Μνήμη Otto Strasser (10.09.1897 - 27.08.1974): Μια βιβλιοκριτική για την ελληνική έκδοση «Όττο Στράσσερ, Η ζωή και η εποχή ενός Γερμανού Σοσιαλιστή» (Troy Southgate, Ομάδα Μελετών Vidar, 2015)


γράφει ο Διόνυσος Aνδρώνης

«… Ο Άγγλος Troy Southgate (γεννημένος το 1965) τα τελευταία χρόνια ζει στην Πορτογαλία για ευνόητους λόγους. Οι εκδόσεις του είναι σφοδρά αντισιωνιστικές, ενώ το Λονδίνο είναι το βασικό εβραϊκό κέντρο εδώ και πολύ καιρό. Aγοράσαμε την ελληνική μετάφραση του παραπάνω έργου, η οποία έχει εμπορευματοποιηθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα. Το λατρέψαμε, ακόμα κι αν ο αντι-Χίτλερικός τόνος υπάρχει από τις πρώτες σελίδες. Αυτή είναι η ιστορία των αδελφών Στράσσερ κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. 

Ο Όττο Στράσσερ ήταν αξιωματικός κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πραγματικότητα, αυτό το έργο είναι ένα μια νουβέλα και όχι ένα δοκίμιο. Ένας από τους δύο Στράσσερ δολοφονήθηκε πολύ νωρίς, το 1934, από άνδρες του Χίτλερ. Ήταν το «Μαύρο Μέτωπο» του ο κύριος λόγος. Tο «Μαύρο Μέτωπο» ιδρύθηκε το 1930 και προσπάθησε να εισχωρήσει ενεργά στην πολιτική ζωή διεισδύοντας πρώτα στο κόμμα του Χίτλερ NSDAP. Οι αδελφοί Στράσσερ προσπάθησαν να πείσουν ορισμένα μέλη του τελευταίου κόμματος να αλλάξουν θέση και να έρθουν να πολεμήσουν μαζί τους, αφού το πολιτικό τους πρόγραμμα ήταν πιο ριζοσπαστικό και υποστήριζε την Επανάσταση. 

Ο πρώτος σχηματισμός του «Μαύρου Μετώπου» ονομάστηκε το 1930 «Ένωση Επαναστατών Εθνικοσοσιαλιστών» (ό.π. σελ. 48). Προτείνει την μείωση του ρόλου της εκκλησίας, την μείωση των φόρων και πολλά άλλα ριζοσπαστικά μέτρα που διαβάσαμε μεταξύ των σελίδων 61-63: για παράδειγμα, απέρριψαν την κληρονομική ιδιοκτησία γερμανικού εδάφους για τους Γερμανούς αγρότες. 

Ένα πολύ διασκεδαστικό τυπογραφικό λάθος αυτής της ελληνικής μετάφρασης υπάρχει στην σελίδα 55 και λέει ότι η Γαλλική Επανάσταση έγινε το 1879 (όχι το 1789). Ωστόσο, ο Όττο Στράσσερ απέρριψε τον μαρξισμό, αλλά αισθάνθηκε υπερήφανος που υποστήριξε «την μεταρρύθμιση του εργατικού κινήματος και την έναρξη των συνδικάτων του» (ό.π. σελ. 55).

Για όλα εκείνα τα ριζοσπαστικά οράματα του σοσιαλιστικού κράτους που έμοιαζαν λίγο με αυτά του ουτοπικού Καρλ Μαρξ, ο Γκρέγκορ Στράσσερ δολοφονήθηκε την «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» το 1934 ενώ ο Όττο κατάφερε να διαφύγει. Αργότερα έμαθε ότι τον κυνηγούσαν δύο Εβραίοι κατάσκοποι που δούλευαν για τον Χίτλερ. Ανίκανος να εισέλθει στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, ο Όττο εγκαταστάθηκε στις Βερμούδες για μικρό χρονικό διάστημα …»

πηγή



"Πίστευε ότι μία μορφή Γερμανικού Σοσιαλισμού θα μπορούσε να προσφέρει ένα εναλλακτικό μέλλον στους εργάτες και χωρικούς του έθνους, οι οποίοι υπέφεραν για πολλά έτη. Ως αποτέλεσμα, κατεδιώχθη σε αρκετές χώρες από πράκτορες της Gestapo και ενεπλάκη σε μία σειρά από συναρπαστικές περιπέτειες. Αυτή είναι η ιστορία ενός Βαυαρού με την αίσθηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο οποίος κατέστη ένας από τους πλέον ραδιούργους επαναστάτες ιδεολόγους"

