές. Ότι πρέπει να μπούμε σε μια συζήτηση ποια εποχή είναι ανώτερη και ποιο σχήμα της ιδεολογίας είναι καλύτερο από το άλλο; Μόνο κάποιοι βαλτοί θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό για να προκαλούν ανόητες διασπάσεις που βοηθούν τη Δεξιά να ξεμπερδέψει μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/8/21 11:23 μ.μ.

      δεν προκαλούν καμία διάσπαση, στο λένε ξεκάθαρα ότι δεν θεωρούν δικό τους κάτι αντιφυλετικό, αν εσύ δεν έχεις θέμα είναι δικό σου πρόβλημα να λύσεις.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/8/21 11:37 μ.μ.

      βαλτός είναι αυτός που γεμίζει ψεύτικα είδωλα τον ''χώρο'' για εμένα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/8/21 11:56 μ.μ.

      επιτέλους μια ενδιαφέρουσα εκπομπή από τον Γκέκα. Αν έκοβε και λίγο το μπλα μπλα καλά θα ήταν. Ωραία φάση που έφερε τον αριστερό ε/σ Δανό θεωρητικό στην παρέα. Αλήθεια ο συναγωνιστής που μιλάει για είδωλα δεν έχει είδωλο τον Χίτλερ αφού για αυτούς δεν έκανε ποτέ λάθος καισε τίποτα.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος2/8/21 11:58 μ.μ.

      την Δεξια γιατι την τσουβαλιαζεις φιλε; δεν υπαρχουν ριζοσπαστικοι δεξιοι νομιζεις; η εθνοσυντηρητικοι που απλως ειναι δεξιοστροφοι;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος3/8/21 12:19 π.μ.

      Ψεύτικο είδωλο δεν είναι ο Παύλος Γύπαρης, μια ζωή φιλελεύθερος χωρίς να έχει καμία σχέση με τον φασισμό (τον πολέμησε κιόλας); Ψεύτικο είδωλο δεν είναι ο Λιαντίνης που αυτοκτόνησε και βρήκαν τα κόκκαλα του 10 χρόνια αργότερα (για τον Περικλή Γιαννόπουλο ξέρετε να λέτε όμως); Σας είδαμε και με τα "αληθινά είδωλα" Μουσολίνι, Ριβέρα, Μόσλεϋ, Σίτσα Καραϊσκάκη, Ιούλιο Έβολα πως κάνετε. Παραδεχτείτε απλά ότι θέλετε όλος ο χώρος να προσκυνάει τον άβαταρ και αφήστε τα σάπια. Εν τω μεταξύ αυτή η ρητορική περί ειδώλων ποσό γελοία είναι; Όποιος αρνείται Δραγούμη, Μεταξά, Γιαννόπουλο δηλαδή είναι δικός μας ας πούμε; Οι διαφορές μας με την ακροδεξιά περιορίζονται σε προσωπικότητες, όχι σε φιλοσοφία και ιδεολογία; Για αυτό είστε βαλτοί

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος3/8/21 12:19 π.μ.

      11:56
      Τι μας λες ρε φίλε!
      "επιτέλους μια ενδιαφέρουσα εκπομπή από τον Γκέκα" για πέσμου, ξέρεις τίποτε παρόμοιο ή συγκρίσιμο με τις εκπομπές του, να το μάθουμε και μεις;
      Τώρα αν εσύ είσαι από άλλο ανέκδοτο, γύρνα εκεί που ανήκεις!

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος3/8/21 12:32 π.μ.

      11:23 δικό σας μπορεί να μην το θεωρείτε αλλά τότε να μη θεωρείτε δικό σας ούτε τον εθνικοσοσιαλισμό ούτε το Χίτλερ. Ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιοριζεται όπως θέλει. Δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Ένας τρελός μπορεί να λέει ότι είναι αστροναύτης. Κάπως έτσι είναι και αυτοί που το παίζουν χιτλερικοί.

      11:37 συμφωνώ. Τα πιο ψεύτικα είδωλα είναι οι πρώην υπαρχηγοί της ΧΑ.

      11:58 άλλο να αυτοπροσδιοριζεται κάποιος συντηρητικός και άλλο Δεξιός. Ο όρος Δεξιά περιλαμβάνει και την πίστη στην ελεύθερη αγορά που στον συντηρητισμό χωράει συζήτηση.

      Βέβαια υπάρχουν οι liberal ψευτοχιτλερικοί που συμφωνούν με τους δεξιούς στο θέμα της ελεύθερης αγοράς.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος3/8/21 2:22 π.μ.

      11.56, μάλλον για σένα μίλησε κάπου στην εκπομπή...
      Εσύ μιλάς για μπλα-μπλα του Γκέκα;
      Και τι εννοείς με αυτό ρε νάνε;
      Ποιο είναι το μπλα-μπλα του Γκέκα;
      Μήπως επειδή λόγο IQ δεν πολυκαταλαβαίνεις; Κατανοητό, άλλο εξυπνάκιας ἀλλο ἐξυπνος...
      Άκουγε τον Χάρη καημένε, τι ψάχνεις στον Γκέκα!

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος3/8/21 12:57 μ.μ.

      Το μόνο κακό με τον Γκέκα είναι ότι κάνει τρεις τεσσερις φορές το χρόνο εκπομπη κι οχι καθε μηνα.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος3/8/21 2:35 μ.μ.

      Το μόνο κακό με τον Γκέκα είναι ότι κάνει εκπομπές τριών ωρών. Αν τις μειώσει στην 1 ώρα και πάψει να διαβάζει αποσπάσματα Κολοκοτρώνη - Πλάτωνα - Νίτσε (αν θέλαμε ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ θα αγοράζαμε τα βιβλία) αλλά ασχολείται με τα τεκταινόμενα του χώρου και την πολιτική επικαιρότητα εκφράζοντας την άποψη του και κρίνοντας καταστάσεις όπως στην τελευταία εκπομπή θα αυξήσει τα νούμερα και θα αποκτήσει ενδιαφέρον. Αλλά προτιμάει τον ελιτισμό

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος3/8/21 3:53 μ.μ.

      ενώ ο γνήσιος εθνικοσοσιαλιστής δεν είναι χιτλερικός ας πούμε, ρε που έχουμε μπλέξει.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος3/8/21 4:07 μ.μ.

      εδώ υπάρχουν τρελοί που δηλώνουν στρασσερικοί κ φιλοκομμουνιστές κ λένε ότι είναι εθνικοσοσιαλιστές ρε φίλε κ σε πειράζουν οι ''φιλελεύθεροι χιτλερικοί'';

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος3/8/21 4:08 μ.μ.

      ο χιτλερικός για σένα ας πούμε βλέπει Δραγούμη κ λέει να ένα είδωλο.

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος3/8/21 6:28 μ.μ.

      Ο χιτλερικός της δεξιάς βλέπει δημοψήφισμα και ρίχνει Σαμαρά δαγκωτό. Ψηφίζει ΝΔ για να φύγουν οι μπολσεβίκοι. Δεν είναι ούτε εθνικοσοσιαλιστής ούτε εθνικιστής.

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος3/8/21 8:20 μ.μ.

      Δεν έχεις ακουστά για την "αριστερή" τάση του Ε/Σ 3:53;

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος3/8/21 8:41 μ.μ.

      σύμφωνοι, για να είναι κάποιος εθνικοσοσιαλιστής πρέπει να είναι κ κατά της ΕΕ κ φυσικά να αντιμετωπίζει δεξιούς κ αριστερούς το ίδιο, δεν διαφωνούμε κάπου σε αυτό, μόνο τρελός θα διαφωνούσε.

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος3/8/21 10:05 μ.μ.

      4:07 μ.μ. ποιοι κάνουν κριτική στους στρασσερικούς άραγε? αυτοί που έχουν στείλει πρόσκληση σε όλους τους αντιφα ακροδεξιούς να μας δώσουν τα φώτα τους ... και τελικά μας άλλαξαν τα φώτα μέχρι το σημείο να θεωρείτε ο νγμ ο πιο σοβαρός ανάμεσα τους!

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος2/8/21 6:48 μ.μ.

    Και ο Στέφανος Γκέκας υπέρ του Δραγούμη. Πόνος ............................... https://www.armahellas.com/2021/08/01/31-%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-1920-%ce%b5%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%af%cf%89%ce%bd/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/8/21 10:38 μ.μ.

      ο Γκέκας και πάλι ακολουθεί τους νεορομαντικούς και τους στρασερίτες προδίδοντας τον πραγματικό εθνικοσοσιαλισμό

      τελικά λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της βιοθεωρίας μας
      αποδεικνύεται στη πράξη

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/8/21 11:52 μ.μ.

      ώπα πλάκωσαν οι ορθόδοξοι καθαρόαιμοι. κανέναν δεν ακολουθεί ο Στέφανος αν ξέρεις τι παίζει για αυτό και δεν προβάλλει η ομάδα καμιά άλλη ομάδα στο σαιτ του άρματος. και δεν είναι στρασερίτες αλλά στρασσερικοί. άνοιξε κανά λεξικό αδερφέ πριν κάνετε κριτική λες και είστε ειδικοί στην φάση

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος3/8/21 12:47 π.μ.

      Δεν είπα ότι προβάλει ο Γκεκας κάποια ομαδα στο site του άρματος. Είπα ότι ακολουθεί ξανά στις θέσεις τους φασιστόπληκτους ρομαντικούς, τους μαρξιστές και τον μαύρο τριαντάφυλλο. Την ίδια ώρα που τα χώνει στη γνήσια εθνικοσοσιαλιστήκη ΕΣΑ. Ωραίος χιτλερικός είναι. Πολύ καθαρολόγος. Μια ζωή με τους σιέλ και κατά τα άλλα το παίζει φουλ ns.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος3/8/21 10:36 π.μ.

      Ποιους σιελ ρε γίδι όρθιο και ποια γνήσια εθνικοσοσιαλιστική ΕΣΑ; Οι γνήσιοι εθνικοσοσιαλιστές έχουν κολλεγιές με Πανούση, Χατζηγωγο, Παπαθεμελή, Λαγό, Συμιγδαλά; Και τι πάει να πει χιτλερικός; Βάζετε την ιδεοληψία και την πίστη σε ένα πρόσωπο πάνω από ολόκληρη την ιδεολογία; Τι ζώα είστε! Σε ενοχλεί ο φασισμός και οι φασιστοπληκτοι ακροδεξιε αντιφα ε;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος3/8/21 12:41 μ.μ.

      Ποτέ δεν προωθησε Παπαθεμελή η εθνικοσοσιαλιστική ΕΣΑ.Κάτι αλλοι φασίστες αντίθετα προωθούσαν επι χρόνια Κιτσίκη, Ιανό και πρωην υπαλληλους του χοντρού

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος3/8/21 2:44 μ.μ.

      Όλο για τον Κιτσίκη μιλάτε. Φέρτε ένα άρθρο εξυμνητικό για το εν λόγω πρόσωπο. Όχι την βιβλιοπαρουσιαση για τον φασισμό. Αφήστε οι προβοκάτσιες εδώ δεν περνάνε. Είμαστε οι μόνοι ΚΑΘΑΡΟΙ

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος2/8/21 6:52 μ.μ.

    Ανώνυμος2/8/21 2:58 π.μ Δεν τις έχεις ακουστά τις εκδόσεις έξοδος; Δεν είχα αμφιβολία. Δεν ξέρεις τίποτα άλλο πέρα από την ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/8/21 9:41 μ.μ.

      6:52 βεβαίως έχω, δεν ήξερα όμως πως έβγαλαν Δραγούμη και νόμισα πως ήταν ο γνωστός τσαρλατάνος...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/8/21 11:59 μ.μ.

      ο τσαρλατάνος πήγε κουστουμάτος σαλονικα να το παίξει μούρη σε κουριαννίδη και άλλους. δηλώνει και πρόεδρος συλλογικότητας !!!! οι έξοδος δεν είναι του χώρου αλλά έβγαλαν και μούρος, καντάφι, σπένγκλερ και αλλους. μπράβο στα παιδιά

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος3/8/21 12:24 π.μ.

      Αυτό ήταν το λάθος ότι δώσαμε στον τσαρλατάνο "εργολαβία" τον Δραγούμη. Θα δεις όμως από τώρα τι έχει να γίνει

      Διαγραφή
  14. Καλούνται οι συναγωνιστές και οι φίλοι να μην προχωρούν σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για συναγωνιστές και "συναγωνιστές" που έχουν διαφορετικές απόψεις. Επίσης καλό θα είναι να μειωθούν οι επαναλαμβανόμενες αναφορές σε γνωστό παρακρατικό που διατηρεί εδώ και χρόνια επαφές με σιωνιστές, εξουσιαστές και την αντίφα. Είναι το πρόσωπο εκείνο που έδωσε εντολές σε όλους αυτούς που καπηλεύονται σήμερα σύμβολα και πρόσωπα της Τρίτης Θέσης με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την παροχή πληροφοριών στους εχθρούς. Ας μην του δίνουμε μεγαλύτερη αξία όλοι γνωρίζουν πλέον ποιο σχέδιο είχε από το 2009 και σήμερα υποστηρίζει και πάλι τις κυβερνητικές επιλογές και τακτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος2/8/21 7:44 μ.μ.

