Υπάρχει η κουλτούρα στα Δεξιά; (του Adriano Romualdi, μετάφραση: Κωνσταντίνος Μποβιάτσος)

 

Υπάρχει η κουλτούρα στα Δεξιά;

του Adriano Romualdi

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μποβιάτσος

Το παρακάτω μικρό δοκίμιο γράφτηκε το 1970 από τον Ιταλό νεοφασίστα Adriano Romualdi και αφορά τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Δεξιάς. Και πριν αρχίζουν οι διάφοροι περίεργοι να φωνάζουν και να γκρινιάζουν, να διαβάσουν με προσοχή το δοκίμιο αυτό (το οποίο βέβαια απαιτεί γνώσεις για  πολλές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Φασιστικής κουλτούρας και το πνεύμα με την ορολογία τους)  και ας λάβουν αν μπορούν υπόψιν, σε ποια εποχή γράφτηκε και τι σήμαινε τότε ο όρος Δεξιά.

Τον ίδιο όρο χρησιμοποιούσε και ο Franco Freda στο σκληρό, καυστικό, προβοκατόρικο και ριζοσπαστικό δοκίμιο του «Η διάλυση του Συστήματος» - το οποίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά σύντομα - και είχε απαγορευτεί πολλές φορές στην Ιταλία λόγω του ανατρεπτικού χαρακτήρα του σαν γραπτό. Φυσικά οι πρώτοι που αποδοκίμαζαν τέτοια γραπτά, όπως και πολλά του Romualdi, ήταν και είναι πάντα οι δεξιοί. 

(Η Εθνική παραφωνία σε νέα κοινοβουλευτική έκδοση και σε κρυφή εφεδρεία οι λιμπεραλιστές μαζί με τέκτονες εθνικούς διανοούμενους που λούζονται στον ποταμό της υποτέλειας για να παρουσιαστούν καθαροί στις ξένες δυνάμεις, υποκριτές και νάρκισσοι φιλοσιωνιστές εκδότες διαχρονικά λαμόγια τελευταίας διαλογής: «Εκλογές, εθνικές, δημοτικές, νομαρχιακές, σχολικές, φοιτητικές ... και όσες άλλες, κάλπες μα χιλιάδες κάλπες, ακριβές γραβάτες και ακριβά κουστούμια, ακριβά ψηφοφυλλάδια, ψήφοι ψηφουλάκια και κουκιά, μασόνοι βασιλιάδες και βασιλομήτορες, αντιναζί δεξιοί και αστοί ακροδεξιοί»)

Να λοιπόν που πάλι ο χειρότερος εχθρός των εθνικοεπαναστατών ξαναβρίσκεται στο προσκήνιο ειδικά στην πατρίδα μας, με νέα κόμματα και  νέο αντιφασιστικό αίμα, με φιλελεύθερες ιδέες, φίλοι και προστάτες της μετανάστευσης και αντικατάστασης των λευκών πληθυσμών της Ευρώπης μας.

Ας απολαύσουμε όμως τι μας γράφει ο Ιταλός συγγραφέας και συναγωνιστής:

Ίσως οι μορφωμένοι άνδρες να μην είναι λιγότερο πολλοί στα δεξιά παρά στα αριστερά. 

Αν αναλογιστούμε ότι η πλειοψηφία του δεξιού εκλογικού σώματος είναι αστοί, πρέπει να συναχθεί ότι υπάρχει πληθώρα όσων έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα έπρεπε να έχουν αποκτήσει μια συγκεκριμένη «συνήθεια ανάγνωσης». Όμως, ενώ ο άνδρας στα αριστερά έχει επίσης στοιχεία αριστερής κουλτούρας, και διαβάζει τους Marx, Freud,  και τον Salvemini για παράδειγμα, ο άντρας στα δεξιά δύσκολα έχει δεξιά πολιτιστική συνείδηση.

Δεν υποψιάζεται την σημασία ενός Nietzsche στην κριτική του πολιτισμού, δεν έχει διαβάσει ποτέ μυθιστόρημα του Junger ή του Drieu La Rochelle, αγνοεί την «Την παρακμή  της Δύσης» ούτε αμφιβάλλει ότι η Γαλλική Επανάσταση ήταν μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία της ανθρώπινης προόδου. Όσο παραμένει στην κουλτούρα είναι καλός φιλελεύθερος, ίσως λίγο εθνικιστής και πατριώτης. Μόνο όταν αρχίζει να μιλά για πολιτική διαφοροποιείται: διαπιστώνει ότι ο Μουσολίνι ήταν καλός άνθρωπος και δεν ήθελε πόλεμο και ότι οι ταινίες του Παζολίνι είναι «βρώμικες».

Χρειάζεται λίγα για να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν υπάρχει πολιτισμός στα δεξιά, αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει πραγματική ιδέα για το σωστό, μια ποιοτική, αριστοκρατική, ανταγωνιστική, αντιδημοκρατική κοσμοθεωρία. Ένα συνεκτικό όραμα πάνω από ορισμένα συμφέροντα, ορισμένες νοσταλγίες και ορισμένες πολιτικές ολογραφίες.

Τι σημαίνει να είσαι στην Δεξιά. Με αυτές τις δηλώσεις που, όπως όλες οι αληθινές δηλώσεις, θα σκανδαλίσουν περισσότερο του ενός, πιστεύουμε ότι έχουμε τοποθετήσει το δάχτυλό μας στην πληγή. Τι πρέπει να σημαίνει σωστά το «είναι της Δεξιάς»;

Το να είσαι δεξιός σημαίνει, πρώτα απ' όλα, να αναγνωρίσεις τον ανατρεπτικό χαρακτήρα των κινημάτων που προέκυψαν από τη Γαλλική Επανάσταση, είτε είναι φιλελευθερισμός, δημοκρατία ή σοσιαλισμός. 

Το να είσαι δεξιός σημαίνει, δεύτερον, να βλέπεις την παρακμιακή φύση των ορθολογιστικών, προοδευτικών, υλιστικών μύθων που προετοιμάζονται για την έλευση του πληβείου πολιτισμού, τη βασιλεία της ποσότητας, την τυραννία ανώνυμων και τερατωδών μαζών.

Το να είσαι δεξιός σημαίνει, τρίτον, να αντιλαμβάνεσαι το κράτος ως μια οργανική ολότητα όπου οι πολιτικές αξίες υπερισχύουν των οικονομικών δομών και όπου το ρητό «στον καθένα το δικό του» δεν σημαίνει ισότητα, αλλά δίκαιη ποιοτική ανισότητα.

Τέλος, το να είσαι Δεξιός σημαίνει να αποδέχεσαι αυτή την αριστοκρατική πνευματικότητα ως δική σου, θρησκευόμενη και πολεμίστρια που έχει διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό πάνω της, και - στο όνομα αυτής της πνευματικότητα και τις αξίες της - να αποδέχεσαι  τον αγώνα ενάντια στην παρακμή της Ευρώπης. Είναι ενδιαφέρον να δούμε σε ποιο βαθμό αυτή η δεξιά συνείδηση ​​έχει εμφανιστεί στην σύγχρονη ευρωπαϊκή σκέψη. Υπάρχει μια αντιδημοκρατική παράδοση που διαρκεί όλο τον XIX αιώνα και αυτό - στις διατυπώσεις της πρώτης δεκαετίας του XX - προετοιμάζει στενά τον Φασισμό.

Μπορεί να ξεκινήσει με τους προβληματισμούς για την επανάσταση στη Γαλλία, όπου ο Burke ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε την τραγική φάρσα των Ιακωβίνων και προειδοποίησε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ένα αριστοκρατικό σώμα του ενός ή του άλλου είδους».

Αργότερα, αυτή η δημοσιότητα προσπάθησε να υποστηρίξει την Παλινόρθωση με τα γραπτά των Γερμανών ρομαντικών και των Γάλλων αντιδραστικών. Σκεφτείτε τους αφορισμούς του Novalis, με την αντιδραστικότητα τους να αστράφτουν με καινοτομία και επανάσταση στις υπαινικτικές και προφητικές προσδοκίες. Σκεφτείτε έναν Adam Muller, την πολεμική του ενάντια στον φιλελεύθερο ατομισμό του Adam Smith, την αντίθεση μιας εθνικής οικονομίας ενάντια στη φιλελεύθερη οικονομία. Σε έναν Gentz, σύμβουλο του Metternich και γραμματέα του Κογκρέσου της Βιέννης, σε έναν Gorres, σε έναν Baader, στον ίδιο τον Schelling. Δίπλα τους στέκεται ένας Federico Schlegel με τα πολλαπλά του ενδιαφέροντα, το περιοδικό Europa, μανιφέστο του ευρωπαϊκού αντιδραστηρίου, η έξαρση του Μεσαίωνα, οι πρώτες μελέτες για την ινδοευρωπαϊκή καταγωγή, η διαμάχη με τους Ιταλούς φιλελεύθερους για τον πατριωτισμό του Δάντη, ενός πατριώτη της «Αυτοκρατορίας» και όχι ένας μικροεθνικιστής .

