Το αληθινό «γελαστό παιδί» και η πλαστογραφία της μεταπολίτευσης


Ο Κόλλινς, ο Μίκης και το «Γελαστό Παιδί»

To 1961, o Θεοδωράκης θα έγραφε μουσική για το θεατρικό έργο «Ο Όμηρος» του Ιρλανδού επαναστάτη Μπρένταν Μπέαν (1923-1964), με στίχους του ιδίου του Μπέαν, μεταφρασμένους από τον Βασίλη Ρώτα. Σε αυτό, ο IRA συλλαμβάνει ένα Εγγλέζο στρατιώτη για να τον ανταλλάξει με κρατουμένους συναγωνιστές. 

Στη διάρκεια του έργου, ένας από τους επαναστάτες τραγουδά «Το Γελαστό Παιδί» για κάποιον, που όπως λέει χαρακτηριστικά, «σκοτώθηκε από τους δικούς μας». Ιδού οι αρχικοί στίχοι: «Ανάθεμα την ώρα, κατάρα την στιγμή / σκοτώσαν οι δικοί μας το γελαστό παιδί». «Γελαστό παιδί» ήταν το παρατσούκλι που έδωσε στον Κόλλινς η μητέρα του Μπέαν, στενή φίλη του Ιρλανδού ηγέτη. Όμως στη «Μαγική Πόλη» του Θεοδωράκη που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, οι στίχοι μεταλλάχτηκαν σε «σκοτώσαν οι εχθροί μας το γελαστό παιδί». Στις δε συναυλίες της Μεταπολίτευσης, «σκοτώσαν οι φασίστες το γελαστό παιδί». 

Αυτό όμως δεν συνάδει με τους στίχους: «Μόνο να'ταν σκοτωμένο στου αρχηγού το πλάι / και μόνον από βόλι Εγγλέζου να'χε πάει/ κι από απεργία πείνας μέσα στη φυλακή / θα' ταν τιμή μου που έχασα το γελαστό παιδί». Υπ' όψιν ότι οι πρωτότυποι στίχοι του The Laughing Boy αντί για «αρχηγό», μιλούσαν για τον Πάτρικ Πηρς και την ανατίναξη του Ταχυδρομείου. Μετά από όλα αυτά, δεν μένει αμφιβολία για το ποιος είναι το αληθινό «Γελαστό Παιδί». Νομίζουμε λοιπόν ότι είναι καιρός να σταματήσει η αριστερή μεταπολιτευτική καπηλεία.

THE LAUGHING BOY


From THE HOSTAGE

By: Brendan Behan

It was on an August morning, 

all in the moring hours, 

I went to take the warming air 

all in the month of flowers,

And there I saw a maiden

and heard her mournful cry,

Oh, what will mend my broken heart, 

I' ve lost my Laughing Boy.

So strong, so wide, so brave he was,

I' ll mourn his loss too sore

When thinking that we'll hear the laugh

or springing step no more.

Ah, curse the time, and sad the loss

my heart to crucify,

Than an Irish son, with a rebel gun,

shot down my Laughing Boy.

Oh, had he died by Pearses side,

or in the G.P.O.,

Killed by an English bullet

from the rifle of the foe,

Or forcibly fed while Ashe lay

dead in the dungeons of Mountjoy,

Id have cried with pride at the way he died,

my own dear Laughing Boy.

My princely love, can ageless love

do more than tell to you 

Go raibh mile maith Agath,

for all you tried to do,

For all you did and would have done,

my enemies to destroy,

Ill prize your name and guard your fame,

my own dear Laughing Boy.

Glossary:

Mouth of Flowers is a translation of the townland Beal na Blath, where Michael Collins was ambushed and shot.

Padraig Pearse was one of the leader's of the 1916 Rising.

GPO was one of the buildings the Volunteers occupied in 1916.

Ashe was a Sinn Fein member who died on hunger strike.

Go raibh maith agat is Irish for 'Thank You'.

Γιώργος Πισσαλίδης

26 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/9/21 12:40 μ.μ.