    Ακροδεξια κολληματα βασικα εχει ο Γκεκας και οχι οι συναγωνιστες του ΕΝΖΥΜΟΥ. Ειναι λιγο παραδοξο να το λεει αυτο και λιγο πιο πριν να συνομιλουσε με τον Knudsen που διακηρυττε οτι ο εθνικοσοσιαλισμος ειναι κινημα της αριστερας. Εν παση περιπτωσει και μονο η αναφορα του ειναι κατι θετικο. Ακομη πιο θετικη ειναι η αναρτηση τους ΑΡΜΑτος για τον Ιωνα Δραγουμη που οδηγησε σε εγκεφαλικα γνωστη διαδικτυακη ομάδα https://www.armahellas.com/2021/08/01/31-%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-1920-%ce%b5%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%af%cf%89%ce%bd/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος2/8/21 8:22 μ.μ.

    "Πέρα όμως από το πεδίο των απόψεων, το ζήτημα για εμάς είναι πρωτίστως φυλετικό. Σύμφωνα με τους θεωρητικούς, αλλά και τους πολιτικούς εκφραστές της Ιδέας, η εθνικοσοσιαλιστική βιοθεωρία δεν μπορεί να καταστεί κτήμα μη αρίων ανθρώπων και λαών, ούτε διατίθεται για εξαγωγή προς αυτούς. Ο φαινότυπος του Δραγούμη είναι αλπικοαρμενοειδής. Ως εκ τούτου, με βάση τα δικά μας κριτήρια, από τη στιγμή που ο Δραγούμης φέρει εξωευρωπαϊκή πρόσμειξη, ακόμα και αν ήταν ο πιο διαπρύσιος κήρυκας του αριοφυλετισμού, δε δύναται εκ των πραγμάτων να χαρακτηριστεί εθνικοσοσιαλιστής. Όσο αυστηρά και αν φαίνονται τα κριτήρια μας σε κάποιους εν έτει 2021, αυτό ακριβώς είναι ο ναζισμός και σ’ όποιον αρέσει. Δε θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό από τις αξίες του άριου φυλετισμού, ακόμα και αν οι λευκοί μείνουμε ένα 3% σε αυτό το σάπιο και παρηκμασμένο κρατίδιο"

    Να γελασουμε τωρα ή μετα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος2/8/21 11:33 μ.μ.

    Από αυτούς είναι. Μάλιστα χαρακτήρισαν τον Δραγούμη αρμενοειδη ενώ είναι ξεκάθαρα μεσογειακός με διναρικες επιδράσεις. Δεν γνωρίζουν και φυλετική ανθρωπολογία ....... και το παίζουν ειδήμονες! Το γεγονός αυτό είναι πολύ πιο εξοργιστικό διότι καταστεί υποκριτική την στάση τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 4:17 π.μ.

      τις διναρικές επιδράσεις που τις βλέπεις εσύ;

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος2/8/21 11:34 μ.μ.

    "Το 1963 η Ελλάδα ήταν δεύτερη σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη μετά τη Δυτική Γερμανία και κάποιοι εξτρεμιστές από την παράταξη που ήταν τότε στην σωστή πλευρά της ιστορίας δολοφόνησαν έναν πολιτικό της παράταξης που ήταν τότε στη λάθος πλευρά της ιστορίας" Aυτα γραφτηκαν .......... Η σωστη πλευρα της ιστοριας ηταν ο Καραμανλης και το δυτικο σιωνιστικο καπιταλιστικο μπλοκ. Το κατεστημενο που ειχε ισοπεδωσει την Δρεσδη, ειχε ρημαξει το Αμβουργο, ειχε στησει την Νυρεμβεργη, ειχε καταστρεψει την Ιαπωνια με δυο ατομικες βομβες ειναι "η σωστη πλευρα της ιστοριας" για δηθεν σκληροπυρηνικους εθνικοσοσιαλιστες. Και μετα τους πειραζει ο Μεταξας και οι δυτικες του συμμαχιες. Απλα γελαμε ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 12:37 π.μ.

      Κάποιος να πει στα παιδάκια ότι εμείς θα είμαστε περήφανα και πάντοτε με άνδρες όπως ο Δραγούμης που στελέχωσαν τις "λάθος" πλευρές της ιστορίας.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος2/8/21 11:44 μ.μ.

    Στο 1:11:04 τα χώνει στην γνωστή ομάδα που πότε βγαίνει φωτό με Κλεομένηδες, ποτέ το παίζει παγανιστική και πότε το παίζει αντιεμβολιαστική με μαγνητικά χέρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 1:14 π.μ.

      Αυτο το μπλεξιμο της ιδεας με τον αντιεμβολιασμο δεν θα μας βγει σε καλο. Καθολου ομως. Ο Γκεκας λεει το αυτονοητο, ακουστε στο τελευταιο μισαωρο της εκπομπης τι λεει, καμια σχεση με τη συνωμοσιολογικη σαρα και μαρα του χωρου. Ακομα μια φορα ο Γκεκας αποδεικνυει οτι ειναι οτι πιο ποιοτικο εχει ο χωρος. Αλλα ο χωρος του εθνικοσοσιαλισμου ειναι βαθια δημοκρατικος, ο καθενας εχει την αποψαρα του.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/8/21 10:54 π.μ.

      Ανώνυμος3/8/21 1:14 π.μ.

      Βαθύτατα αντιδημοκρατικός είναι ο χώρος γενικότερα και όχι μόνο ο Ε/Σ. Και αυτή είναι η αιτία της κατάντιας μας ότι ο χώρος δεν έχει μάθει να ακούει και να ανέχεται διαφορετικές γνώμες

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος3/8/21 11:38 π.μ.

      Μετά την τελευταία εκπομπή αποδείχτηκε ότι και ο Γκέκας είναι ένας απλός φασίστας. Δεν είναι πραγματικός εθνικοσοσιαλιστής. Δυστυχώς λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της βιοθεωρίας μας στους ώμους τους.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος3/8/21 12:41 μ.μ.

      Το Φασισμός και τα Πρακτικά του Αποτελέσματα του Γκέμπελς το έχεις διαβάσει 11:38;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος3/8/21 1:09 μ.μ.

      10:54 οχι ο χωρος ειναι ανιατα μαζικοδημοκρατικος δημαγωγικος και θυμιζει χαβρα ιουδαιων και φανατικων φωνακλαδων. Συμφωνω οτι δεν εχει μαθει να ακουει ο χωρος, αλλα ποιους, τους αξιους! Αυτους τους φθονει. Τις βρωμιες που εχει ακουσει ο Γκεκας, ποιος αλλος;

      11.38 τι μας λες; Η τοποθετηση επι της πανδημιας εγινε τωρα η λυδια λιθος της εθνικοσοσιαλιστικοτητας; Οι εθνικιστες του μεσοπολεμου τι ελεγαν για την ισπανικη πανδημια; Ελεγαν οτι οι γιατροι ειναι εγκληματιες, οτι ειναι κοροδοιος κτλ, οτι φορας ιατρικη μασκα και μεγαλωνει η μυτη για να μπει μεσα το τσιπ και ξανακλεινει; Ο Γκεκας ειπε οτι ειναι κοινωνικοπολιτικο πειραμα καθυποταγης και οχι επιστημονικο, χωρις να αρνηθει τη σοβαροτητα της πανδημιας και χωρις να πει ανοησιες για τα εμβολια και πολυ καλα εκανε που προετρεψε τον γεροντα πατερα του να εμβολιαστει!

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος3/8/21 7:04 μ.μ.

      1:09, ακριβώς όπως τα γράφεις.
      Και αυτονόητα.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος3/8/21 12:52 π.μ.

    Και νεα δημοσίευση για Δραγούμη στο ΑΡΜΑ!
    "Σκέψεις τοῦ Ρένου Ἀποστολίδη ἐξ ἀφορμῆς τοῦ Ἴωνος Δραγούμη." Πάνω-πάνω στη σελίδα τους, για την ώρα τουλάχιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος3/8/21 8:29 π.μ.

    Μαυρε Κρίνε γιατί ανεβάζεις τα σχόλια από τα τρολλακια του ...... και του ...... που έβγαλαν σπυριά μόλις είδαν τις αναρτήσεις για τον Δραγούμη και το κράξιμο που έφαγαν από ΦΛΕΦΑΛΟ και Γκέκα; Αυτοί ποτέ δεν ανεβάζουν τα δικά μας. Στειλτους στον διάολο. Τους πονάει που οι εθνικοσοσιαλιστές τους φτύνουν πλέον κατάμουτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 3:56 μ.μ.

      είναι καλός ο Γκέκας τώρα ψευτοες τρολάκι;

      Διαγραφή
  22. Ανώνυμος3/8/21 8:41 π.μ.

    Ο καλεσμένος του Γκέκα ο ξένος συναγωνιστής υπήρξε σημαντικός ως προς την προβολή μιας άλλης οπτικής για τον εθνικοσοοιαλισμό. Παρά το γεγονός ότι ο Γκέκας δεν είναι υπέρ της τρίτης θέσης με αυτή την κίνηση ενίσχυσε άθελά του την τρίτη θέση. Και η προβολή του κινήματος όμως είναι δείγμα ενότητας εκ μέρους του μκ παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις. Σύνθεση παιδιά είναι ο στόχος. Και όχι μονόπλευρη ενημέρωση και βήμα στον κάθε Θόδωρο χατζηρωμιό Συμιγδαλά ή άλλους κηφήνες της δεξιάς. Μπράβο στην σ.ο. που δίνει και πάλι πνοή σε έναν χώρο κατακερματισμένο και με χαμηλό ηθικό. Μπράβο και στο ένζυμο που δεν είναι δικοί μας αλλά βγάζουν ποιοτικά βιβλία που ενοχλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος3/8/21 9:35 π.μ.

    "Το 1938 κυκλοφορεί στην Θεσσαλονίκη ένα ακόμη βιβλίο για τον Ίωνα Δραγούμη. Ο συγγραφέας είναι ο Πέτρος Ωρολογάς εκδότης και δημοσιογράφος με καταγωγή από την Κορυτσά, φανατικός εχθρός του Βενιζελισμού και μια από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας. Συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα της εφημερίδας «Νέα Ευρώπη» ως αρθρογράφος, μια εφημερίδα από την Θεσσαλονίκη με εθνοκοινωνικό προσανατολισμό στην οποία και υπέγραφε με το ψευδώνυμο Πέτρος Φωτεινός ή Τριάστερος. Διώχθηκε από το μεταπολεμικό καθεστώς και καταδικάστηκε για την συνεισφορά του στην αντιδημοκρατική προπαγανδιστική μηχανή"

    Απορία μετά από αυτό που διάβασα: γνωρίζουν οι υπεύθυνοι της εκπομπής της εσα και του διαδικτυακού παραρτήματος της ποιος ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου για τον Δραγούμη; Γνωρίζουν ποια ήταν η εφημερίδα Νέα Ευρώπη; Τέλος αν θέλουν ας απαντήσουν. Αφού απορρίπτουν Δραγούμη και άλλους ποιους προτείνουν ως προσωπικότητες του χώρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος3/8/21 11:26 π.μ.

    O Ωρολογάς, μέσα από τις στήλες της εφημερίδος Νεα Ευρωπη εξέθεσε το 1942 τους λόγους για τους οποίους έπρεπε ο Ελληνικός λαός να εφαρμόσει μια πολιτική συνεργασίας µε τη Γερμανία, μεταξύ των οποίων ανέφερε και την «ιδιαιτερότητα» και «μοναδικότητα» της ελληνικής φυλής, η οποία είναι «κατ’ εξοχήν αρία, ουδαμώς συγγενεύουσα µε τους Λατίνους, ...{...}... φυλή αντισλαυική και ως τοιαύτη αποτελεί εις την νοτιοανατολικήν λεκάνην της Μεσογείου, δύναμιν αναχαιτιστικήν, κατά των προαιωνίων του πανσλαυϊσμού»

    Ο Ωρολογας ηταν φιλογερμανος, αρθρογραφουσε στη ναζιστικη εφημεριδα Νεα Ευρωπη, ηταν συνεργατης των Γερμανων Εθνικοσοσιαλιστων και φανατικος αντι-σλαβος. Οι διαφοροι εκδοτες που στηριζουν Ωρολογα αλλα ειναι καθετα εναντια στο Γ ραιχ και στους Γερμανους μηπως νιωθουν λιγο αβολα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 3:10 μ.μ.