Σκεφτείτε έναν De Maistre, αυτόν τον αφέντη της αντεπανάστασης που εξύψωσε τον δήμιο ως σύμβολο της ανδρικής και θετικής τάξης, του υποκόμη De Bonald, του Chateaubriand, ενός μεγάλου αντιδραστικού συγγραφέα και πολιτικού, του ριζοσπαστισμού ενός Donoso Cortes: «Βλέπω ότι έρχεται η ώρα των απόλυτων αρνήσεων και των κυρίαρχων διαβεβαιώσεων».

Επιπλέον, η καθαρά αντιδραστική κριτική είχε πολύ εμφανή όρια στο κλείσιμο της σε εκείνες τις εθνικές και αστικές δυνάμεις που φιλοδοξούσαν να ιδρύσουν μια νέα αλληλεγγύη πέρα ​​από τις αρνήσεις του Διαφωτισμού. Ο Arndt, ο Jahn, ο Fichte, αλλά και ο Hengel της Φιλοσοφίας του Δικαίου ανήκουν στον αντεπαναστατικό ορίζοντα για την εθνικοαλληλέγγυα αντίληψη του κράτους, ακόμα κι αν δεν συμμερίζονται τον νομιμοποιητικό δογματισμό του. Το κλείσιμο στις εθνικές δυνάμεις (ακόμα και εκεί όπου όπως και στη Γερμανία βρίσκονται σε αντιφιλελεύθερες θέσεις) είναι το όριο της πολιτικής της Ιεράς Συμμαχίας.

Με την κατάρρευση του συστήματος του Metternich, λόγω της μυωπίας της βασικής αντίληψης (καταπολέμηση της επανάστασης με την αστυνομία και αποκατάσταση της νομιμότητας του δέκατου όγδοου αιώνα), η αντεπανάσταση χωρίζεται σε δύο κλάδους: ο ένας παραμένει σε καθαρά νόμιμες, ομολογιακές θέσεις που προορίζονται να συντριβούν, ο άλλος αναζητά νέους τρόπους και μια νέα λογική.

Ο Gobineau δημοσίευσε το 1853 το αξιομνημόνευτο «Essai sur l'inegalité des races humaìnes» (Δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρώπινων φυλών), βασίζοντας την ιδέα της αριστοκρατίας στα φυλετικά της θεμέλια. Το έργο του Gobineau θα βρει μια συνέχεια στα γραπτά των Γερμανών Clauss, Giinther, Rosenberg, του Γάλλου Vacher de Lapouge, του Άγγλου H. S. Chamberlain. Μέσα από αυτό η έννοια της «καταγωγής», θεμελιώδους σημασίας για τον εθνικισμό, αποσπάται από την αυθαιρεσία των διαφόρων εθνικών μύθων και επανέρχεται στο σκανδιναβικό - ινδοευρωπαϊκό ιδεώδες ως αντικειμενικό μέτρο του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Στο τέλος του αιώνα, το ηγετικό σημείο της Δεξιάς βρίσκεται στην πολεμική του Nietzsche ενάντια στον δημοκρατικό πολιτισμό. Ο Nietzsche, ακόμη περισσότερο από τον Carlyle και τον Gobineau, είναι ο δημιουργός μιας μοντέρνας «Φασιστικής» Δεξιάς, στην οποία έχει δώσει μια επαναστατική  γλώσσα αρνήσεων. Η Νιτσεϊκή είναι η περιφρόνηση του αντιπάλου, η αμεσότητα της επίθεσης, η επαναστατική εγκράτεια. Ο λόγος του Nietzsche θα απορροφηθεί στην Ιταλία από τους Μουσολίνι και d' Annunzio, στη Γερμανία από τους Junger και Spengler, στην Ισπανία από τον Ortega y Gasset.

Εν τω μεταξύ, μια «αλλαγή προσήμου» έχει γίνει και μέσα στον εθνικισμό. Ήδη στις διατυπώσεις των Γερμανών ρομαντικών το έθνος δεν ήταν πια η ασυνάρτητη μάζα, το έθνος των Ιακωβίνων, αλλά η στάσιμη κοινωνία, με τα κοινωνικά της σώματα, τις παραδόσεις της, την αρχοντιά της. Μια κοινωνία - δίδασκε ο Federico Schlegel - είναι τόσο πιο εθνική όσο πιο δεμένη με τα έθιμά της, το αίμα της, τις κυρίαρχες τάξεις της, που αντιπροσωπεύουν τη συνέχειά της στην ιστορία.

Στο γύρισμα του αιώνα, ολοκληρώθηκε μια αναμόρφωση του εθνικισμού στο πνεύμα του συντηρητισμού. Ο Maurras και ο Barrés στη Γαλλία, ο Oriani και ο Corradini στην Ιταλία, οι Πανγερμανιστές και το «κίνημα της νεολαίας» στη Γερμανία, ο Kipling και η Rhodes στην Αγγλία, έχουν δώσει στην εθνική ιδέα ένα παραδοσιακό και αυταρχικό αποτύπωμα. Ο νέος εθνικισμός είναι ουσιαστικά στοιχείο της τάξης.

Φασισμός, Εθνικοσοσιαλισμός και Δεξιός πολιτισμός

Ουσιαστικά έχει ειπωθεί. Στην πραγματικότητα, ο απροσδιόριστος μύθος του «λαού» εξακολουθεί να χρησιμεύει για τη λαθραία διακίνηση μιας σειράς ιδεών που δεν είναι δεξιές. Εξ ου και η κακή πρόσφυση των Φασιστικών καθεστώτων της Ιταλίας και της Γερμανίας στον τομέα του πολιτισμού. Ο Φασισμός και ο Εθνικοσοσιαλισμός, αν και είχαν ξεκάθαρη αντίθεση τους στα κινήματα που προέκυψαν από τη Γαλλική Επανάσταση, αν και τόλμησαν να σταθούν ενάντια στους αστικούς και προλεταριακούς μύθους, ενάντια στον Αγγλοσαξονικό Καπιταλισμό και τον Ρωσικό Μπολσεβικισμό, απέτυχαν να δημιουργήσουν μια ιδεολογική ακρόπολη εντός του κράτους που θα μπορούσε να επιβιώσει από την πολιτική καταστροφή.

Αρκεί να πούμε ότι στην Ιταλία η πολιτιστική ηγεσία ανατέθηκε στον Gentile, έναν άνθρωπο που ήξερε να πληρώνει αυτοπροσώπως, αλλά - ιδεολογικά - μόνο ήταν ένας πατριώτης αναγεννησιακών  πνευμάτων, στενά συνδεδεμένος με τον κόσμο της φιλελεύθερης κουλτούρας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλοι οι μαθητές του Gentile δραστηριοποιούνται σήμερα στο αντιφασιστικό, ακόμη και στο κομμουνιστικό στρατόπεδο. Όποιος διαβάζει τη Γένεση και τη δομή της κοινωνίας δεν μπορεί να μην μπερδευτεί με το δημοκρατικό - κοινωνικό πνεύμα αυτού του έργου που, επάξια, κορυφώνεται στο μπολσεβικικό ιδεώδες του ανθρωπισμού της εργασίας. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας οπαδός του Gentile  όπως ο Ugo Spirito παρουσιάζεται, κατά καιρούς, πότε ως «κορπορατιστής», τώρα ως «κομμουνιστής», χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει μια γραμμή από όσα έχει γράψει.

Στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της Φασιστικής εικοσαετίας γινόταν πολύς λόγος για την πατρίδα, για το έθνος, αλλά ποτέ δεν υπήρχε ανησυχία για τη διακίνηση των ιδεών της πιο σύγχρονης δεξιάς κουλτούρας. Η «Παρακμή  της Δύσης» του Spengler (που γνώριζε και ο Mussolini), το «Der Arbeiter» του Junger, το «Der wahre staat» του Span δεν μεταφράστηκαν ποτέ. Τα μυθιστορήματα όπως το «Gilles» του Drieu La Rochelle ή το «The Proscripts» του von Salomon αγνοήθηκαν εντελώς από την επίσημη Φασιστική κουλτούρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν φυσικό να αγνοηθεί το έργο ενός Julius Evola. Ένα βιβλίο σαν το «Εξέγερση ενάντια στον σύγχρονο κόσμο» που μεταφρασμένο στη Γερμανία προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, (ο Gottfried Benn έγραψε γι' αυτό: "Ένα έργο του οποίου η εξαιρετική σημασία θα γίνει σαφής στα επόμενα χρόνια. Όσοι το διαβάσουν θα νιώσουν μεταμορφωμένοι και θα κοιτάξουν την Ευρώπη με διαφορετικά μάτια») στην Ιταλία μετρήθηκε ως άγραφο.