Το βιβλίο "Otto Strasser Η ζωή και η εποχή ενός Γερμανού Σοσιαλιστή" διατίθεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης erimihora@hotmail.com στην Θεσσαλονίκη από το βιβλιοπωλείο "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ", οδός Ερμού, αριθμός 61 και στην Αθήνα από το βιβλιοπωλείο "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΙΣ", οδός Ιπποκράτους, αριθμός 108. Στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται αποστολή με αντικαταβολή. 

Ομάδα Μελετών Vidar

31 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/8/21 8:36 μ.μ.

    Διαδικτυακά μπορούμε κάπως να παραγγείλουμε το βιβλίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/8/21 11:18 μ.μ.

    Η ουσία ξέρετε ποια είναι αγαπητοί;Ότι ο Χίτλερ και οι Στράσσερ,δεν ήταν τίποτα, τυχαίοι.Πολέμησαν στον Α παγκόσμιο πόλεμο,στην συνέχεια έδρασαν,έκαναν πράξη τις ιδέες τους,αντιμετώπισαν το εβραϊκό κεφάλαιο (ο καθένας με τον τρόπο του).
    Και σήμερα έχουμε μικρόνοους ανώνυμους να χλευάζουν και τον Χίτλερ και τους Στράσσερ,οι λεγόμενοι "χιτλερικοί" και οι "στρασσεριστές".Και το μόνο σίγουρο είναι ότι αν ζούσαν σήμερα,δεν θα ήθελαν τέτοιους ανόητους να τους "υπερασπίζουν" στη διένεξη τους.Είναι αυτοί οι ανεγκέφαλοι που γράφουν ότι ο Χίτλερ,που δημιούργησε τον Ε/Σ ως βιοθεωρία και κυριολεκτικά η μεγαλειώδης σκέψη του που είναι αποτυπωμένη στο Mein Kampf που μας άνοιξε τα μάτια, ότι τον...πρόδωσε και οι άλλοι "πανέξυπνοι" που υποστηρίζουν ότι οι Στράσσερ δεν πολέμησαν το εβραϊκό κεφάλαιο,ενώ είναι αν μη τι άλλο, βέβαιο πως αντιτάχθηκαν σε αυτό καθώς και στον Σιωνισμό εν γένει.
    Λοιπόν,ο Χίτλερ και οι Στράσσερ έδρασαν,και τους κρίνουν ανερυθρίαστα κάποιοι ανώνυμοι wannabe Ε/Σ,διεκδικώντας ο καθένας τον Ε/Σ για την εγωιστική πάρτη του.
    Χιτλερικοί και Στρασσεριστές...όπως λέμε Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί...έτσι είναι,έχετε μετατρέψει μία ιστορικοιδεολογική φιλονικία σε οπαδική σύρραξη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/8/21 12:35 π.μ.

      Καλά εντάξει δεν είναι και κανένα τρομερό έργο το Mein Kampf, ούτε κάποιο ευαγγέλιο. Αν ήθελε ο Χίτλερ να γράψει μια κριτική θεωρία για τον Ε/Σ μπορούσε να γράψει ένα ολοκληρωμένο σύγγραμα και όχι την ιστορία της ζωής του σε ένα ελειπέστατο βιβλίο που αρκείται στο να αναλύει το ύφος του "ρατσιστικού κράτους" και την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας. Ούτε φυσικά μπορούμε σήμερα να λάβουμε στα σοβαρά τις μπούρδες για τον ζωτικό χώρο. Ακριβώς εκεί πάσχει ο Ε/Σ στο ότι δεν έχει μια δομημένη και διαχρονική θεωρία

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/8/21 12:38 π.μ.

      Υπήρχαν και προχιτλερικοί εθνικοσοσιαλιστές όπως ο Anton Drexler, ο Ντίτριχ Εκαρτ και ο Γκότφριντ Φεντερ που είχαν σχηματίσει πρώτοι το DAP που αργότερα ο Χίτλερ έκανε NSDAP

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος28/8/21 8:03 π.μ.