      Κανένας δεν είναι κάθετα ενάντια στο Τρίτο Ράιχ και κανένας δεν χάρηκε με την ήττα του 45. Και φυσικά κανένας δεν είναι αντιγερμανος. Μην μας μπερδεύεις με τον ψυχασθενή εκδότη. Μόνο ένας ηλίθιος που δηλώνει εθνικιστής θα μπορούσε να είναι αντιγερμανος όταν στην Γερμανία γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν όλες οι παραδοσιοκρατικες, αντιδιαφωτιστικες και συντηρητικές ιδέες. Από την άλλη δεν είμαστε και παγγερμανιστολαγνοι νορδικιστες όπως είστε οι περισσότεροι της γνωστής σχολής σκέψης. Απλώς επανατοποθετουμε και αναθεωρούμε κάποια πράγματα και κάποια ιστορικά γεγονότα

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος3/8/21 12:33 μ.μ.

    Το κλέβω από τον τοίχο του συναγωνιστή αλλά είναι μια πικρή αλήθεια που κρύβουν οι καθαρολόγοι ιεροεξεταστές:

    "Όταν γνωρίζεις ότι ο Δραγούμης είχε επηρεαστεί από Γκομπινώ, Μωράς, Ντ' Ανούντσιο, Νίτσε και Μπαρές η αλήθεια βρίσκεται στα γραπτά ενός αντιφασίστα:

    "Κατά τον Σπύρο Μαρκέτο μάλιστα, ο Ίων Δραγούμης και ο Περικλής Γιαννόπουλος ήταν οι βασικοί - αν όχι και οι μόνοι - ιδεολογικοί μέντορες του ελληνικού φασισμού. Ειδικά για τον Δραγούμη, ο Μαρκέτος υποστηρίζει ότι υπήρξε ο πιο συγκροτημένος πολιτικός και διανοούμενος του "φασισμού πριν τον φασισμό" στην Ελλάδα"

    Ίων Δραγούμης Ο Ασυμβίβαστος του Γιάννη Α. Μάζη
    Σελίδα 285"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος3/8/21 1:12 μ.μ.

    Ο Γκέκας παρά τον πλούτο της γνώσης και της φυσικής κατάστασης του διαθέτει και αρνητικά σημεία τα οποία κληρονόμησε από τον πρώην αρχηγό του. Είναι δύστροπος και ανίκανος να καταλάβει την σημασία της συμμαχίας και των πολιτικών ελιγμών. Όμως η πολεμική στο διαδίκτυο εκ μέρους των θαυμαστών του ετέρου Καππαδόκη υπαρχηγού της χα τον ευνοεί αφού πλείστοι θα παρακολουθήσουν και θα μάθουν την εκπομπή του οι οποίοι μέχρι σήμερα την αγνοούσαν. Η τάση του να εμφανίζεται μόνος σε εκπομπές και το παγωμένο ύφος του στην κρύα Δανία έσπασε από την συντροφική κουβέντα με μια μεγάλη μορφή του εθνικοσοσιαλισμού τα έργα του οποίου είναι πραγματικά διαμάντια. Χωρίς να το επιδιώκει για πρώτη φορά έκανε μια εκπομπή φιλική προς τον ακροατή άκρως ενδιαφέρουσα και λόγω του συνομιλητή του και έδειξε ένα πρόσωπο μακριά από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Παρά την γκρίνια που εκφράζει σε παλαιότερες εκπομπές και την αγωνία να συγκρουστεί με πρώην μέλη του ή τους τριτοθεσίτες τώρα έδειξε μια ευστροφία σε θέματα προβολής των ιδεών και μακάρι να το επαναλάβει και στο μέλλον με άλλους καλεσμένους. Οι κραυγές των νεοχρυσαυγιτών ή των φετιχιστών αποδεικνύουν ότι όταν θέλει μπορεί να ενοχλήσει κάποιους που έχουν δει την εθνικοσοσιαλιστική ιδέα ως μια φωλιά ανάπαυσης και όχι ως ένα πύρινο ποτάμι. Στέφανε έπραξες πολλά λάθη στο παρελθόν παρόλο που μπορεί να είχες αγνές προθέσεις. Η αρνητική πλευρά σου ήταν η κληρονομιά της κατάρας που έριξε ο άεργος της Πεύκης σε όλους τους πρώην υπαρχηγούς τον Γιαννόπουλο τον Περίανδρο τον Ζαφειρόπουλο. Δείξε σεμνότητα και αλληλεγγύη αλλιώς ξεκίνα την απόσυρση από την προβολή και γράψε ένα βιβλίο με αλήθειες καλύτερο από του Χάρη Κ. και ισάξιο με την μία και μοναδική ομιλία του Ξανθού. Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μια κοινή κουβέντα των τεσσάρων υπαρχηγών σε κάποιο φόρουμ ή να υπάρξει συνεννόηση για κάτι ποιοτικό. Στέφανε έχασες το τρένο με το άρμα παρά το γεγονός ότι ήσουν στον σταθμό μαζί με κορυφαίους ακτιβιστές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσφέρεις μέσα από αυτό που ενοχλεί τους ποντικούς. Τον κρυστάλλινο διάλογο με διανοητές όπως έκανες με τον Δανό Μαχητή και μέσω αυτής της κοινωνίας απόψεων ενόχλησες και τους νομάδες των στεπών και συνδαιτημόνες των κυβερνητικών που φοράνε την προβιά του χιτλερικού.

    Ένας οπαδός του Αυστριακού Πολεμικού Ζωγράφου που αν έβλεπε ποιοι σήμερα τον υπερασπίζονται θα τους έστελνε στην Μαδαγασκάρη με την ταχεία μέσω θαλάσσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 3:47 μ.μ.

      1:12 μ.μ απο τη μια μιλάς για παθογένειες που κληροδότησε ο Μιχαλολιάκος στους υπαρχηγούς του και από την άλλη καλείς τους υπαρχηγούς του να συνεργαστούν για να φτιάξουν κάτι ποιοτικό. Ή δε θα γλιτώσει ο χώρις ποτέ από το εγκεφαλικό καρκίνωμα που σας έχει αφήσει η ΧΑ σε όσους περάσατε από εκεί ή τρολάρεις.

      Διαγραφή
    2. ανώνυμα3/8/21 3:56 μ.μ.

      2:51 δεν πρέπει να διάβασες τα δύο πρώτα σχόλια της παρούσης ανάρτησης. Ή αποφεύγεις να τα διαβάσεις. Για να μην απογυμνωθούν οι ανοησίες και οι προβοκάτσιες που αναμασάς για τον μεγάλο Ίωνα και την υποτιθέμενη τουρκοφιλία του. Σας πονάει ο φασισμός. Τι να κάνουμε τώρα;

      Διαγραφή
  27. Ανώνυμος3/8/21 1:32 μ.μ.

    Από πότε είναι αρνητικό να είσαι φασίστας; Δεν ξέρω αν το θυμάσαι αλλά με αυτούς συμμάχησε ο προφήτης της ιδέας. Για τον Παπαθεμελή έχεις δίκιο κακώς αναπαράγεται κάτι που δεν ισχύει. Ισχύει όμως για τον σκληρό πυρήνα της άκρας δεξιάς Πανούση Χατζηγώγο Σπίνο και Συμιγδαλά που όλοι τους έχουν σε εκτίμηση τον Πλεύρη. Για τους υπαλλήλους του χοντρού δεν ξέρω αλλά ξέρω ότι ο Κιτσίκης ποτέ δεν προβλήθηκε από τον χώρο με ελάχιστες εξαιρέσεις λόγω των απόψεων του για την Τουρκία. Αν όμως ο φιλοτουρκισμός είναι κατηγορία να σου θυμίσω ότι η ηρωική χιτλερική νεολαία είχε παράρτημα στην γειτονική χώρα και οι χιτλερικοί είχαν άριστες σχέσεις με τους κεμαλικούς. Για τον Ιανό αν λες τον πατριδοκάπηλο εκδότη της πλάκας ρώτησε καλύτερα ποιον εκδότη είχε κολλητό τι δήλωνε την εποχή εκείνη με ποιους από τους ουλτρα εσ έπινε καφέ μαζί επί χρόνια ποια ιστολόγια είχε και από ποιον έμαθε τα κόλπα για μηνύσεις και επαφές με την γαδα. Είναι κάπως ξέρεις να γράφουν κάποιοι δημόσια ονόματα και επαγγέλματα άλλων του χώρου και είναι αστείο οι ίδιοι να στέλνουν εξώδικα σε πρόσωπα που δεν συμφωνούν μαζί τους. Το μήλο έπεσε κάτω από την μηλιά πριν χρόνια αν και σήμερα έχει σαπίσει παρά τις προσπάθειες της Εύας και του τεκτονικού φιδιού με την μανιάτικη καταγωγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 3:41 μ.μ.

      Καλα και επειδή η Hitler Jugend είχε παράρτημα στην Τουρκία και ο Χίτλερ λάτρευε τον Κεμάλ θα γίνουμε τουρκοφιλοι;

      Διαγραφή
  28. Ανώνυμος3/8/21 1:58 μ.μ.

    Ευγε στον ιδρυτή του άρματος και φίλο του Χορστ Μάλερ, τον Στέφανο Γκέκα που έδωσε βήμα στον "αριστερό" εθνικοσοσιαλιστή διανοητή και αναθεωρητή Δανό συναγωνιστή έναν εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της τρίτης θέσης. Ο συναγωνιστής υπήρξε σύμμαχος της PLO και συνοδοιπόρος της σκέψης του Thiriart συνεργάτης και φίλος του Michael Kunhen ο οποίος οργάνωσε την γερμανική αυτονομία. Ένας αιρετικός υπερασπιστής της Ευρώπης άγνωστος στην Ελλάδα που κάνει διάλογο με έναν άνθρωπο που έφερε στην Ελλάδα κορυφαίους συναγωνιστές ανάμεσα τους και την αείμνηστη σύζυγο ενός εκ των κορυφαίων μορφών των Ολλανδικών Ες Ες. Αυτό σημαίνει συμπόρευση ποιοτικών δυνάμεων. Η ανάλυση της βιοθεωρίας από αυτούς που ίσως διαφωνούν αλλά και συμφωνούν. Τα δύο εξαιρετικά έργα του Δανού συναγωνιστή μπορείτε να τα βρείτε και στο διαδικτυακό. Προς την σ.ο. η επιμονή σας να τονίζετε την πολύπλευρη έκφραση της ιδέας αγνοώντας την μονολιθικότητα αποφέρει καρπούς και επηρεάζει πολλούς περισσότερους από όσους νομίζετε. Το ποιοτικό σας έργο είναι ένας φάρος γνώσης και πληροφόρησης. Σας ευχαριστώ για το ταξίδι αυτό παρά τις διαφωνίες σε κάποια ιστορικά γεγονότα.

    Κωνσταντίνος Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 3:56 μ.μ.

      Κωνσταντίνος Πλεύρης;;;;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/8/21 10:07 μ.μ.

      μην λέμε αστεία έχει και ζέστη

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος3/8/21 11:34 μ.μ.

      Ανώνυμος3/8/21 3:56 μ.μ.

      Μλκ έλιωσα στα γέλια

      Διαγραφή
  29. Ανώνυμος3/8/21 2:46 μ.μ.



    Τουλαχιστον βρε .......... ο μκ έχει την τιμιότητα να μην διαγράφει τις αναρτήσεις που προωθησαν τον Ιανό οταν τυπωνονταν ποιοτικες αντιδημοκρατικες μεταφράσεις σε αντίθεση με το δικό σας που σβήνει και εξαφανίζει blogspot και αναρτήσεις κάθε 3 χρόνια ώστε να μπερδεύεται ο χώρος και να διασπείρεται η διχόνοια.. Ξέρετε , τα ...... παιδιά του ....... που μια βριζαν καλεντζη και μετα τα βρήκαν μαζί του, που βρίζουν τους ....... του ιερού λόχου 2012 αλλά ευχαρίστως ανεβάζουν σελφι με τον Κλεομένη, που έχουν πρόβλημα δήθεν με τον κομματικό εθνικισμό αλλά ειτε είναι οι ίδιοι πρωην χρυσαυγουλα ειτε τώρα στηρίζουν επίσημα και ανοιχτα οι νεολαίοι τους τον Κασιδιάρη οπως παραδέχονται σε μέσα δικτύωσης κλπ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος3/8/21 2:51 μ.μ.

    ......... η ΕΣΑ καλεσε μεν οσους αναφέρεις αλλά ξεκαθαρισε ο χάρης οτι τους χωρίζει ιδεολογική διαφορά και δεν προβάλλονται για την οποια ιδέα τους οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι αλλά για διάλογο και αποδόμηση του τσιρκου της χα η οποία επετευχθηκε άριστα με Σπινο και Πανούση, και αποδόμηση του τουρκοφιλου Δραγούμη με τον Χατζηγώγο συμπαρουσιαστή δις μάλιστα. Τώρα αν για σενα δεν είναι κατηγορία η τουρκοφιλια και αν συγκρίνεις τη Χίτλερ γιουγκεντ με τον μασονο ακαπνο και αντιρατσιστη Δραγούμη ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος3/8/21 3:01 μ.μ.