Στη σκιά του Fascio, πίσω από την πρόσοψη των αετών και των στολών, συνέχισε να ανθίζει μια ουδέτερη, ανόητη κουλτούρα, μερικές φορές πιστή στο καθεστώς λόγω ενός οικείου μικροαστικού πατριωτισμού, πιο συχνά σε μια κρυφή πολεμική και προκλητική στάση. Σήμερα μερικά από τα μνημεία της εποχής  είναι στη μόδα, στα οποία ορισμένες μέτριες προσωπικότητες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας καυχιούνται ότι έκαναν καριέρα ως Φασίστες χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Η κακή πίστη αυτών των άθλιων μορφών είναι εμφανής, αλλά, ανάμεσα σε τόσα ψέματα, μια αλήθεια παραμένει: η «Φασιστική Κουλτούρα», η επίσημη των Littoriali της νεολαίας, πίσω από μια πρόσοψη κολακευτικών αφιερωμάτων στον Ντούτσε, στο καθεστώς, στην Αυτοκρατορία, παρέμεινε ένα μείγμα «πατριωτικού» σοσιαλισμού, «εθνικού» φιλελευθερισμού και «ιταλικού» καθολικισμού.

Με την πτώση της ταυτότητας Ιταλίας - Φασισμού, η παραδοσιακή έννοια της πατρίδας κατέρρευσε το 1943, οι «πατριώτες» σοσιαλιστές έγιναν σοσιαλκομμουνιστές, οι «εθνικοί» φιλελεύθεροι μόνο εθνικοί και οι «Ιταλοί» καθολικοί έγιναν χριστιανοδημοκράτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο οπορτουνισμός συνέβαλε σε αυτή τη γενική φυγή, αλλά είναι βέβαιο ότι αν ο Φασισμός είχε κάνει κάτι για να δημιουργήσει μια κουλτούρα της Δεξιάς, μια απόρθητη ιδεολογική ακρόπολη, κάτι θα είχε μείνει όρθιο.

Ο Εθνικοσοσιαλισμός βρέθηκε να λειτουργεί σε καλύτερη βάση. Η κουλτούρα της γερμανικής Δεξιάς είχε πίσω της μια σειρά από ονόματα με κύρος, ξεκινώντας από τους πρώτους ρομαντικούς μέχρι τον Νίτσε. Ο ίδιος ο Γκαίτε άφησε κατηγορηματικά λόγια δυσπιστίας για τη φιλελεύθερη αγάπη της εποχής του. Επιπλέον, μεταξύ του '18 και του '33, άνθισε στη Γερμανία η λεγόμενη «Συντηρητική Επανάσταση» με συγγραφείς ευρωπαϊκής φήμης: τον Oswald Spengler και τον Ernst Junger, Othmar Spann και Moeller van den Bruck, Ernst von Salomon και Hans Grimm είναι γνωστά ονόματα ακόμη και εκτός γερμανικών συνόρων. Ο ίδιος ο Thomas Mann είχε δώσει με τις Θεωρήσεις του μια αντιπολιτική μια θεμελιώδης συμβολή στην υπόθεση της Γερμανικής δεξιάς.

Κι εδώ, όμως, ο μύθος του «λαού» πήρε το χέρι των κυβερνώντων και οι Gleichschaltung φίμωσαν κάθε κριτική, ακόμη και εποικοδομητική. Αλλά, απέναντι στον Φασισμό, ο Εθνικοσοσιαλισμός είχε την εξυπνάδα να εξαναγκάσει την ουδέτερη κουλτούρα να παραδοθεί. Αυτό, πολύ περισσότερο από το Ιταλικό καθεστώς, είχε τη συνείδηση ​​ότι αντιπροσώπευε ένα αυθεντικό όραμα του κόσμου, βίαια εχθρικό σε όλη τη σήψη και τις στρεβλώσεις της σύγχρονης Ευρώπης. Η έκθεση της εκφυλισμένης τέχνης, το κάψιμο των βιβλίων είχαν, αν μη τι άλλο, ένα ιδανικό επαναστατικό νόημα, ένα χαρακτήρας ανοιχτής εξέγερσης ενάντια στα φετίχ ενός κόσμου σε αποσύνθεση.

Αλλά και εδώ υπήρχε μια υπερβολή. Μαινόμαστε ενάντια σε χαρακτήρες που θα μπορούσαν επίσης να μείνουν μόνοι, όπως ο Benn και ο Wiechert, ενώ με τη σειρά τους οι ιεροεξεταστές έδειξαν ελαττώματα Λαϊκιστών  και Ιακωβίνών. Υπάρχει ένα φυλλάδιο με τίτλο «An die Dunkelmànner unserer Zeit», ("Στους σκοταδιστές της εποχής μας") στο οποίο ο Ρόζενμπεργκ απαντά στους Καθολικούς επικριτές του «Μύθου» του με μια χυδαιότητα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει στον Βολταίρο ή τον Anatole France.

Ωστόσο, ήταν σε ένα Εθνικοσοσιαλιστικό περιβάλλον που το φιλόδοξο έργο σχεδιάστηκε για τη δημιουργία ενός «Weltanschaulicher Stosstrupp», ενός «στρατευμένου πολεμικού σώματος στο πεδίο της παγκόσμιας όρασης» για να ανοίξει ένα πέρασμα στον γκρίζο ορίζοντα της ουδέτερης και αστικής κουλτούρας. Και η ίδια η αντίληψη των SS, η υπέρβαση του απλού Γερμανικού πατριωτισμού στον μύθο της Άριας Φυλής, η σύλληψη του Κράτους ως ενός ανδροπρεπούς Τάγματος (Ordensia - atsgedanke), η ιδέα μιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας του Γερμανικού έθνους, τοποθετούν τον Εθνικοσοσιαλισμό στην πρώτη γραμμή στη διατύπωση των ιδεολογικών περιεχομένων μιας καθαρής Δεξιάς.

Ενδείξεις για μια νέα κουλτούρα της Δεξιάς

Τι προβλήματα ανακύπτουν για όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κουλτούρας της Δεξιάς; Πρώτα απ 'όλα, απαιτείται μια σωστή προσέγγιση στο πρόβλημα. Και η πρώτη συμβολή σε αυτή την προσέγγιση είναι ο ορισμός των σχέσεων μεταξύ της Δεξιάς και του πολιτισμού. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, για τον άνθρωπο στα δεξιά, οι πολιτιστικές αξίες δεν καταλαμβάνουν την υψηλή θέση στην οποία τις ανεβάζουν συγγραφείς με ορθολογικό υπόβαθρο.

Για τον αληθινό δεξιό άνθρωπο, πριν από τον πολιτισμό έρχονται οι γνήσιες αξίες του πνεύματος που βρίσκουν έκφραση στον τρόπο ζωής των αληθινών αριστοκρατών, στους στρατιωτικούς οργανισμούς, στις θρησκευτικές παραδόσεις που είναι ακόμη ζωντανές και λειτουργούν. Πρώτα υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος ύπαρξης, μια ορισμένη ένταση προς ορισμένες πραγματικότητες, μετά ο απόηχος αυτής της έντασης με τη μορφή της φιλοσοφίας, της τέχνης. Σε έναν παραδοσιακό πολιτισμό, σε έναν κόσμο της δεξιάς, το ζωντανό πνεύμα έρχεται πρώτα και μετά ο γραπτός λόγος. Μόνο ο αστικός πολιτισμός, που γεννήθηκε από τον σκεπτικισμό του Διαφωτισμού, μπορούσε να σκεφτεί να αντικαταστήσει το ηρωικό και ασκητικό πνεύμα με τον μύθο του πολιτισμού, τη δικτατορία των φιλοσόφων.