      Γράψε εσύ ένα καλύτερο βιβλίο,άμα θεωρείς του Χίτλερ ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος28/8/21 3:05 μ.μ.

      Ανώνυμος28/8/21 12:38 π.μ.

      Ξέχασες τον Rudolf Jung

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος28/8/21 4:19 μ.μ.

      11:18 μ.μ. το πρόβλημα ξέρεις ποιο είναι αγαπητέ; Ότι εσύ και ορισμένοι ακόμα δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ο εθνικοσοσιαλισμός, ο φασισμός και τα κινήματα του μεσοπολέμου ήταν στιγμές της εθνικιστικής ιστορίας των ιδεών. Βασίστηκαν σε ιδέες, κινήματα και πρόσωπα που προϋπήρχαν. Ενέπνευσαν ιδέες, κινήματα και πρόσωπα που ακολούθησαν. Εννοώ τα νεοφασιστικα κινήματα που ακολούθησαν.

      Δυστυχώς κάποιοι αμόρφωτοι πληβείοι που ήθελαν να ελέγχουν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο εγκλώβισαν το δημόσιο λόγο του στα στενά όρια της αμάθειας τους. Για τη δεκαετία του 30 έμαθαν πέντε πραγματακια, τα είπαν τα ξαναειπαν μέχρι που μείνατε στο χώρο αυτοί που ξέρετε λιγότερα και από εκείνους.

      Συνεχίστε να ψάχνετε τις διαφορές του Χίτλερ και των Στρασσερ (που τουλάχιστον ήταν γνήσιοι εθνικοσοσιαλιστές). Εκατό χρόνια έχουν περάσει από τότε. Δεν είναι και πολλά. Μέσα στο πνεύμα της εποχής είστε.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος28/8/21 11:04 μ.μ.

      Αγαπητέ 4:19, μάλλον δεν κατανόησες τί έγραψα,ή απλά ήθελες να γράψεις τα δικά σου...

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος29/8/21 6:42 μ.μ.

      Αν σε παρεξήγησα 11:04μ.μ απολογούμαι.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/8/21 11:23 μ.μ.

    Εθνική Ανεξαρτησία Κοινωνική Δικαιοσύνη!
    Προχωράμε ♠♦

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/8/21 9:22 π.μ.

    Δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα, ο Νικος Βεργιδης στο βιβλιο του "Α.Χ και Εθνικοσοσοσιαλισμος, η ολη αληθεια" υποστηριζει οτι ο πραγματικος σοσιαλιστης ηταν ο Χιτλερ και οχι ο Στρασσερ...

    Πραγματι το βιβλιο ο Αγων μου, δεν καταφερα ποτε να το διαβασω ολοκληρο. Θεωρω οτι η πολιτικη διαθηκη του Α.Χ ειναι χιλιες φορες ουσιαστικοτερο εργο απο το Αγων μου.

    Ανηκω στην αριστερη πτερυγα πολλα χρονια και σε καμια περιπτωση δεν θεωρω οτι ο Στρασσερ ηταν πιο σοσιαλιστης απο τον Χιτλερ.

    Αυτο που εμας μας ενδιαφερει ειναι να τραβηξουμε τους εθνικιστες σε οσο το δυνατον πιο επαναστατικες & ριζοσπαστικες θεσεις, μακρια απο το δηλητηριο της εθνικοφροσυνης & της ακρας δεξιας.

    Πρωτα το αντιδοτο, μετα ο ελληνας εργατης και το περιοδικο γιαφκα ηταν τα εντυπα που εδειξαν τον δρομο....

    Λατινοαμερικανος


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/8/21 10:39 π.μ.

      Σόρρυ που στο χαλάω αλλά η Πολιτική Διαθήκη είναι πλαστή

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/8/21 11:34 π.μ.

      Η γιαφκα βγήκε μονο σε ενα τεύχος κάπου το 2003 και δεν υπάρχει πουθενά ούτε καν σε παλαιοβιλιοπωλεια. Ποιον ακριβως δρόμο κατάφερε να δείξει; δεν το λεω υποτιμητικά αλλά καθαρά απο θέμα ιστορικής λεπτομερειας

      Υπάρχει και το Γαμμαδιον επίσης

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος30/8/21 9:49 μ.μ.