    Συναγωνιστές, με αφορμή την έλευση του Οκτώβρη, να κάνετε ένα αφιέρωμα στην δράση του Front de Liberation du Quebec, της Εθνοκομμουνιστικής Αντάρτικης Οργάνωσης που από τα 60s μέχρι και το 1972 διεξήγαγε ένοπλο αγώνα, στα πρότυπα του IRA στην Ιρλανδία και της Παλαιστίνης, προκειμένου το Κεμπέκ να γίνει μια ανεξάρτητη και σοσιαλιστική χώρα.
    Ένας από τους ηγέτες του FLQ, ο Λανκτό, ήταν γιος του πρώην αρχηγού του ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ «Κόμματος Εθνικής Ενότητας» του Καναδά, που σαν σύμβολο του είχε την ΣΒΑΣΤΙΚΑ.
    Δεν είμαι χιτλερικός, αλλά όταν ο γιος ενός καραχιτλερικού ηγείται εθνοκομμουνιστών, αυτό κάτι σημαίνει :)
    ΕΙΝ ΚΑΜPF GEGEN KAPITALISMUS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/9/21 1:49 μ.μ.

      Αυριο είναι τρεις του Σεπτέμβρη. Καντε κάνα αφιέρωμα στο Πασοκ και την πάλη που έκανε για πατρίδα και σοσιαλισμό. Επίσης μην ξεχάσετε να κάνετε και αφιέρωμα στην "οχτωβριανη επανάσταση" που γκρέμισε το μισητο ακροδεξιο τσαρικο καθεστώς.

      Διαγραφή
    2. ΠΙΣΤΟΣ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΣ2/9/21 3:06 μ.μ.

      Δεν ευθύνονται οι γονείς για τις επιλογές των παιδιών. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον χιτλερικό αρχηγό του «Κόμματος Εθνικής Ενότητας» επειδή ο γιος του έγινε μπολσεβίκος όπως δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Πλεύρη επειδή ο γιος του έγινε υπουργός της ΝΔ και τον Παπαδόπουλο επειδή ο γιος του έγινε κομμουνι

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/9/21 3:33 μ.μ.

      Κρυφοκουμούνια θα αλλοιώσετε και το χιτλερισμό τώρα;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος2/9/21 5:55 μ.μ.

      Ότι έπαθε ιδεολογική σύγχυση...

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος2/9/21 7:54 μ.μ.

      Ανώνυμος2/9/21 1:49 μ.μ.

      Το ΠΑΣΟΚ που κολλαει με οσα αναφερει ο 12:40? Και ο IRA δεν ειχε ως πολιτικο εκπροσωπο το εθνικο-σοσιαλδημοκρατικο Sinn Féin? Γουσταρεις Ρομανοφ που ενω ο ρωσικος λαος λιμοκτονουσε ειχε ολοκληρα θησαυροφυλακια με πολυτιμα πετραδια και διοργανωνε βραδυνα οργια με πορνες και ομοφυλοφυλους?

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος3/9/21 12:32 π.μ.

      Έτσι είναι ρε πιστε ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον Πλεύρη επειδή ο γιος του είναι υπουργός; Μπορεί να κατηγορήσει κανείς αυτή την αγία ύπαρξη που έκανε τα πάντα για να εμφυσήσει στον γιο του το εθνικοσοσιαλιστικό, επαναστατικό, αντικαπιταλιστικό πνεύμα; Απλά είχε κάποιες φιλίες ο μπαμπάς με Άδωνι και Καρατζαφέρη και έτσι χάλασε η φάση.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος3/9/21 12:34 π.μ.

      Πιστε Χιτλερικε δεν είμαι θαυμαστής του Γεωργίου Παπαδόπουλου όπως είσαι εσύ και οι όμοιοι σου αλλά τις μαλακίες ότι ο γιος του είναι κομμουνι τις έλεγε ο Χατζηγωγος στην ΕΣΑ και τις απογύμνωσε αργότερα ο Χατζηδάκης (γνώστης αν μη τι άλλο). Οπότε καλύτερα να σταματήσεις να αναπαράγεις τις κουτσομπολίστικες κατινιες του στοΚου

      Διαγραφή
  2. Και να τανε μόνο αυτό που χουν κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/9/21 7:14 μ.μ.