    Ποτέ ο Γκέκας δεν πρόβαλλε κάποια άλλη εσ ομάδα. Ποτέ η εσα δεν έδωσε το βήμα σε εσ πραγματικούς πλην ενός που δεν έχει και πολλές συμπάθειες. Ποτέ η Απέλλα δεν έδειξε σημάδια ενότητας ακόμη και με άτομα του χώρου που είχαν σε υπόληψη τον Περίανδρο. Ποτέ οι πρώην υπαρχηγοί δεν νοιάστηκαν για δομές ή για μια υγιή κριτική απέναντι στην πινακοθήκη των ηλίθιων της μετά το 2010 χα. Ποτέ οι παράγοντες τύπου Πανούση κα που αναφέρθηκαν δεν ήταν άτομα του χώρου των εσ ίσα ίσα ήταν πάντα πολέμιοι της ιδέας μας. Είτε οι υπαρχηγοί είτε οι Λαγός Ρήγας Κας Πετρόπουλος Δημητρούλιας αλλά και οι δύο εκδότες της πλάκας και του ευρώ ήθελαν κάτι ποιοτικό και αυθεντικό. Βολεύτηκαν ο καθένας στον κόσμο του και στο χρυσό κλουβί του και περίμεναν δάφνες και αξιώματα. Δεν είναι όμως η ιδέα χοτελ τεσσάρων αστέρων κύριοι εσείς πρέπει να την υπηρετείτε όχι αυτή εσάς. Μετρηθήκατε και βρεθήκατε λίγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 4:00 μ.μ.

      3:01 μ.μ. όλο αυτό που περιγράφεις είναι η σπογύμνωση του ενός από τα καρκινώματα που κατέστρεψε το χώρο, δηλαδή της Χρυσής Αυγής. Όλοι τους εκεί μέσα έκαψαν τα μυαλά τους. Άσχετα αν το παίξαν αυτόνομοι όταν τους άδειασε ο Νικολάκης.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/8/21 6:57 μ.μ.

      Πέστα Χρυσόστομε!

      Διαγραφή
  32. Ξερόλες ἐξυπνάκηδες, πραγματικὰ δὲν ξέρετε τὶ σᾶς γίνεται... Κάποιων ὁ ἐγκέφαλος εἶναι βοῦρκος, κάποιοι ἄλλοι πιὸ καλοπροαίρετοι ἔχουν ἁπλῶς τρικυμίαν ἐν κρανίῳ, ἐν τούτοις καὶ αὐτοί, ἐπαληθεύοντες τὸ ἀριστουργηματικῶς εὔστοχον σατυρικὸν ποίημα τοῦ Σουρῆ "Ὁ Ρωμηός", ἐπίσης ἐμφανίζονται ὡς ξερόλες καὶ ὡς δάσκαλοι...
    Ἐγὼ δὲν εἶμαι δημοκράτης καὶ γι᾿ αὐτὸ ἀκριβῶς εἶμαι ἱκανὸς νὰ διεξαγάγω οὐσιώδη διάλογον - ἀλλὰ μόνον μὲ ὅσους θὰ ὑπῆρχε νόημα συνδιαλόγου!

    Ἄτομα τὰ ὁποῖα δὲν ἀπεχθάνονται μετὰ βδελυγμίας δηλητηριώδη ἑρπετά, ποὺ ξεγυμνώνονται ἀπὸ μόνα τους ἐδῶ καὶ χρόνια, διότι ἡ λύσσα καὶ ἡ Πουστι@ δὲν κρύβονται, τὰ ῥίχνω αὐτομάτως στὸ μαῦρο κουτὶ γιὰ τὰ ἀπορρίμματα.

    Καὶ σταματῆστε παρακαλῶ νὰ μὲ ἀποκαλῆτε "πρώην ὑπαρχηγὸ τοῦ χοντροῦ", διότι οὐδέποτε ὑπῆρξα. Ἐπρόκειτο περὶ συμπορεύσεως, καταστάσης μόνον δυνατῆς λόγῳ τῆς ἀποστάσεως. Μίαν ἡμέρα βρέθηκα στὰ κεντρικὰ λόγῳ συνεδρίου καὶ παρ᾿ ὀλίγον νὰ διεσπᾶτο ἡ ΧΑ. Ἂν ἤμουν στὴν Ἀθήνα, δὲν θὰ ὑπῆρχε τρόπος συνυπάρξεώς μου μὲ τὸν ΝΓΜ - καὶ τὸ γνωρίζαμε καλὰ καὶ οἱ δύο. Κι ἀκόμη κι ἔτσι, ἤδη τὸν Ἰανουάριο τοῦ 1997 ἔγινε διάσπασις, κράτησε 5 ὧρες, προτοῦ προλάβουν νὰ τὸ μάθουν ἄλλοι - πλὴν τῶν ἰδικῶν μου κεντρικῶν στελεχῶν στὴν Θεσσαλονίκη, ποὺ τοὺς συνεκάλεσα ἀμέσως πρὸς ἐνημέρωσιν στὸν χιονισμένο Κεδρηνὸ Λόφο.

    Σταματῆστε νὰ γράφετε κι ὅλες αὐτὲς τὶς ἀνοησίες περὶ τοῦ Povl Riis-Knudsen καὶ PLO!!! Ἂν τοῦ τὸ πῶ, θὰ γελάῃ μέχρι αὔριο... Καὶ οὔτε φυσικὰ εἶναι ἀριστερός. Ἐμεῖς οἱ Ε/Σ εἴμεθα οἱ πιὸ οὐσιαστικοὶ ἀντικαπιταλισταί, ὅμως αὐτὸ δὲν μᾶς κάνει ἀριστερούς. Ὁ τίτλος τοῦ βιβλίου ποὺ ξέρετε ἦτο σκοπίμως προκλητικός, διότι τότε ὑπῆρχε σοβαρὸ πρόβλημα συχνῆς ταὐτίσεως τοῦ χώρου μὲ τὰ ἀπολειφάδια τῆς ἀστικῆς δεξιᾶς ἀλλὰ καὶ μὲ τὶς ἐξωτερικὲς ἀπομιμήσεις τύπων τοῦ Γ΄ Ράιχ... Οὔτε ἐγὼ οὔτε κι ὁ Povl Riis-Knudsen εἴμαστε "ἀρχειοναζί", ἔχω δὲ ἀναφερθῆ σ᾿ αὐτὸ ΚΑΙ κατὰ τὴν συνέντευξίν μου πρὸς ῥ/φ ἐκπομπὴν τοῦ σουηδικοῦ NMR (Nordiska Motstands Rörelse) καὶ δὴ εἰς ἀπόσπασμα ποὺ μπορεῖτε ν᾿ ἀκούσετε εἰς τὰ Β.Σ. 8.

    Τὰ ὑπόλοιπα μελλοντικῶς. Εὐχαρίστως θὰ προέβαλλα ὁποιοδήποτε ποιοτικὸ ἄτομο κι ἂς μὴ συμφωνῶ πλήρως μαζί του, ὅμως δὲν βλέπω καὶ πολλὰ τριγύρω. Ξεκαθαρίστε τὴν σαβούρα ἀνάμεσά σας, ἀλλοιῶς συνολικῶς δείχνετε ὡσὰν σαβούρα. Διαχωρίστε καὶ διαχωρισθῆτε. Ὁ κύριος λόγος ποὺ μόλις καὶ μετὰ βίας ἀποφασίζω ποῦ καὶ ποῦ νὰ κάμω ἐκπομπήν, εἶναι ἡ ἀηδία ποὺ μοῦ προκαλεῖ ὁ "χῶρος" στὴν Ἑλλάδα.
    ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο,ΤΙ ΔΗΛΩΣΗΣ - πότε θὰ τὸ μάθετε αὐτό;
    Ὅμως ἂν δὲν διαολοστείλετε ΟΛΟΙ ὅσοι δὲν εἶσθε παρομοίων ποιοτήτων τὴν βρομιὰ καὶ τὴν πονηριά, τότε προσβάλλεσθε ἀπὸ καὶ συγχέεσθε μ᾿ αὐτήν!!!
    Ἔρρωσθε.
    Στέφανος Γκέκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωσις:
      τὸν Ἰανουάριο τοῦ 1998, ὄχι 1997.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/8/21 6:41 μ.μ.

      Ας μάθει κάποιος στον κύριο καθαρευουσιάνο Στέφανο Γκέκα ότι άλλη είναι η ορθογραφία και η έννοια της λέξης σατυρικός και άλλη η ορθογραφία και η έννοια της λέξης σατιρικός. Ο Σουρής ήταν σατιρικός και όχι σατυρικός ποιητής όπως εσφαλμένα γράφει ο κύριος Γκέκας. Ακόμη και αν κάποιοι έχουν τρικυμία στο κρανίο τους, σύμφωνα με τα λεγόμενα σας κύριε, τουλάχιστον υπερασπίζονται τις ιδέες και το δίκιο με αυθόρμητο τρόπο και χωρίς αστείους αφορισμούς.

      Κύριοι της σ.ο. ελπίζω προς δημοσίευση και όχι προς λογοκρισία του σχολιασμού, μήπως και θιχτεί ο αναφερόμενος.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος3/8/21 6:58 μ.μ.

      Απο ολο αυτο κραταω το "Κεδρηνός Λόφος" όχι Σέιχ Σου που λένε οι γυφτορωμιοί. Ο χώρος αισθητικά και ψυχολογικά ανατολικοκρατείται, μπουζουκοκρατειται, το ιδιο οπως κι ολη η χωρα. Θελουμε εθνικοσοσιαλισμο σαν του Αρματος που δεν θα κανει εκπτωσεις στην υπερασπιση της αριανης ουσιας της ελληνικοτητας, που θα εκβαλει την τουρκογυφτια διαπαντός. Ο Γκέκας έχει αυτό το προτέρημα να είναι επι 30 χρονια αμείλικτος εχθρός του οριενταλισμού που πλακώνει την Ελλάδα, όσο κανείς άλλος στον εθνικιστικό χώρο και πρέπει να του αναγνωριστεί από εχθρούς και φίλους. Οι αλλοι του χώρου που βάζουν Notis στις συγκεντρώσεις τους και κάποιοι αλλοι, αυτόνομοι, που προωθούν το παρακμιακό ρεμπέτικο ως δήθεν ψυχή του ελληνικού λαού λογικό να τους πέφτει βαρύς και ελιτιστής ο Γκέκας. Το παγωμένο σπίτι στο οποίο μένει ο βικινγκ Γκέκας οπως κοροιδευετε ειναι ουσιακά πιο ελληνικό από κάθε μπουζουκόηχο ηλιολουστο σπίτι εδώ πέρα.

      Διαγραφή
    4. 6:41, γνωρίζω τὴν διαφορὰν ἀλλὰ διαφωνῶ μὲ αὐτὴν τὴν γραφήν, ποὺ εἶναι ἀντιδάνειον ἐκ τῆς Λατινικῆς, ποὺ κακόγραψαν satira ἐκ τῆς Ἑλληνικῆς κι ἐμεῖς κατόπιν ἠλιθίως ἐξ αὐτοῦ αντικαταστήσαμε τὸ υ μὲ ι.
      Ὅπως μὲ τὸ
      Δισκοθήκη> γαλ. discothèque > νεοελ. ντισκοτέκ.
      Ἡ διαφορὰ εἶναι ὅτι στὸ τελευταῖο δὲν διαολοστάλνουμε μόνον τὴν λέξιν ἀλλὰ καὶ τὴν "κουλτούραν" της!
      Εἰς τὰ λοιπὰ σχόλια καὶ τὴν πληθώραν αὐθαιρἐτων "πληροφοριῶν" δὲν θὰ ἐμπλακῶ.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος3/8/21 9:23 μ.μ.

      Καλά ας μάθετε τις τομές του αρχαίου δράματος και την ορθογραφία που προκύπτει από αυτές, εσείς οι αρχαιοκλασικοί, και τα βρίσκουμε μετά στα του οριενταλισμού. Έτσι 6:58 Μ.μ.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος3/8/21 11:33 μ.μ.

      Κατά συνέπεια κύριε Γκέκα προτείνετε να χρησιμοποιηθεί η ίδια λέξη για δυο διαφορετικές έννοιες. Με τη δικαιολογία ότι παραπέμπει σε αρχαιοπρεπή γραφή.

      Ξέρετε υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην παράδοση και την (ανούσια κάποιες φορές) λογιοσύνη. Ο Ίων Δραγούμης είχε γράψει πολλά επ αυτού.

      Τέλος πάντων. Ξεφεύγουμε σε φιλολογικές συζητήσεις.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος4/8/21 1:20 μ.μ.

      Δηλαδή εσύ 11.33 για πες μας, πότε γράφεις "σατυρικός" με υ και θα προκαλέσει σύγχυση, αν δεν γράφεις και "σατιρικός";
      Βρες μας 1 (ένα!) παράδειγμα χρήσης του "σατυρικός" τώρα, από σένα πχ, για να καταλάβουμε ότι δεν αερολογείς 100%!