Ο δημοκράτης έχει την λατρεία του προβληματικού, της διαλεκτικής, της συζήτησης και ευχαρίστως θα μετέτρεπε τη ζωή σε καφενείο ή κοινοβούλιο. Για τον άνθρωπο της δεξιάς, αντίθετα, η πνευματική έρευνα και η καλλιτεχνική έκφραση αποκτούν νόημα μόνο ως επικοινωνία με τη σφαίρα του όντος, με κάτι που - όπως κι αν συλληφθεί - δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της συζήτησης αλλά στη σφαίρα της αλήθειας. Ο αληθινός δεξιός άνδρας είναι ενστικτωδώς ομόθρησκος όχι με την απλή λατρευτική έννοια του όρου, αλλά επειδή μετράει τις αξίες του όχι με το μέτρο της προόδου αλλά με αυτό της αλήθειας. «Το να είσαι συντηρητικός - έγραψε ο Moeller van den Bruck - δεν σημαίνει να εξαρτάσαι από το άμεσο παρελθόν, αλλά να ζεις σε αιώνιες αξίες».

Ο Δεξιός πολιτισμός και η τέχνη δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι ο ναός, αλλά μόνο ο προθάλαμος του ναού. Η ζωντανή αλήθεια είναι πιο πέρα. Εξ ου και μια ορισμένη δυσπιστία για τον γνήσιο άνθρωπο του δικαιώματος προς τον σύγχρονο πολιτισμό, μια απρόσωπη περιφρόνηση για τον απλό λαό των συγγραφέων, των δημοσιογράφων. Θυμηθείτε τα λόγια του Νίτσε: «Κάποτε η σκέψη ήταν Θεός, μετά έγινε άνθρωπος, τώρα έγινε πληβείος. Άλλος ένας αιώνας αναγνωστών και το πνεύμα θα σαπίσει και θα βρωμήσει». Ο Χοσέ Αντόνιο συνέστησε στους Φαλαγγίτες του το «ασκητικό και στρατιωτικό αίσθημα της ζωής».

Τούτου λεχθέντος, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο έργο της εμψύχωσης μιας δεξιάς κουλτούρας. Στόχος, όπως είπαμε, είναι η κατασκευή ενός οράματος για τον κόσμο που εμπνέεται από αξίες άλλες από αυτές που κυριαρχούν σήμερα.

Όχι θεωρία ή φιλοσοφία, αλλά «κοσμοθεωρία». Αυτό αφήνει μεγάλο περιθώριο ελευθερίας για συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Μπορείτε να εργαστείτε για να δημιουργήσετε μια δεξιά κοσμοθεωρία τόσο από την Καθολική όσο και από την «νεοειδωλολατρική» πλευρά, τόσο προβάλλοντας τον μύθο του Novalis της Ευρώπης - Χριστιανισμού όσο και υποστηρίζοντας την Ευρώπη - Άρια ταυτότητα. Ένα σεμνό αλλά ενδιαφέρον παράδειγμα αυτού του concordia discors μας προσφέρουν τα νεανικά περιοδικά του πρώιμου νεοφασισμού. Και φυσικά ότι νέο  από την πλευρά των Εβολιανών που συνέβαλαν όχι λίγο σε μια διαδικασία αναθεώρησης ορισμένων αστικών και πατριωτικών μύθων, χαρακτηριστικών της παλιάς Δεξιάς.

Τα χρωστούσαν όλα ή σχεδόν όλα σε αυτόν που μπορεί κάλλιστα να οριστεί ο δάσκαλος της νεοφασιστικής νεολαίας: τον Julius Evola. Χωρίς βιβλία όπως το «Όρθιοι στα ερείπια» και το «Καβαλικεύοντας την τίγρη» δεν θα ήταν δυνατό να διατηρηθεί ένας πολιτιστικός χώρος ελεύθερος στα δεξιά. Αλλά ο Evola είναι μια τεράστια μορφή και η δουλειά του βρίσκεται τώρα πίσω του. Χρειάζονται νέες δημιουργικές δυνάμεις ή τουλάχιστον ένα έργο έξυπνης διάδοσης. Οι συγκεκριμένοι τομείς της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της μη μυθοπλασίας πρέπει να καλλιεργηθούν. Κάτι πρέπει να δοκιμαστεί σε επίπεδο τέχνης. Όχι για το τίποτα ο Evola συνέκρινε την παράδοση με μια φλέβα που χρειάζεται αμέτρητα τριχοειδή αγγεία  για να μεταφέρει αίμα σε όλο το σώμα.

Οδηγίες για μια νέα Δεξιά κουλτούρα

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα καθήκοντα μιας Πολιτιστικής δεξιάς; Στο πεδίο της κοσμοθεωρίας, ο ορισμός μιας οργανικής, και όχι μηχανικής, ποιοτικής και μη ποσοτικής σύλληψης, ενός Ganzheitslehre (ολιστική διδασκαλία ), για το οποίο υπάρχει ένα σύνολο μια σειρά ορόσημων από τον Schelling έως τον Othmar Spann. Αλλά και ορισμένα σκέλη του ιδεαλισμού - καθαρισμένα από μια ορισμένη ιστορικιστική μυθολογία - μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς κατά του νεομαρξισμού και του νεοδιαφωτισμού. Από τον Hegel της Φιλοσοφίας του Δικαίου μέχρι τον καλύτερο Gentile, ορισμένα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Δεν πρέπει να παραλειφθεί η κριτική της επιστήμης και η μαθηματική σύλληψη του σύμπαντος, στην οποία τόσο η κριτική της έννοιας του νόμου της φύσης από έναν Boutroux, όσο και ακόμη και το «Yélan vital» του Bergson μπορούν να χρησιμεύσουν ως στοιχεία για μια μη μαθηματική αντίληψη, αλλά εθελοντική και πνευματιστική του σύμπαντος.

Επομένως, υπάρχουν πολλά σημεία αναφοράς σε αυτόν τον τομέα. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι μια κοσμοθεωρία πρέπει επίσης να διατυπωθεί με λογικούς και όχι μόνο μυθικούς όρους. Η σημασία ενός Evola σε σύγκριση με έναν Guénon είναι ότι έχει πίσω του μια Θεωρία και μια Φαινομενολογία του Απόλυτου Ατόμου, δηλαδή μια πραγματική σκέψη, ύψιστης συνέπειας και ακρίβειας. Σε μια εποχή κυρίαρχου ορθολογισμού, δεν μπορούμε να περιμένουμε να αποδεχθούμε έναν «παραδοσιακό» που παρουσιάζεται με περισσότερους ή λιγότερους όρους ως Φιντεισμός.

Ένας δεύτερος τομέας είναι αυτός της ανθρωπολογίας. Ανθρωπολόγοι όπως ο Αμερικανός Jensen (Η κληρονομικότητα της νοημοσύνης) και ο Άγγλος Eysenck (Φυλή, Ευφυΐα και Εκπαίδευση) έχουν αναλύσει το πνευματικό χάσμα μεταξύ λευκών και μαύρων, επισημαίνοντας κληρονομικούς παράγοντες .  Ένας άλλος Αμερικανός, ο Carleton S. Coon στο βιβλίο του «The origin of races» - που θεωρείται η πιο σημαντική μελέτη για την προέλευση του ανθρώπου μετά από αυτές του Δαρβίνου - έδειξε πώς οι ανθρώπινες φυλές δεν έχουν κοινό πρόγονο αλλά έχουν ξεπεράσει χωριστά το κατώφλι της κυριαρχίας. Πρόκειται για θεμελιώδεις δηλώσεις, τις οποίες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να αγνοήσουν, αλλά τις οποίες μια Δεξιά δεν μπορεί να αγνοήσει λόγω των συνεπειών τους κατά της ισότητας.

Στο περιθώριο της επιστήμης βρίσκεται ένα από τα πιο συζητημένα θέματα σήμερα: η οικολογία. Λοιπόν, θα ήταν παράλογο για τη Δεξιά να εγκαταλείψει αυτό το θέμα προς τα αριστερά όταν όλο το απόλυτο νόημα της μάχης της ταυτίζεται ακριβώς με τη διατήρηση των διαφορών και ιδιαιτεροτήτων που είναι απαραίτητες για την πνευματική ισορροπία του πλανήτη, την διατήρηση των οποίων η προστασία το φυσικό περιβάλλον είναι ένα μέρος.

Επίσης εκείνο της Ιστορίας είναι ακόμη ένα θέμα , βίαια χτυπημένο από την αριστερά. Η απόδειξη ότι η Δεξιά είναι ενάντια στην «αίσθηση της ιστορίας» είναι ένα από τα φθηνότερα μέσα απαξίωσης της στα μάτια μιας εποχής έτοιμης να ανταλλάξει την τεχνική πρόοδο με την απόλυτη πρόοδο. Πρώτα απ' όλα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί χώρος για μια μη τετριμμένη εξελικτική αντίληψη της ιστορίας. Ένας Oswald Spengler, ένας Toynbee, ένας Giinther, ένας Altheim μπορούν να προσφέρουν σημεία αναφοράς.