      10:39 έχεις στοιχεία ότι είναι πλαστή; Αντί να αναδείξετε το γεγονός ότι όλες οι μεταπολεμικές μεταφράσεις του βιβλίου του Αυστριακού είναι παραποιημένες σε συγκεκριμένα σημεία δημιουργείτε εντυπώσεις. Εγώ προσωπικά αμφιβάλλω για τις μεταφράσεις του Ιανού αν αξίζουν και είναι σωστές αν σκεφτώ ότι είναι κολλητός του Μισραήλ και του θαυμαστή του Κανελλόπουλου αλλά και κρυφός σύμβουλος του νέου αστεριού της ακροδεξιάς και μετανοημένου γραβατωμένου πρώην εθνικοσοσιαλιστή νυν μπατριώτη Ηλία ο οποίος από σφόδρα αλβανοφάγος ως άλλος Παύλος εν Δαμασκό θυμήθηκε ότι οι χιλιάδες ψηφοφόροι Ιλλυριοί είναι έμμεσα καλοί Έλληνες ... Ε ρε υποκρισία που περισσεύει σε σκληρούς εσ που τρώνε φόλα με Ντεβί και Δραγούμη αλλά ποιούν την νήσσα σε εκδότες σκληρούς αντιναζί που ξεχνάνε τις υποχρεώσεις και να πληρώσουν σε αυτούς που πρέπει σε άλλους που το παίζουν πλευρικοί με την κόλλα της αφίσας της ΝΔ στα χέρια ... Συν τοις άλλοις άκρα του τάφου σιωπή από τον αρχηγό που περιμένει σαν γύπας τις εξελίξεις με μια κληρονομιά τάφων φυλακισμένων οικονομικά διαλυμένων που πίστεψαν την κλίκα και αυτή η κλίκα βρήκε νέα στέγη σε ένα κόμμα Εθνικό ... που τελικά είναι και έθνικ και αντεθνικό όπως όλα τα κόμματα. Τώρα που θα γυρίσει από παραλία η Σουσού ο ηλεκτροφόρος παρουσιαστής του δικηγορικού κύκλου και φίλος του μπαμπά ενός βουλευτή της ΝΔ ετοιμαστείτε (ξεφτίλα) για νέο εθνικό πατριωτικό σόου νέας βοσκής γαλανόλευκα προβατάκια

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος28/8/21 2:59 μ.μ.

    Ο Σάουθγκέιτ, που είναι ανοιχτά συνοδοιπόρος Εβραίων ραββίνων, με τους οποίους φωτογραφίζεται κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/8/21 7:18 μ.μ.

      Ο ραββίνος Κοέν με τον οποίον φωτογραφήθηκε ο Σαουθγκειτ είναι φανατικός αντισιωνιστης, έχει μιλήσει υπέρ της διάλυσης του κράτους του Ισραήλ και έχει δεχτεί δολοφονική επίθεση από εθνικιστές Εβραίους. Εντάξει ακροδεξιέ;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/8/21 9:17 π.μ.

      Οτι και να είναι, ραβίνος Κοέν παραμένει. Υποπτος πάντα ο ρολος του Σαουθγκειτ.

      Διαγραφή
    3. Έχετε κάποιο στοιχείο ότι το εν λόγω πρόσωπο εμπλέκεται σε ύποπτες δραστηριότητες;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος29/8/21 5:31 μ.μ.

      Μ.Κ μήν υποστηρίζεις κάποιους φανατικά, υποστήριξε αλλά όχι φανατικά...

      Πόλοι αλλιώς ξεκινάνε κι αλλιώς καταλήγουν,όχι πάντα μα πάντα κρατά μικρό καλάθι...

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος29/8/21 6:40 μ.μ.

      Έχει, πως δεν έχει. Τις πληροφορίες του εστιατορίου.