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος4/8/21 7:26 μ.μ.

      1:20 μ.μ θα χρησιμοποιηθεί το ύψιλον όταν θελήσω να αναφερθώ σε οτιδήποτε αφορά το σατυρικό δράμα. Ή να κάνω μια παρομοίωση ενός προσώπου με σάτυρο. Όχι όταν κατακρίνω την καθημερινότητα μέσω αστείων εκφράσεων, νοηματικών μεταφορών κλπ. Τότε θα το γράφω με ι.

      Τόσο δύσκολο είναι να τι καταλάβεις; Ή θα προτείνεις να σβήσουμε από το λεξιλόγιο τη λέξη σάτυρος για να δικαιωθεί ο "λόγιος" ηγέτης σου;

      Πόσο σάπια μυαλά έχει αυτός ο χώρος;

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος4/8/21 8:50 μ.μ.

      Ο ηγέτης μου είναι λόγιος χωρίς εισαγωγικό και δεν χρειάζεται την δική σου επιβεβαίωση.
      Η σήψη εντοπίζεται σε σένα, που προσπαθείς απεγνωσμένα να του βρεις λάθη...
      Δηλαδή τότε θα πρέπει να λέμε πως το σατυρικό δράμα είναι σατιρικό, είναι σάτιρα!
      Πολύ όμορφα!
      Πέραν αυτού ο κ. Γκέκας δεν σου επέβαλε να το γράφεις έτσι ή αλλιώς, εσύ τον διόρθωσες και όχι αυτός.
      Το κόμπλεξ σου όμως δεν σε αφήνει σε ησυχία, είναι πια ολοφάνερο...

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος5/8/21 12:22 π.μ.

      Γράφεις "Δηλαδή τότε θα πρέπει να λέμε πως το σατυρικό δράμα είναι σατιρικό, είναι σάτιρα!" Συγγνώμη αλλά χρειάζομαι μεταφραστή για να καταλάβω τι εννοείς. Εκτός και αν είναι τέτοιου ύφους συντάξεις εκφράσεις της λογιοσύνης οργανώσεων όπως αυτή που συμμετέχεις.

      Ο αρχηγός σου απλά με αφήνει αδιάφορο. Του έγραψα αυτό το σχόλιο γιατί είναι αντιφατικό ένας ανάγωγος κομπορρήμων να γράφει απαξιωτικά σχόλια για όλους τους υπόλοιπους κάνοντας ορθογραφικά λάθη.

      Αν μη τι άλλο αυτό είναι μια μικρή μόνο ένδειξη του ποιοι είναι κομπλεξικοί. Αν συνεχίσουμε στα του αρχηγού και της οργάνωσης που ηγείται, τα συμπλέγματα που θα αποκαλυφθούν θα γίνουν μεγαλύτερα και από εκείνο του Λαοκόωντα.

      Διαγραφή
  33. Ανώνυμος3/8/21 5:38 μ.μ.

    Απόσπασμα από τα ανέκδοτα του Ίωνος Δραγούμη δημοσιευμένο στην “Πολιτική Επιθεώρηση” στις 29/05/1921.

    Εκ του ημερολογίου του, Αιάκιο Κορσικής, 14 Οκτωβρίου 1918 :

    «[…] Τι έχει ο βενιζελισμός που αντιπαθώ; Τι έχει που θέλω να τον αντιπαθήσουν όλοι οι Έλληνες, αφού θέλω οι Έλληνες να γίνουν καλλίτεροι από ό,τι είναι; Ο βενιζελισμός είναι “ποσσιμπιλισμός”, είναι υλισμός, είναι πολύ γήινος, είναι επιτυχία με ταχυδακτυλουργία, είναι καπατσοσύνη, επιτηδειότητα, αρριβισμός, δημαγωγία. Ο βενιζελισμός είναι πασάλειμμα με σύγχρονες, επιπόλαιες, επιστημονικοφανείς ιδέες ευρωπαϊκές (του συγχρόνου δηλαδή ευρωπαϊκού πολιτισμού), είναι ευρωπαϊκό, φράγκικο βερνίκι, λαμπερό σοβάντισμα πρόχειρο για να φαντάζη κακοχτισμένος τοίχος ή και φτιασίδωμα αποκρουστικό (αλλά με σκοπό ελκυστικό) μιας ωραίας γυναίκας, σοβάντισμα του μαρμάρινου τοίχου ενός αρχαίου ναού […] Το άσκημο δεν γίνεται ωραίο με τέχνη τα μέσα, όσο για το ωραίο γίνεται άσκημο με τα ψεύτικα στολίδια.

    Ίων Δραγούμης (μια βιογραφία)
    Αντιπαθώντας το βενιζελισμό δεν συμπαθώ τους αντιπάλους του Βενιζέλου ούτε τους έχω για καλλίτερους τύπους Έλληνα και ανθρώπου. Συμφωνώ όμως μαζί τους στο ότι αντιπαθούν, ασύνειδα ίσως, το βενιζελισμό. Αλλά και αυτοί έχουν στίγματα, τα κακά στίγματα της φυλής, π.χ. αρχαιομανία, λογομανία, στρεψοδικία, δικολαβία, ραδιουργία, συκοφαντία, ψευτιά.

    Στην ασύνειδη αντιπάθεια των λαϊκών ανθρώπων, των εργατικών, για το βενιζελισμό, βρίσκω περισσότερη αλήθεια, γιατί εκεί λείπει το πολιτικό συμφέρο. Μολονότι και εκεί μπορεί να ενεργεί κάποιο συμφέρο, είναι συμφέρο πιο άμεσο, πιο καθαρό, το συμφέρο του ψωμιού, της ζωής, της αυτοσυντηρησίας. Ο βενιζελισμός είναι στήριγμα της κεφαλαιοκρατίας και της αστικής τάξης, του μπουρζουαδισμού. Κολακεύοντας, βοηθώντας εκείνους που κερδίζουν στηρίζεται ο Βενιζελισμός και γίνεται αντιπαθητικός και σε εμένα, που δε δίνω πεντάρα για τα υλικά συμφέροντα των Ελλήνων και των ανθρώπων, και στον πολύ λαό, στον εργατικό που αυτός λογαριάζει βέβαια τα υλικά συμφέροντα, αλλά και υποφέρει από τον εγωισμό και την εκμετάλλευση της κεφαλαιοκρατίας και του μπουρζουαδισμού, από την τυραννικότητα της διοικούσας τάξης.

    Τώρα στη διοικούσα τάξη πρέπει να προστεθεί και η διοικητική υπηρεσία του κράτους, η υπαλληλία με τα στενά εγωιστικά συμφέροντά της που είναι και αυτά αντίθετα με τα συμφέροντα της ευημερίας του μικρού λαού, του κοσμάκη, μικροαστού, εργάτη, χωριάτη, ναυτικού, βοσκού. Η υπαλληλία είναι τυφλός τύραννος του κοσμάκη. Η υπαλληλία είναι μία τάξη ιεραρχική ανθρώπων που βυζαίνει το δημόσιο ταμείο (το κράτος) και το δημόσιο ταμείο (το κράτος) βυζαίνει τον κοσμάκη […].Ο Βενιζελισμός για να στερεωθεί υποστηρίζει με όλα του την υπαλληλία, την αυξάνει στον αριθμό και στους μισθούς, τη φουσκώνει, την πληθαίνει, την πολύνει, την παχαίνει. Έτσι, σπαταλά τα χρήματα του δημοσίου ταμείου (χρήματα που έδωσε ο λαός), που δεν τα έδωσε ο λαός βέβαια για να παχαίνη μία τάξη (η υπαλληλία), αλλά για να έχη όχι μόνο ασφάλεια ζωής και περιουσίας παρά και καλυτέρεψη ζωής και γενίκεψη εργασίας σε όλους τους Έλληνες και δημιουργία όρων εργασίας για όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Η υπαλληλία έπρεπε να είνε μέσο και έγινε σκοπός[…]»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 6:44 μ.μ.

      Συγχαρητήρια που προσπάθειας να τοποθετήσεις σε σωστές βάσεις τα πράγματα. Αλλά να τα καταλάβουν ποιοι; Αυτοί που εξιδανικεύουν τους δολοφόνους του Λαμπράκη;

      Διαγραφή
  34. Ανώνυμος3/8/21 6:00 μ.μ.

    Τέτοιες προσωπικότητες του εθνικιστικού χώρου, παρά τα λάθη τους πρέπει να αποτελούν αφορμή ιδεολογικής ανάπτυξης και όχι αφορμή για εμφυλίους και διαιρέσεις, την ίδια ώρα που οι εχθροί μας εστιάζουν σε αυτά που τους ενώνουν και όχι τα όσα τους χωρίζουν...Τροφή για σκέψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος3/8/21 7:02 μ.μ.

    http://mavroskrinos.blogspot.com/2021/04/1981-pdf.html

    Άρθρο υπέρ του Δραγούμη από εθνικοσοσιαλιστές της Θεσσαλονίκης

    Όταν ψάχνεις βρίσκεις την αλήθεια παίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος3/8/21 7:09 μ.μ.

    Αγαπητέ Στέφανε γιατί φωνάζεις; Εσύ στην μνήμη των συναγωνιστών έχεις την θέση του υπαρχηγού. Εάν ο χοντρός ήτο καλύτερος σου θα έπρεπε να τον έχεις εκπαραθυρώσει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι άξιζε περισσότερο από εσένα όμως σε απομόνωσε και σε συκοφάντησε χωρίς μια φορά να του ζητήσεις τον λόγο από κοντά. Ηρέμησε δεν σε είπαν οι "εθνικομπολσεβίκοι" εσένα αριστερό τον Δανό είπαν λόγω του βιβλίου. Μια απορία σου καταθέτω Συναγωνιστή: είσαι σίγουρος ότι ο εν λόγω διανοητής δεν είχε κάποια σχέση με την Παλαιστίνη; Το ότι παρήκμασε η Φατάχ δεν σημαίνει κάτι απεναντίας η εθνικοσοσιαλιστική ιστορία έχει καταγράψει λαμπρά δείγματα συνεργασίας μεταξύ αυτών και των ευρωπαίων συναγωνιστών. Οφείλεις ως αρχηγός ε/σ συλλογικότητας να λες την ιστορική αλήθεια. Η απάντηση σου θυμίζει την οργή του Μανιάτη σουβλατζή της Πεύκης όταν του υπενθύμιζαν κάποιοι πως έχουν τα πράγματα και σε ουδεμία περίπτωση η φαντασίωση του.

    Χαίρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος3/8/21 8:20 μ.μ.

    Ο Knudsen δεν διεγράφει απο το Ε/Σ κίνημα της Δανιας λογω σύναψης γάμου με μια μη-λευκη; Κατι τέτοιο έχει ακουστεί εδώ και πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 9:52 μ.μ.

      στην Μέση Ανατολή δεν είναι όλοι αραβικής καταγωγής ξέρεις ... υπάρχουν ακόμη νησίδες λευκών πληθυσμών όπως στην Παλαιστίνη και στην Συρία και τον Λίβανο. Ο γάμος ήταν με κοπέλα λευκής καταγωγής αν δεν κάνω λάθος.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/8/21 12:39 π.μ.

      Λευκης καταγωγής απο που; Και καλά στην Δανια, αυτοί που τον διέγραψαν δεν την ειδαν οτι είναι λευκή;

      Διαγραφή
    3. Τορεαντόρ4/8/21 5:58 μ.μ.

      Ένα συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από το παρόν νήμα είναι πως ουδείς άμεμπτος υπάρχει στον χώρο. Όλες οι προσωπικότητες έχουν τις αδυναμίες και τις σκοτεινές πλευρές τους. Ας το αποδεχτούμε όλοι μας, ας κάνουμε την αυτοκριτική μας και ας αφήσουμε τις μεγαλοστομίες. H προσωπική ζωή και οι επιλογές όλων μας κρύβουν διάφορους λεκέδες οι οποίοι είναι αδύνατον να κρυφτούν πίσω από υπερβατικά αρχέτυπα.
      Μάλιστα, όταν εκφέρεις δημόσιο λόγο πρέπει να συμφιλιωθείς με το γεγονός πως το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, δηλαδἠς η πλέμπα,θα σε κρίνει με τα δικά του κριτήρια. Όταν υποτίθεται πως γνωρίζεις τί εστί λαός αλλά εκπέμπεις λόγο ανοικτό προς τον λαό, και ιδίως τον χώρο που τόσο αποστρέφεσαι αλλά μες τα χωράφια του κυκλοφορείς, δεν δικαιούσαι να διαμαρτύρεσαι για την κριτική, την πουστ@@ ή την χλεύη του.

      Διαγραφή
  38. Ανώνυμος3/8/21 9:50 μ.μ.