Στην αντίληψη της ιστορίας ως μηχανικής «προόδου» πρέπει να αντιταχθεί ένα ιστορικό όραμα που γνωρίζει περιόδους ανάπτυξης και περιόδους εξέλιξης. Γενικά, δεν υπάρχει ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά μόνο μια ιστορία των διαφορετικών γενεαλογικών γενεών και πολιτισμών, για παράδειγμα μια ιστορία της Ευρώπης ως η δημιουργία των ινδοευρωπαϊκών γενεαλογικών γενεών μέσω των προϊστορικών, ελληνορωμαϊκών και μεσαιωνικών κύκλων. Αυτή η αντίληψη για έναν ευρωπαϊκό «πολιτισμό» είναι επίσης που μας βοηθά να κατανοήσουμε την πιο πρόσφατη ιστορία. Όλη η δεξιά ιστοριογραφία από τον 19ο αιώνα και μετά ήταν γραμμένη σε εθνικό και εθνικιστικό πνεύμα. Αυτό το σχήμα δεν ήταν μεθοδολογικά λάθος, αλλά στενό. Έδειξε τα όρια του όταν ο Φασισμός παρουσιάστηκε ως ευρωπαϊκό κίνημα για την αναδιάρθρωση ολόκληρου του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο τομέας της τέχνης αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς. Εδώ η σαφήνεια των κατευθυντήριων γραμμών δεν αρκεί, αλλά είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν οι «σωστές» θέσεις με αυτό το αλάθητο του γούστου που δίνει καλλιτεχνική αρχοντιά σε μια αίσθηση του κόσμου. Τι είναι η δεξιά τέχνη; Δεν πρόκειται απλώς για τη δημιουργία καλών μυθιστορημάτων ή ποιημάτων που διαφέρουν ως προς το περιεχόμενο, αλλά για την έκφραση μιας διαφορετικής υφολογικής έντασης. Υπάρχουν βιβλία των συγγραφέων «δεσμευμένων» προς τα δεξιά στα οποία δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί αυτή η νέα διάσταση. Αντίθετα, μπορεί να εμφανιστεί σε λιγότερο αφοσιωμένους συγγραφείς.

Δείτε, για παράδειγμα το βιβλίο «Στα μαρμάρινα βράχια» του Junger. Αυτός ο συγγραφέας, αν σε κάποια περίοδο ήταν πολύ κοντά στον Εθνικοσοσιαλισμό, αργότερα αποσπάστηκε από αυτόν υιοθετώντας κριτικές στάσεις. Αλλά δύσκολα θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι πιο «σωστό» από αυτό το παραμύθι: η αριστοκρατική απροσωπία της αφήγησης, το άψογο και αστραφτερό ύφος, η απουσία έστω και της παραμικρής νιφάδας αστικού ψυχολογισμού καθιστούν δύσκολο να ξεχαστεί το μοντέλο. Γενικά, αυτοί οι χαρακτήρες βρίσκονται σε όλα τα καλύτερα έργα του Junger.

Αλλά ένα «δεξιό» καλλιτεχνικό συναίσθημα μπορεί επίσης να εμψυχώσει ένα αραιό, φτωχό, «νατουραλιστικό» υλικό. Έτσι τα μυθιστορήματα του Νορβηγού Hamsun, κυρίως ιστορίες χωρικών του Βορρά: ψαράδες, ναυτικοί, αγρότες. Κι εδώ, έστω και με ήσσονος σημασίας τόνο, σταθερή και μετρημένη αξιοπρέπεια και - ταυτόχρονα - μυθικό στοιχείο στα γεγονότα αυτών των απλών ψυχών που παλεύουν ενάντια στη μοίρα στη μαγνητική ατμόσφαιρα του βόρειου τοπίου. Εδώ πρέπει να περιοριστούμε σε μερικά παραδείγματα, τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό. Αλλά ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θέλαμε να πούμε και να ενσωματώσει αυτές τις υποδείξεις με την ευαισθησία και τις γνώσεις του.

Και ερχόμαστε σε μια δευτερεύουσα τέχνη, τον κινηματογράφο. Εδώ, επίσης, θα κάνουμε μερικές διάσπαρτες αντανακλάσεις που μπορούν να χρησιμεύσουν για να πλαισιώσουν το πρόβλημα. Ο καθένας μπορεί να δει ότι η Πολιορκία του Αλκαζάρ είναι μια καλή Φασιστική προπαγανδιστική ταινία. Αλλά, αυστηρά μιλώντας, ένα αντιφασιστικό έπος θα μπορούσε επίσης να είχε γίνει με την ίδια γλώσσα. Από την άλλη, υπάρχουν μερικά πλάνα του κομμουνιστή Εβραίου Eisenstein (έχουμε στο μυαλό μας κάποια καρέ του Ιβάν του Τρομερού) που λόγω του εθνικιστικού και αυταρχικού μυστικισμού τους δεν μπορούν να μην χαρακτηριστούν «δεξιοί». Έτσι είναι γνωστό ότι ο Fritz Lang, ο σκηνοθέτης των Nibelungs, ήταν ένας πεπεισμένος κομμουνιστής που εγκατέλειψε τη Γερμανία με την έλευση του Χίτλερ. Λίγες όμως ταινίες καταφέρνουν να εκφράσουν περισσότερα από το αριστούργημα του το ηρωικό, μυθικό και παγανιστικό Stimung της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Και ο Γκαίμπελς έδειξε αξιοσημείωτη ευφυΐα όταν σκέφτηκε αυτόν να σκηνοθετήσει την ταινία του Συνεδρίου της Νυρεμβέργης.

Άλλο παράδειγμα: ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Αυτός ο συγγραφέας σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "φασίστας" (αν και οι κομμουνιστές προσπάθησαν κάποτε). Υπάρχει όμως μια δύναμη σε κάποια έργα του συμβολική, η οποία - μεταφερόμενη από την τέχνη στον κοινωνικό τομέα -  δεν μπορεί να μην ασκεί ορισμένες, ακριβείς προτάσεις που οι αντίπαλοι ευχαρίστως θα όριζαν «παράλογο και φασιστικό». Σας παρουσιάζουμε μερικές λήψεις από το «The Seventh Seal». Θυμηθείτε τα μυθικά και πανηγυρικά τοπία, την παρουσία του αόρατου στην καρδιά του ορατού, το δράμα του ήρωα. Εδώ δεν θέλουμε να διώξουμε κανένα πολιτικό μήνυμα, αλλά η εντύπωση που αποκομίζει ο θεατής από το σύνολο κάθε άλλο παρά «δημοκρατική», «κοινωνική» και «ανθρωπιστική». Φυσικά και εδώ αποφασίζει το ένστικτο. Όποιος είναι αληθινά δεξιός, που εσωτερικά χαρακτηρίζεται από ορισμένες αξίες, από ένα ιδιαίτερο ήθος, θα μπορέσει αμέσως να διακρίνει τις καλλιτεχνικές εντυπώσεις που ανήκουν στον κόσμο του. Η αισθητική προέρχεται από το αισθάνομαι, μια γνώση από την άμεση αίσθηση.

Οι σκέψεις που γίνονται εδώ δεν είναι συστηματικές. Θέλουν απλώς να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα, όχι να το ορίσουν. Από την άλλη πλευρά, οι οδηγίες είναι επίσης επαρκείς σε αυτόν τον τομέα και γενικές. Πέρα από αυτά ο καθένας πρέπει να προχωρήσει με τις γνώσεις και τις ικανότητες του. Λίγες υποδείξεις είναι αρκετές για να ανιχνεύσουμε τις γραμμές ανάπτυξης μιας δεξιάς κουλτούρας. Αλλά αυτός ο αφηρημένος προσανατολισμός θα αρχίσει να διαμορφώνεται όταν τα άτομα αρχίσουν να γράφουν  να πράττουν και να δημιουργούν.

36 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/4/22 12:31 μ.μ.

    Επιτέλους ένα από τα άρθρα που χρειάζεται χώρος μετά το φλύαρο κρεσέντο για την Ουκρανία.