    Πρόκειται για ένα μελοποιημένο ποίημα του Ιρλανδού ποιητή Brendan Beham που αφορά τον Michael Collins, έναν απ΄τους σημαντικότερους ηγέτες του ιρλανδικού απελευθερωτικού κινήματος, τη ψυχή του ιρλανδικού αντάρτικου πόλης. Η Ιρλανδία μετά από 700 χρόνια κατοχής κέρδισε την αυτονομία της και οι Βρετανοί κράτησαν το 1/6 του εδάφους, που ήταν όμως και το πιο πλούσιο. Έτσι, ο αγώνας συνεχίστηκε οδηγώντας σε έναν αιματηρό εμφύλιο. Το «Γελαστό παιδί» πολέμησε δίπλα στον αρχηγό της εξέγερσης, Πάτρικ Πηρς στη διάρκεια της κατάληψης του Ταχυδρομείου του Δουβλίνου. Η εξέγερση απέτυχε. Ωστόσο, ήταν η αρχή για το απελευθερωτικό κίνημα. Ο Κόλινς καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά παρέμεινε ένα χρόνο σε φυλακές ασφαλείας. Όταν απελευθερώθηκε έγινε διοικητικό μέλος του Σιν Φέιν και διοικητής της οργάνωσης «Οι εθελοντές του Βαλέρα», που εξελίχθηκε στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό IRA. Εκλέχτηκε βουλευτής στις εκλογές του 1918, αλλά αρνήθηκε τη θέση. Μόλις δημιουργήθηκε το πρώτο Ιρλανδικό Κοινοβούλιο με πρόεδρο τον Βαλέρα όλοι οι βουλευτές συνελήφθησαν. Ο Κόλινς γλύτωσε και αμέσως οργάνωσε την απελευθέρωση του Βαλέρα και των άλλων βουλευτών. Η πράξη του αυτή εκτίναξε την πολιτική του καριέρα και έγινε Πρόεδρος της IRB και Διευθυντής Πληροφοριών του IRA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/9/21 7:14 μ.μ.

    Συναγωνιστές προ ημερών απεβίωσε ο καθηγητής Δημήτριος Κιτσίκης. Αν και όλοι οι ΕΣ/φασίστες γενικά διαφωνούμε μαζί του οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε ορισμένα καλά έργα σχετικά με τον εθνικισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/9/21 10:51 π.μ.

      Τί να αναγνωρίσουμε σε έναν άνθρωπο που αναθεμάτισε την ιερή επανάσταση του 1821;Τα γραπτά του και τα λόγια του ήταν ιερόσυλα.Τώρα αν κάποιοι από εσάς "ηδονίζεστε" με τη λεγόμενη "τρίτη θέση",με τη "σύζευξη" φασισμού-κομμουνισμού,τον δήθεν "πρωτοφασίστα" Ρουσσώ,αντί να αναγνωρίσετε τους μεγάλους Γερμανούς Ρομαντικούς που ήταν οι πραγματικοί πρωτοφασίστες,τί να σας πω...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/9/21 2:18 μ.μ.

      Γιατί μιλάς στον πληθυντικό εκπροσωπείς κάποιον; Εσύ που μιλάς για ιεροσυλία τι είσαι ιεροεξεταστής; Παραδείγματα σύζευξης ή καλύτερα όσμωσης υπάρχουν αλλά και δεν είστε ικανοί να τα δείτε και θαρραλέοι να τα παραδεχτείτε. Άλλωστε όπως είπε και ο μέγας Γκαίμπελς θέλουμε να μοιραστούμε την ηδονή με όσο γίνεται περισσότερους

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος5/9/21 2:37 μ.μ.

      10:51 ξεπέρασε τις ακροδεξιές σου αγκυλώσεις και μετά ξανασυζητάμε

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος5/9/21 2:43 μ.μ.

      Ε,μοιράσου τη με τους Τούρκους εσύ,την ηδονή,τουρκοπροσκυνημένε.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος5/9/21 6:50 μ.μ.

      2;43 μμ τώρα αυτό το εννοείς; Είναι επιχείρημα αυτό;

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος5/9/21 7:03 μ.μ.

      Ενώ τα δικά σου τα φληναφήματα και οι αερολογίες σου για κάτι που είπε ο Γκαίμπελς κάποτε,προσαρμόζοντας το στην περίπτωση Κιτσίκη, είναι επιχειρήματα;

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος5/9/21 8:05 μ.μ.