    Eνώ υπήρχε ένας ιδεολογικά καταρτισμένος και φυλετικά αριστος Στέφανος Γκέκας, τα τελευταία τριάντα χρόνια ο χώρος ήλπιζε σε κάτι ιδεολογικούς ανεμόμυλους, σε ένα πλαδαρό δραβιδοειδή. Μυαλό δεν έβαλε και τώρα ακολουθεί τον αραβοειδή με τα ................ Η, φυλετικώς και αισθητικώς, αφρογυφτιά άρχει και ορίζει στην Ελλάδα και επακόλουθα και στο στο χώρο, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ οτι στη χωρα, γι' αυτό και ο Γκέκας έμεινε στο περιθώριο. Είναι ελιτιστής μωρέ, πολύ ασπρουλιάρης και κρυόκωλος σαν βόρειος, ας μας ριξει στην επόμενη εκπομπή μια βαριά μερακλίδικη ζειμπεκιά να τον εγκρίνουμε για Ελληνα επιτέλους. Κυριολεκτικά, ενα απο τα μεγαλύτερα εγκλήματα του χώρου είναι ότι σιώπησε μπροστά στο οξύμωρον του να ηγούνται του ελληνικού εθνικισμού καραμπινάτες εξωευρωπαϊκές μαυριδερές γυφτόφατσες βγαλμένες από ταινια μπολιγουντ ή στην καλύτερη των περίπτωσεων από χασάπικο της ανατολικής Τουρκίας στα σύνορα με Ιρακ. Το ζήτημα είναι φυλετικό, αισθητικό, κοσμοαντιληπτικό, ουσιακό και εσείς μαλώνετε για Στράσσερ Χίτλερ, Δραγούμη, εμβόλια και μπόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 10:17 μ.μ.

      Ποιος να τα δει αυτά φίλε...
      Το κοπάδι του χώρου δεν συνηθίζει να σκέφτεται.
      Πιο πολλοί είναι οι Ούγκανοι και οι παρλαπίπες του καναπέ.
      Ακόμα και εδώ μέσα φαίνεται καθαρά!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/8/21 7:30 μ.μ.

      Ε βέβαια πόσο ανόητοι είμαστε που ασχολούμαστε με την πολιτική και όχι με τις σαχλαμάρες ενός ανθρώπου που δεν έχει μέτρο η στενοκέφαλη βλακεία του;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος4/8/21 9:10 μ.μ.

      Πάρε κανένα υπογλώσσιο μη σούρθει κόλπους καημένε 7.30!
      Πονάς πολύ;
      Και γράφεις για τον Γκέκα με τόση ηλίθια εμπάθεια;
      Ώστε αυτό βλέπεις εσύ σ αυτόν,
      "τις σαχλαμάρες ενός ανθρώπου που δεν έχει μέτρο η στενοκέφαλη βλακεία του;"
      Μεγάλε, γράφεις ιστορία...
      Τέτοιο παθολοωικό δείγμα κακεντρέχειας πρέπει πολύ να το ψάξεις!
      Α ναι, και να μην μπερδεύεις τον αυνανισμό με την πολιτική ασχολία...

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος5/8/21 12:25 π.μ.

      9:10 μ.μ. αν κρίνω από το ύφος σου τα υπογλώσσια τα χρειάζεσαι εσύ και ο αρχηγός σου. Εγώ γράφω νηφάλιος και παραθέτω τη γνώμη μου βασιζόμενος στα σχόλια και το ύφος του αρχηγού σου. Εσύ απαντάς με προσβολές και ύβρεις. Οπότε κάντα δυο τα υπογλώσσια.

      Διαγραφή
  39. Ανώνυμος3/8/21 9:54 μ.μ.

    Τι αποδόμησες, αφού πριν λίγους μήνες ο Χατζηγωγος βγήκε και ζητούσε συγνώμες στην εκπομπή του ....... Ξεφτίλα έγινε και αυτός και εσείς μαζί. Αν εσύ θεωρείς ότι αποδομείς την Χρυσή Αυγή με ακροδεξιούς αντιναζί Σπίνους και Πανουσηδες (οι οποίοι κριτικάρουν την Χρυσή Αυγή από το ακροδεξιό - πατριωτικό πρίσμα ενός εμείς από το ριζοσπαστικό, εθνικοσοσιαλιστικό) τότε κλαφτα. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι όλοι όσοι με τους οποίους έχετε συγχρωτιστεί σας έχουν πουλήσει. Ο Συμιγδαλά σας πούλησε, ο Χατζηγωγος σας πούλησε, ο Πανούσης σας έβριζε. Θέλω να μου πεις για ποιον λόγο η ΕΣΑ δεν έχει καλέσει τόσο καιρό στην εκπομπή την σ.ο. του ΜΚ; Γιατί δεν έχει καλέσει το μέλος της σ.ο. τον Μποβιάτσο; Γιατί δεν έχει καλέσει τον ......; Γιατί δεν έχει καλέσει κάποιον από το ΕΝΖΥΜΟ; Γιατί δεν έχει καλέσει τον .......;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος3/8/21 9:56 μ.μ.

    3:46 και 4:01 εσείς τα μπλέκετε. Φιλελεύθερο ρατσισμό γουστάρουν οι ....... και οι παραφυάδες τους που παριστάνουν τους χιτλερικούς. Ξέρεις αυτοί που ανεβάζουν για τον Κοραή, τον ευγενικό Διαφωτισμό, τον Λιαντίνη, τον βενιζελισμο, και κάποιοι πρώην κολλητοί τους εκδότες υπέρ της ΕΕ και της ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/8/21 12:42 π.μ.

      όχι θα ανεβάσουν τον Δραγούμη κ τον Μεταξά για να χαρούν οι ακροδεξιοί αστικοεθνικιστές όπως εσύ, το βρήκες.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/8/21 7:31 μ.μ.

      13:42 π.μ όχι βέβαια. Εσείς προτιμάτε το Βενιζέλο και τον γνήσιο φιλελευθερισμό.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος5/8/21 3:30 μ.μ.

      που είδες εσύ να στηρίζουν τον Βενιζέλο ακριβώς;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος6/8/21 2:00 μ.μ.

      3:30 θες να σου πω που ακριβώς; Πίσω από το κεφάλι του παρουσιαστή στο μπάνερ της εκπομπής..χαχαχαα

      Διαγραφή
  41. Ανώνυμος3/8/21 10:00 μ.μ.

    Θα μιλήσετε για τον ....... εσείς ρε ....... που όταν είχε το E...... E..... ανέβαζε άρθρα για τον "μπολσεβίκο Στράσσερ" με αποσπασματάκια από τον Γκέμπελς παρέα με τον μέντορα του (τότε που είχε γίνει ο χαμός με το εθνικιστικό αντικαπιταλιστικό μέτωπο όσοι θυμάστε) , που τα κολπακια για μηνύσεις και ανωνυμίες τις έμαθε από τον ........ που ανέβαζε στο σάιτ του ότι θα κυνηγήσει δικαστικά τον ".......... τον Στρασσερικο" και δημοσίευε ειρωνικά τι επάγγελμα κάνει ο ......... σαν γνήσιος ρουφιάνος; Θα μιλήσετε για τον Ιανο εσείς που έχει παρελάσει όλη η ακροδεξιά από τις εκπομπές σας και ΔΕΝ ΈΧΕΤΕ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑΝ ΑΥΤΟΝΟΜΟ. Θα μιλήσετε για Ιερό Λόχο και Χριστιανισμό εσείς που βγαίνατε φωτό με τον Κλεομένη και λέγατε γεμάτοι περηφάνια για γνωστό απατεώνα ιερωμένο ότι είναι ο "νέος Παπαφλέσσας"; Θα μιλήσετε για τουρκοφιλια εσείς που γεμίζετε τα μυαλά νέων με ........ ότι δεν θα πολεμήσουμε σε περίπτωση πολέμου; Για τεκτονισμό και μασονία εσείς που στην εκπομπή σας έχετε από πίσω κάδρο Βενιζέλου; Θα μιλήσετε για ακαπνους εσείς που έχετε εδώ και 3 χρόνια συλλογικότητα και δεν έχετε αξιωθεί να κάνετε μια δομή, να βγάλετε μια μπροσούρα, να κάνετε μια δράση της προκοπής, μια συνέλευση ρε .......! Οι αλήθειες σας πονάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος3/8/21 10:15 μ.μ.

    ........................................................................... Όπως πολύ σωστά είπε κάποτε ο μέγας Α.Χ., ο κόσμος των Ε/Σ είναι ο κόσμος της Εργασίας, και όχι των ...... "ελιτιστών" ............ Είναι ο κόσμος της Δράσης .......... Είναι ο κόσμος της κατάφασης στον Βίο, και όχι των μνησίκακων ......... που το παίζουν αιωνίως θύματα και εκτοξεύουν χωλή κατά πάντων. Αρκετά πια με την τοξικότητα και τα κόμπλεξ των .......... της ΧΑ. Αρκετά με το περιθώριο, την μαυρίλα και τον αρνητισμό. Ας γίνει μια νέα αρχή στον χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21 10:21 μ.μ.

      Το πρόβλημα είναι ότι "τις νέες αρχές" του χώρου τις κάνουν πάντα οι γνωστοί ιδρύοντας κομματιδια και παραμάγαζα. Οι ριζοσπαστικοί εθνικιστές/εθνικοσοσιαλιστές πάντα απόντες να τσακώνονται μεταξύ τους σε μαυροκρινικούς και ΕΣΑ. Το πρόβλημα ξεκινάει από την ανυπαρξία μας

      Διαγραφή
    2. Με αφορμή το τελευταίο σχόλιο και επειδή τόσο οι αναγνώσεις και το ενδιαφέρον όσο και τα σχόλια είναι σε υψηλό επίπεδο κάθε ώρα που περνάει, καλό θα είναι κάποιοι συναγωνιστές να αποφεύγουν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ή ψευδή γεγονότα για πρόσωπα που δεν εκτιμούν.

      Σεβαστείτε τους κανόνες της σ.ο.

      Δυο σχόλια μόνο από τα δεκάδες δεν ανέβηκαν το ένα* του συναγωνιστή που γράφει ΞΑΝΑ τα ίδια και τα ίδια για το ΕΝΖΥΜΟ παρά το γεγονός ότι έχουμε απαντήσει αναλυτικά στο παρελθόν αν και δεν εκπροσωπούμε το περιοδικό αυτό. Όποιος έχει διαφωνίες με την εν λόγω σ.ο. να στείλει στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

      Τέλος ο συναγωνιστής που μας προτείνει μια βιβλιοπαρουσίαση* με συγκεκριμένο πρόσωπο να γνωρίζει ότι τον ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον αλλά δεν μπορεί να υπάρξει κοινό πλαίσιο σκέψης. Το γιατί ας το καταλάβει αν μπορεί και αν θέλει μέσα από την αρθρογραφία μας πριν αναλωθεί σε υποθέσεις και φήμες.

      Ευχαριστούμε για τα θετικά σχόλια σας και τον χρόνο σας καθώς και για τα αρνητικά σχόλια των ανθρώπων που διαφωνούν με το κυρίως άρθρο και κατά επέκταση με τα μέλη της σ.ο. αφού η πραγματική διαλεκτική θέτει όρια μόνο όταν κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν έριδες και διαμάχη στον λεγόμενο "χώρο".

      Η σ.ο. είναι ανοιχτή και σε κάθε άλλη αντίθετη άποψη αρκεί να υπάρχουν επιχειρήματα και όρεξη για ουσιαστικό διάλογο.

      Υπενθυμίζουμε ότι τα σχόλια σας δεν τα διαβάζουν μόνο εθνικιστές/φασίστες/εθνικοσοσιαλιστές κ.α. για αυτό καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις για ευνόητους λόγους ώστε να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε λήξη της συζήτησης

      Πληροφορίες σχετικά με προσωπικά στοιχεία, σημαντικές εσωτερικές διεργασίες, οργανωτικά ζητήματα, καίρια γεγονότα που είναι άγνωστα ή άτομα τα οποία πλέον δεν έχουν κάποια σχέση ή δεν θέλουν να αναφέρονται πλέον στον χώρο θα διαγράφονται από την σ.ο. άμεσα όσο και αν υπάρχουν διαμαρτυρίες.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος4/8/21 12:40 μ.μ.

      10:21 εγώ δεν βλέπω κάποια αντιπαράθεση ομάδων αλλά μια ευγενική σε γενικές γραμμές αντιπαράθεση απόψεων για ένα πρόσωπο της ιστορίας. Να σχολιάσω επίσης ότι καλώς ο χώρος είναι αντιδημοκρατικός αυτό που δεν πρέπει είναι το αντιδιαλεκτικός. Ακόμη μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση από τον μκ που είναι σημείο αναφοράς για την Τρίτη Θέση. Όνειδος η απάντηση του Γκέκα προς το σύνολο των αναγνωστών που θυμίζει το επίπεδο απάντησης της χρυσής αυγής του νγμ. Άλλωστε με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. Απορία για την πλήρη σιωπή του Ιππέα ο οποίος δεν εμφανίστηκε πάλι σε εκπομπή της εσα παρά το αμείωτο ενδιαφέρον. Ελπίζω να εμφανιστεί χωρίς να επαναλάβει την εγωιστική αυταρέσκεια που τον διακρίνει από μικρή ηλικία. Γόνιμος ο διάλογος για τον Δραγούμη συνεχίστε την καλή δουλειά και αφιερώστε χρόνο για τους Σάλαζι, Φαρινάτσι, Ρίτσι, Κοντρεάνου και άλλους αρνητές της ορθόδοξης πλευράς που στην αγωνία της να διαδώσει την μια και μοναδική αλήθεια συγκαλύπτει τις λανθασμένες επιλογές των κεφαλών του κινήματος και τρέχει να βρει συμπαραστάτες στους πιο φαύλους ακροδεξιούς εχθρούς μας παρέχοντας τους χρόνο και προβολή. Ζήτω η Νίκη!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος4/8/21 7:33 μ.μ.