    Πρόκειται για μια εντυπωσιακά εύστοχη και συνοπτική αναδρομή στην ιστορία των αντιδιαφωτιστικών ιδεών και στη σπορά της ρομαντικής παράδοσης. Όπως αναφέρατε στο εισαγωγικό σημείωμα το μόνο προβληματικό εννοιολογικά στοιχείο του άρθρου είναι η χρήση της έννοιας "Δεξιά" (συν κάποια ασήμαντα ερμηνευτικά φάλτσα). Δεν έχει να κάνει μόνο με την Ιταλία της συγκεκριμένης περιόδου η χρήση του όρου. Μην ξεχνάμε ότι και ο Μπενουά περίπου την εποχή τον καθιέρωσε. Ήταν ένα στρατηγικό σφάλμα της νεοφασιστικής διανόησης της εποχής, να υιοθετήσει αυτό τον όρο. Γιατί, μολονότι την βοήθησε να επανέλθει στο προσκήνιο του δημοσίου διαλόγου παρακάμπτοντας τα βαρίδια της μεσοπολεμικής ήττας, αποδείχτηκε ότι οι έννοιες είναι σαν τις χειροβομβίδες. Μπορεί και να σκάσουν στα χέρια εκείνων που δεν θα τις χρησιμοποιήσουν σωστά.

    Ήδη στο κείμενο του συγκεκριμένου διανοητή, όπως και στα κείμενα του Εβολα, ήταν ορατή μια ανισορροπία στο ζυγι των κεντρικών ιδεών της αντιδιαφωτιστικης παράδοσης. Ο "δεξιός" άνθρωπος του Ρομουαλντι δείχνει να απομακρύνεται από μια εκ των σημαντικότερων παραδόσεων του αντιδιαφωτιστικού πλαισίου (πέρα από την οργανική ιεραρχία, το ρομαντικό έθνος και τον ανώτερο άνθρωπο), δηλαδή τον κοινοτισμό. Και όταν στο επίπεδο της ανάλυσης ιδεών ο κοινοτισμός φαντάζει μακρινούς, σε εκείνο της πολιτικής δράσης ο σοσιαλισμός θα γίνει άφαντος. Σε αυτή τη μικρή χαραμάδα φαίνεται αχνά το λάθος της στρατηγικής εκείνης της γενιάς των διανοητών που πληρώνουμε σήμερα.

    Το λάθος αυτό είναι η έλλειψη εμφανούς διαχωριστικής γραμμής από την καπιταλιστική κανονική Δεξιά. Αυτό που αναφέρει αλλά προσπερνά το άρθρο, για την προσαρμογή της αντιδραστικής σκέψης στο φιλελεύθερο πλαίσιο κατά το 1850 κι έπειτα, είναι το όπλο της σημερινής νεοφιλελεύθερης νέας Δεξιάς. Η οποία μπορεί να υιοθετήσει κάποιες κεντρικές συντηρητικές αρχές, να τις αφομοιώσει σε ένα διαφωτιστικό και φιλελεύθερο πλαίσιο και έτσι να απορροφήσει την όποια δυναμική θα μπορούσε να αναπτύξει η σκέψη διανοητών όπως αυτού του αρθρογράφου με ένα υποκριτικά φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

    Συνεπώς μιλάμε για ένα άρθρο που περιλαμβάνει εξαιρετικά πραγματολογικά στοιχεία αλλά και έναν ιδεολογικό προσανατολισμό που εγκυμονούσε κινδύνους. Στην ουσία οι κίνδυνοι αυτού του προσανατολισμού είναι σαν να προμήνυαν τις εξελίξεις που αποτυπώθηκαν σε ιδεολογικούς μετασχηματισμούς προσώπων όπως οι Φινι, Βορίδης κλπ, καθώς και τους προβοκατόρικους σχεδιασμούς των μυστικών υπηρεσιών με τα ακροδεξιά στηρίγματα.

    Σήμερα ζούμε στην επόμενη εποχή. Καλούμαστε να διορθώσουμε τον λάθος προσανατολισμό που αφήνει την ιδεολογία απροστάτευτη απέναντι στις απορροφητικές επελάσεις της φιλελεύθερης νέας Δεξιάς. Και για να συμβεί αυτό ο τρόπος είναι ένας. Επιστροφή στις ρομαντικές ιδεολογικές αφετηρίες και έμφαση στο κοινοτιστικό στοιχείο που προϋποθέτει τον σοσιαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/4/22 3:59 μ.μ.

      Είναι σωστή η επισήμανση σχετικά με την σημερινή αναγκαία θωράκιση στην νέο δεξιά ιδεολογία κ τις φίλα προσκείμενες δυνάμεις σε αυτήν. Δυστυχώς το έργο του Ρομουαλντι είναι άγνωστο στην γλώσσα μας κ ίσως αδικούμε την συνολική μάτια που είχε σε σχέση με την σημασία της πνευματικής παράδοσης μιας Αντί-μοντέρνας Πανευρωπαϊκής κοινότητας διαχρονικά. Η συμπάθεια του προς τις παγανιστικές και αντί-σοσιαλιστικές βάσεις του Έβολα , Νίτσε , τον φέρνει να εκφράζει κ αυτός επιθετική κριτική προς οτιδήποτε μπορούσε να θυμίζει σοσιαλισμό βλέπε τα σχόλια του στο άρθρο για του Ουγκο Σπίριτο που υπήρξε μεγάλος κορπορατιστης , σημαντικός φιλόσοφος που μάλιστα υπερέβη τον Τζεντίλε κ προσέγγισε δεξιά τον Χέγκελ για μια επαναδιατύπωση ενός ιεραρχικού κομμουνισμού που συναντάμε να εκφράζει ξεκάθαρα ο Φρεντα στο έργο « Η διάλυση του Συστήματος». Όμως θεωρώ πως ο Ρομουάλντι όπως και ο Φρεντα άλλωστε δεν υποτιμά καθόλου τον κοινοτισμό που πηγάζει από τις ρίζες της Ινδοευρωπαϊκής παράδοσης αλλά αντιθέτως σε όλα τα έργα του ζητά το τέλος των εθνικισμών που εμποδίζουν την γεωπολιτική και γεωπολιτισμική ενότητα των Ευρωπαϊκών λαών στην μεγάλη φυλετική οικογένεια των Ινδοευρωπαϊκων τους θεσμών. Είναι πολύ μακριά ο Ρομουαλντι από μια αναζήτησή επιστροφής στις ρομαντικές πηγές του εθνικισμού. Αυτές τις θεωρεί ότι εξαντλήθηκαν στην εθνικιστική μορφολογία που κορυφώθηκε με τον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο.
      Ο Άριος Πανευρωπαισμος μέσα από σύγχρονες μορφές αποτελούσε κατά κύριο λόγο την αναζήτησή του. Μακάρι να γίνει μια αρχή μετά από Λα Ροσελ και Φρεντα να βγει και Ρομουαλντι . Συγχαρητήρια για την μετάφραση στον Κωνσταντίνο Μποβιατσο

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/4/22 11:15 μ.μ.

      Ναι σαφώς. Δεν συνδέω το αίτημα της επιστροφής στις ρομαντικές απαρχές με τον εν λόγω συγγραφέα. Αν και περιλαμβάνει πολλή έμφαση στον Ρομαντισμό το συγκεκριμένο άρθρο. Όπως και ο Μπενουά, την ίδια εποχή περίπου, είχε αναφερθεί στην προοπτική της επιστροφής ενός "ατσάλινου Ρομαντισμού" ως κοσμοθεωρίας του χώρου, εννοώντας τον "ατσάλινο Ρομαντισμό" με τρόπο διαφοροποιημένο από εκείνο που εννοούσε με τη γνωστή φράση ο Γκέμπελς.

      Αυτό που εννοώ είναι ότι η δική μας αποστολή, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικοί και ιδεολογικοί συσχετισμοί, είναι να επαναφέρουμε όσες περισσότερες ιδεολογικές αρχές του Ρομαντισμού στο προσκήνιο.

      Προφανώς το συγκεκριμένο άρθρο βλέπει τα πράγματα από μια σκοπιά που αφήνει τον πρώιμο εθνικισμό έξω από το ιδεολογικό φάσμα που προτείνει. Αυτό είναι ιστορικό σφάλμα. Δεν ισχύει. Ακριβώς επειδή ο συγγραφέας έχει αυτή την αριστοκρατική ματιά, πιστώνει κάθε λαϊκότητα στον φιλελευθερισμό και την αριστερά. Ο εθνικισμός, που φέρει εκ των πραγμάτων έντονη λαϊκότητα, χαρίζεται στην ουσία, λόγω της οπτικής του συγγραφέα, στους ιδεολογικούς μας αντιπάλους. Μόνο το δεύτερο νεορομαντικό κύμα εθνικισμού (Μπαρρες, Δραγούμης κλπ) βάζει στο δικό μας κάδρο ο συγγραφέας, ενώ, όπως σωστά επισημαίνεις, θεωρεί συνολικά την παρουσία του εθνικισμού ως παροδική στην ιστορία των ιδεών της ιδεολογίας μας, προς χάριν της πρόκρισης του σχήματος της "αυτοκρατορίας".