      Σε ποια όσμωση αναφέρεσαι;Αυτό που υποστήριζε ο εκλιπών δεν ήταν όσμωση και σύνθεση ιδεών (που είναι θεμιτή ενίοτε),αλλά ένας ιδεολογικός αχταρμάς.Ο μακαρίτης υποστήριζε Φασισμό, Κομμουνισμό, Μοναρχία, Χριστιανισμό, Ισλαμισμό, Ινδουισμό.Ήταν δε κατά του εθνικισμού που έλεγε "συρρίκνωνε τον Ελληνισμό",αλλά όλως περιέργως υπέρ του Σιωνισμού, υπέρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του εβραϊκού εθνικισμού.Να μην ξεχάσουμε επίσης ότι ήταν σύμβουλος των Τούρκων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής εναντίον της Ελλάδας,ένας γνήσιος Νενέκος και Εφιάλτης μαζί.Το ιστολόγιο του έβριθε από άρθρα υπέρ των Τούρκων,των αγαπημένων του Εβραίων,μέχρι και διθυραμβικό άρθρο υπέρ των γύφτων είχε γράψει.Να μην αγνοήσουμε επιπροσθέτως ότι πίστευε στα αλήθεια ότι ήταν η... μετενσάρκωση του Ρουσσώ και ότι αρκετές φορές αναφερόταν στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο,λες και ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας.Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως καθύβριζε τους ιερούς αγωνιστές του 1821,και υποστήριζε πως περνούσαμε ωραία επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Εδώ δεν μιλάμε απλά για διαφορετική και αιρετική πολιτική-ιδεολογική άποψη, εδώ μιλάμε για έγκλημα προσβολής των ιερών και οσίων του Ελληνισμού, εφάμιλλο με τα εγκλήματα των γραικύλων πολιτικών.
      Εν τέλει, ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει,αλλά αυτά που έγραφε ήταν τσαρλατανίστικα (για να μην τα αναφέρω αλλιώς και προσβάλλω τη μνήμη του προσφάτως εκλιπόντος ),και απορώ με τα άτομα που κάθονται και σπαταλούν χρόνο στα βιβλία του,όταν υπάρχουν ένα σωρό άλλα σημαντικά βιβλία που παραγνωρίζουμε.Βέβαια ο καθένας διαβάζει ό,τι θέλει...

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος5/9/21 10:06 μ.μ.

      7:03 μάθε να ξεχωρίζεις το χιούμορ από το σοβαρό

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος7/9/21 1:24 π.μ.

      8:05 μ.μ. δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά ο καθηγητής ήταν μια περίεργη προσωπικότητα που όμως γνώριζε από γεωπολιτική. και δεν υποστήριζε όλα αυτά που λες αλλά ναι τα μελετούσε ΟΛΑ και καλά έκανε. Αν ήταν λάθος θα τον κρίνει η ιστορία όχι εμείς πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Προσβάλλεις ήδη την μνήμη του εκπλιπόντος βασικά αλλά εντάξει δεν απορώ με σένα με την σ.ο. απορώ που αφήνει το σχόλιο σου. Πρότεινε εσύ βιβλία φίλε μου αφού τα ξέρεις όλα καλύτερα

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος7/9/21 8:24 π.μ.

      Προσβάλλω τη μνήμη του επειδή έχω σχηματίσει άποψη για τα λεγόμενα του;Γνωρίζεις τί σημαίνει "προσβάλλω νεκρό"; Σημαίνει ότι τον βρίζω ή ότι του αποδίδω αισχρές πράξεις με τις οποίες δεν είχε σχέση.Πού είδες να το κάνω αυτό;Επίσης,κάνε μία περιήγηση στο ιστολόγιο του,να δεις ότι έχω δίκιο σε ότι γράφω.
      Όσο για τα βιβλία,δεν θα σου προτείνω,ίσως το έκανα,αλλά διέκρινα ειρωνικό τόνο στην γραφή σου,και τους είρωνες τους αποστρέφομαι.

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος7/9/21 11:19 π.μ.

      Κανείς δεν συμφωνεί με όσα έλεγε ο Κιτσίκης για σιωνισμό, Τουρκία και εθνικισμό. Τα βιβλία του όμως για τον φασισμό όπως και αυτό για την 4η Αυγούστου ήταν διδακτικά και πολύ καλές μελέτες

      Διαγραφή
  5. Σε ελεύθερη απόδοση "Τρίτη Θέση" θα μπορούσε να θεωρηθεί η δημιουργία ενός πολυεθνικού κράτους στο χώρο του Αίμου με τους ιθαγενείς λαούς σε καθεστώς χαλαρής ομοσπονδίας. Όχι πολυφυλετικό αλλά ανεξιθρησκο!
    Τα έθνη κράτη όπως τα ξέραμε ή τα φανταζόμασταν τελειώσανε. Μόνη απάντηση στη λαίλαπα των παγκοσμιοποιητων η σύσταση πολυεθνικών κρατικών πόλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/9/21 8:00 μ.μ.

      Έχεις αποκαλυφθεί εδώ και καιρό. Τώρα ξεγυμνώθηκες.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/9/21 9:52 μ.μ.

      Μπράβο ρε 8:00 είσαι μεγάλος ντετέκτιβ! Για ποιον δουλεύει για τον Πούτιν ή τον Λουκασένκο;

      Διαγραφή
  6. Προς 8.00μ.μ
    Ρώτα βρε ιντριγκαδορε για να μην φανταζεστε. Ρώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.