      12:40 τα είπες όλα.

      Διαγραφή
  43. Ανώνυμος3/8/21 10:31 μ.μ.

    Είναι φανερό ότι πόνεσε πολύ η εκπομπή του Στέφανου Γκέκα.
    Θα συνηθίσετε σιγά σιγά, μην σας κακοφαίνεται τόσο, βλοσυρά στρουμφάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος3/8/21 10:37 μ.μ.

    "ΧΩΛΗ"! Μήπως ήθελες να γράψεις ...........; Ποιοί μιλάνε για τοξικότητα!!! Αυτοί που πλημμύρισαν τα ιντυμήντια και τον κόσμο όλο με τοξικά ξερατά! Άντε χάσου ρε κουτοπόνηρο ούγκανο του χοντρού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος3/8/21 10:39 μ.μ.

    Την παροιμία ο κόσμος καίγεται και το ..... χτενιζεται την ξέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/8/21 2:50 π.μ.

      Την παροιμία, όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια, την ξέρεις;

      Διαγραφή
  46. Ανώνυμος4/8/21 8:35 π.μ.

    http://mavroskrinos.blogspot.com/2015/08/povl-h-riis-knudsen-pdf.html?m=0

    Αφού κάποιοι αναλώθηκαν να υποδείξουν πόσο ορθόδοξοι είναι για μια ιδέα που είναι ανορθόδοξη σε όλα κάνω τον κόπο να προβάλλω έναν σύνδεσμο που λίγοι γνωρίζουν. Το βιβλίο του Δανού συναγωνιστή. Το δεύτερο υπάρχει και στο διαδίκτυο σε κείμενο εύκολο να το βρείτε με αναζήτηση

    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος4/8/21 4:05 μ.μ.

    Σου λείπει ο ιππέας της ....... λοιπόν! Ενώ συγκρίνεις Γκέκα με ΝΓΜ. Και προσβάλλεσαι από αυτά που έγραψε ο Γκέκας παραπάνω. Κάνεις όμως πονηρά ένα σκόπιμο λάθος: Δεν τα έγραψε για όλους τους αναγνώστες, που προφανώς επιχειρείς να τους ερεθίσεις εναντίον του. "me too" μας λες! Όχι φίλε, δεν το έγραψε για όλους τους αναγνώστες, για ΕΣΕΝΑ κυρίως το έγραψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος4/8/21 7:10 μ.μ.

    Συγχαρητήρια στον μκ για το υψηλό επίπεδο αναρτήσεων, αλλά και σχολιασμών. Προφανώς τηρήθηκαν κανόνες αισθητικής κυρίως τάξεως, κι έτσι αποφύγαμε τα γνωστά του ......, που πολλές φορές μας έφερναν σε δύσκολη θέση. Συνηθισμένος να συνδιαλέγεται ........., του ήρθε κάπως δύσκολοχώνευτο το γεγονός πως υπάρχουν ακόμη προσωπικότητες με χαρακτήρα και πνεύμα. Ξαναδιαβάστε το κείμενο του Ρένου Αποστολίδη, που αναρτήθηκε στην σελίδα του Άρματος και θα καταλάβετε πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Προς τον συναγωνιστή που υπογράφει ως Α.Π. Αποφύγετε προσωπικούς χαρακτηρισμούς προς άτομο γνωστό και την διαρροή πληροφοριών και ξαναστείλτε το σχόλιο σας προς δημοσίευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/8/21 2:26 μ.μ.

      7:12, δεν πειράζει ΜΚ, άστον να βγάλει όλη του την λύσσα, δεν βλέπεις που δεν χορταίνει με τίποτα;
      Ύστερα κάποιοι πρέπει και να παλέψουν για το μεροκάματο.
      Η ντροπή για κάποιους είναι δουλειά.

      Διαγραφή
  50. Ανώνυμος4/8/21 8:39 μ.μ.

    Όχι κουτοπόνηρε ......., δεν πάει έτσι και δεν ξεχνάει κανείς από όσους δεν είναι εντελώς γίδια την ....... Και ιδίως όχι τους αδιαμφισβήτητους ελεεινούς πρωταθλητές της! Άσε τα σάπια και τα βεελζεβούλικα που ξέρεις κατά μέρος. Και μην γελιέσαι από θεάσεις και τέτοια φούμαρα. ΟΛΟΙ πια σ έχουν μάθει! Και αυτοί που σου μοιάζουν και εκείνοι που σε σιχαίνονται,... "Τορεαντόρ"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος5/8/21 2:42 π.μ.

    Εσύ πάντως καθαρά πια αποκαλύπτεσαι ως το γνωστό κέντρο που μοιάζει ακριβώς με τα δηλητηριώδη ερπετά που έζωσαν τον ΛαοκόΟντα! ΛαοκόΟντα με Ο, πανέξυπνε .......! Δεν με εκπλήσσει καθόλου η χαμηλή σου νοημοσύνη, που χρειάζεσαι και μεταφραστή. Ο δόλιος και παμπόνηρος δεν είναι κατ ανἀγκη και έξυπνος. Όσο για την αγωγή και τους ανάγωγους, θα έρθει η ώρα να τα πούμε από κοντά "φίλε"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/8/21 11:42 π.μ.

      Μη χρησιμοποιείτε αγαπητέ 2;42 π.μ τη μαλλιαρή. Θα σας επιπλήξει ο ηγέτης σας.

      Διαγραφή
  52. Ανώνυμος5/8/21 2:46 π.μ.

    "Ο αρχηγός σου απλά με αφήνει αδιάφορο." Αλήθεια έ; Γι αυτό του έχεις αφιερώσει 2 ιστολόγια-βοθρολόγια και ξενυχτάς βωμολοχώντας και διαβάλλοντάς τον με ατέλειωτα νοσηρά μυθιστορήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/8/21 11:45 π.μ.

      Είναι γεγονός ότι ο αρχηγός αυτής της ομάδος γράφει ανώνυμα ή και με ψευδώνυμα διαφορά διασπαστικά και προσβλητικά σχόλια. Όμως δεν γνωρίζω να έχει και ιστολόγιο για τέτοιους σκοπούς πέρα από το κεντρικό της ομάδος που διευθύνει.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/8/21 2:16 μ.μ.

      11:45 άστο, δεν καταλαβαίνεις τίποτα...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος5/8/21 9:10 μ.μ.

      Σύντροφε 2:16 ο χώρος το χει τούμπανο και εσύ κρυφό καμάρι. Όλοι ξέρουν ότι ο αρχηγός σου ανακατεύει τα blogs με ανώνυμα σχόλια και εκδηλώσεις συμπτωμάτων καταδίωξης ενώ μετά κατηγορεί άσχετους ανθρώπους.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος6/8/21 1:18 π.μ.

      "σύντροφε" 9.10,τι ντύθηκες σήμερα;
      Άστα "σύντροφε", όλοι σε ξέρουν πια.
      Μια βόλτα από τον βόθρο που παρουσιάζεις για μπλογκ φτάνει...
      Όξω ρε......

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος6/8/21 3:22 μ.μ.

      Σε προηγούμενο σχόλιο ο φίλτατος Τορεαδόρ ανέλυσε σε βάθος την περίπτωση Στ.Γκ. με ευγένεια και νηφαλιότητα. Συνόψισε τις σκέψεις όλων των συναγωνιστών χωρίς καμία εμπάθεια. Ευτυχώς τον επιβεβαιώνετε σε κάθε σας σχόλιο.

      Διαγραφή
  53. Ανώνυμος5/8/21 1:30 μ.μ.

    Είναι προβληματικό σε έναν χώρο που μαστίζεται από φυρερισκους και διάφορους αυτοκλητους σωτήρες να μπαίνει ο κάθε "αρχηγός" της κάθε ανύπαρκτης μικροομαδας και να διασπείρει έριδες προβάλλοντας το εγώ του.
    Και όχι μόνο αυτό αλλά να τον υποστηρίζουν σαν βασταζοι και πουλεν του διαφοροι αυτοκλητοι οπαδοί του που μπαίνουν για να σχολιάσουν μόνο για αυτό ενώ στα κινηματικά είναι ανύπαρκτοι.
    Αυτά τα καρκινώματα πρέπει να πολεμηθουν, περισσοτερους αγωνιστές λιγότερους ακόλουθους και αρχηγούς χρειαζόμαστε συναγωνιστές.
    Δυστυχώς τόσα χρόνια κάποιοι δεν έβαλαν μυαλό και ας μεγάλωσαν και πολλοί μικρότεροι δεν πιστεύουν στις δυνάμεις τους.

    Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/8/21 2:17 μ.μ.

      1.30 καρκίνωμα είσαι και φαίνεσαι!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/8/21 5:23 μ.μ.

      Όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις πόσο λάθος είναι να είσαι φανατικός ακόλουθος κάποιου.
      Μέχρι τότε

      Α.Π.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος5/8/21 7:12 μ.μ.

      Μεγάλωσα και κατάλαβα ποιούς δεν πρέπει να ακούω ή να ακολουθώ.
      Και έμαθα να ξεχωρίζω τα πυροτεχνήματα σαν εσένα από τους ανθρώπους αξίας.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος5/8/21 11:16 μ.μ.

      7:12 μ.μ με τους ανθρώπους απαξίας είναι το πρόβλημα. Μήπως θες να θυμηθούμε ποιος έχει ώρα πρωτεία σε αυτό το κομμάτι;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος6/8/21 3:00 π.μ.

      Αν είχες μεγαλωσει δεν θα καθοσουν να μαλώνεις για κάποιον τρίτο ούτε να τον παρουσιάζεις σαν Μεσσία.
      Δεν στον παιζω μεγάλος αλλά τα κάναμε και εμείς αυτά στα νιάτα μας.
      Ελπίζω να το καταλάβεις κάποια στιγμή προτού οι διάφοροι φυρερίσκοι σε πετάξουν σαν στημένη λεμονοκουπα επειδή βγήκες εκτός γραμμής.
      Μέχρι τότε μην κάνεις εχθρούς γιατί ποιος ξέρει όταν φύγει ο φανατισμός σου ίσως καταλάβεις πως κανείς δεν ήταν όντως εχθρός σου ή φίλος σου και ότι απλά παρατηρουσε τα κακως κείμενα.
      Δεν είμαι εναντίον σου λοιπόν αγαπητέ συναγωνιστή είμαι όμως εναντίον όσων σε φανατίζουν για να γεμίζουν τους καταλόγους των μελών τους και να νιώθουν οι ίδιοι ωραία με σένα σαν έναν απλό αριθμό.

      Α.Π.

      Διαγραφή
    6. Προς Α.Π 3:006/8/21 3:15 μ.μ.

      A.Π , δημοκρατικότατα τσουβαλιάζεις πρόσωπα ως ΄΄φυρερίσκους΄΄, που εκμεταλεύονται νέους με ιδεαλισμό και μετά τους παρατούν. Μάλλον δεν έχεις συγχρωτισθεί με αληθινούς ανθρώπους, ίσως γιατί κι εσύ είσαι κίβδηλος και συναθρίζεσαι με τους ομοίους σου. Έτσι λοιπόν αφού είσαι μέσα στην λάσπη, επιχειρείς να λασπώσεις και ότι φωτεινό υπάρχει καθώς αδυνατείς να αποδεχτείς πως μπορεί να υπάρχουν και άνθρωποι διαφορετικού επιπέδου από εσένα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι ! Δεν έχει να κάνει με φανατισμό, δεσποτισμό ή ότι άλλο ξέρετε από το παρελθόν σας. Έτσι είναι ο Κόσμος !

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος6/8/21 10:42 μ.μ.

      Ο κόσμος των ελεύθερων και ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ανθρώπων σίγουρα δεν είναι αυτό που περιγράφεις.
      Ο καθένας όπως την βρίσκει βέβαια.
      Επίσης προσέξτε μέντα φωτεινά και πολύ αυστραφτερα πρόσωπα θα μας κάνετε να αμφιβάλλουμε για την νοητική σας επάρκεια και όχι για την ηλικία σας.
      Τέτοια αρχηγομανια έχω να δω από την Χ.Α. άραγε ο χρυσαυγιτισμός μπορεί να πεθάνει;
      Μάλλον όταν πεθάνουμε όλοι εμείς οι φυσικοί φορείς του και συγκεκριμένα όλα εμείς τα γεροντια.