      Αυτό είναι ιστορικό σφάλμα. Γιατί ο πρωταρχικός εθνικισμός του Ρομαντισμού δεν έχει σχέση με αυτούς στους οποίους τον χαρίζει ο συγγραφέας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σπουδαιότερα πνεύματα του εθνικισμού, όπως οι Χέρντερ και Φίχτε.

      Αλλά και μεθοδολογικά αν απαρνηθούμε τον Εθνικισμό είναι σα να χαρίζουμε την ψυχή της ιδεολογίας μας. Ο εθνικισμός είναι αυτός που προϋποθέτει και τον σοσιαλισμό, μέσα από την λαϊκότητά του.

      Όπως αναφέρει και ο Κώστας, σήμερα έχουμε την πολυτέλεια της μεγαλύτερης ιστορικής εμπειρίας, σε σχέση με τους διανοητές εκείνης της γενιάς. Ασφαλώς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για να διορθώσουμε τον στρατηγικό μας προσανατολισμό.

      Διαγραφή
    3. Εχεις δικιο αγαπητε. Ο ακροδεξιος χωρος ηταν ο πιο ευκολος χωρος για ρουφιανους των μυστικων υπηρεσιων. Ειδικα στην Ιταλια, αυτοι ακριβως δημιουργησαν ολα τα προβληματα με τις τρομοκρατικες ενεργειες που ειχαν σαν αποτελεσμα την διαλυση ολων των καθαρα εθνικοεπαναστατικων τασεων που αλλωστε ειχαν και το έρεισμα στην νεολαια τοτε

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος10/4/22 6:43 μ.μ.

      Τα ίδια δεν έκαναν κι εδώ, σε μικρότερη κλίμακα, με κάποιους κατευθυνόμενους "ήρωες", που μετά τόπαιζαν και αγωνιστές; Κάτι γνωστούς γλοιώδεις αργόσχολους, πως τους λενε να δείτε... ακνγμαβγδεζ... μου διαφεύγουν τα ονοματάκια τους....

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/4/22 2:27 μ.μ.

    Πάντως στην σημερινή "δεξιά" εννοώντας τον ευρύτερο εθνικιστικό - πατριωτικό - εθνικοσοσιαλιστικό χώρο δεν υπάρχει ίχνος κουλτούρας ούτε και αισθητικής. Ο χώρος είναι τα 3Ψ που είπε πρόσφατα και κάποιος από το ΑΡΜΑ: ψεύτες, ψεκασμενοι, ψονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως υπάρχει...

      Η υψηλή αισθητική της NSBM μουσικής με τα πανανθρώπινα μηνύματα της, των ουρακοτάγκων με τα ξυρισμένα κεφάλια και τα καταστικτα δέρματα και φυσικά, των τάχα μου φιλοσοφούντων περί των πνευματικών Ναμάτων της Εσπερίας.

      Φεύ... Γιαννόπουλος, Παλαμάς, Δραγούμης, Βεζανης, Συκουτρής θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για τον τρόπο που πιθηκιζουμε.

      "Χώρος" uber alles

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/4/22 9:33 μ.μ.

      Βεζανης, Συκουτρής, Γιαννόπουλος, Παλαμάς δεν πιάνουν μία φίλε. Υπάρχουν ένα σορό φασίστες διανοούμενοι τους οποία οι ντόπιοι αμόρφωτοι ακροδεξιοί ούτε καν γνωρίζουν. Νικολό Τζιάνι, Τζεντίλε, Ούγκο Σπιριτο, ΝτΑνουντσιο, Μπερτο Ριτσι, Ραμίρο Λεντέσμα Ράμος, Σελίν, Ροσέλ, Μαλαπαρτε, Μαρινέτι, Ραμουαλντι, Πίνο Ραουτι και πολλοί ακόμη. Φυσικά τέτοια βιβλία δεν μεταφράζονται σε έναν χώρο στον οποίον όλοι οι εκδοτικοί οίκοι εκτός από δύο (Λόγχη, Έξοδος) ελέγχονται από την ΝΔ.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/4/22 12:39 π.μ.

      Ελέγχονται οι εκδόσεις κλέος απο την νδ;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος9/4/22 2:11 π.μ.

      9:33 γιατί τόση ιταλολαγνεία ;

      Διαγραφή
    5. Διοτι αγαοητε στην Ιταλια δημιουργηθηκαν τα φασιστικα ρευματα και κυριως τα επαναστατικα, ειτε αρεσει ειτε οχι. Στην Ελλαδα δεν υπηρξε τιποτε . Ας βγαλουμε επιτελους παρωπιδες δεν ειναι κακο

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος9/4/22 10:58 π.μ.

      12:39 δεν υπάρχουν εκδόσεις κλέος ρε φίλε. Δύο βιβλία έβγαλαν πριν δύο χρόνια και εξαφανίστηκαν. Αν δραστηριοποιηθούν σοβαρά το συζητάμε.

      2:11 γιατί όχι; Στην Ιταλία ανέτειλε το άστρο του φασισμού που ανέλαβε να σώσει την Ευρώπη από το τέλμα και την παρακμή.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος10/4/22 4:23 μ.μ.

      Ο αντιρατσιστικος φασισμός απο ποιο τέλμα θα σε σωσει βρε μπολσεβίκε της δεξιάς;

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος10/4/22 4:40 μ.μ.

      μπολσεβίκους της δεξιάς έλεγαν και τα φράικορπς ανώνυμε άνοιξε κανά βιβλίο όχι μόνο του αρχηγού σας

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος11/4/22 9:53 π.μ.

      4:23 όταν απορρίπτεις τον φασισμό γιατί δεν ταιριάζει στις ψυχασθενικές εμμονές σου απορρίπτεις τα πάντα. Κείμενα σαν το παραπάνω, διανοούμενους σαν τον Ραμουαλντι, τον Τζεντίλε, τον Έβολα, τον Ροσέλ, τον Μπραζιγιακ, τον Λεντέσμα Ράμος, τον Ραουτι και πόσους ακόμη. Κατάλαβες τώρα; Άσε το Μαιν Καμπφ και κοίτα να ξεστραβωθεις. Δεν περιστρέφεται όλη η ιδέα γύρω από έναν αυστριακό .......

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος8/4/22 3:06 μ.μ.

    Πάντως το δεξιός το αναφέρετε συνέχεια.
    Σας αρέσει; Σκέφτεστε μετατόπιση ; Ή επιστροφή στα πατροπαράδοτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/4/22 4:48 μ.μ.

      Όταν λες συνέχεια για δείξε κάνα άρθρο να μάθω και εγώ ο Μποβιάτσος να τον πεις δεξιό δύσκολο αν και μετά τον Φρέντα οι ακροδεξιοί θα τον πουν κομμουνιστή

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/4/22 5:13 μ.μ.

      Βρε γελοίε έχουν γράψει στην αρχή τι εννοούν με τον όρο δεξιά. Και δεν τον αναφέρουν αυτοί, ο συγγραφέας τον αναφέρει.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος8/4/22 11:37 μ.μ.

      Απλά αναφέρω το τι λένε.
      Ο μαύρος κρίνος είναι από τους πρώτους που στήριξαν και τον όρο νέα δεξιά.
      Για να δούμε που θα οδηγήσει αυτό.
      Γιατί οι ηλιθιότητες περί του ότι δεν σημαίνουν αυτά που σημαίνουν στην Ελλάδα είναι για σχολιαροπαιδα.
      Ίσως τελικά εσταξε χρήμα

      Διαγραφή
    4. Ηλιθιότητα ότι ο όρος δεξιά κινηματικά σήμαινε κάτι άλλο τότε και κάτι άλλο σήμερα για Γάλλους και Ιταλούς; Αν έσταξε χρήμα σε κάποιους στείλε αποδείξεις να τα ανεβάσουμε αφού γνωρίζεις.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος8/4/22 8:28 μ.μ.

    Κοιταξτε να φτιαξουμε την χωρα και αφηστε τις αμπελοφιλοσοφιες των καταληψεων.Εχθροι μας ειναι οι σιωνιστες νατοικοι,οι μπατσοι,οι τοκογλυφοι,και τα τσιρακια τους ο ζελενσκι και το προσκυνημενο αζοφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/4/22 10:51 μ.μ.

      τρεις λαλούν και δυο χορεύουν

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/4/22 11:32 μ.μ.