      Διαγραφή
    6. είναι από παλιά αυτή η τακτική

      Διαγραφή
  6. Προς τον ανώνυμο που υπογράφει ως Νίκος: δείχνεις να σε ενοχλεί κάθε αναφορά και κάθε άρθρο ενώ πιθανότατα είσαι ο ίδιος που ρώτησε για την νότια Αφρική και τον Κάστρο σε μια ανάρτηση εντελώς άσχετη με το θέμα αυτό. Απάντηση επίσημη στο ιστολόγιο δεν θα λάβεις ούτε τώρα για έναν απλό λόγο. Όλα τα ζητήματα που θέτεις έχουν ήδη απαντηθεί σε σειρά άρθρων από διαφορετικά πρόσωπα. Ελπίζουμε όμως σε μελλοντικό δημόσιο διάλογο όπως έχει προτείνει η σ.ο. εδώ και μήνες προς πάσα κατεύθυνση για όποιο θέμα θέλεις και νομίζεις ότι είναι σημαντικό για εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τον ανώνυμο που υπογράφει ως Νίκος: βασικά όλα όσα γράφεις είναι ασήμαντα διότι δεν γνωρίζεις. Μαθήματα ιδεολογικά ευχαρίστως να πάρουμε από ανθρώπους που έχουν κάτι να μας πουν. Εσύ όμως δεν ανήκεις σε αυτούς για ευνόητους λόγους. Στο ξαναγράφουμε μήπως και καταλάβεις. Όλα τα ζητήματα που θέτεις έχουν ήδη απαντηθεί σε σειρά άρθρων από διαφορετικά πρόσωπα. Ελπίζουμε όμως σε μελλοντικό δημόσιο διάλογο όπως έχει προτείνει η σ.ο. εδώ και μήνες προς πάσα κατεύθυνση για όποιο θέμα θέλεις και νομίζεις ότι είναι σημαντικό για εσένα. Η απάντηση αυτή αρκεί ότι και να πεις ότι και να γράψεις. Καλό θα είναι να μην διαβάζεις αφού έχει άλλες απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 5:31 μ.μ. απάντηση δεν δόθηκε πάντως. έχεις δίκιο πάντως για κάποια πρόσωπα αλλά καλό είναι αν υπάρχουν στοιχεία να τα προβάλλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς τον ανώνυμο που υπογράφει ως Νίκος: κάθε μέρα να γράφεις ότι θες. Και επειδή γνωρίζουμε δεν απορούμε με την κατάσταση σου. Είναι λογικό και αναμενόμενο τα σχόλια σου να δείχνουν όχι μόνο την άγνοια σου αλλά και την εμμονή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος30/8/21 6:30 μ.μ.

    φιλε 4:19 δυστυχως ο δεκανεας απο το μπραναου προδωσε τον επαναστατικο ε/σ οσο σκληρο και να ακουγεται. και μονο που περασε πριονοκορδελα τα SA αρκουσε για να τον προδωσει. γενικα με αυτα που εκανε ο αδολφος απο το 34 και μετα θα ηταν χιλιες φορες προτιμοτερο να παρεμενε ο φον σλαιχερ στην καγκελαρια. τουλαχιστον ο ε/σ δεν θα ειχε αυτην την καταστροφικη καταληξη το 45.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος31/8/21 1:52 π.μ.

    9:49 τι μας γράφεις για τον .................................; Τα εσωψυχα σου ήρθες να βγάλεις; Η Πολιτική Διαθήκη είναι το θέμα μας η οποία είναι πέρα για πέρα μουφα. Είχε γίνει και σκάνδαλο κάποτε αλλά εσείς κοιμαστε τον ύπνο του δικαίου. Μπορώ να ποσταρω χιλιάδες αγγλικά άρθρα με στοιχεία αλλά δεν ωφελεί, σου αφήνω λινκ με πρόσφατο άρθρο ελληνικού Ε/Σ ιστολογίου σχετικά με το θέμα. Όσο για τις μεταφράσεις του εκδότη 100% αληθινές είναι και το λέω επειδή έχω μελετήσει όλα τα βιβλία που εκδίδει στο πρωτότυπο https://laikosparatiritis.blogspot.com/2021/07/blog-post.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/8/21 10:20 μ.μ.

      Το ιστολόγιο που παραθέτεις, έχει επισκέπτες/σχολιαστές καθαρά ακροδεξιούς που το μόνο που γράφουν είναι εμετικά σχόλια κατά των αυτόνομων...




      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/8/21 11:07 μ.μ.

      Ε/Σ ιστολόγιο ο Λαϊκός Παρατηρητής που εκθειάζει το ΕΛΑΜ? Πλάκα κάνετε? Ένας ακόμη σερβιτόρος του γνωστού εστιατορίου είναι
      https://laikosparatiritis.blogspot.com/2021/03/blog-post_16.html

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.