      Α.Π.

      Διαγραφή
  54. Ανώνυμος5/8/21 6:10 μ.μ.

    Που βρίσκεις τις εκπομπές του Γκέκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/8/21 7:13 μ.μ.

      Ψάξε στο γιουτιουμπ για ΒΟΡΕΙΝΑ ΣΑΛΠΙΣΜΑΤΑ.
      Ή από την σελίδα του Άρματος

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/8/21 11:15 μ.μ.

      Ωραία πρόταση για να περάσει ευχάριστα η βραδιά μου.

      Διαγραφή
  55. Ανώνυμος6/8/21 2:04 π.μ.

    Επειδή και τα αυτονόητα πια έχουν παρερμηνευθεί, θα ήθελα να επισημάνω το εξής απλό.

    Ο Γκέκας είναι ο μόνος, που βγαίνει επωνύμως και με την εικόνα του, παράγοντας πολιτικοφιλοσοφικό λόγο και ύφος.
    Όλοι εσείς (κι εγώ μαζί) οι ανώνυμοι, που συκοφαντούμε, λασπολογούμε και σαμποτάρουμε κάθε αξιόλογη προσπάθεια, σε τί αποσκοπούμε; Μάλλον καλύπτoυμε τις αδυναμίες μας, τα κενά μας, και πολλές φορές τα συμπλέγματα και τις εμμονές μας, προάγοντας επίπεδο καφενείου και μεσημεριανής εκπομπής, και το χειρότερο δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την μιζέρια του ΄΄χώρου΄΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/8/21 3:12 μ.μ.

      Θα έλεγα φίλε ότι τα αυτονόητα έχουν αντιστραφεί!
      Είναι φανερό ότι ο γελοίος καρναβαλοχώρος δεν έχει χώρο για έναν Γκέκα.
      Τους παραπέφτι βαρύς!
      Δός τους μιχαλολιάκους και κασιβουζούκους να χορτάσουν!
      Έχουν και είχαν αυτούς που αξίζουν.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/8/21 9:42 μ.μ.

      Αφού δεν υπάρχει χώρος για τον Γκέκα πάρε τον αρχηγό σου και άδειασε μας τη γωνία από τα σχόλια. Αν θυμάσαι καλά εσύ και εκείνος μπήκατε για να διαφημίσετε το site σας κάτω από άσχετη ανάρτηση.

      Διαγραφή
  56. το θλιβερό συμπέρασμα6/8/21 9:10 μ.μ.

    Αναρτήθηκε ένα πολύ σημαντικό εισαγωγικό κείμενο ενός πολύ σημαντικού βιβλίου. Γράφτηκαν 180 σχόλια. -0 από αυτά αφορούσαν το βιβλίο, που κυκλοφορεί, πόσο κοστίζει κλπ. -0 από αυτά αναφέρονταν στον εκδότη του (εκτός από 3-4 που αναφέρονται σε αυτόν για άσχετα θέματα και όχι για τις εκδόσεις του). -0 από αυτά αναφέρονται στο συγγραφέα του άρθρου. -2 (πάλι καλά) αναφέρονται στο συγγραφέα του βιβλίου. Τα υπόλοιπα 174 αφορούν τους ....... υποστηρικτές των πρώην υπαρχηγών του ΝΓΜ και του ....., γνωστό ...... troll και έναν απόλυτο ...... που έβαλε ένα μέλος της "οργάνωσης" που διευθύνει να διαφημίσει το site της με τη δικαιολογία ότι ανέβασε ένα κείμενο του Καζαντζάκη για το Δραγούμη. Απώτερος σκοπός του να το παίξει υπεράνω ......, προσβάλλοντας τους υπόλοιπους σχολιαστές. Αυτό είναι το επίπεδο του χώρου. Τέτοια θέλουμε. ....., ......, ...... .......................... και ότι άλλο ............... κυκλοφορεί εκεί έξω. Περαστικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος6/8/21 9:12 μ.μ.

    Ρε Στέφανε λίγη αιδώς. Δεν απευθύνεσαι στους ...... νεαρούς που κάθονται και σε ακούνε. Ακούς εκεί είσαι ο μόνος που βγαίνει επώνυμα. Ο υπεύθυνος της σ.ο. δεν έχει βγει επώνυμα σε τηλεοπτική εκπομπή; Ο υπεύθυνος των εκδόσεων δεν έχει βγει επώνυμα σε τηλεοπτική εκπομπή; Οι φλεφαλαιοι δεν έχουν βγει επώνυμα σε ράδιο, net περιοδικά; Οι ΕΣΑτζηδες δεν βγαίνουν με τα πρόσωπα τους σε τηλεοπτικές εκπομπές; Οι της Λυκωρειας δεν έβγαιναν με τα ονοματεπώνυμα τους παλιότερα; Οι του Ιερού Λόχου δεν βγαίνουν επώνυμα; Ο Μποβιατσος δεν βγαίνει επώνυμα; Ο Συμιγδαλας και οι δικοί του δεν βγαίνουν επώνυμα; Σίγουρα ξεχνώ και τους υπόλοιπους όλου του φάσματος, από τους ακροδεξιούς μέχρι τους γνήσιους. Στέφανε η μικροψυχια και ............................ δεν έχουν όρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/8/21 9:31 μ.μ.

      Η δική σου αναίδεια δεν έχει όρια, που αυθαίρετα χρεώνεις στον Στέφανο ένα σχόλιο, επειδή έτσι σε βολεύει.
      Όμως ούτε και κατάλαβες το σχόλιο εκείνο!
      Και δεν είμαι αυτός που το έγραψε.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/8/21 1:16 π.μ.

      Εντάξει μπορεί και να είναι έτσι όπως λες 9:31 μ.μ. Συνήθως οι υποψίες πέφτουν στον ηγέτη αυτής της συλλογικότητας γιατί φημολογείται ότι γράφει πολλά ανώνυμα σχόλια στα blogs του χώρου. Αν δεν έγραψε αυτό το τελευταίο που να το ξέρει ο κάθε αναγνώστης.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/8/21 8:18 μ.μ.

      Φημολογείται;

      Διαγραφή
  58. Ανώνυμος6/8/21 9:17 μ.μ.

    Το να βγαίνει κάποιος ναρκισσιστικά και να λέει ότι λέει ........ από την Δανία .............................................................................................................................................
    Ο ελιτισμός με τον οποίο κοιτάζει τους άλλους σε κάθε βίντεο του δεν δικαιολογείται λοιπόν.
    Όλοι όσοι τον υπερασπίζονται μπορεί να σας αρέσει να είστε υπό ή είστε αφελείς λόγω μικρής ηλικίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αυτό το πράγμα λογικό και υγιές.
    Είναι ίσα ίσα μια βαριά μορφή έκφρασης των προβλημάτων του χώρου.
    Προτιμώ τους νέους αυτόνομους που τρέχουν στις συγκεντρώσεις και στις πυρκαγιές παρά αυτό.
    Σε συμβουλεύω σαν μεγαλύτερος αντι να τρέχεις πίσω από ........... του καθενός να έχεις ενεργή συμμετοχή σε αυτά που πρέπει. Αλλιώς όντως θα παραμείνεις ένας ανώνυμος σχολιαστής και βασταζος.
    Μετά από κάποια ηλικία θα το μετανιώσεις αυτό.

    Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος7/8/21 8:23 π.μ.

    Απορώ αν παιδιά όπως ο 3:15 και άνθρωποι όπως ο αρχηγός του έχουν ακόμα την ικανότητα να συζητήσουν με άλλους ανθρώπους ή χρειάζονται μόνο ψυχολόγο. Η φρασεολογία δείχνει το βαθμό ψυχικής διαταραχής που μαστίζει τον ...... με τους ακόλουθους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος7/8/21 9:41 μ.μ.

    Για να ανεβάζει τέτοια γνωστά σε όλους κείμενα φαντάσου σε τι σύγχυση και ..... είναι. Αυτό το κείμενο είναι πασίγνωστο στον χώρο αρκετά χρόνια μην πω δεκαετία και έχει παρατεθεί πολλές φορές, δεν μας κάνετε διαφώτιση λοιπόν μάλλον εσείς επιμορφώνεστε αργά λόγω χρόνιων κολληματων. Αν θέλετε διαφώτιση πάντως ευχαρίστως, ο ΜΚ έχει κάνει αφιερώματα στον Ρένο. Άντε μπας και σιγά σιγά μάθετε και κάτι πέρα των ......... Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ανώνυμος7/8/21 9:43 μ.μ.

    Λοιπόν, επειδή αυτό το ΄΄φαγητό΄΄ έχει σαπίσει και βρωμάει πια. Ο ........., μην έχοντας να κάνει κάτι ουσιαστικό και αληθινό στην ζωή του, έχει βαλθεί εδώ και χρόνια να αποδομίσει όλες τις προσωπικότητες και όλες τις προσπάθειες συγκρότησης μέσα στον χώρο και σε όλο το φάσμα του. Κυριολεκτικά, δεν έχει αφήσει ΚΑΝΕΝΑΝ που να μην έχει διαβάλει, άλλοτε επωνύμως (όταν νοιώθει ΄΄ανώτερος΄΄ και σίγουρος) και άλλοτε ανώνυμα, όταν νοιώθει μειονεκτικά. Η εμμονή και το κόμπλεξ που έχει για τον Γκέκα εξηγείται, στο γεγονός ότι βρήκε ΄΄απέναντί΄΄ του, όχι ένα φουσκωμένο κουτσαβάκι των Αθηνών ως συνήθως, αλλά έναν εθνικοσοσιαλιστή με πληρότητα χαρακτήρα, μορφώσεως και συνέπεια πολιτικής ενασχόλησης (και δεν εννοώ την ΄΄πολιτική΄΄ που ευαγγελίζονται μερικοί). Μπαίνει λοιπόν ανώνυμα στα μπλογκ του χώρου, και όχι μόνον, και όπου βρει ευκαιρία αμολάει τις απίθανες κουτοπονηριές του, νομίζοντας πως επηρεάζει τις καταστάσεις. Συναγωνιστές του ΜΚ, προσέχετε λίγο με τις παπάντζες του εν λόγω , εξάλλου δεν είστε πρωτάρηδες, μπορείτε να αναγνωρίσετε την γραφή του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/8/21 11:44 μ.μ.

      Φίλε 9:43 μ.μ. έχεις πέσει θύμα της πλεκτάνης που έχει στήσει γνωστό διαστροφικό άτομο που σχολιάζει ανώνυμα σε όλα τα ιστολόγια του χώρου και μετά κατηγορεί άλλους ότι το κάνουν. Πρόσεξε μη σε ξεγελάει. Από παλιά έκανε το ίδιο στο βοθροsite των αναρχικών. Γράφει υποτιθέμενα σχόλια κατά του εαυτού του για να παραμένει στην επικαιρότητα, αφού η προσωπικότητα και η αξία του είναι μηδαμινές και δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν τις παρανοϊκά μεγαλεπήβολες φιλοδοξίες του. Η εμμονή που έχει με το πρόσωπο παλιού καταξιωμένου συναγωνιστή είναι παροιμιώδης. Έχε το νου σου μη και σε παρασύρει σε αυτή. Θα είναι το πρώτο στάδιο της ολισθηρότητας που θα ακολουθήσει.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/8/21 8:42 μ.μ.

      Καταξιωμένου;

      Διαγραφή
  62. Ανώνυμος7/8/21 9:45 μ.μ.

    ........ 3:22, θέλεις δηλαδή να πιστέψουμε πως εσύ "συνοψίζεις τις σκέψεις όλων των συναγωνιστών χωρίς καμία εμπάθεια, με ευγένεια και νηφαλιότητα." Απίστευτος είσαι, αλήθεια! Δεν θα φροντίσεις και φέτος να είσαι στις λίστες αγνοουμένων από τις πυρκαγιές, όπως τότε στο Μάτι; "Φίλτατε" ... Τορεαδόρ! Μια ζωή νούμερο είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/8/21 11:47 μ.μ.

      Αγαπητέ 9:45 ο Τορεαδόρ είναι πραγματικά το νούμερο ένα. Αντίθετα με τον αρχηγό της ολιγομελούς εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης που σε έχει παρασύρει. Αυτός θα παραμείνει ισόβια μετριότητα.

      Διαγραφή
  63. Ανώνυμος9/8/21 10:27 π.μ.

    Μαύρε Κρίνε έχεις ευθύνη για τον εκφυλισμό μιας συζήτησης που ξεκίνησε ωραία. Επιτρέπεις σε γνωστό ......... τρολ να γράφει ένα σωρό ανοησίες στα τελευταία σχόλια. Κάποτε να βάλουμε και όρια στο χυδαίο αυτό ........... Και κόψε επιτέλους την απαλοιφή φράσεων από τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κοπεί η τακτική της απαλοιφής φράσεων θα είναι η χαρά των αντιφα και άλλων. Άρα γνωρίζεις τώρα τον λόγο.

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.