      Συμφωνώ με τον 8:28. Καλά όλα αυτά αλλά να μην καταντήσουμε μύωπες καλαμαράδες. Θέλουμε τους αγωνιστές του δρόμου, της πραγματικής ζωής. Δεν θέλουμε τους μουχλιασμένους των βιβλιοθηκών. Καλοί είναι και αυτοί. Όμως άλλοι βγαίνουν μπροστά. Αυτή την εποχή θα φανεί ποιοι είναι για τα μεγάλα λόγια και ποιοί είναι για τις μεγάλες αποφάσεις. Η ευκαιρία της διοργάνωσης ενός συνεδρίου μετά την πρωτοβουλία Ένωσης δυνάμεων από τις τρεις κεφαλές του εθνικοσοσιαλισμού είναι η ευκαιρία για την καταμέτρηση της αξίας ΟΛΩΝ μας. Στη βράση κολλάει το σίδερο.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/4/22 11:53 π.μ.

      Ποια χώρα να φτιάξεις μικρό γκοιμ;Ούτε το κρεβάτι σου δεν μπορείς να στρώσεις μόνο σου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος11/4/22 9:54 π.μ.

      Χάρη εσύ;

      Διαγραφή
  5. Ευγε για τα σχολια επιτελους και μια σοβαρη κουβέντα κατω απο αρθρο.
    Οι διανοούμενοι εκεινοι προσπαθησαν να δημιουργησουν μια Δεξια οπως την φανταζοταν μακρυα απο την νατοικη, καπιταλιστικη αντεργατικη Δεξια που αρεσει στους πατριωτες. Ειδικα στην Γαλλια και Ιταλια.
    Εκαναν σιγιυρα και καποια λαθη αλλα ανθρωποι ειναι.
    Τωρα ο Romualdi, εχει γραψει υπεροχα πραγματα που με τον καιρο θα ανεβαζω. Εξαιρετικος και ο προλογος του στο βιβλιο για τον Drieu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. από το βιβλίο του Drieu la Rochelle, το σύντομο βιογραφικό του Romualdi :

    .......Ήταν γιος του προέδρου του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, Pino Romualdi. Αποφοίτησε ημι-παράνομα, (αφού κανείς δεν ήθελε να του δώσει το πτυχίο) από το Πανεπηστήμιο της La Sapienza όπου ήταν μαθητής των Del Noce και De Felice, με μια διατριβή για τη γερμανική συντηρητική επανάσταση. Θα γνωρίσει και θα επηρεαστεί έντονα από τον Julius Evola, του οποίου θα γίνει ο αγαπημένος μαθητής και θα γίνει και αντικείμενο αντίθεσης και έντονων διαφωνιών με τον πατέρα του. Για τον Evola θα γράψει επίσης μια επίσημη βιογραφία του, που δημοσιεύτηκε το 1966.
    Ασχολήθηκε με άρθρα και βιβλία του Πλάτωνα, του Friedrich Nietzsche, του Oswald Spengler, του Pierre Drieu La Rochelle, του Robert Brasillach, του Αδόλφου Χίτλερ, του ναζισμού και του φασισμού, που ερμηνεύονται ως ένα αμιγώς ευρωπαϊκό παρά εθνικό φαινόμενο, (θέμα στο οποίο θα αφιερώσει το τελευταίο του βιβλίο , που δημοσιεύτηκε μεταθανάτια αν και ημιτελής), η γερμανική συντηρητική επανάσταση και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αφιερώνει επίσης εκτενείς μελέτες στους Ινδοευρωπαίους, που του χάρισε τον έπαινο του Giacomo Devoto. Από το 1971 θα γίνει βοηθός πανεπιστημίου στη σύγχρονη ιστορία με τον Giuseppe Tricoli στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο .
    Έχοντας γίνει μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ριζοσπαστικής δεξιάς, σκοτώθηκε σε ηλικία τριάντα δύο ετών σε τροχαίο δυστύχημα στη Via Aurelia. Ο θάνατός του προκάλεσε υποψίες ότι δεν ήταν ένα ασήμαντο ατύχημα λόγω της υποθετικής εμπλοκής του με τη σφαγή στην Piazza Fontana και με τις μυστικές υπηρεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/4/22 9:42 μ.μ.

    Μεγάλο σφάλμα η κριτική του συγγραφέα στον Ούγκο Σπιριτο ο οποίος εξέφραζε την αριστερή τάση του φασισμού όπως ο Στράσσερ και ο Ρεμ έπρατταν αντίστοιχα με τον εθνικοσοσιαλισμό στην Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9/4/22 2:10 μ.μ.

    Φοβερή η ομιλία στου Στ. Γκέκα.
    Τα είπε για μια ακόμη φορά έξω απ' τα δόντια.
    Μπράβο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος9/4/22 5:02 μ.μ.

    Ο Ινδοευρωπαϊκός μύθος είναι αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικοσοσιαλιστικής και Φασιστικής ιδεολογίας. Αυτό μας διδάσκει ο Έβολα και ο Ραμουαλντι στο παρόν κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος9/4/22 6:07 μ.μ.

    Η χρήση του όρου Δεξιά είναι απολύτως ορθή. Εξηγεί ακριβώς τι εννοεί.


    Η ένσταση μου είναι στον αντιδραστικό αντιδιαφωτισμό.

    Υποστηρίζω ότι η Δεξιά έχασε διότι ως χριστιανόπληκτη παρέδωσε την αναγεννημένη επιστήμη και ορθολογισμό στην αριστερά. Και μόνο να μιλάμε για αντιδιαφωτισμό τρώμε 5 γκολ από τα αποδυτήρια.

    Γι αυτό χάσαμε.

    Αν το παλαιό καθεστώς ενσωμάτωνε δημιουργικά την αναγέννηση και την επιστήμη θα μπορούσε να εξελιχτεί σε μια σύγχρονη Δεξιά με αριστοκρατική δομή, αντιδημοκρατική όχι όμως αυταρχική. Μια Δεξιά εθνική και ευρωπαϊκή. Λευκή αλλά και παναθρώπινη.

    Δυστυχώς τα συμφέροντα και η διαφθορά δεν επέτρεψαν να γίνει η αλλαγή από εμάς κι έτσι ήρθε από την αριστερά.

    Να γιατί και σήμερα ο χώρος είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία ψεκ, θρησκόληπτος και σχεδόν αγράμματος.

    Η πρόκληση για το μέλλον είναι ο εκσυγχρονισμός που δεν έγινε ποτέ.

    Διαφορετικά θα υπάρχει μια αστεία Δεξιά αποτελούμενη από 99% χριστιανοταλιμπάν, ψεκασμενους και ψυχασθενείς που δεν ξέρουν ούτε να συζητούν. Όσο για το υπόλοιπο 1% θα συνεχίζει να εκφράζει τους μοναχικούς καβαλάρηδες στους οποίους δεν θα βρεις ούτε δυο που να συμφωνούν σε δύο πράγματα.


    Π.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/4/22 4:25 μ.μ.

      Πλακωσατε παλι τα διαφωτιστικά βενιζελικά γκαρσόνια;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/4/22 5:10 μ.μ.

      Πανούλη αν είναι απωθημένο σας να γίνετε ψηφοφόροι του Κώστα Σημίτη μπορείτε να το κάνετε. Απλά ξεκουμπιστείτε από το χώρο μας. Τόσες φορές που οραματίστηκες τον εκσυγχρονισμό και τον ορθολογισμό ούτε η Βάσω Παπανδρέου δεν το έχει κάνει.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος10/4/22 3:58 μ.μ.

    Ο ..... του άρματος είπε για τα 3Ψ στους 4 τοίχους σε καθεστώς πλήρους ανωνυμίας κατακρίνοντας άλλους που βγαίνουν δημόσια και εκτίθενται. Πόσο .... και .... είστε; Πόσο σας πρέπει η Τουρκιά μικρά ανύπαρκτα γκοιμ. Όσο για την αισθητική επειδή είσαι ο ίδιος ο Γκέκας άκου Στέφανε. Το ............. Μείνετε εκεί στους 4 τοίχους να κάνετε κριτική και εσύ να παριστάνεις τον κάμποσο ..... Κόμπλεξ και μικρότητα. Ζήτω η νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/4/22 5:00 μ.μ.

      Κάνεις μεγάλο λάθος. Ο φίλος του ΑΡΜΑτος που τα είπε αυτά είχε απόλυτο δίκιο. Ψεύτες, ψονια, ψεκασμενοι διακρίνουν τον χώρο μας. Λογικά μέσα σε αυτούς ανήκεις και εσύ κρίνοντας από το λεξιλόγιο σου (γκοιμ) και το ύφος σου (πόσο σας πρέπει η Τουρκία).

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος14/4/22 8:56 μ.μ.

    9:33 οι εκδόσεις ....... έχεις στοιχεία οτι ελέγχονται από τη ΝΔ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.